Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Na pocetku je moja dusica imala malo zutila i konstantno je spavala a ja imam uvucene bradavice, imala je zelenu stolicu i morali smo je buditi da jede sto je ponekad bila nemoguca misija i tada je patronazna rekla da uzmemo dohranu jer joj je lakse na flasicu da jede, a ja koristim one silkonske bradavice pa onda ona obavezno zaspi kada doji dohranu joj dajem jednom u ponoc i jednom u podne nezavisno od podoja, kada je dojim onda dajem prvo jednu dojku pa onda drugu s tim sto obavezno prvu malo jace vuce i onda se umori pa drugi vise drzi u ustima i spava
mislim da ti je ovo greška ali nadam se da će se javiti i Lejla Ka da ti stručni savjet dadne.
ako misliš preći na isključivo dojenje, a to vam neće biti problem trebaš 1. uvijek davati bebi prvo da doji 2. te dvije flašice dnevno se ne mogu odjednom izbaciti. za početak joj daješ u podne i naveče prvo da doji a nakon toga flašicu. 3. količinu koju beba pojede iz flašice postepeno smanjuješ.
patronažna ti je bezveze savjet dala. ako beba već nije mogla da sisa i da izvuče mlijeko postoji i pumpica ili ručno izmuzanje mlijeka koje se onda daje špricom a ne flašicom.
kako ti beba sada doji. je li još uvijek uspavana. to što beba zaspi kad podoji jednu dojku znači da joj je to bilo dovoljno. nema potrebe da se beba sili da jede više nego što joj treba. kad se probudi i opet zatraži ti joj opet dadni dojku.
beba će se vremenom naviči na to da mlijeko lakše ide iz flašice i može odbiti dojiti ili smanjivati dojenje u korist flašice dok na kraju flašica ne preovlada.
Ona jos uvijek zaspi kada doji i vidim da joj je jako tesko da vuce, najcesce se otima sa sikom i pocne plakati zato ne znam je li bolje da izdajam mlijeko pa da joj dajem na flasicu ili da doji na silikonske bradavice dok ne ojaca malo
mislim da ti je uvijek bolja varijanta ne koristiti flašicu jer bebe poslije često odbiju dojenje. mlijeko iz flašice teče a iz dojke se mora izvući. ja bi ustrajala na dojenju, preko silikonskih.
ja sam svoju curicu dojila do 3 mjeseca preko silikonskih, sad sa drugim ih nisam koristila nisu mi trebale.
Ona jos uvijek zaspi kada doji i vidim da joj je jako tesko da vuce, najcesce se otima sa sikom i pocne plakati zato ne znam je li bolje da izdajam mlijeko pa da joj dajem na flasicu ili da doji na silikonske bradavice dok ne ojaca malo
Leki, već su ti napisali, flašica se nikad ne daje nezavisno od podoja. Ako daš obrok dohrane beba je jedan duži period sita, a tvoje dojke misle da taj period mlijeka ne treba pa smanjuju proizvodnju, dakle neće proizvoditi koliko treba bebi.
Da, patronažna je u pravu, na flašicu lakše ide. A bebe su pametna mala instinktivna bića i ako upoznaju lakši način hranjenja one neće htjeti jesti na teži, te će tažiti flašicu i odustati od dojke. Ovo što opisuješ da se beba buni na dojci i nije raspoložena da se više potrudi je očit simptom hranjenja na flašicu u kombinaciji sa dojenjem.
Flašica je još dodatni problem kad majka ima ravne ili manje izražene bradavice (uvučene bradavice su rijedak slučaj, i kod nas se ovaj naziv pogrešno koristi za ravne ili slabo izražene bradavice). Kad se bebi isključivo daje dojka, pa makar i preko silikonskih bradavica beba stimuliše dojku i izvlači bradavicu. Kad se tu umješa flašica dijetze uči na njen sisač i odbija se truditi na dojci.
Sve u svemu, vama flašica i dohrana stvaraju sve probleme koje imate sa dojenjem. Da, i to si u pravu. Patronaža je pod sponzorstvom HIPP-a, i savjeti koje si dobila su način da se ugrozi dojenje i da u konačnici beba odustane od dojke, a vi postanete vjerna mušterija.
