|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  424 425 [426] 427 428   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
28.3.2013 14:51:37   
bebaa
ok hvalauser posted image

(odgovor članu moja suncica)
Neposredna veza do poruke: 10626
29.3.2013 11:02:13   
raja_ringe
hvala na odgovorima user posted image user posted image

neko je pitao za zobene pahuljice. Ja ih nekada ovako kao treće, ali češće ih stavim u supu umjesto tjestenine, dodam i žumanjce (ako nam je na redu). Ječmene nisam još koristila, zobene koristim i nama u ishrani, pa valjda navika. Probat ću i ječmene.

treće dajem joj rižu, ali ja seljanka zaboravila da je i to žitarica user posted image user posted image , nego zbog tvrde stolice ne dajem baš često. Ja se divim tebi na trudu, kada imaš troje, a vidi se da si se svakom posvetila kao da je jedino user posted image user posted image

Pravite li vi keksiće?

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10627
29.3.2013 22:47:25   
Angie84

IZVORNA PORUKA: visnjica1

U dilemi sam da li da kupujem hapice ili ih pravim sama za svoju bebu ona ima 4 mjeseca.
Sta ste vi davale svojim bebama od 4 mj s tim da je na Ad

Draga Visnjice,
Ja sam isto stava da se tek sa dohranom pocinje sa 6 mjeseci. Ne zato sto je to neki moj hir, nego brojna istrazivanja govore da tada npr. bebe gube reflex izbacivanja hrane jezikom, crijeva su zrelija i mnogo je manja vjerovatnoca od alergija. Citala sam da pogotovo kod beba koja ne doje ne treba zuriti sa dohranom jer im crijeva nisu zasticena kao kod dojenih (zastitni faktori iz majcinog mlijeka oblazu zidove probavnog trakta).
Nadam se da sam malo pomogla ;)

Mali cvjetak - 05.10.2012.

(odgovor članu visnjica1)
Neposredna veza do poruke: 10628
29.3.2013 22:52:03   
chuci

IZVORNA PORUKA: Angie84

U dilemi sam da li da kupujem hapice ili ih pravim sama za svoju bebu ona ima 4 mjeseca.
Sta ste vi davale svojim bebama od 4 mj s tim da je na Ad

Draga Visnjice,
Ja sam isto stava da se tek sa dohranom pocinje sa 6 mjeseci. Ne zato sto je to neki moj hir, nego brojna istrazivanja govore da tada npr. bebe gube reflex izbacivanja hrane jezikom, crijeva su zrelija i mnogo je manja vjerovatnoca od alergija. Citala sam da pogotovo kod beba koja ne doje ne treba zuriti sa dohranom jer im crijeva nisu zasticena kao kod dojenih (zastitni faktori iz majcinog mlijeka oblazu zidove probavnog trakta).
Nadam se da sam malo pomogla ;)

bebama sa deohrana ne uvodi kada napune određeni broj mjeseci nego kada pokažu dovoljno znakova da su spremne na dohranu, a to je obično oko 6 mjeseca. ima o tome na forumu pisano a i po netu općenito. inače slažem se sa ovim što angie napisa.

ako baš hoćeš uvesti dohranu sa 4 mjeseca onda radije pravi hapice jer ona kupovna je dosta velika za tako malu bebu i dosta ćeš bacati na početku. a ako ti npr uzmeš jabuku i četvrtinu pripremiš bebi, a ostalo pojedeš onda se ne baca kao da kupiš hapicu od jabuke i daješ je bebi dva dana a on opet pojela samo 1/4 teglice ukupno. tako to ide na početku samo po malo

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Angie84)
Neposredna veza do poruke: 10629
30.3.2013 13:35:17   
raja_ringe

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

IZVORNA PORUKA: raja_ringe

meni u ishrani nedostaju žitarice (osim palente i zobenih pahuljica). U početku sam probavala sa onim prosom i one po nekoliko vrsta žitarica, ali je ona tako malo toga jede, a ono ima neki kratak rok kada ga otvoriš, a nemaju manja pakovanja. Koje vi žitarice koristte i koliko ih dugo držite otvorenim?

mila lijepo beba papa ipak ona ima siku ,blago njojuser posted image
drugarice i moja r.je ovako jela do nekog 10 mjeseca,znala se buditi nocu i traziti mlijeko,i nekako je pocela sama papti vece kolicine i nije se vise nit se budi nocu da pije mlijeko,primjetila sam da ako mi pred spavanje puno pojede a je to muci tako da mi cvrstu hranu dajemo do 18h.
mila ona ti sv sto treba dobije kroz mlijeko izuzev zeljeza koje se nemoze apsorbovati u majcino mlijeko (kako je to Bog lijepo uredio,naime zeljezo u kombinaciji s kalcijem i neapsorbuje se u bebin organizam ostane u crijevima i zavrsi u kakiciuser posted image ) probaj joj j jabukom i rizom kuhanom na vodi stavljati malo cimeta on je bogat zeljezom
mada bi ti joj trebala uvoditi progresivnije cvrstu hranu jer ako sam te dobro razumjela polako cesje prestati dojiti
od zitarica koristim:proso,amarant,rizu ,palentu,razovo brasno,
kupujem dm-u proso,amarant,rizu,prebacim u one posude s hermetickim zatvaranjem i zaljepim naljepnicu s rokom trajanja(ja uvjek izrovim u prodavnici one odpozada i uvjek tako nadjem dobar rok trajanjauser posted image )
amarant kombinujem s vocem a proso s povrcem ,r.vise voli povrce
ja pravim tjesteninu(tarhanu,pilav) njoj pravim samo sa zumancima manju kolicinu da uvjek ima svjeze
moja r.nece sokice i to me brine nikako samo pije voduuser posted image
ljubi mi d. a tebi velikiuser posted image user posted image
user posted image user posted image

Hvala ti draga, ma probavam ja uvesti više čvrste hrane, a smanjiti siku da joj ne bude naglo, jer se za manje od mjesec dana vraćam na posao i onda joj ostaje jutarnji podoj i noćni. Međutim ne idm mi baš. Ona se toliko unervozi da je jedino sika može smiriti. Navikla. Ma hajd nekako će se odvići, nije jedina :)

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 10630
31.3.2013 22:06:54   
ajla86
koliko vase bebe budu site nakon cvrstog obroka?
danas je pojela na telecem temeljcu krompir,pola mrkve,2 prokulice,tikvicu malu+ proso (2 kafene kasike) super jede,da bi nakon sat vremena plakala nista je nije moglo smiriti i kad vise nisam znala sta da radim ponudim flasicu i u cugu popila 200 ml....sad me brine da nije previse zbog stomacica njenog,stolice tacnije.
dal ima nesto sto bi smjela ubaciti da je drzi malo duze......

p.s ako kuham obroke na temeljcu trebal na kraju opet dodavati maslinovo....

(odgovor članu raja_ringe)
Neposredna veza do poruke: 10631
31.3.2013 22:21:54   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: ajla86

koliko vase bebe budu site nakon cvrstog obroka?
danas je pojela na telecem temeljcu krompir,pola mrkve,2 prokulice,tikvicu malu+ proso (2 kafene kasike) super jede,da bi nakon sat vremena plakala nista je nije moglo smiriti i kad vise nisam znala sta da radim ponudim flasicu i u cugu popila 200 ml....sad me brine da nije previse zbog stomacica njenog,stolice tacnije.
dal ima nesto sto bi smjela ubaciti da je drzi malo duze......

p.s ako kuham obroke na temeljcu trebal na kraju opet dodavati maslinovo....

draga ajla, ja mislim da ona nije gladna, menis u sa 35 L dana na Pedijatriji govorili da je moram zabaviti kako ne bi jela svako malo, a i kodnas je bio taj sistem, dodouše ona je imala refluks, jede, povrati, plač, ija opet flašicu ili siku, pa šta upali, pa sam ih ja onako izbezumljena pitala kako da bebu od 35 zabavim,

ali, tvoja je sada već velika, sve ovo što je pojela, njoj je sasvim ok za naredna dva, pa sigurno i tri sata, ali dva sigurno, nakon ovoga 200 ml mlijeka, za moj pojam, ali opet kažem moj je previše,

moja i dan sanas jede pola mjere od 200 ml, znači 100, onosno 3 kašike, to je njena mjera, kod nje je đeludac jednostavno tako navikao, počesto, al pomalo, ali kadajede čvrsi obrok, za dva do tri sata nema nipta drugo, ejedino između ide čaj, sok, kompot ili voda

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10632
1.4.2013 13:26:02   
Angie84

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

meni u ishrani nedostaju žitarice (osim palente i zobenih pahuljica). U početku sam probavala sa onim prosom i one po nekoliko vrsta žitarica, ali je ona tako malo toga jede, a ono ima neki kratak rok kada ga otvoriš, a nemaju manja pakovanja. Koje vi žitarice koristte i koliko ih dugo držite otvorenim?

mila lijepo beba papa ipak ona ima siku ,blago njojuser posted image
drugarice i moja r.je ovako jela do nekog 10 mjeseca,znala se buditi nocu i traziti mlijeko,i nekako je pocela sama papti vece kolicine i nije se vise nit se budi nocu da pije mlijeko,primjetila sam da ako mi pred spavanje puno pojede a je to muci tako da mi cvrstu hranu dajemo do 18h.
mila ona ti sv sto treba dobije kroz mlijeko izuzev zeljeza koje se nemoze apsorbovati u majcino mlijeko (kako je to Bog lijepo uredio,naime zeljezo u kombinaciji s kalcijem i neapsorbuje se u bebin organizam ostane u crijevima i zavrsi u kakiciuser posted image ) probaj joj j jabukom i rizom kuhanom na vodi stavljati malo cimeta on je bogat zeljezom
mada bi ti joj trebala uvoditi progresivnije cvrstu hranu jer ako sam te dobro razumjela polako cesje prestati dojiti
od zitarica koristim:proso,amarant,rizu ,palentu,razovo brasno,
kupujem dm-u proso,amarant,rizu,prebacim u one posude s hermetickim zatvaranjem i zaljepim naljepnicu s rokom trajanja(ja uvjek izrovim u prodavnici one odpozada i uvjek tako nadjem dobar rok trajanjauser posted image )
amarant kombinujem s vocem a proso s povrcem ,r.vise voli povrce
ja pravim tjesteninu(tarhanu,pilav) njoj pravim samo sa zumancima manju kolicinu da uvjek ima svjeze
moja r.nece sokice i to me brine nikako samo pije voduuser posted image
ljubi mi d. a tebi velikiuser posted image user posted image
user posted image user posted image

Hvala ti draga, ma probavam ja uvesti više čvrste hrane, a smanjiti siku da joj ne bude naglo, jer se za manje od mjesec dana vraćam na posao i onda joj ostaje jutarnji podoj i noćni. Međutim ne idm mi baš. Ona se toliko unervozi da je jedino sika može smiriti. Navikla. Ma hajd nekako će se odvići, nije jedina :)

Hej, opet ja. Ne znam koliko ti je to zgodno, ali je najzdravije i dalje. Ako trebas poceti da radis, mogla bi izdajati i lediti. Avent ima onu rucnu izdajalicu koja je u DM-u 106 KM, neki dan ja gledala, a imas i svu opremu za zaledit (zaledjeno mlijeko moze u zamrzivacu stajati 3 mjeseca). Imam prijateljicu koja je tako izdajala i ledila svoje mlijeko, jer je rodila jako malu bebu prijevremeno, pa je beba bila u inkubatoru. Ja imam izdajalicu i super je stvar, izmuzes, ostavis i beba pije bez problema. U frizideru mlijeko moze stajati 24 h. Nadam se da sam malcice pomogla ;)

Neposredna veza do poruke: 10633
1.4.2013 17:15:55   
visnjica1
Zanma me koliko mogu biti otvorene hipp kasice u frizderu ne pise nista na bocici jer moja beba pojede 2,3 kasikice

Moje Sunce 25.11.2012

(odgovor članu Angie84)
Neposredna veza do poruke: 10634
1.4.2013 17:19:22   
dady

Zanma me koliko mogu biti otvorene hipp kasice u frizderu ne pise nista na bocici jer moja beba pojede 2,3 kasikice

piše na kasici,3 dana u frizderu!

DAWUD 20.06.2009.
Mrvica je postala mrvetina!!!
:)))))))))

ZEJD 07.11.2012.
Nova Mrvica :)))

Neposredna veza do poruke: 10635
1.4.2013 17:20:59   
visnjica1
Ne pisi ili ja nisam vidjela dobro pise samo da se daje na dva puta, a na dva puta ona ne moze pojesti

Moje Sunce 25.11.2012

(odgovor članu dady)
Neposredna veza do poruke: 10636
1.4.2013 17:26:16   
dady
imam šljivu u frizideru,dakle mala i pise,al jedva se vidi.maksuz ti ustadoh! user posted image

DAWUD 20.06.2009.
Mrvica je postala mrvetina!!!
:)))))))))

ZEJD 07.11.2012.
Nova Mrvica :)))

Neposredna veza do poruke: 10637
1.4.2013 23:08:00   
raja_ringe

[/quote]

Hej, opet ja. Ne znam koliko ti je to zgodno, ali je najzdravije i dalje. Ako trebas poceti da radis, mogla bi izdajati i lediti. Avent ima onu rucnu izdajalicu koja je u DM-u 106 KM, neki dan ja gledala, a imas i svu opremu za zaledit (zaledjeno mlijeko moze u zamrzivacu stajati 3 mjeseca). Imam prijateljicu koja je tako izdajala i ledila svoje mlijeko, jer je rodila jako malu bebu prijevremeno, pa je beba bila u inkubatoru. Ja imam izdajalicu i super je stvar, izmuzes, ostavis i beba pije bez problema. U frizideru mlijeko moze stajati 24 h. Nadam se da sam malcice pomogla ;)
[/quote]

Hvala ti mila na postu. Ipak se ja neću izdajati jer je moja beba velika (ima 11,5 mjeseci, a kda krenem na posao imat će godinu). Žene koje su uspjele održati dojenje izdajanjem stvarno su kraljice. Ja sam u par navrata pokušala da ostavim izdojenog mlijeka, bebe nikada nije pojela a količine su bile bijedne :). Ona od godinu dana može piti i kravlje mlijeko u toku dana, a ujutro i poslijepodne i u toku noći će imati siku.

(odgovor članu Angie84)
Neposredna veza do poruke: 10638
2.4.2013 12:19:44   
bebaa
eno našeg režima ishrane...
kad ustane oko 8 popije formulu 150ml...
oko 11 obrok cvrste hrane(tikvica,riza,karfiol-to je danas jeo)
oko 14 ce dobiti isti obrok/manja kilocina) i jos malo formule...
oko17 formula 150ml...
i pred spavanje formula 160ml...
budi se svako jutro oko 3 i popije opet 150ml...

Neposredna veza do poruke: 10639
2.4.2013 22:20:30   
Angie84

Hvala ti mila na postu. Ipak se ja neću izdajati jer je moja beba velika (ima 11,5 mjeseci, a kda krenem na posao imat će godinu). Žene koje su uspjele održati dojenje izdajanjem stvarno su kraljice. Ja sam u par navrata pokušala da ostavim izdojenog mlijeka, bebe nikada nije pojela a količine su bile bijedne :). Ona od godinu dana može piti i kravlje mlijeko u toku dana, a ujutro i poslijepodne i u toku noći će imati siku.

hej ma onda je to ok, nego nisam ja iz posta skontala kolika je beba, tj.ja sam mislila da ima 4 mjeseca (valjda citam 2-3 teme odjednom pa mi se pomjesa :). Ma super....uzivaj jos malo...sretno s pocetkom posla ;)

Neposredna veza do poruke: 10640
5.4.2013 9:27:46   
veki_aki
moja raje-ringa moram da te ispravim, izdojeno mlijeko u frizideru, al ne u vratima nego dublje stavljeno, moze stajati do 8 dana, ja sam do sad najduze 5 dana drzala i nista se ne promjeni. Na sobnoj temp. moze biti i do 24 sata, tako da mame koje se trebate izdajati samo naprijed, imam za sad evo 6 mjeseci iskustva izdajanja i jos traje, pa ako kojoj treba koji savjet tu sam.user posted image
Zanima me kad ste pocele davati djeci svoju hranu, koju sebi pravite za rucak, sa soli i vegetom?Mi ponekad pomalo po koju kasikiku, al za vikend smo probali tikvicu koja je bila filovana bez mesa da mu damo sa vodicom od nase pilece supe i nije bio odusevljen, kao da mu je bilo prejako. Sad se izgleda navikao bez soli pa mu cudnouser posted image

(odgovor članu Angie84)
Neposredna veza do poruke: 10641
10.4.2013 15:18:21   
ajla86
od kako jede proso i nestle riza-kukuruz opet imamo probleme sa stomakom.....
jutros se probudila u 3 i vristala,sva poplavi od bolova....izvija se od bolova.....
stavila uljanu gazu,i dok je ispustila vjetric muke isusove......
tako je plakala 2 h mi bili odlucili da je vodimo na pedijatriju i ona zaspala jedvA.....
jutros ista prica...pokaki se malo..al je to tvrdo ljepljivo.....i sva pocrni dok to izbaci iz sebe....jel moguce da je od toga.....

(odgovor članu veki_aki)
Neposredna veza do poruke: 10642
10.4.2013 21:39:53   
almondray

od kako jede proso i nestle riza-kukuruz opet imamo probleme sa stomakom.....
jutros se probudila u 3 i vristala,sva poplavi od bolova....izvija se od bolova.....
stavila uljanu gazu,i dok je ispustila vjetric muke isusove......
tako je plakala 2 h mi bili odlucili da je vodimo na pedijatriju i ona zaspala jedvA.....
jutros ista prica...pokaki se malo..al je to tvrdo ljepljivo.....i sva pocrni dok to izbaci iz sebe....jel moguce da je od toga.....

Ne mogu ti dati savjet o prehrani tek sam uplovila u te vode, ali i moj teško kaki , zapravo jednom sedmično.Svakog četvrtka user posted image , nama je pedijatrica savjetovala i to mu dajem od drugog mjeseca ,sok od svježe narandže. I nikad mu nije stolica kruta jer ga protjera taj sokić.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10643
11.4.2013 19:39:30   
ajla86
zar se smije davati narandza?
jesil probala caj hippov za probavu

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10644
11.4.2013 21:46:33   
aidana
Ja sam svom puno kasnije uvela citruse, narandzu i mandarinu, cini mi se sa 8 mjeseci. Citrusi su mi previse kiseli za skroz malu bebicu, a i po vecini kalendara dohrane idu tek kasnije.

Ajla86 jesi probala LGG jogurt. Kod nas taj jogurt cuda cini user posted image Generalno nemamo problema sa stolicom. Cim dan-dva izostane ja u sve obroke ukljucim namirnice kod kojih sam primjetila da djeluju pozitivno...suhe sljive, pura, tikvica, jogurt , zumanceuser posted image Ovo ne vjerujem da je neko pravilo, ali eto kod nas je poslije zumanceta uvijek haos user posted image

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10645
11.4.2013 21:54:27   
ajla86
ima 6 mj pa neznam jel rano za jogurt

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 10646
12.4.2013 15:34:27   
almondray

zar se smije davati narandza?
jesil probala caj hippov za probavu

Pa kažem ti da nam je pedijatrica preporučila svježi sok od narandže prije svega drugog.Pije ga od drugog mjeseca i dobro ga podnosi , zapravo voli ga.I baš ga fino protjera .Probala sam čaj od komorača , ne ide dobro , cijeli dan mu se diže iz želučića od njega.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10647
12.4.2013 16:33:06   
ajla86
hajd super.....nek mu pomaze

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10648
12.4.2013 19:28:51   
Alannah
Mame,koliko puta sedmicno da bebi dajem zitarice u kasice? Probali do sada rizu,rizine pahuljice i palentu?Kupila sam i proso,amaranth i quinou,ali nije jos probao.6,5 mjeseci mu je.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10649
12.4.2013 22:54:37   
simba00

IZVORNA PORUKA: Alannah

Mame,koliko puta sedmicno da bebi dajem zitarice u kasice? Probali do sada rizu,rizine pahuljice i palentu?Kupila sam i proso,amaranth i quinou,ali nije jos probao.6,5 mjeseci mu je.

Zitarice bi beba trebala jesti svaki dan u nekom obliku. Kašikica, dvije skuhanih žitarica, nije bitno...
Moja curica svaki dan jede žitarice, najčešće s voćem ujutro ili uz glavni obrok dodam par kašika nečega (proso, rižine pahuljice, integralna riža, pšenični griz, amarant), donedavno je jela kašicu žitarice mix (onaj prah koji spremiš s mlijekom), ali sam izbacila.

(odgovor članu Alannah)
Neposredna veza do poruke: 10650
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  424 425 [426] 427 428   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  424 425 [426] 427 428   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

drugi porodjaj
VVVV

Da li je drugi porodjaj laksi od prvog (ako su oba bila prirodna)?

Laksi je (55%)

Isto je (31%)

Tezi je (14%)

Broj svih glasova: 155

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *