Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 8:07:24
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR
Raja_ringe, mislim da ti je bolja opcija AD ako si u mogucnosti, mada ni kravlje poslije godinu nije los izbor.
jesam li ja rana krenula s prelazom ojoj r je 11 mjeseci i 8 dana mislila prec na kravlje poslje 1 rod.bit ce u obdanistu i najvise zbog toga jel to ok ili
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 8:15:07
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
Raja_ringe, mislim da ti je bolja opcija AD ako si u mogucnosti, mada ni kravlje poslije godinu nije los izbor.
jesam li ja rana krenula s prelazom ojoj r je 11 mjeseci i 8 dana mislila prec na kravlje poslje 1 rod.bit ce u obdanistu i najvise zbog toga jel to ok ili
Preporuke jesu da se zapocne poslije godinu dana, ali rekla bih da je to bas za uvodjenje bocica, znaci da se u potpunosti zamjeni. Mala kolicina u grizu i slicnom nije strasna stvar, dobar je nacin za privikavanje. Neka djeca ni nece u početku odmah piti kravlje vec im treba postepeno davati da se naviknu. A naravno, ima djece koja i puno ranije pocnu s kravljim pa je sve ok.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 8:18:07
mamaibabo
Preporuke jesu da se zapocne poslije godinu dana, ali rekla bih da je to bas za uvodjenje bocica, znaci da se u potpunosti zamjeni. Mala kolicina u grizu i slicnom nije strasna stvar, dobar je nacin za privikavanje. Neka djeca ni nece u početku odmah piti kravlje vec im treba postepeno davati da se naviknu. A naravno, ima djece koja i puno ranije pocnu s kravljim pa je sve ok.
ok hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:21:30
raja_ringe
Hvala vam drugarice :-) . Jede psvlaku i sir, jogurt, a jela je i mlijeko u hippovim teglicama. a s planirala nastaviti sa dojenjem prije posla i po povraku, ali se ne bi izdajala i ostavljala dok me nema. Zato i uvodim flasicu. Po broju podoja cin mi se da bi trebala imati dva mlijecna obroka za nekih devet sati koliko mene nebi bilo. Onda mozda za pocetak AD pa mozda za mjesec preci na kravlje. Vidis mogls bi i js napravjti sutliju pa da vidim. Koliko ml ti mislis da im je dovoljno? Do kada daju AD zene koje nedoje?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:26:07
raja_ringe
Mamaibabo jos sam te htjela pitati koje kolicine i koliko obroka vi sada imate. Ako mozes da mi napises jeda dan sta i koliko pojede :-) . Jesam zahtjevna
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:32:49
treće
mislim da je bolje da praviš prelaz preko ad na kravlje, ne moraš dugo zbog mogućih grčeva, ali možeš probati pa vidjeti, ad se uobičajeno daje do 1.god, ali neki i produže, mislim da je flašica od 180 ml dovoljna dok ti ne dođeš
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
Hvala vam drugarice :-) . Jede psvlaku i sir, jogurt, a jela je i mlijeko u hippovim teglicama. a s planirala nastaviti sa dojenjem prije posla i po povraku, ali se ne bi izdajala i ostavljala dok me nema. Zato i uvodim flasicu. Po broju podoja cin mi se da bi trebala imati dva mlijecna obroka za nekih devet sati koliko mene nebi bilo. Onda mozda za pocetak AD pa mozda za mjesec preci na kravlje. Vidis mogls bi i js napravjti sutliju pa da vidim. Koliko ml ti mislis da im je dovoljno? Do kada daju AD zene koje nedoje?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:37:05
veki_aki
Zasto je ikako potrebno uvoditi AD bebama koje doje, ne kontam?Ja radim od 6-og mjeseca, mislim bebinog, i sad ce mu godina i jos se izdajamo, al kntam uskoro preci na kravlje mljeko,a da doji kad dodjem s posla i nocu.I zasto bi ja sad uopse uvodila AD?Evo ovih 6 mjeseci ima u pocetku 2 flasice, a sad evo samo 1 mog mljeka i to od 7 do 17.15 mene nema, zar to nije ok?Mali super napreduje i super ostalo sve jede.Ako neko zna tacno razlog zasto se uvodi AD?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:40:19
Crnkica
što se tiče kravljeg mlijekaja sam svojoj od 6 mjeseci u kašicama počela davati,i nije imala nikakve alergije, to je bilo i da se proba zbog alergije a i privikavanja. čim napuni godinu a i prestane da doji,zavisi do kad ćemo moći dojiti preći ću na kravlje mlijeko domaće, zato što ga ja redovno kupujem.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:42:50
treće
ne mora, neki dan s drugaricom pričala i kaže ona bebu s godinu prestala dojiti i dala kravlje mlijeko , domaće od nanine krave, ali beba grčeve dobila valjda joj prejako bilo, pa joj savjetovali da daje prvo vrijeme AD, čisto sumnjam da bi od mlijeka iz prodavnice dijete imalo probleme
IZVORNA PORUKA: veki_aki
Zasto je ikako potrebno uvoditi AD bebama koje doje, ne kontam?Ja radim od 6-og mjeseca, mislim bebinog, i sad ce mu godina i jos se izdajamo, al kntam uskoro preci na kravlje mljeko,a da doji kad dodjem s posla i nocu.I zasto bi ja sad uopse uvodila AD?Evo ovih 6 mjeseci ima u pocetku 2 flasice, a sad evo samo 1 mog mljeka i to od 7 do 17.15 mene nema, zar to nije ok?Mali super napreduje i super ostalo sve jede.Ako neko zna tacno razlog zasto se uvodi AD?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:53:12
mamaibabo
Mamaibabo jos sam te htjela pitati koje kolicine i koliko obroka vi sada imate. Ako mozes da mi napises jeda dan sta i koliko pojede :-) . Jesam zahtjevna
jesi bas si zahtjevna ovako ti je kod mene(juce bilo): rano jutro(5 i 30 min) budjenje i popije flasicu napravim 210ml. dorucak :pura s mladim sirom (nekih otprilike250grama) onda opet oko 11h :amarant,suhe sljive,jabuka i banana ispasiram i pojede oko 200gr.oko 14h popije mlijeko nekih 150ml. rucak oko 16h riza na telecem temeljcu ,malo teletine ,brokula i mrkva ispasiram i pojede nekih 250gr.,onda oko 18h pojedela pola banane i u 20h popila mlijeko 210 ml. u 20 i 15 min. pajam.... eto tako je kod nas nadam seda je ok
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 13:57:16
chuci
jesi bas si zahtjevna ovako ti je kod mene(juce bilo): rano jutro(5 i 30 min) budjenje i popije flasicu napravim 210ml. dorucak :pura s mladim sirom (nekih otprilike250grama) onda opet oko 11h :amarant,suhe sljive,jabuka i banana ispasiram i pojede oko 200gr.oko 14h popije mlijeko nekih 150ml. rucak oko 16h riza na telecem temeljcu ,malo teletine ,brokula i mrkva ispasiram i pojede nekih 250gr.,onda oko 18h pojedela pola banane i u 20h popila mlijeko 210 ml. u 20 i 15 min. pajam.... eto tako je kod nas nadam seda je ok
a zašto pasiraš hranu?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:06:36
chuci
chuci kad jede sama svojim rukicama onda ako ne ispasiram gura i jednom i drugom ruom usta ,imala sam vec jedno gusenje i vise iz straha pasiram
već je velika cura nemoraš odjednom prestati pasirati ali probaj da joj odvojiš pola i izgnječiš viljuškom a pola ispasiraj. pa smanjuj količinu ispasiranog a povećavak količinu gnječenog. onda pređeš na samo gnječenje. pa onda izgnječiš samo dio hrane, sitno isjeckaš meso, a ostalo ostaviš u komadu.
možeš i rendati na sitno rende pa kasnije na krupno, na sitno bude gotovo kao ispasirano. mislim ovcdje sirovo povrće i voće da rendaš pa onda kuhaš ako treba.
kakav je bi slučaj gušenja ako ti nije problem napisati.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:15:50
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: chuci
chuci kad jede sama svojim rukicama onda ako ne ispasiram gura i jednom i drugom ruom usta ,imala sam vec jedno gusenje i vise iz straha pasiram
već je velika cura nemoraš odjednom prestati pasirati ali probaj da joj odvojiš pola i izgnječiš viljuškom a pola ispasiraj. pa smanjuj količinu ispasiranog a povećavak količinu gnječenog. onda pređeš na samo gnječenje. pa onda izgnječiš samo dio hrane, sitno isjeckaš meso, a ostalo ostaviš u komadu.
možeš i rendati na sitno rende pa kasnije na krupno, na sitno bude gotovo kao ispasirano. mislim ovcdje sirovo povrće i voće da rendaš pa onda kuhaš ako treba.
kakav je bi slučaj gušenja ako ti nije problem napisati.
bio j u pitanju krompir kuhani uzela je citavu risku i ntarpala usta ,sve je bilo u par sekundi i pocela je da se gusi doslovce gusi ,odmah sam je uzela ledjima okrenula prema sebi i rukama stisnula da izbacim zrak i tako par puta izbacila hvala Bogu komad i poslje povratia eto tako je bilo zato moja chuci pasiram al ne bendam nego onom gnjecilicom za pire njom sve izgnjeim a meso isjeckam eto
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:20:37
chuci
kolika ti je tada bila? znaš šta ja nekad radim. napravim od krompira pire, jer mi je on nekako ljepljiv, a onda dodam komadiće mrkve kojima ništa ne radim. tako da kad jede osjeti i da hrana nije sva jednolična. mojima se oboma gadi na kašasto.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:23:57
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: chuci
kolika ti je tada bila? znaš šta ja nekad radim. napravim od krompira pire, jer mi je on nekako ljepljiv, a onda dodam komadiće mrkve kojima ništa ne radim. tako da kad jede osjeti i da hrana nije sva jednolična. mojima se oboma gadi na kašasto.
tad je imala oko 9 ipol mjeseci probat cu ovo sto ti radis bas hvala chuci ako imas jos koju ideju jvni
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:26:47
Aida Bosnia
kada se smije bebi davati mladi sir i pavlaka? Imam problem da beba voli jesti...dam mu po malo kasica, ispasiranog voca itd..ali onda povraca doslovno kao vodu....pedijatrica kaze da je to kiselina!?! Vidim da se pati i sa stolicom. jeo je frutekovu kasu od marelice i bio je jako sretan dok je jeo.....onda se patio 3 dana, povracao dotla mlijeka i te "vode". Nervozan grozno.... Sa druge strane ako mu ne dam da jede nista osim AD, place kad vidi da mi jedemo..... sta da radim..HELP!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:29:32
chuci
ja sam negdje ne sjećam se gdje čitala da bebe uopšte nemaju kiselinu kao odrasli. a ne znam ti pomoći. smanji količinu, daji skroz male obroke. možda se on prejede pa onda ga muči. nemoj gledati koliko on hoće pojesti nego gledaj da to ne ide preko veličine njegove stisnute šake. to je veličina želuca.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 14:38:58
chuci
IZVORNA PORUKA: Aida Bosnia
kada se smije bebi davati mladi sir i pavlaka? Imam problem da beba voli jesti...dam mu po malo kasica, ispasiranog voca itd..ali onda povraca doslovno kao vodu....pedijatrica kaze da je to kiselina!?! Vidim da se pati i sa stolicom. jeo je frutekovu kasu od marelice i bio je jako sretan dok je jeo.....onda se patio 3 dana, povracao dotla mlijeka i te "vode". Nervozan grozno.... Sa druge strane ako mu ne dam da jede nista osim AD, place kad vidi da mi jedemo..... sta da radim..HELP!
mladi sir i pavlaka može sa 9 mjeseci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 16:42:18
aidana
Je li vase bebe od 10-11 mjeseci jedu same? Na primjer da im isjeckate komadiće a oni ih sami uzimaju, da se stavi na viljuškicu pa oni stave u usta ili da jedu kašikicom? Ja sam to pokušala sa svojim ali je on potpuno nezainteresovan, on te komadiće samo gnječi, kašikicu glođe u ustima i čeka da mu ja dam. Nešto me zabrinulo to što neće da jede sam jer sam naisla na neke članke i videa o tom, i većina beba to izgleda radi :(
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2013 17:06:55
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: aidana
Je li vase bebe od 10-11 mjeseci jedu same? Na primjer da im isjeckate komadiće a oni ih sami uzimaju, da se stavi na viljuškicu pa oni stave u usta ili da jedu kašikicom? Ja sam to pokušala sa svojim ali je on potpuno nezainteresovan, on te komadiće samo gnječi, kašikicu glođe u ustima i čeka da mu ja dam. Nešto me zabrinulo to što neće da jede sam jer sam naisla na neke članke i videa o tom, i većina beba to izgleda radi :(
nemoj to da te brine moja r.nekad jede sama a nekad nece i sve se svodi na igru polako sve ce doci na red ,nije nista po sablonu sve je to razlicito od bebe do bebe