Koliko beba u obroku dohrane pojede AD-a?
Kao prvo, prije nekih detaljnijih savjeta, uvijek, UVIJEK prije flašice podoji bebu, onako kako to i radiš i kako je ispravno, na obje dojke. Dobro bi bilo da dojke prije podoja dobro zagriješ vrućim oblogama. Dok dijete doji treba dojku masirati blagim, ali čvrstim pritiscima prstiju kao da gladiš dojku od rebara prema bradavici svuda u okolo koliko ti je dostupno od bebe. Kad beba zadrijema, ili kad se počne buniti (što radi kad tok mlijeka iz dojke oslabi,l a ona misli da je to isto kao na flašici i da mlijeka nestaje) trebaš između palca i ostalih prstiju obuhvatiti dojku što bliže grudnom košu i stisnuti kao da želiš iscjediti mlijeko, te se polako palcem spuštati prema bradavici. Pomjeri ruku tako da palac promjeni putanju i ponovi "cjeđenje". Ovaj postupak se zove "kompresija dojke" i služi da se beba animira na efikasnije sisanje, a time i na efikasnije pražnjenje dojke i povećanje proizvodnje mlijeka.
Javi mi se opet sa odgovorima pa da vidimo šta dalje raditi.
Sinoc sam joj dala dohranu i uopce nije mnogo pojela, mozda ekih 50 ml stalo sam prosula, a danas u podne sam preskocila dohranu doduse morala sam i na kontrolu pa sam joj dala moje izdojeno mlijeko doduse na flasicu jer sam se bojala da ne pojede dovoljno pa da se ne probudi jer je ostala s amidzom koji je ne zna ni uzeti uglavnom pokusat cu da joj danas ne dajem dohranu nikako i dojit cu je kako mi rece Lejla Ka pa cemo vidjeti sta ce biti javim se opet i hvala vam svima
Probudila se,malo zaplakala, ja je stavila da doji, dojila pet minuta i zaspala, probudila se za pet minuta opet zaplakala ja je opet na siku, dojila pet minuta i zaspala e nek mi neko kaze kako ce biti sita za tako malo vremena
ne sikiraj se za dužinu podoja ako dojiš na zahtjev a ovo što ti radiš je dojenje na zahtjev. moji nikad nisu dojili duže od 10 minuta. uvijek je to par minuta i gotovo.
I ovo dojenje na zahtjev sam tek pocela jer su patronazne govorile da je budim svaka dva sata i to sam radila ranije a sada vise ne nego koliko dugo su tvoji spavali nakon podoja od deset minuta? Ona je spavala citava dva sata a meni je zao ne znam je li gladna
chuci ti je dobro rekla nemoj se brinuti za dužinu podoja. Moja djeca su takođe dojila isključivo na zahtjev i nekad su znala dojiti 3 min i najedu se a nekad su mezili po 15-20 min.
Bitno je da se beba najede i da dobro napreduje.
Nemožeš ti malu bebu uobročiti da bude kao sat.Njihov želudac je mali i moraju češće da jedu. Moja djeca su dojila isključivo na zahtjev.Nekad je znalo proći 2h između podoja a nekad 15 min. Neka djeca imaju grčiće pa se češće bude i plaču,neki imaju SKOKOVE U RAZVOJU http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm-pročitaj post od Amrino lijepo je opisano sve.
Ako plaču neznači automatski da su glane,možda im je vrućo-hladno.imaju grčeve,smetaju im jaki zvukovi ili naprosto samo žele da su uz svoju mamu.
Ima jako puno stvari koje treba da naučiš nemoj se predavati na prvu malo se potrudi-ako ti šta nije jasno pitaj-mi smo tu za tebe
Lejla Ka je odlična savjetnica o dojenju poslušaj je i vidjećeš da će ti se isplatiti. Sretno
I ovo dojenje na zahtjev sam tek pocela jer su patronazne govorile da je budim svaka dva sata i to sam radila ranije a sada vise ne nego koliko dugo su tvoji spavali nakon podoja od deset minuta? Ona je spavala citava dva sata a meni je zao ne znam je li gladna
Beba će se probuditi kad je gladna-ništa se neboj.Nema tu nikakvih pravila. Neke bebe su lijene i meze a neke halapljive i to obave za tili čas.
Ako te još nešto interesuje pitaj
Beba će se probuditi kad je gladna-ništa se neboj.Nema tu nikakvih pravila. Neke bebe su lijene i meze a neke halapljive i to obave za tili čas.
Ako te još nešto interesuje pitaj
evo reče ti smiley. nikad ne znaš koliko će spavati. nekad se probudi nakon 15 min i hoće opet da doji, a nekad se probudi nakon 15 min i neće da doji, nekad su znali odspavalti i sat, dva urijetko. moji nisu neki spavalice ni dan danas. tvoje je za početak da ponudiš da doji, ako beba hoće neka doji, ako neće nemoj je tjerati jer će se unervoziti i belaj, plakanje i fazoni. glavna stvar kod dojenja jeste da moraš vjerovati u sebe i još važnije u svoju bebu. ona će tražiti da jede kad je gladna i jesti će onoliko koliko joj treba u tom trenutku. bebe to instinktivno znaju. nije bitno ni koliko je to količinski u ml ni koliko je to dugo trajalo dok je podojila. sam ovjeruj u sebe i bebu.
Izgurale smo dan bez dohrane pa cemo vidjeti kako ce biti veceras, nakon sto je dojila samo deset minuta probudila se i fino jela ali nakon toga muka da zaspi i ja naravno sve mislim da je gladna
Probudila se,malo zaplakala, ja je stavila da doji, dojila pet minuta i zaspala, probudila se za pet minuta opet zaplakala ja je opet na siku, dojila pet minuta i zaspala e nek mi neko kaze kako ce biti sita za tako malo vremena
Pa to zapravo nema veze. Dijete se može najesti za 5 minuta. A ako se nije najelo tražit će opet kad bude gladno, i ako je to opet za 5 minuta, to je sasvim OK. Dijete ne mora pojesti u jednom podoju toliko da ga drži par sati. Dijete pojede koliko u tom trenutku treba. Nemoj se plašiti toga da ne znaš koliko je pojelo, to je sasvim normalno za dojenje. Primjeni masažu dojke kad dijete zadrijema na dojci, tako ćeš potaći tok mlijeka i dijete će se animirati da opet sisa. Tvoja kčer ponašanjem na dojci pokazuje konfuziju načina hranjenja na dojci i na flašicu. Potenciraj dojku, pomozi joj da sisa masažom, i brzo će ona skontati kako to ide na dojci. Ja lično mislim da je vama dohrana sasvim viške, i bez ikakave potrebe. Kad djetetu daš dojiti kad god traži nema potrebe da se plašiš da je gladno.
Što se tiče spavanja, kako beba bude starija sve će manje spavati, tako da će te imati i podoje nakon kojih će dijete biti budno i zainteresirano za komunikaciju, dodire, priču. Ako dijete ne može da zaspi ne znači da je gladno već da mu se ne spava.
I da zaboravila sam da pitam, je li ok da je ne budim svaka dva sata kao na pocetku da jede? Ona se budi svaka 2,5-3 sata sama i trazi skontala sam i da tad bolje jede nego kada je budim, mada zna se desiti posebno noću da odspava i 4sata nakon kupanja i hranjenja
I da zaboravila sam da pitam, je li ok da je ne budim svaka dva sata kao na pocetku da jede? Ona se budi svaka 2,5-3 sata sama i trazi skontala sam i da tad bolje jede nego kada je budim, mada zna se desiti posebno noću da odspava i 4sata nakon kupanja i hranjenja
naravno da je ok da je pustiš da sama pravi svoj ritam. to uključuje da je pustiš da tokom noći ima duži razmak izmešu obroka.
nemoj se iznenaditi ako samo jedan dan počne tražiti da jede svakih sat. ima skok u razvoju sa 3-4 sedmice i obično tada djeca vise na siki dan dva stalno.
mlijeka ne može nestati u sikama. samo je prebaciš na drugu siku. dok ona jednu doji u drugoj se stvara mlijeko, tako je mijenjaš. ja bi radije dijete nosala i uspavala, da odspava 15 minuta da ja odorim pa da nastavimo dojiti.
psiha ti je ključna. pogotovo ako bude imala skok u razvoju bude jako izražen. ako ne vjeruješ u sebe i dojenje tada ćeš potegnuti za flašicom a ključno je da u skoku dijete sebi navuče dovoljno mlijeka jer se poveća potreba.
- Dojena djeca češće jedu jer se majčino mlijeko lakše i brže vari. AD se sporo vari djeca su duže sita, no to ne znači da se dobro hrane, samo im je organizam duže zaposlen probavljanjem teško svarljivih tvari.
- Dojena djeca manje spavaju (ovo je do duše individualno, ali vrijedi u prosjeku) jer ih ishrana ne opterećuje, imaju vremena da gledaju, saznaju, razvijaju mozak aktivnostima u budnom stanju. AD opet kao gore optereti organizam i novorođenčad na AD-u dosta spavaju.
- Dojena djeca sporije dobivaju na težini u odnosu na onu koja se hrane AD-om. Fol je u tome što mi gledamo obrnuto, a zapravo bi dojenje trebalo biti norma, tako da dojena djeca dobivaju na težini upravo onako kako treba da dobivaju, a ona hranjena AD-om dobivaju prebrzo.
- Majčino mlijeko je hrana za mišiće, za mozak, za nerve .... AD- većinom nabacuje masno tkivo, puno manji postotak njegovih hranjivih vrijednosti ode na pravilan razvoj organizma.
Naši ljekari, a pod njihovim utjecajem i naša sredina posmatraju dojenu djecu u odnosu na onu hranjenu AD-om, što je potpuno pogrešno. Treba posmatrati djecu na AD-u u odnosu na dojenu koja se hrane normalno, onim što je za njih namjenjeno i napreduju prema tome normalno.
Treba to reči, a majkama koje nisu dojile to nije lako ni lijepo čuti (i ja sam jedna od njih), ali dojenje je normalno, a ishrana AD-om nije normalna. Sticajem okolnosti bude potrebna, ali nikako nije normalna ishrana za ljudsko novorođenče.
Leki vjeruj sebi, vjeruj bebi i nema potrebe da se u opće sekiraš.
Kako mi je drago kad neko uspije u dojenju i nadam se da cu jednog dana i ja nekome pomoci kao sto ste vi meni. Leki bravo za tebe i bebu Nemoj da mislis na to da nema mlijeka. Moja beba hvala Bogu dobro napreduje, bas se vidi na njoj, buca mala a desava se da trazi da dodji prije nego sto je i nadoslo pa izvuce sve iz dojke ja je prebacim na drugu, izvuce i to onda opet na onu. Nekad se malo nervira ili place, onda je zabavim nekih 10 - 15 min zvekama ili je nosam , pricam joj. Jednostavno tako joj nekad dodje hoce da doji, da se mazi ili je nesto muci, ne mora znaciti ni da je gladna.
Meni je patronazna rekla kad prodje zutilo da je pustim da spava koliko god zeli nema potrebe da je budim. Koliko je stara tvoja beba..
E da vas pitam zna li beba od 2,5 mj kad je sita?? Moja obicno doji i zaspi a kad god da joj ponudim dojku ona ce hapiti nikad ne odbija
05.01.2013 23:50 Moja Dalia Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti... Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..
I sama si gore rekla, ne mora biti uvijek da je gladna kad prihvata dojku. Djetetu je do nekih 4 mjeseca života majka i dojka centar svijeta. Dojka pruža svaku vrstu ugode, hranu, sigurnost, ublažavanje bola, otklanjanjanje nervoze. Sisanje je instinktivna potreba djeteta i ono sisanjem rješava većinu svojih "problema" na početku života u tzv oralnoj fazi. Zato većina dojenih beba najčešće želi dojku kad im se ponudi. I to definitivno popušta kad dijete postane svjesnije svijeta oko sebe, kad sazrije dovoljno da vidi dalje, da rukicama može samo dodirivati, uzimati i ispuštati, stavljati u usta. Do tad je majka i dojka jedina zaista ugodna stimulacija i zanimacija. Prednost u dojenju je i ta da djetetu majčinog mlijeka nikad nije previše, niti će se od njega udebljati tako da mu šteti. Zbog toga se dojka i dojenje mogu nuditi neograničeno.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 20.3.2013 23:08:50 >
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.