|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  203 204 [205] 206 207   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
3.3.2013 14:54:41   
Lejla Ka
U opće nije relevantno koliko kg ima u kojem mjesecu, već je relevantan relativni porast u odnosu na predhodno vaganje. Ako beba dobiva dovoljno na težini sve je Ok. Što djeca postaju starija brzina dobivanja na težini se usporava. Desi se da oko godine po mjesec i više ne dobiju ništa, i to bude OK. Nemoj brinuti, doji na zahtjev, nemoj bebu trpati krutom hranom više nego želi jer kruta hrana ne nadomješta majčino mlijeko. Bebin organizam tek uči da vari krutu hranu i dosta toga samo "proleti" kroz organizam. Osnovna ishrana i sve što joj treba i dalje je u idealnom obliku u tvom mlijeku. To što su podoji prekratki je baš odlika starijih beba, one sad nemaju vremena da doje, svijet je preinteresantan za to. Radije djetetu češće ponudi da doji nego da uvodiš još obroka dohrane. Ne brini.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 5101
4.3.2013 11:58:25   
Dalia_88
Da li da dam bebi da doji nakon sto malo povrati pa ponovo trazi?
Sutra joj je 2 mj i ne znam koliko cesto inace doje bebe tog uzrasta (ako uopste ima pravilo kad samo doji).
Ona inace doji na 2h nekad i prije (nocu samo spava 4-5 sati bez budjenja). Ne doji dugo (10-15 min) ali vecinom poslije jela malo povrati (nekad i puno) i opet trazi da jede. Ja kontam da joj je dosta, da povrati visak a mozda samo prebrzo jede pa joj bude tesko??

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5102
4.3.2013 12:03:23   
chuci
možda beba povrati višak u tom slučaju je ne vraćaš, a možda je ne držite dovoljno dugo nakon podoja pa se ne podrigne i onda još gladna nema mjesta u stomaku za hranu zbog zraka, pa kad se podrigne malo i povrati pa onda hoće da nastavi podoj. ne znam pomaže li ovo išta ali probaj da je dižeš da se uzrigne kad a prekine podoj pa joj možeš opet ponuditi. možda i nije dalje gladna možda samo hoće da se mazi.
što se tiče dužine podoja to je individuano. neka djeca doje 5 minuta neka pola sata sve je u redu dok beba napreduje. beba sama sebi diktira tempo. isto vrijedi i za razmak između podoja

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5103
4.3.2013 18:14:34   
Lejla Ka
Bebi dati da doji kad god traži. I to je to. neće se prejesti, neće joj se razvaliti želudac razvaliti i takve neke nebuloze. Beba traži da doji i kad je tužna, preplašena, nervozna, kad joj je dosadno, i to joj treba omogućiti. Majka zapravo nikad ne zna kad je beba dovoljno jela, kad isključivo doji tako da nema bojazni da se doji na bebin zahtjev, niti da se dojenje dozira. Vjeruj svojoj bebi, daj joj kad god traži.

Bljuckanje je normalno zato što mišić koji zatvara želudac još nije razvijen, i hrana se vraća. Neka djeca nikad ne bljucnu, neki bljuckaju češće, i nema nekog posebnog pravila. Može biti da se beba naguta vazduha pa taj vazduh potjera mlijeko van.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5104
4.3.2013 18:23:09   
irmolina
Moj ima 6 mj i ima 11 kila bez obzira sto sam mu uvela kasice on i dalje doji svako 2h

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5105
4.3.2013 18:33:11   
animagical

IZVORNA PORUKA: irmolina

Moj ima 6 mj i ima 11 kila bez obzira sto sam mu uvela kasice on i dalje doji svako 2h

pa kad voli dijeteuser posted image

(odgovor članu irmolina)
Neposredna veza do poruke: 5106
4.3.2013 23:08:56   
Dalia_88
Hvala puno, najbolje ste user posted image

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 5107
5.3.2013 10:36:25   
senka 81
vec dugo hocu da pitam ovo o cemu pisete.. moj malac ima 4 mjeseca, i jede u danu kad je budan svaka 2 ili 2.5 sata, u noci svaka 3 se budi. Da budem iskrena, ja mu stalno i nudim, a on stalno prihvata user posted image . Interesuje me je li ovo uredu? Mislim nema satnice kad doji a kad ne. Cujem da neke zene pricaju da se beba treba uobrociti, pa ne znam , mozda ja grijesim sto ga u ovom smislu nisam uredovala. Ali, bojim se ako prorijedim podoje, da ce mi se smanjiti mlijekouser posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5108
5.3.2013 10:46:05   
chuci
meni je to uobročeno dijete ne jede ti sad, pa za 5 minuta, pa za 4 sata, pa za pola sata opet, pa je sljedeća pauza 4 minute itd. ne može beba sa 4 mjeseca da ima doručak ručak večeru i dva međuobroka.
ma narod bi kao i uvijek da se miješa tamo gdje ne treba. beba sebi sasvim prirodno rasporedi da jede kad je gladna. a ne ko mi da jede kad je vrijeme.
vidi tamo istočnjake, npr japance. oni jedu kad su gladni. nemaju ideju da je obrok u 6 sati, i da se jednom dnevno svi trebaju skupiti porodično da jedu obrok zajedno. to im je nepoznanica. i nisu debeli većinom (ne gledam sumo hrvače user posted image ). kod njih je obrok onda kada čovjek osjeti potrebu za hranom. tako i bebe rade.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5109
5.3.2013 10:46:52   
dady
I moj sin doji kad god mu se doji,ja nimalo nisam opterecena tim satima! user posted image Pusti bebuuser posted image

DAWUD 20.06.2009.
Mrvica je postala mrvetina!!!
:)))))))))

ZEJD 07.11.2012.
Nova Mrvica :)))

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5110
5.3.2013 10:59:48   
senka 81
meni ne smeta sto ga hranim stalno.. toliko sam sretna sto doji, da mi nista nije tesko.. Ali kad me pitaju svako koliko ga hranis, ja kazem, onda dobijem feedback pa uobroci ga, svaka 3, 4 sata nek jede, slomi te tako user posted image user posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu dady)
Neposredna veza do poruke: 5111
5.3.2013 11:12:26   
chuci

IZVORNA PORUKA: senka 81

meni ne smeta sto ga hranim stalno.. toliko sam sretna sto doji, da mi nista nije tesko.. Ali kad me pitaju svako koliko ga hranis, ja kazem, onda dobijem feedback pa uobroci ga, svaka 3, 4 sata nek jede, slomi te tako user posted image user posted image

mom je 9 punih mjeseci i sada isto jede na svaka 2 sata. tokom noći nekad isto jede na 2 sata a nekad pravi i duže pauze.

narod se miješa gdje ne treba kažem ti. eto šta oni se brinu eto on tebe slomi, eto tebi problem, i ko ti to obično govori neko kome je mrsko bilo toliko biti vezan uz dijete, pa dojenje jednostavno nije uspjelo iako se ona trudila čitava 3 sata pokušavala, ali eto neka je Bog dao i AD, pa dijete lijepo spava cijelu noć.
što ne mogu na erende kora, što bi rekao moj babo.
ako meni nije teško, šta me ima iko žaliti.
meni kad neko počne eto pa kako ustaješ po noći, pa dad mu flašicu prije spavanja pa će ti duže spavati, pa šta fali nije to otrov, eto dojio je 9 mjeseci trebaš malo i ti na sebe misliti. ja znam da bi mene pojelo da mu uvedem ad kad ima mlijeka i doji dijete. kad sam mogla sa curicom mogu i sa njim, on podoji, vratim ga u krevetić i nastavi spavati.
kaže meni jedna koja jako voli spavati kako je njena dojila ali nije po noći od 6 mjeseci. kontam nije dojila ali je zato njen muž ljuljao kad god se probudi da bi ponovo zaspala, pa po sat ljuljanja umjesto 5 minuta dojenja i nastavak spavanja. meni Boga mi i mm zabremedet, ne bih mogla da on nešto dežura a ja spavam. kod nas ako se dežura oboje dežuramo.
odoh ja od teme
izvinite

