|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  423 424 [425] 426 427   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
26.3.2013 17:16:12   
chuci

IZVORNA PORUKA: aidana

Je li vase bebe od 10-11 mjeseci jedu same? Na primjer da im isjeckate komadiće a oni ih sami uzimaju, da se stavi na viljuškicu pa oni stave u usta ili da jedu kašikicom?
Ja sam to pokušala sa svojim ali je on potpuno nezainteresovan, on te komadiće samo gnječi, kašikicu glođe u ustima i čeka da mu ja dam. Nešto me zabrinulo to što neće da jede sam jer sam naisla na neke članke i videa o tom, i većina beba to izgleda radi :(

ja nisam ni probala dati viljušku u ruke, kašiku dan, nekad stavi u zdjelicu pa u usta, nekad ne, najviše mlati okolo i po glavi. sve je to normalno. mogla bih i ja uhvatiti video kad potrefi usta pa se hvaliti user posted image
tek nekad kasnije oni mogu baratati tim ''oružjem''. hoće li rukom staviti u usta ako ima neki komadić. moj to uvijek ako npr stoji jedna brokula ili nešto na stoliću on je uzme najčešće cijelom rukom nekad potrefi pincetnim hvatom i stavi u usta.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 10601
26.3.2013 21:49:18   
aidana
Hvala vam, sad mi je malo lakše user posted image vjeruj da nisam ni ja pomislila da mu dajem viljušku, ali kad sam vidjela na youtube da beba od 9 mjeseci stavlja sama u usta viljušku na koju su joj prethodno naboli hranu...posumnjala sam da ja možda ne radim nešto kako treba. Valjda prvo dijete pa sam u nekom stalnom grču je li sve ok.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10602
26.3.2013 23:53:46   
raja_ringe
mamaibabo, iako sam ulazila da vidim jesi li mi odgovorila, tek sam sada vidjela tvoj odgovor i to ovaj sto je citirala chuci. Sada kada vidim tvoj jelovnik, baš mi nije jasno od čega je moja Dalia ko bumbar buca :))). Ovako ti je kod nas (mada nema pravila). U 8 buđenje i sika (inače je to ranije, ali danas je odlučila nagraditi mamu). Oko 10h ja doručkujem pa i njoj tada obično pavlaku ili abc sir ili puru ili jaje (probala je i bjelance ali ga ispljuje, a žumance lijepo prihvata). Količina mizerna. Stavim joj kašiku pavlake i nekad malo sira, i uvijek mi ostane u tanjiru :). Uz to pojede i malo hljeba i ponekad popije malo i čaja. Onda opet sika, onda ide voće (najčešće je to pola jabuke ili pola kruške, krušku jede onako u ruku uzme četvrtinu, a jabuku joj ja kašikicom strzžem jer kada joj dam u ruku malo skroz pojede). Ako neće tako voće onda joj iscjedim sok od jabuke i malo dodam vode tako da bude oko 100 ml (ako je sočnija jabuka user posted image i čitav dan ona to kofol pijucka, a ja na kraju bacim oko 50ml. Opet ide sika. Ponovo joj ponudim nešto voćno (jer ona traži da jede, a onda nakon par zalogaja koje jede sa oduševljenjem okrene glavu). Ako sam ujutro dala jaje, onda joj za ručak (ili je to već večera, ko broji :)) samo na telećem temeljcu napravim povrće nekad dodam tjesteninu, nekad zobene pahuljice. Mnogo voli kukuruz, pa joj ja stvaim grašak, mrkvu, kukuruz i sl. i toga pojede oko 100 g (kada toliko pojede ja presretna). Ako nije doručkovala jaje onda je nešto mesno (najčešće krilo) i povrće isto tako oko 100 g. Opet sika, pa pred spavanje je ponudimo ili onaj nestle voćni jogurt ili neku hipp kašicu griz i sl. JOgurt fino prihvati (pojede oko pola), a ove hipp pojede trećinu teglice (ovo napoiminjem da dajemo smao ako ona traži, nije svaki dan). i opet sika i u toku noći milion puta sika :))). Sada kada sam napisala dobila sam i odgovor na svoje pitanje na početku posta. Buca je od sike heheheh.

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 10603
26.3.2013 23:56:41   
raja_ringe
meni u ishrani nedostaju žitarice (osim palente i zobenih pahuljica). U početku sam probavala sa onim prosom i one po nekoliko vrsta žitarica, ali je ona tako malo toga jede, a ono ima neki kratak rok kada ga otvoriš, a nemaju manja pakovanja. Koje vi žitarice koristte i koliko ih dugo držite otvorenim?

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu raja_ringe)
Neposredna veza do poruke: 10604
27.3.2013 8:15:17   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: raja_ringe

meni u ishrani nedostaju žitarice (osim palente i zobenih pahuljica). U početku sam probavala sa onim prosom i one po nekoliko vrsta žitarica, ali je ona tako malo toga jede, a ono ima neki kratak rok kada ga otvoriš, a nemaju manja pakovanja. Koje vi žitarice koristte i koliko ih dugo držite otvorenim?

mila lijepo beba papa ipak ona ima siku ,blago njojuser posted image
drugarice i moja r.je ovako jela do nekog 10 mjeseca,znala se buditi nocu i traziti mlijeko,i nekako je pocela sama papti vece kolicine i nije se vise nit se budi nocu da pije mlijeko,primjetila sam da ako mi pred spavanje puno pojede a je to muci tako da mi cvrstu hranu dajemo do 18h.
mila ona ti sv sto treba dobije kroz mlijeko izuzev zeljeza koje se nemoze apsorbovati u majcino mlijeko (kako je to Bog lijepo uredio,naime zeljezo u kombinaciji s kalcijem i neapsorbuje se u bebin organizam ostane u crijevima i zavrsi u kakiciuser posted image ) probaj joj j jabukom i rizom kuhanom na vodi stavljati malo cimeta on je bogat zeljezom
mada bi ti joj trebala uvoditi progresivnije cvrstu hranu jer ako sam te dobro razumjela polako cesje prestati dojiti
od zitarica koristim:proso,amarant,rizu ,palentu,razovo brasno,
kupujem dm-u proso,amarant,rizu,prebacim u one posude s hermetickim zatvaranjem i zaljepim naljepnicu s rokom trajanja(ja uvjek izrovim u prodavnici one odpozada i uvjek tako nadjem dobar rok trajanjauser posted image )
amarant kombinujem s vocem a proso s povrcem ,r.vise voli povrce
ja pravim tjesteninu(tarhanu,pilav) njoj pravim samo sa zumancima manju kolicinu da uvjek ima svjeze
moja r.nece sokice i to me brine nikako samo pije voduuser posted image
ljubi mi d. a tebi velikiuser posted image user posted image
user posted image user posted image

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

Neposredna veza do poruke: 10605
27.3.2013 8:24:13   
visnjica1
U dilemi sam da li da kupujem hapice ili ih pravim sama za svoju bebu ona ima 4 mjeseca.
Sta ste vi davale svojim bebama od 4 mj s tim da je na Ad

Moje Sunce 25.11.2012

Neposredna veza do poruke: 10606
27.3.2013 8:30:18   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: visnjica1

U dilemi sam da li da kupujem hapice ili ih pravim sama za svoju bebu ona ima 4 mjeseca.

ja licno pravim svaki dan ,uvela dohranu od 6 mjeseca i ako je bebac na ad-mlijeku ,moj stav je daje prerano od 4 mjeseca
a mozes uvesti amaranz kao zitaricu ili rizu ,od voca jabuku,bananu, samo sve laganu i davati u jutarnjim satima da se prati reakcija
bebi kuhati jabuku 8-10 min.

(odgovor članu visnjica1)
Neposredna veza do poruke: 10607
27.3.2013 8:51:36   
treće
imaš umjesto zobenih i ječmeneuser posted image
šalim se
a što joj ne daješ rižu?ja kad nama kuham prije soljenja odvojim i miješam s ćušpajzom ili brokulom
kuhala sam griz na vodi ali i na mlijeku sa marelicama ili dodam pekmeza
od ovih instant dajem one sa npr babylove griz sa daptiranim mlijekom i unutra nekad dodam pekmeza ili banane
proso u zrnu kuham u supicama
i one što pišeš instant sam koristila i duže od te 2 sed. jer svi ostali proizvođači nakon otvaranja daju duži rok, ali njih svakako prevazilazimo jer jede i hljeba zalogajčiće sa puterom ili abc sirom ili kuhano jaje izgnječeno u pavlaci,ili jaje na puteru sa mlijekom
mom čini mi se trebam dodati mesa a neće u komadićima a meni muka da sve blendam, pa mu češće mesnu vodu dajem dok komadiće ne počne

on kad vidi da je njemu čorbica a nama pita ili nešto drugo šiizi i hoće što i mi

Neposredna veza do poruke: 10608
27.3.2013 9:20:43   
treće
mamaibabo jesam li ja dobro shvatila da ti praviš tjesteninu svježu?ručni rad?
legenda si,
i ako ne praviš toliko se trudiš, baš je r sretnica

meni je super koliko se mame trude i znaju, uvijek nešto ima za naučiti i za podijeliti

user posted image za svemame

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 10609
27.3.2013 10:04:28   
ajla86
kuhate li povrce u temeljcu ili zalijete kad se skuha povrce+proso.....
uzela sam proso al na etiketi pise da ima u tragovima glutena,ljesnjaka,oraha,badema.....da nisam sta pogrijesila?
Mamaibabo ti kiselis proso prije kuhanja a pise kuhati 5-10 min i iskuhanog ostaviti 20 min da nabubri

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 10610
27.3.2013 10:05:54   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: treće

mamaibabo jesam li ja dobro shvatila da ti praviš tjesteninu svježu?ručni rad?
legenda si,
i ako ne praviš toliko se trudiš, baš je r sretnica

meni je super koliko se mame trude i znaju, uvijek nešto ima za naučiti i za podijeliti

user posted image za svemame

hvala trece ja sam godovo sv naucila od vas starijih mamauser posted image
da mila ja pravim tjesteninu rucni rad ,nije tesko treba se samo nakaniti user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 10611
27.3.2013 10:08:51   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: ajla86

uzela sam proso al na etiketi pise da ima u tragovima glutena,ljesnjaka,oraha,badema.....da nisam sta pogrijesila?
Mamaibabo ti kiselis proso prije kuhanja a pise kuhati 5-10 min i iskuhanog ostaviti 20 min da nabubri

mila ja na savjet djoise ,prije kuhanja pokiselim proso 12h ranije u toploj vodi s kasikicom limuna ,kad g trebam kuhati isperem ga u cjediljki i kuham 10 min.i onda ostavim da nadodje 10 min.tako kuhano dodamkuanom povrcu s mesom kuhanom na temeljcuuser posted image

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10612
27.3.2013 10:27:37   
aidana

I meni se cini da mozda ne dajem dovoljno zitarica. Nama je glavna palenta, riza i proso. Sto se tice prosa, on nema kratak rok trajanja. Tek sam kupila novo pakovanje u dm-u i bas sam sad provjerila. Osim toga sam ga ja pocela stavljati u nase supe ili neke corbe od kad ga kupujem tako da ipak ne traje previse dugo. A i palentu i rizu mu pravim onu koju i mi jedemo. Do sad nisam jos nikad kupila neke pahuljice, mozda bih mogla pogledati te zobene ili jecmene. I one mogu sa vocem tako?

Neposredna veza do poruke: 10613
27.3.2013 10:30:46   
chuci

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

mila ja na savjet djoise ,prije kuhanja pokiselim proso 12h ranije u toploj vodi s kasikicom limuna ,kad g trebam kuhati isperem ga u cjediljki i kuham 10 min.i onda ostavim da nadodje 10 min.tako kuhano dodamkuanom povrcu s mesom kuhanom na temeljcuuser posted image

jesi uzela pahuljice ili zrno. ne znam kako im u zrnu može biti tragova bilo čega?

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

Neposredna veza do poruke: 10614
27.3.2013 10:35:40   
aidana

IZVORNA PORUKA: visnjica1

Ja sam prvi put ponudila cvrstu hranu na 4-5 dana prije nego sto je napunio 5 mjeseci. Isto je na AD. Hapice sam sama pravila, skuhana jabuka, kruska, mrkva, riza. Sve sam davala prvo samo 3-4 dana pa onda neke kombinacije dvije vocke ili voce riza.
Na pocetku jede skroz malo, pa ako ti je lakse napravis vecu kolicinu nekog voca pa zaledis kao kockice za led. Onda mozs uvijek po malo uzimati ili mjesati poslije kocke jabuke sa kockama kruske i slicno.

(odgovor članu visnjica1)
Neposredna veza do poruke: 10615
27.3.2013 10:40:48   
bebaa
ja svaki dan kuham bebin sve svjeze,poseo je jesti kasice sa 3,5 mj....poceli sa jabukom,pa posle malo banane,sad ce napuniti 6 mj. i evo mu skuhala tikvicu sa tarhanom...ja sam uvijek(samo ne prvih par puta) ubacivala i dan danas rizolino u jabuku da ga zgusne i da dijete zasiti...kod nas npr. ujutro ide pola banane i 3 ad mlijeka da popuni...i to ga super drzi azdravo je,banana je zdrava za mozak bebama...

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 10616
27.3.2013 11:06:33   
ajla86

IZVORNA PORUKA: chuci

jesi uzela pahuljice ili zrno. ne znam kako im u zrnu može biti tragova bilo čega?

zrno majke mi pise i ja ostala paf...kakve veze ima badem sa zitaricama

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10617
27.3.2013 11:26:51   
bebaa
ma vidite da kod nas vise nista nije normalno...treba cetvere oci otvoriti kad se sta kupuje jer se to moze i podvuci da se ne vidi pa belaj...svasta...

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10618
27.3.2013 11:31:56   
Lejla Ka

Kad se u postrojenju u kojem se prerađuje proso prerađuje i pšenica, lješnjaci itd. postoji mogućnost da neka "praška" padne i na proso. Ljudi se ograde, a to ih zakon obavezuje, da neko ko je jako alergičan na to što navode ne bi umro. Da bi napisali da nema ni traga, morali bi imati potpuno odvojen i izolovan pogon samo za proso. Onda bi vam naravno bio i trostruko skuplji.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10619
27.3.2013 11:32:26   
chuci

ja mmislim da to ide onim sistemom ako lupam koriste iste posude za čuvanje npr badema i prosa prije pakovanja, ili ako idu preko iste trake u procesu pakovanja ili tako nešto da onda može tako biti tragova nečega gdje ne bi trebalo a oni to pišu da se ograde. zato piše i tragovi glutena iako proso nema gluten možda je ista traka korištena ranije za neku drugu žitaricu.
ja iskreno nisam ni gledala na ovom iz dm a prije sam kupovala onaj ekološki u bbi i tamo sam čitala i nije pisalo da ima tragova bilo čega.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10620
27.3.2013 11:33:30   
chuci
evo lejla ka mi potvrdi ono što sam ja mislila
hvala lejla ka

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10621
27.3.2013 11:37:58   
mamaibabo
i ja sam to mislila bravo za lejla Kauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10622
27.3.2013 13:19:44   
treće
ja skuham te pahuljice, koje nisu instant, na žiđe pustim da se prohlade i dodam rendanu jabuku s cimetom, ili kuham s kokosom i dodam bananu, meni to pravo ukusno
IZVORNA PORUKA: aidana

I meni se cini da mozda ne dajem dovoljno zitarica. Nama je glavna palenta, riza i proso. Sto se tice prosa, on nema kratak rok trajanja. Tek sam kupila novo pakovanje u dm-u i bas sam sad provjerila. Osim toga sam ga ja pocela stavljati u nase supe ili neke corbe od kad ga kupujem tako da ipak ne traje previse dugo. A i palentu i rizu mu pravim onu koju i mi jedemo. Do sad nisam jos nikad kupila neke pahuljice, mozda bih mogla pogledati te zobene ili jecmene. I one mogu sa vocem tako?

(odgovor članu aidana)
Neposredna veza do poruke: 10623
28.3.2013 14:29:18   
bebaa
jesam li pogrijesila ako sam ubacila desetak grožđica u jabuku i krusku sto kuham za bebu...jeli to tesko za njega...kad sam stavila onda pocela kontati...user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 10624
28.3.2013 14:50:38   
moja suncica
Ja bih kada se sve skuha izvadila te komadice grožđica...

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10625
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  423 424 [425] 426 427   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  423 424 [425] 426 427   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

:)
felix

po, čemu neke osobe pamtite/pamtice te ?? Na rr....

po svadjama, izjavama, izvalama, (73%)

djeci, šalama, itd...da ne nabrajam same ce te to :) (27%)

Broj svih glasova: 131

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *