Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
IZVORNA PORUKA: Taii Po njoj se navike o ishrani sticu od najranije dobi, sta god joj to znacilo!
Pa ja bih se tu recimo složila, jer prehrambene navike se zaista stjeću od najranije dobi. A ako ti naučiš da jedeš kad si gladan i onoliko koliko si gladan to ti je recept za dobro zdravlje. A ako te treniraju da jedeš kad neko misli da trebaš i onoliko koliko neko misli da trebaš, e to je već drugi par cipela što se tiće navika u ishrani
Ne bjezim ni ja od toga da se navike o ishrani sticu jako rano, ali bebi koja tad nije imala puna 3 mjeseca ne mozes bas reci " mila mama misli da ti je dosta i izvuci joj siku iz usta"... A ta pedijatrica je isla bas na to... A kao sto kazes to je vec neka druga tema... U svakom slucaju tebi hvala puno, na svemu...
I da, prije mozda mjesec i nesto, tako nekako , pitala sam da li je moguce da beba se bebica vrati opet na siku, nakon duzeg ne dojenja... Slucaj moje prijateljice je bio u pitanju. Pa eto da se pohvalim u njeno ime... Uspjeli su!!! Bilo je svega, prosli su sve i svasta, ali uspjeli su!!!
A to je posebno lijepa vijest. Sjećam se ja kad s ti to pitala. Velika je to stvar i borba, za to majka mora biti jako motivisana i vjerovati u neprocjenjivu korist koju će obezbjediti bebi, za koju se vrijedi izboriti i žrtvovati. Svaka čast!
Postoji još jedna mogućnost, a to je da ti imaš "pogrešna" očekivanja od osjećaja koliko je mlijeka dovoljno. I onda se dešava slijedeće: kad nastupi taj "sušni" period zapravo se stabilizuje ponuda mlijeka prema potražnji bebe. Onda se ti prepadneš, pa intervenišeš i čestim podojima (koje nema razloga da uvodiš, slobodno pusti bebu da sama reguliše koliko joj je potrebno) ponovo povećavaš brzinu proizvodnje pa opet imaš pojavu da su ti dojke prije podoja nabrekle, da je pritisak na početku podoja veći ... Onda se opustiš i pustiš bebu da reguliše dojenje prema svojim potrebama, a kad se to desi ti opet misliš da nije dovoljno i sve u krug. Dojke ne moraju biti nabrekle prije podoja, ne mora refleks otpuštanja krenuti iste sekunde kad beba uhvati bradavicu, šta više i bolje je da nisu nabrekle jer tad u njima ima previše mlijeka, pa se zato i brže i jače otpušta. Najbolje je da beba reguliče učestalost podoja, a količinu mlijeka koja će u njima biti reguliše količina koju beba posisa. Jer u suštini ti nikad ne možeš znati koliko je beba u nekom podoju pojela (niti ne trebaš, zato je dojenje divno, ali nas zbunjuje jer smo naučeni da vjerujemo samo mjerljivom). Ona nekad samo gucne, nekad isprazni dojku. A dojke su npravljene tako da to "osjete" i prema tome se ravnaju. I proizvodnja se reguliše dok god traje dojenje, ona se može prozvoljno povećavati ili smanjivati, sve zavisno od učestalosti i efikasnosti podoja. Tako da i bebe od preko godinu ako u nekom periodu više doje mogu majci "nabildati" proizvodnju kao da hrane novorođenče, ili kad male bebe ne doje kako treba ili dobivaju nešto sa strane proizvodnja se smanji. Ne brini za proizvodnju ako beba doji kad želi.
Pusti bebu da diktira učestalost podoja. Kad god traži ti daj, bez gledanja u sat i bez očekivanja nekog rasporeda. Kad beba dobije jesti kad želi, uredno piški i kaki i napreduje općenito dobro nema potrebe da ti nešto posebno vodiš računa o proizvodnji.
Definitivno je ovo drugo.. I ja sam o tome razmisljala.. Jednostavno sam u grču skoro pa cijelo ovo vrijeme otkako dojim, jer ne zelim da mi se ovaj put desi greška kao s prvim djetetom koje je bilo iskljucivo na AD, tim više što mi ova beba ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka (slučajno smo to otkrili, jednom kada sam bila odsutna od kuce 12 sati, dali su mu Aptamil, a on je dobio osip, i završio na Dexametazonu), i što znam da ga dojenjem ne izlažem riziku od reakcije na proteine kravljeg mlijeka.. Potrudit ću se da se dodatno opustim.. nadam se da budem uspjela. hvala vam za podršku..
Iman 83 Drago mi je da me razumiješ i da se sve to ne dešava samo meni.. Ja sam to , skoro pa prihavtila kao normalu , samo što me nekad uhvati frka i panika da se dojenju bliži kraj.. Onda se smirim, prođu 2, 3 takva ciklusa, pa onda me opet frka uhvati.. ma ludilo je u mojoj glavi
Nama je izgleda poceo skok sa 3 mj ili je vec zavrsio jer sam ja toliko sigurna u nase dojenje da sam totalno opustena nisam ni primijetila kad je poceo. 2 dana je po cijeli dan bila nervozna i stalno dojila a 2 - 3 noci prije toga toliko grudi se napune i vec ujutro kad treba da se probudi pocnu da me bole i curi na sve strane. Znala sam se po 3x presvlaciti dok se ne probudi. Vec sinoc me nisu bolile i nije puno curilo.. Uglavnom dojimo i rastemooooooo
Toliko sam sretna i zahvalna sam vam na svemu, posebno Lejli. Svaka zena koja ima zelju i strpljenje uz vasu pomoc moze da doji
05.01.2013 23:50 Moja Dalia Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti... Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..
Lejla, možda se ti sjećaš(davila sam te time ) ali ja sam dugo, dugo, nakon uspostavljenog dojenja, regulisanja ponude/potražnje imala te 'suhe' periode... Trajali su po nekoliko dana, doslovce sam imala osjećaj da kapi mlijeka više nema, (.)(.) kao dvije suhe šljive, beba traži češće da doji...ja u panici.
Kako se ne sjećam, kad god mi ispadnu neki slični simptomi kod nekog, odmah kontam ako ne bude neko drugo rješenje uputit ću na tebe
Nama je izgleda poceo skok sa 3 mj ili je vec zavrsio jer sam ja toliko sigurna u nase dojenje da sam totalno opustena nisam ni primijetila kad je poceo. 2 dana je po cijeli dan bila nervozna i stalno dojila a 2 - 3 noci prije toga toliko grudi se napune i vec ujutro kad treba da se probudi pocnu da me bole i curi na sve strane. Znala sam se po 3x presvlaciti dok se ne probudi. Vec sinoc me nisu bolile i nije puno curilo.. Uglavnom dojimo i rastemooooooo
Toliko sam sretna i zahvalna sam vam na svemu, posebno Lejli. Svaka zena koja ima zelju i strpljenje uz vasu pomoc moze da doji
nemam FB na poslu, pa nemam priliku da direktno komentarisem clanak, a da ne dizem tenziju na drugim temama, mogu samo reci da su ovakvi kvaziakademski stavovi davno prevaziđeni i da je jedna od vodećih nacionalnih stomatoloških udruga, kao što je American Dental Association davno opovrgla te tvrdnje. Potrudicu se u toku dana da nadjem najrecentnije reference po ovom pitanju.
minja_ svaka čast! Članak je pun zastarjelih, prevaziđenih, i sa praktične strane teško izvodivih savjeta koje rijetko ko sluša sve i da imaju učinka na temu.
nemam FB na poslu, pa nemam priliku da direktno komentarisem clanak, a da ne dizem tenziju na drugim temama, mogu samo reci da su ovakvi kvaziakademski stavovi davno prevaziđeni i da je jedna od vodećih nacionalnih stomatoloških udruga, kao što je American Dental Association davno opovrgla te tvrdnje. Potrudicu se u toku dana da nadjem najrecentnije reference po ovom pitanju.
potpisujem... Visnja RR, sta nam ovo podvaljujete pod strucne testove?? posebno mi ej interesantna recenica- ritam nocnog dojenja nije normalan pozdavljam vas nenormalne majke koje dojite djecu na zahtjev i poslije navrsenih 6. mjeseci, a u tekstu pobratite paznju i da dojenje nakon 11. mjeseca nema nutritivnu vrijednost...a hajde da su bar stavili 12. mjeseci pa da im oduzmem na neznanje, ovako je samo jedna velika glupost...
citat: "Pitanje koje se postavlja kod tolerisanja noćnog podoja ili bočice je svrha udovoljavanja trenutno svake potrebe po svaku cjenu na uštrb stvaranja prirodne navike cjelonoćnog sna i prirodnog ritma sistema za varenje. Ni jedna tradicionalna civilizacija, kao ni primitivne zajednice ne podstiču i ne preporučuju noćnu prehranu, pa i dojenje beskonačno dugo, jer sami osjećaju da to nije prije svega zdravo i ne stvara jaku ličnost. U čemu je „prirodno“ da se djetetu od godinu dana skače na svaki zvuk (to ne znači da se ne treba provjeriti da li je sve uredu) i da se uspavljuje sa bočicom i zaslađenom tečnošču ili dojenjem. To je već gubitak svake kontrole u vaspitanju."
aman sto ga covjek udrobi, eto ispade i antropolog i sociolog.
pa primitivne zajednice su pojam za attached parenting, od kojih mozemo samo uciti kako se razvija i odrzava prirodna veza sa djetetom, na koju smo zaboravili kad smo postali robovi konzumerizma i kapitalizma. Ja svom djetetu nisam bila niti cu biti odgajatelj iz doma za djecu bez roditeljskog staranja, tako da su mi te sterilne by-the-book sito-suho-i-nek-plače šeme potpuna nepoznanica i sve samo ne prirodne.
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva,
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.