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5112
5.3.2013 11:31:56   
senka 81
IZVORNA PORUKA: chuci

mom je 9 punih mjeseci i sada isto jede na svaka 2 sata. tokom noći nekad isto jede na 2 sata a nekad pravi i duže pauze.

narod se miješa gdje ne treba kažem ti. eto šta oni se brinu eto on tebe slomi, eto tebi problem, i ko ti to obično govori neko kome je mrsko bilo toliko biti vezan uz dijete, pa dojenje jednostavno nije uspjelo iako se ona trudila čitava 3 sata pokušavala, ali eto neka je Bog dao i AD, pa dijete lijepo spava cijelu noć.
što ne mogu na erende kora, što bi rekao moj babo.
ako meni nije teško, šta me ima iko žaliti.
meni kad neko počne eto pa kako ustaješ po noći, pa dad mu flašicu prije spavanja pa će ti duže spavati, pa šta fali nije to otrov, eto dojio je 9 mjeseci trebaš malo i ti na sebe misliti. ja znam da bi mene pojelo da mu uvedem ad kad ima mlijeka i doji dijete. kad sam mogla sa curicom mogu i sa njim, on podoji, vratim ga u krevetić i nastavi spavati.
kaže meni jedna koja jako voli spavati kako je njena dojila ali nije po noći od 6 mjeseci. kontam nije dojila ali je zato njen muž ljuljao kad god se probudi da bi ponovo zaspala, pa po sat ljuljanja umjesto 5 minuta dojenja i nastavak spavanja. meni Boga mi i mm zabremedet, ne bih mogla da on nešto dežura a ja spavam. kod nas ako se dežura oboje dežuramo.
odoh ja od teme
izvinite

user posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5113
5.3.2013 14:10:20   
Lejla Ka

meni ne smeta sto ga hranim stalno.. toliko sam sretna sto doji, da mi nista nije tesko.. Ali kad me pitaju svako koliko ga hranis, ja kazem, onda dobijem feedback pa uobroci ga, svaka 3, 4 sata nek jede, slomi te tako 

Ako te slomi ti ga uobroči.

"Problem" sa dojenjem i dojenom bebom je što majka mora imati puno povjrenje u svoje dijete. A to je teško kad vas uče da dijete ništa ne zna, i da vi morate voditi računa o svakoj sitnici.
Mi ne vidimo koliko je mlijeka u jednom podoju djete pojelo. To nam je svima razumski veliki problem, jer je teško predati kontrolu bebi. Veliki broj žena od dojenja odustane samo iz razloga što ne mogu predati kontrolu i pokloniti povjerenje, pa kažu "ovako bar znam koliko je pojelo".
Dojenje na zahtjev je jedini ispravni način hranjenja djeteta, jer dijete će nekad samo gucnuti, pa tražiti opet za 15 minuta, drugi put će se najesti pošteno i napraviti pauzu par sati. Svako dijete ima svoj način, raspored, metabolizam, i nema pojma koliko je 3 sata.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5114
5.3.2013 14:27:33   
amrych
A kako uobrociti bebu?

Prvi put znam šta je sreca, osjecam je, vidim, mirišem. Cio svijet i cijela vasiona, nas troje. Nikog drugog osim nas nema.

Duša duše moje 22.01.2013.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5115
5.3.2013 14:35:41   
djoisa
IZVORNA PORUKA: amrych

A kako uobrociti bebu?

ako saznas javi ti nama user posted image

salim se..sad je lejla gore sve lijepo napisala:" Dojenje na zahtjev je jedini ispravni način hranjenja djeteta"

Beba ce se "uobrociti" sama, kad malo ojaca, kad pocne vise da jede iako sad tebi izgleda da ce ona vazda visiti na tebi bez nekog reda to ce se uskoro promijenjiti, pocet ce da se interesuje i za druge stvari iz okoline..i sl

< Poruku je uredio djoisa -- 5.3.2013 14:36:55 >

(odgovor članu amrych)
Neposredna veza do poruke: 5116
5.3.2013 14:50:03   
stella

IZVORNA PORUKA: djoisa

IZVORNA PORUKA: amrych

A kako uobrociti bebu?

ako saznas javi ti nama user posted image

salim se..sad je lejla gore sve lijepo napisala:" Dojenje na zahtjev je jedini ispravni način hranjenja djeteta"

Beba ce se "uobrociti" sama, kad malo ojaca, kad pocne vise da jede iako sad tebi izgleda da ce ona vazda visiti na tebi bez nekog reda to ce se uskoro promijenjiti, pocet ce da se interesuje i za druge stvari iz okoline..i sl

mi bas ovako po zahtjevu i sad je super,sama uspostavila rezim kako joj odg user posted image

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 5117
5.3.2013 14:51:16   
Lejla Ka
Kako uobročiti, pa kako se prije uobročavalo. Osnova je da djetetu ne daš da doji kad traži, ako traži prije nekog određenog vremena. Pustiš da plače, ili zavaravaš cuclom, ili daš neke nekorisne (a često i štetne) nadomjestke poput vode ili čaja.

Pri tom rizikuješ smanjenje proizvodnje mlijeka. Djetetu ne bude dovoljno pa ti preporuče uvođenje AD-a. Rizikuješ zastoje i upale ako si još u fazi prevelike proizvodnje u mjesecima nakon poroda.
Ako daješ dodatke na flašicu rizikuješ da dijete odbije dojku.

Dojenje po satu je izmišljeno da se dojenje što prije dovede u pitanje i da se lagano pređe na AD.

Dijete do 4 mjeseca sve preživljava uz dojku, i sposobno je zainteresirati se u glavnom samo za majku. Kako raste i sazrijeva zanimaju ga i ostale stvari, svijet postaje jasniji i privlačniji i oni podoji za utjehu, za smirivanje i zabavu zamjenjuju druge aktivnosti, a dojenje sve više koristi za hranjenje. I to je normalan razvojni proces, ništa ne prirodno i ne normalno.

Djeca hranjena AD-om su mirnija zato što im treba puno energije da svare teško probavljivu hranu, pa spavaju duže, i prave duže pauze između obroka, manje su aktivna, manje zainteresirana (staistička večina, naravno da ima izuzetaka) zato što veći dio vremena vare hranu. Majčino mlijeko je potpuno svarljivo, idealnog sastava, sve u njemu se može prenijeti u bebin organizam bez otpada i ostataka.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 5118
5.3.2013 16:03:52   
KupusLivada
Hej kad se sjetim kad je moja L prvi put napravila razmak od 2 sata (po danu), bile smo u šetnji i zanimale je više druge svari, ja se uspanicila, odmah proglasila štrajk dojenja hehe

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5119
5.3.2013 16:13:00   
senka 81
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

meni ne smeta sto ga hranim stalno.. toliko sam sretna sto doji, da mi nista nije tesko.. Ali kad me pitaju svako koliko ga hranis, ja kazem, onda dobijem feedback pa uobroci ga, svaka 3, 4 sata nek jede, slomi te tako 

"Problem" sa dojenjem i dojenom bebom je što majka mora imati puno povjrenje u svoje dijete. A to je teško kad vas uče da dijete ništa ne zna, i da vi morate voditi računa o svakoj sitnici.
Mi ne vidimo koliko je mlijeka u jednom podoju djete pojelo. To nam je svima razumski veliki problem, jer je teško predati kontrolu bebi. Veliki broj žena od dojenja odustane samo iz razloga što ne mogu predati kontrolu i pokloniti povjerenje, pa kažu "ovako bar znam koliko je pojelo".
Dojenje na zahtjev je jedini ispravni način hranjenja djeteta, jer dijete će nekad samo gucnuti, pa tražiti opet za 15 minuta, drugi put će se najesti pošteno i napraviti pauzu par sati. Svako dijete ima svoj način, raspored, metabolizam, i nema pojma koliko je 3 sata.

Nisam ja rekla da me slomi, vec drugi to kazu... a kako prvo dijete nisam ni sata dojila, sad sam puna pitanja i nedoumica.malo sam i ja nesigurna, pa zato i pitam za misljenje user posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5120
5.3.2013 20:39:49   
amrych
Pa u mene jede svaka 2 sata, ali eto sad joj nudim cesce pa jede cesce ali mi nije neka razlika, samo jede vise puta pomalo.
Bolje mi je ovo svaka dva sata najede se fino i to je to. Svaki put kad zaplace ja prvo ponudim sisu pa onda idem dalje sta bi moglo biti :)

Prvi put znam šta je sreca, osjecam je, vidim, mirišem. Cio svijet i cijela vasiona, nas troje. Nikog drugog osim nas nema.

Duša duše moje 22.01.2013.

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5121
5.3.2013 21:39:54   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Nisam ja rekla da me slomi, vec drugi to kazu... a kako prvo dijete nisam ni sata dojila, sad sam puna pitanja i nedoumica.malo sam i ja nesigurna, pa zato i pitam za misljenje user posted image

Izvini ako je pogrešno izgledalo ovo što sam prvo napisala, više je to bila ironija na prijedloge okoline. Ja nisam iz tvog posta shvatila da ti želiš uobročiti. Još jednom se izvinjavam zbog nesporazuma, prva rečenica u opće nije bila upućena tebi.

Ostatak posta je da pojasni zašto je dojenje na zahtjev zapravo jedini ispravni način, i kako se svi savjeti koji još uvijek na žalost važe u našoj sredini upravo kose sa tim prirodnim načelom.

Još jednom se izvinjavam na svom ironičnom tonu, sigurno mu nije bilo mjestauser posted image

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 5.3.2013 21:41:24 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5122
5.3.2013 21:56:15   
senka 81
Ma ne brini Lejla, nisam ni mislila da si mislila nesto lose.. Ovaj forum mi je puno pomogao u procesu uspostavljanja dojenja. Mislila sam da nikad necu uspjeti, ali zahvaljujuci podrsci svih vas, evo mi se uspjesno dojimo 4 mjeseca, i idemo naprijed. Tek sad s drugim djetetom vidim koliko ima "caka" koje itekako pomazu dojenju, a nikad mi niko nije to spomenuo. I samo zahvaljujuci forumu i savjetima drugih dojilja, mi smo uspjeli da se iskljucivo dojimo. Tesko je kad je covjek nesiguran u sebe i ne zna neke stvari, tad i najgljuplja konstatacija okoline, uglavnom neinformisane, ubaci crv sumnje.

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5123
12.3.2013 16:42:49   
bumbica
ima li neka od vas savjet za mene...moja beba ima godinu dana i odbija dojenje,jednostavno neće ni da povuče više..ma sve sam pokušavala,molila ga,uspavala pa na spavanju,nisam dala ništa da pije osim vode,al on neće i neće...već dva dana nije dojio nikako,a i meni se čini da nemam ni mlijeka više...je li moguće nastaviti dojenje nakon ovakvih prekida

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5124
12.3.2013 16:45:46   
sporty mamaa
Mozda je neki strajk dojenje. A neke bebe se jednostavno odviknu od sike same. S jedne strane to je dobro, beba vec ima godinu i super sto je toliko dobila, ja muku mucim da je odviknem a nece nikako. Po danu ne doji, al nocu me smori...

(odgovor članu bumbica)
Neposredna veza do poruke: 5125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  203 204 [205] 206 207   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  203 204 [205] 206 207   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *