|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  207 208 [209] 210 211   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
26.3.2013 14:39:19   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: leki_4you

Evo mene sa nmovim problemom user posted image od juce ujutro moja beba uzasno puno povraca i dok je dojim i nakon toga tako da smo jutros otisli do doma zdravlja a oni nas salju na Jezero user posted image ja ne znam sta da radim. Tek sto smo krenule dojiti kako treba novi problem, bojim se da se ne naguta zrakana one silikonske i sve cesce mi zaspi pa nece ni da podrigne kako treba nosam je dok mi ruke ne otpadnu user posted image usput vagali su je i doktorica je zabrinuta kako je malo dobila, rodila se sa 3 i 300 iz bolnicxe izasli sa 3 i 030 a sada ima 3 i 550 je li to malo? user posted image I sigurno je kuci jos izgubila dok je imala zuticu nekoliko dana..upomoc user posted image

Možeš li mi opisati kako beba povrača? Odmah nakon podoja povrati u mlazu svježe mlijeko ili nakon nekog vremena izbaci veću količinu tekućeg u kombinaciji sa usirenim mlijekom (da li tošto izbaci ima miris već provarenog mlijeka)?

Da li se beba zagrcava dok doji? Primjetiš li pojačan izlazak mlijeka na dojci na koju ne dojiš dok beba doji na jednoj?

Da li si ikad do sad probala koristiti one prsne školjkice, i da li si probavala da dojite bez silikonskih bradavica?

Za koji je period beba dobila 520g?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu leki_4you)
Neposredna veza do poruke: 5201
26.3.2013 14:52:47   
leki_4you
Koliko shvatih po pitanjima onda ona povraca kombinovano,npr. jutros je povracala i dok doji, samo osjetim da curi nesto meni po trenerci i vidim da povraca dok doji,nekad povrati i nakon dojenja, nekad je to svjeze mlijeko a jednom je samo bilo kao usireno, imeni nema neki miris user posted image i da zagrcne se cesto dok jede kad je skroz budna i kad ogladni onda halapljivo vuce i zagrcne se,. Ne osjetim pojacan izlazak mlijeka na drugoj jer imam one umetke da mlijeko ne prolazitako da ne vidim. A za prsne skoljkice ne znam ni da postoje niti sta jeto user posted image Probala sam par puta dojiti bez silikonskh ali tek kad malo jede pa izvuce bradavice ali vidim da joj je i dalje tesko,malo vuce pa pocne plakati user posted image Iz bolnice smo izasle 4 marta i tada je imala 3 i 030, s tim da je imala zutilo i da je ja na pocetku nisam dojila dovoljno tako da mislim da ej tada jos izgubila user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5202
26.3.2013 15:04:27   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: leki_4you

Koliko shvatih po pitanjima onda ona povraca kombinovano,npr. jutros je povracala i dok doji, samo osjetim da curi nesto meni po trenerci i vidim da povraca dok doji,nekad povrati i nakon dojenja, nekad je to svjeze mlijeko a jednom je samo bilo kao usireno, imeni nema neki miris user posted image i da zagrcne se cesto dok jede kad je skroz budna i kad ogladni onda halapljivo vuce i zagrcne se,. Ne osjetim pojacan izlazak mlijeka na drugoj jer imam one umetke da mlijeko ne prolazitako da ne vidim. A za prsne skoljkice ne znam ni da postoje niti sta jeto user posted image Probala sam par puta dojiti bez silikonskh ali tek kad malo jede pa izvuce bradavice ali vidim da joj je i dalje tesko,malo vuce pa pocne plakati user posted image Iz bolnice smo izasle 4 marta i tada je imala 3 i 030, s tim da je imala zutilo i da je ja na pocetku nisam dojila dovoljno tako da mislim da ej tada jos izgubila user posted image

Ona možda jede halapljivo, a možda je i kod tebe jak refleks otpuštanja mlijeka pa kad krene dijetetu u usta teče jako puno mlijeka koje ono ne stiže da proguta. Zato i proguta dosta zraka, zato ti i curi dok jede, naročito uz silikonske bradavice koje otežavaju pravi vakuum. Zato i kasnije onaj nagutani zrak podigne sadržaj želudca i izbacuje ga nakon podoja.

Želudac bebe je u ovim prvim mjesecima kao otvorena flaša, jer je mišić koji zatvara želudac na ulazu sasvim malo razvijen i još se razvija. Tako da je bljuckanje, povračanje i vračanje sadržaja relativno normalna i uobičajena pojava. U takvim prilikama jako je dobro sa bebom pažljivo rukovati, nakon podoja je držati u uspravnom položaju uz blago lupkanje po leđima i guzi da bi se progutani zrak lakše izbacio, može se bebi i ležaj napraviti pod uglom cca 30 stepeni ako bljuca i kad leži.

Nisi mi odgovorila koji je vremenski period u kojem je dobila 520g, mjesec, više, manje?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5203
26.3.2013 15:15:14   
animagical
Nisi mi odgovorila koji je vremenski period u kojem je dobila 520g, mjesec, više, manje?

da pripomognem, evo u postu iznad pise da su izasli iz bolnice 4. marta (dan iza poroda pretpostavljam) i da je od tada dobila pola kile...uz pocetno kaliranje i svega 20 dana dana staru bebu, po meni super napreduje s tezinom

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5204
26.3.2013 15:18:12   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: animagical

da pripomognem, evo u postu iznad pise da su izasli iz bolnice 4. marta (dan iza poroda pretpostavljam) i da je od tada dobila pola kile...uz pocetno kaliranje i svega 20 dana dana staru bebu, po meni super napreduje s tezinom

Hvala ti user posted image , ovo sam totalno previdjela.

Nije malo za 22 dana 520g., uz početnu žuticu i kombinovanu ishranu pa povratak na dojenje ovo je više nego dobro.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 5205
26.3.2013 15:46:31   
leki_4you
Otprilike to je taj period, s tim da sam je rodila na carski pa smo u bolnici ostale 5 dana, rodjena je 28.02 user posted image i dok smo bile u bolnici izgubila je skoro 300 grama, i uz sve probleme kuci kad smo dosle i ja mislim da je to fina kilaza user posted image Znaci da ne idemo na Jezero da bezveze ne maltretiram dijete? Ipak je ona jos mala user posted image I pedijatrica kojeje pregledala nije vidjela nista cudno ali se kao boji da nije dehidriralajer je povratila vise od 10 puta u 24 sata user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5206
26.3.2013 15:48:42   
Lejla Ka
Jel pedijatrica vidjela kako izgleda povračanje? Da li beba povrati tako da iz nje izlazi mlaz mlijeka ili se sadržaj pojavi u ustima i isteče van?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5207
26.3.2013 15:52:38   
leki_4you
Kako da nije vidjela, jedino sto je uspjela vidjeti da se dijete fino ukaki nakon vaganja user posted image A cini mi se da je par puta izasao kao mlaz ali uglavnom se pojavi u ustima i onda istece van, s tim da je jutros za sat vremena koliko je dojilaizbacila mlijeko otprilike sest puta ali se prije toga nije probudila cijela 4 sata da jede, je li to puno? user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5208
26.3.2013 16:03:53   
Lejla Ka
To kad bebi samo isteče iz usta, a nema onaj nagon i ne baca mlaz se naziva bljuckanjem, i to je ono što sam ti gore pisala, izljevanje sadržaja zbog nezrelog mišića koji zatvara želudac. Neke bebe jako puno bljuckaju. Ako uredno pri tom napreduju na težini to im ne predstavlja nikakvu smetnju u ishrani. Jako pažljivo rukujte sada sa bebom, nemojte je previše "bučkati" nakon jela, nemojte je brzo spuštati u ležeći položaj, možete i malo nakositi madrac na kojem spava.

4 sata spavanja jednom ili dva puta u toku 24h, ako beba često i kvalitetno doji nije puno.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5209
26.3.2013 16:18:33   
leki_4you
Mene buni zasto je to tako iznenada pocelo i desava se konstantno jer nakon sto smo izbacili dohranu nije bilo nikakvog bljuckanja user posted image koliko je normalno da dojena beba dobije za mjesec dana?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5210
26.3.2013 19:32:52   
Lejla Ka
Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji beba uzrasta od 0 do 4 mjeseca treba da dobiva od cca 664 do 1030 grama mjesečno. To je prosjek za isključivo dojene bebe. Postoje bebe koje dobivaju i manje i više, i pokaže se da su OK i zdrave.

Prvi mjesec je uvijek najturbulentniji, dojenje se tek uči, bebe su slabije, tek se uče, i majke se uče pa još ako je bilo nekih problema sa žuticom, zastojima i mastitisima dobitak bude nešto niži. Sve te "otežavajuće" faktore treba uzeti u obzir kod procjene stanja. Kad se situacija malo stabilizuje i uhoda i težina krene na gore.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5211
27.3.2013 0:52:20   
Dalia_88
Leki mojoj bebi je nekad smetalo nesto sto ja pojedem, recimo kad god sam jela lepinice (przene na ulju) beba je povracala tako u mlazu i kad sam svatila da se to uvijek desava prestala sam ih jesti. Pa eto mozda da malo pratis sta jedes mozda joj nesto smeta.

Jos nesto mene je spasila lezaljka za bebu jer je isto cesto povracala poslije jela ako je spustim da lezi na ravnom. Onda sam je morala drzati na rukama stalno dok nisam kupila ovo.
Sad nam isto super jer jedino u ovom hoce sama da lezi i udara boksrerima ove igrackice sto vise. Zna i sat lezati u ovom i suti.
Mozes je podeavati na nulti polozaj, malo da se podigne i moze da sjedi kad bude smjela..

user posted image

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5212
27.3.2013 12:11:18   
leki_4you
Nisam znala da moze bljuckati i od onog sta ja pojedem user posted image mada stvarno pazim sta jedem i do sada nismo imali problema user posted image

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5213
27.3.2013 12:23:47   
Lejla Ka
Mislim da je bljuckanje od nečeg u majčinoj ishrani nešto što nije baš uobičajen slučaj. Bebama majčina ihrana najčešće smeta u smislu grčića, vjetrova, rjeđe ojeda na guzi ili još rjeđe osipa. Pravo povračanje je baš rijetka reakcija.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5214
27.3.2013 22:17:46   
lady_bubamara
Žene drage , javljam se jer mi treba savjet... Ja za nekoliko dana ako Bog da ulazim u 7.mjesec i imam problem sa dojkama tačnije sa bradavicama... Ja sam rođena sa ravnim , pljosnatim , uvučenim bradavicama ... Očekivala sam da će se to izmjeniti tokom trudnoće a i doktorica mi je rekla da će se sto promijeniti već u drugom tromjesečju i da će se one ispupčiti vani... No, to se nije dogodilo one jesu potamnile i nekako se proširile ali su idalje ravne i uvučene. Na desnoj sam prije 3 godine imala operaciju i ona izgleda ružna ali za nju mi je dr. odmah rekao da su male šanse da će se ispupčiti... Ali eto ja sam mislila da će biti drugačije u trudnoći... Mene sad zanima da li ću ja imati problema sa dojenjem, da li će beba moći da povuče uopšte? Da li postoje neke vježbe ili slično koje mogu pripremiti ovakve bradavice na dojenje ? Oprostitte ako sam fulila jer znam da se ovdje uglavnom javljaju ženice koje već imaju problem sa dojenjem, al eto, svaki savjet bi mi dobro došao naravno...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5215
28.3.2013 0:09:54   
Lejla Ka
Na pravom si mjestu user posted image

Mene zanima da li se tvoje bradavice ikad ispupče, npr kad je hladno, kad se skineš pa se koža od promjene temperature skupi. Ili kad ih podražiš dodirom? Ne mora to biti neko značajno izbočenje, samo da malo krenu prema van.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu lady_bubamara)
Neposredna veza do poruke: 5216
28.3.2013 10:37:35   
lady_bubamara

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Na pravom si mjestu user posted image

Mene zanima da li se tvoje bradavice ikad ispupče, npr kad je hladno, kad se skineš pa se koža od promjene temperature skupi. Ili kad ih podražiš dodirom? Ne mora to biti neko značajno izbočenje, samo da malo krenu prema van.

Dobro je , drago mi je da nisam fulalauser posted image

Eh, pa da one se kao nešto malo smežuraju npr. kada se tuširam ili kada mi je hladno al i to onako više izgleda smežurano nego ispupčeno i izbačeno... I ne traje nešto dugo, čim izađem iz kade i obrišem se one se ponovo vrate u prvobitno stanje...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5217
28.3.2013 13:02:05   
Lejla Ka
Pitam zato što uvučene bradavice ne izlaze prema van nikad, već naprotiv, na podražaj se još više uvlače unutra. Ovo je dosta rijedak slučaj. Najčešće se ipak radi o ravnim bradavicama.

Eh sad, na ravne bradavice se može uredno dojiti. Pogotovo što ih dojenje, što duže to bolje, trajno koriguje.

Princip je slijedeći:

Tvoja beba ne zna da doji, ona ima urođeni refleks sisanja koji podrazumjeva urođene pokrete čitavog oralnog sistema da bi se sisanjem došlo do hrane. Dojenje je tehnika i ono se uči, uče ga i majka i beba. I učenje ide u glavnom dosta brzo ako nema ometanja sa strane u vidu flašica i duda, pogrešnih savjeta i prepadanja majke. Dovoljno je da majka zna neke osnovne principe za početak da bi i sebe i bebu usmjerila na pravi put.
Za dojke sa ravnim bradavicama izuzetno je važno da majka zna da beba ne zna šta su ravne, a šta uobičajene, šta su velike, a šta su male bradavice. Ako joj se ponudi isključivo ono što majka ima beba će naučiti dojiti na to. Zbog toga je jako važno da se majka prije poroda i dojenja dobro informiše o dojenju i proizvodnji mlijeka kao procesu da bi od početka znala šta se dešava, zašto i kako se to dešava, zašto su neke stvari za koje će te možda dobiti pogrešna pojašnjenja, čak i upozorenja, da ne kažem zastrašivanja zaprovo normalne i na koji način se prevazilaze. A to nije ništa specifično za majke sa ravnim bradavicama već važi za sve mame koje žele dojiti.

Dojenje, tj hranjenje na dojci podrazumjeva određeni položaj bradavice i areole (kruga oko bradavice) u djetetovim ustima. Dijete ne doji samo bradavicu, već je potrebno da stimulira i veći dio areole, tako da je pravilan položaj, koji dovodi do toga da djete uz minimum truda dobije najviše mlijeka, da je bradavica i areola što više i dublje u djetetovim ustima. Sama bradavica seže do samog ulaza u grlo, na unutrašnji kraj jezika, i kad dijete doji, jezik bradavicu pritišće uz dio nepca koji se naziva mekim nepcom. Kod ovakvog položaja bradavica se ne oštećuje bez obizira na dužinu i učestalost podoja.

Šta je za vas specifično, i sa čim će te se, zbog specifične situacije, možda susresti:

Za sami početak, uz svu teoriju koju savladaš, i filmiće pogledaš, može se desiti da ti bude predstavljalo poteškoću da bebu dobro namjestiš na dojku.
To se događa svima nama, pa i mamama koje ne dobivaju dijete na hranjenje prvi put. Zato opet naglašavam da se dojenje uči, sa svakim novim pokušajem, podoj po podoj.
To nikako ne treba da te obeshrabri, niti da te uplaši da će beba zbog toga biti gladna. Zdravo novorođenče ima taman zalihu i majčine su grudi dovoljno dugo meke da se ti prvi pokušaji konekcije odrade bez srkleta. E sad, beba će možda plakati, i tebi će to biti najuznemirujući zvuk koji si ikad čula u životu. Pomaže ako si svjesna, bar djelićima ostataka svog starog razuma user posted image (kad rodiš, shvatićeš o čemu pričam user posted image ) da se bebi ne dešava ništa istinski loše, samo se je tek rodila i sve joj je totano novo i nedoživljeno.

Također se može desiti da u ovom početnom procesu učenja pravilnog prihvatanja dođe do oštećivanja tvojih bradavica s obzirom na to da one možda neće uspjeti da dopru do mekog nepca za početak. Ragade su realno češće kod žena sa ravnim bradavicama. Ragade se liječe, bole ali prođu i imaš različitih načina da sebi pomogneš i olakšaš.

Za period trudnoće postoji proizvod koji se naziva Nipplete, namjenjen upravo ravnim bradavicama. Ja ti sad ne znam tačno kako se koriste, no postoji uputstvo proizvođača. Ja ti mogu predložiti i alternativu u smislu da alatku napraviš sama, a primjenjuješ je prema uputstvu proizvođača, jer je način rada isti. Dakle, fol je u vakumskom izvlačenju bradavice. Kao priručni alat za to može poslužiti šprica veće zapremine (20ml i više) koja se obradi na takav način daonaj dio koji se normalno drži među prstima dolazi na bradavicu, a onaj klip koji služi za povlačenje sa druge strane vakuumom povlači bradavicu u špricu. Slikovito, to ti je ovo:

user posted image

Vrh na koji dolazi igla se odreže, klip prebaci na tu stranu i gotovo. A ti naravno možeš iskoristiti i nabaviti gotov proizvod (proguglaj).

Još jedna napravica koju bih istinski preporučila, iz ličnog iskustva, kao i iz iskustva drugih mama su prsne školjkice. One se sastoje od silikonskog dijela koji je oblika lijevka, i plastičnog dijela koji izgleda kao časa i pričvršćen je na silikonski dio tako da zajedno čine kao polukružnu posudicu sa rupom koja dolazi na bradavcu (proguglaj malo slike za pojam prsne školjke ili školjkice). Školjke se drže u grudnjaku između podoja, a funkcija im je da drže bradavicu "u zraku". Dakle ne pritisnutu uz veš što je dodatno spljošćuje. Pogodnosti njihove upotrebe su slijedeće: u grudnjaku stalno vrše lagani pritisak na dojku i na tkivo oko bradavice pa je bradavica stalno po malo izbočena; lagani pritisak na dojku i činjenica da je bradavica slobodna i ne pritisnuta pomaže kod početnog nadolaska mlijeka, kad ga ima više nego beba može pojesti, na taj način što omogućava slobodno oticanje viškova koji mogu prouzrokovati zastoje i probleme sa dojkama; slobodna bradavica je stalno "na zraku" što znatno skraćuje period oporavka ako su se pojavile ranice-ragade, kao i smanjuje rizik od nastanka soora-gljivične infekcije kojoj pogoduje lučenje mlijeka i taman vlažan prostor što je slučaj kad su na dojci jednokratni jastučići za dojenje.

Najčešći pojam koji ćeš čuti, ili si već čula u vezi sa ravnim bradavicama su silikonske bradavice. Silikonske bradavice se zapravo u opće nisu pokazale kao efikasno sredstvo za uspostavu dojenja kod žena sa ravnim bradavicama. Čak su često razlog zašto mame odustanu jer su dosta nezgrapne, nepraktične, zahtjevaju određenu higijensku brigu, onemogućuju efikasan vakuum, zadržavaju masnoću iz mlijeka na svojim zidovima, i kroz njih se znatno sporije koriguju majčine bradavice. Ja nisam a priori protiv njih, i majkama koje ih koriste, manje više uspješno uvijek kažem da je bolje dojiti sa njima nego ne dojiti nikako, no one su nužno zlo, i treba im pribjeći samo u krajnjoj nuždi.

Na kraju ovog predugog posta user posted image svakako ću te uputiti na FB grupu Dojenje je IN, a ako si iz Sarajeva prati na grupi dešavanja, pa nam se pridruži na susretima Grupe za podršku dojenju da se vidimo i razgovaramo u živo. Za sva druga pitanja me možeš kontaktirati i ovdje i na pp.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5218
28.3.2013 13:21:37   
lady_bubamara
Draga Lejla Ka baš ti hvala na objašnjenju i savjetima. Proguglaću malo o ovim školjkicama, i ja sam čula za silikonse bradavice ali moja rodica ih je koristila i nije baš zadovoljna njima. Meni je najviše unjelo strah to što je i moja tetka ima iste bradavice i ona kada je rodila ( prije 17 godina ) nije bilo baš nekih pomagala kao sad koja bi joj olakšala podoj. Sjećam se da su joj suze na šiktale iz očiju dok je njen sinčić dojio i dan danas mi kaže da juje trašn bolilo dojenje. Ona je dojila samo 5 mjeseci jer se pedijatrica na nju izgalamila kako nije normalna što toliko forsira podoj kad vidi da se beba nije dobro najela, da se beba muči, da bebi ne odgovaraju takve bradavice itd itd i rekla joj da prestane dojiti malenog i da mu daje dohranu.... Mene je to uplašilo i ne bih htjela da se i meni to desi , ja sam spremna da trpim bol , to nije problem, samo sam se prepala da ću i ja ovakav savjet od pedijatra dobiti DA SE BEBA SA NAŠIM OVAKVIM BRADAVICAMA SAMO PATI user posted image

Odlučila sam ova dva mjeseca do poroda što su mi ostala da prikupim što više PRAVIH savjeta o dojenju sa ravnim bradavicama, iako nisam iz Sarajeva učlaniću se u ovu grupu :)

Još samo nešto da te pitam, rodica mi kaže kako je na netu pročitala da je za ovakve bradavice lijek trljanje mokrim peškirom u sedmom mjesecu trudnoće, pa mi rekla da probam....Meni to nešto grubo zvuči , pa znaš li ti išta o tomee?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5219
28.3.2013 13:22:06   
lady_bubamara
Draga Lejla Ka baš ti hvala na objašnjenju i savjetima. Proguglaću malo o ovim školjkicama, i ja sam čula za silikonse bradavice ali moja rodica ih je koristila i nije baš zadovoljna njima. Meni je najviše unjelo strah to što je i moja tetka ima iste bradavice i ona kada je rodila ( prije 17 godina ) nije bilo baš nekih pomagala kao sad koja bi joj olakšala podoj. Sjećam se da su joj suze na šiktale iz očiju dok je njen sinčić dojio i dan danas mi kaže da juje trašn bolilo dojenje. Ona je dojila samo 5 mjeseci jer se pedijatrica na nju izgalamila kako nije normalna što toliko forsira podoj kad vidi da se beba nije dobro najela, da se beba muči, da bebi ne odgovaraju takve bradavice itd itd i rekla joj da prestane dojiti malenog i da mu daje dohranu.... Mene je to uplašilo i ne bih htjela da se i meni to desi , ja sam spremna da trpim bol , to nije problem, samo sam se prepala da ću i ja ovakav savjet od pedijatra dobiti DA SE BEBA SA NAŠIM OVAKVIM BRADAVICAMA SAMO PATI user posted image

Odlučila sam ova dva mjeseca do poroda što su mi ostala da prikupim što više PRAVIH savjeta o dojenju sa ravnim bradavicama, iako nisam iz Sarajeva učlaniću se u ovu grupu :)

Još samo nešto da te pitam, rodica mi kaže kako je na netu pročitala da je za ovakve bradavice lijek trljanje mokrim peškirom u sedmom mjesecu trudnoće, pa mi rekla da probam....Meni to nešto grubo zvuči , pa znaš li ti išta o tomee?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5220
28.3.2013 13:51:09   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: ninulina

Mogu ti reči nešto o tome, to nije lijek za ravne bradavice.

Mjesec trudnoće nema veze sa tim. Na taj način ćeš možda malo ogrubiti kožu, možda malo smanjiti senzibilitet bradavice, ali sve možda. Zapravo ništa što ti možeš raditi sad ne može bradavicu nešto posebno efikasno pripremiti za dojenje osim dojenja user posted image , tako da se ne opterećuješ sa tim.
Proguglaj o Nipplete-ma, znam da se one koriste u nekom periodu trudnoće ali ne znam tačno. Pročitaj o načinu kako se mlijeko proizvodi, koji su to procesi koji se dešavaju dok dijete doji i dok majka proizvodi mlijeko, pročitaj o kolostrumu. Poslat ću ti neke linkove na pp, a ne bih reklamirala nekoga.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 5221
28.3.2013 14:01:46   
lady_bubamara

Mjesec trudnoće nema veze sa tim. Na taj način ćeš možda malo ogrubiti kožu, možda malo smanjiti senzibilitet bradavice, ali sve možda. Zapravo ništa što ti možeš raditi sad ne može bradavicu nešto posebno efikasno pripremiti za dojenje osim dojenja user posted image , tako da se ne opterećuješ sa tim.
Proguglaj o Nipplete-ma, znam da se one koriste u nekom periodu trudnoće ali ne znam tačno. Pročitaj o načinu kako se mlijeko proizvodi, koji su to procesi koji se dešavaju dok dijete doji i dok majka proizvodi mlijeko, pročitaj o kolostrumu. Poslat ću ti neke linkove na pp, a ne bih reklamirala nekoga.

aaa baš ti hvala user posted image

može pošalji na pp. user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5222
28.3.2013 14:02:13   
lady_bubamara

aaa baš ti hvala user posted image

može pošalji na pp. user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5223
28.3.2013 14:10:06   
Lejla Ka
To što se desilo tvojoj tetki nema veze sa tobom! Nije isključeno da ćeš naići na slične medicinare, no ti ćeš znati da se tvoja BEBA NE PATI DOJENJEM VEĆ DOJENJEM DOBIVA NEBROJENO MNOGO KORISTI I NEPROCJENJIVIH STVARI ZA SVOJ BUDUĆI ŽIVOT!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5224
28.3.2013 20:10:48   
Dalia_88
Ninuska moja kod mene je jedna bradavica bila ravna a beba je dojila bez problema isto kao i na drugu, nije nikad odbijala tu dojku niti pokazivala nezadovoljstvo dok doji. Sad je fino ispupcena, kako mi rece patronazna nju ce beba sebi formirati kako treba..
Sretno draga moja trudnice

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  207 208 [209] 210 211   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  207 208 [209] 210 211   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *