|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  208 209 [210] 211 212   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
28.3.2013 20:25:42   
lady_bubamara

IZVORNA PORUKA: Dalia_88

Ninuska moja kod mene je jedna bradavica bila ravna a beba je dojila bez problema isto kao i na drugu, nije nikad odbijala tu dojku niti pokazivala nezadovoljstvo dok doji. Sad je fino ispupcena, kako mi rece patronazna nju ce beba sebi formirati kako treba..
Sretno draga moja trudnice

hvala lijepa moja user posted image

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5226
29.3.2013 1:59:51   
samedi
I moje su bradavice ravne, a beba doji bez problema hB. Ja sam išla tom logikom da beba ne zna kakve su one, jesu li ravne ili ispupčene i ne zna za druge osim za moje tako da joj moraju odgovarati jer je ona moja. Možda je glupo ali to mi je pomoglo da se psihički rasteretim i opustim.

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu lady_bubamara)
Neposredna veza do poruke: 5227
29.3.2013 8:06:40   
patrizia
pozz cure

Imam jedno pitanje za tebe Lejla ka .Naime svoju sam bebu nosila pedijatru (privatno),jer se prehladio ,nosic zastopan skroz.Pedijatrica ga izvaga(moram naglasiti da ona nije njegov pedijatar i nema uvid u njegovo stanje od rodjenja jer ga nosim u dječiji dispanzer na redovne kontrole ).Kad ga je izvagala uzela je neki grafikon po kojem je ona smatrala da on sa nepuna tri mjeseca mora imat 7300 KG ,a on je imao 5800KG,da kao mora imati 7300 jer je on kao rođen kao nadprosječna beba-težinom user posted image .Također moram reći da ga samo isključivo dojim,da beba nikad ne plače ,što ja mislim da nije gladna ,spava navečer od 21:30-05:00,i po mojoj procjeni bi se sigurno budio da nije sit.Stolica je od rođenja uvijek zlatno žuta i zrnasta ,što također ukazuje da je beba sita.
Evo tezina beba iz mjeseca u mjesec:
Rođenje 3750 ,iz bolnice izašao sa 3550.
Prva kontrola sa mjesec dana 4550
Druga kontrola sa dva mjeseca tačnije 08.03. 5400
a kod ove navedene pedijatrice 27.03 je imao 5800 .Znači on bi aBd trebao za nekih 12 dana ponovo na vakcinu,i ako se nastavi ovako debljati mogao bi opet imati na kontroli skoro 800 gr do 1 kg.Ja sam pokusala ručno izmusti mlijeko i u dva navrata iz jedne dojke sam izmuzla 120 ml?
Mislim da je ona malo pretjerala ,jer koliko sam ja informirana beba sa 6 mjeseci udupla svoju porođajnu težinu,a po njenom bi trebao to imati sa 3 mjeseca .Koje ovdje lud user posted image ?

7 IUI ,1X beta 50-biokemijska trudnoča ,ostale bete 0

25.04.2012. ICSI
-07.05. beta 177
-09.05. beta 464
STIGAO SAV MOJ SVIJET 31.12.2012.
HVALA TI BOŽE NA USLIŠENIM MOLITVAMA !!!

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 5228
29.3.2013 8:30:13   
chuci
manie se čini da ta pedijatrica samo htjela da ti daje neke savjete koje nisi tražila pa da ona ispadne pametna ne bi li ti rekla evo je ona primjetila a niko drugi nije ja ću kodnje odsad stalno dolaziti.

i ja znam da dijete sa dobivanjem na kilaži kao tvoje se smatra da je u redu. grafikoni us svakako pravljeni na osnovu prosjeka tako da se ja ne bi sikirala niti dodavala bilo šta.
ima tako djece koja jednostavno ne jedu puno, čak i kad im dohranu uvedeš opet ne jedu puno i dobivaju pomalo na kilaži.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu patrizia)
Neposredna veza do poruke: 5229
29.3.2013 10:44:40   
Lejla Ka
Tvoja je beba u redu!
Čisto me informativno interesuje koja je to doktorica pa ako nije problem pošalji mi na PP.

Statistička prosječna težina bebe je nekad bila 3500g, danas se to računa da je 3800g, a tendencija je rasta tako da ne vidim odakle toj doktorici da se tvoja beba rodila kao nadprosječno teška beba?

Još jedan fol, vaganje na različitim vagama daje haman uvijek različite rezultate i može oduzeti i dodati grame. Pa i mi same se volimo vagati na vagama koje najmanje pokazuju user posted image Važan je relativni porast, znači onaj u odnosu na prošlo mjerenje, a ako nije mjerenje na istoj vagi onda se to ne može uzeti kao apsolutno pouzdan podatak. Da je doktorica sumnjala u zdrav napredak na težini onda vas je trebala naručiti za 7-10 dana da opet provjeri kako raste težina.

Kvalitetan ljekar zna da ni jedna beba nije ista, i da ti grafikoni predstavljaju nekakvu vodilju. Svako dijete ima svoju krivulju, i zdrava krivulja je ona koja ima konstantan porast bez naglih skokova i padova. Njeno mjesto na grafikonu u odnosu na prosječnu samo pokazuje u koji postotak spada dijete, no tebi to kao majci apsolutno ne znači ništa, već isključivo statistici.

E sad, pogledaj krivulju odnosa težine i uzrasta Svjetske zdravstvene organizacije, temeljenu na ishrani djece dojenjem: http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf

Ova koju sam ti stavila je za dječake uzrasta od 0-6 mjeseci. 97% sve posmatrane djece kroz statistiku oko 3. mjeseca je imalo 5500g. Tvoj dječaj je i dalje nadprosječna beba user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 5230
29.3.2013 11:09:31   
patrizia
ma cure ,sve ja to znam ,da ja nisam onako bila nikakva ,jer mi je dijete jedva disalo na nosić ma svasta bi ja njoj rekla .Al mi se iskreno nije dalo.Mene je najvise izludilo da jedna pedijatrica koja ima ne znam koliko godina radnog staza ,drži se neke krivulje..... koju čita user posted image Lejla ne mogu ti poslat PP nece da mi ode ,i uglavnom neće nikom nemam pojma zašto user posted image .Čak mi je i rekla da je virus u pitanju jer mu je vadila krv ,malo snizeni leukociti ,kao jaka je viroza,beba će ti sigurno dobiti jaku temperaturu.Hvala Bogu da je i tu pogriješila,jer se moja beba skoro skroz oporavila.Ma od sada slušam samo babske priče user posted image .Da još se moram nadovezat,zamislite da jede po njenoj krivulji i dobija toliki prirast tezine,pa u roku dvije godine bi imao kila kao dijete u prvom razdredu user posted image user posted image .Lejla poslaji ti meni praznu poruku,čini mi se da onda mogu odgovorit ,tj mislim d ami tako hoce proci.

7 IUI ,1X beta 50-biokemijska trudnoča ,ostale bete 0

25.04.2012. ICSI
-07.05. beta 177
-09.05. beta 464
STIGAO SAV MOJ SVIJET 31.12.2012.
HVALA TI BOŽE NA USLIŠENIM MOLITVAMA !!!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5231
2.4.2013 2:01:37   
srećicaa
Lejla Ka neki dan ti napisah odgovor i ništa od njega-greška u sistemu.
Uglavnom, kvržica ispod pazuha je skoro nestala. Par dana nije uopšte reagovala na masiranje, nego me od toga još više bolila, a u prošli ponedjeljak kada sam ustala primijetila sam da se počela smanjivati, pa sam ipak nastavila blago masirati i nestala je.
Iako imam Aventovu izdajalicu koristila sam je samo prvih par dana, a sada mi više i ne treba. Kada primijetim jednom u par dana da su grudi baš tvrde i da ima puno mlijeka ja se tuširam skoro pa vrelom vodom i mlijeko samo na blagi pritisak dojke počne lagano curiti-ja izvučem tek toliko da mi olakša pritisak i to mi najviše odgovara. Sa izdajalicom mi ide sporije, a i bradavice su mi još uvijek dosta osjetljive pa ih ovako malo i poštedim. Izdajalica će dobro doći kada počnem raditi, jer se ja već za 3,5 mjeseca trebam vratiti na posao.
Uglavnom bebica doji, već je više od 10 dana isključivo na mom mlijeku, nije bilo jednostavno, ali smo se izborili i još uvijek se pomalo borimo jer nekada treba i po 5 minuta da počne vući mlijeko pravo, a do tada uzme bradavicu povuče 1-2 puta i izbaci, pa tako po 20-30 puta dok ne prihvati pravo. Ja ne odustajem i neću, svaki put kad se probudi prvo ide dojenje (u snu ili polusnu još uvijek neće da doji) pa podizanje da podrigne, promjena pelene da se razbudi, pa ponovo dojenje i podizanje da podrigne. Skontala sam da je moja bebica mala i da on doji 10 minuta aktivno, pa onda 10 minuta u prekidima jer se vjerovatno umori. Da sam ga samo tako hranila vjerovatno ne bi napredovao jer se u tih 20 minuta najviše nasisa onog vodenastog mlijeka, eh zato ja nakon podrigivanja i promijene pelene mu dajem istu dojku koju je dojio da ponovo doji i tada vjerovatno povuče ono masno mlijeko jer i tada doji 10 min aktivno i 10 min u prekidima-tako da nam svaki podoj sa pauzama traje i po sat vremena, a doji svako 2-3 sata bez obzira da li je dan ili noć. Iako sam itekako iscrpljena od nespavanja spremna sam na sve samo za dobrobit moje bebice.
Brinula sam se zbog stolica koja je još uvijek zelena, a on toliko puta jede u toku dana i na svakoj peleni ima kake, a u zadnje vrijeme je i dobro natopljena od piše. Pri zadnjoj posjeti patronažna mi je rekla da je stolica zelena ali sa žutom granulacijom što je znak da beba nije gladna, a kaže da je zelena vjerovatno zbog hrane koju ja jedem i da je takva uglavnom od hrane koja je bogata željezom, pa me je to malo smirilo. Ona se iznenadila kako je beba do sada hB napredovala i rekla da je prošli put bila pesimistična oko mog dojenja, ali da se sada baš vidi na bebi kako je napredovala. Bebica je 15 dana nakon rođenja već imala 400 gr više i to je fantastično s obzirom da ne znamo koliko je izgubila prvih par dana. Obraščići i stomačić su se baš zaokružili i ja sam sretna svaki put kada jede. Hvala vam puno svima na podršci, javiti ću se opet i nastojati da i ja budem nekome podrška kao što ste vi meni.
Ostalo nam je još da se izborimo sa grčevima, koji su nam sada najveći problem. Dajem mu Bio gaia kapi ali još nema efekta od njih i povremeno masiram stomačić, pa stavim i toplu gazu na njega, da li da uključim čaj od komorača ili da ostanem isključivo na mlijeku?

< Poruku je uredio srećicaa -- 2.4.2013 2:09:37 >

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu patrizia)
Neposredna veza do poruke: 5232
2.4.2013 7:53:34   
Dalia_88
Bravo sreciceeee user posted image
Bravo i za bebu sto se trudi dusica mala.

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 5233
2.4.2013 11:41:48   
Lejla Ka
Srečice uključi čaj od komorača ali sebi, a ne bebi. Ti popij čaja umjesto vode, pa ako bude pomagalo vidjet ćeš.

Baš mi je drago da si ustrajala na pravom putu, tj. da si vas usmjerila na pravi put. Samo tako nastavi, radiš sve kako treba.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5234
2.4.2013 14:48:07   
Dalia_88
Ili probaj da pijes caj za dojilje u njemu ima anisa, komoraca i kima. Kazu da i od toga bebi bude lakse. Nama je za grceve najvise pomogao termafor za bebe to je smiri i zaspi za 5 min.

05.01.2013 23:50 Moja Dalia
Znaš li milo moje da te volim najviše na svijetu, da dok dišem, tako će biti...
Kad posustajem i počnem gubiti nadu, pogled na tebe, na tvoj osmijeh vraća mi vjeru u bolje sutra..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5235
2.4.2013 15:08:38   
stoic
ja sam tek nedavno iskusila šta znači ono što majka unosi u organizam za bebu..... ja naime ne pijem kafu već godinama, nisam ni u trudnoći.. i nedavno sam, zbog umora, uzela da pijem onu bezkofeinsku kafu, pola šoljice dnevno, ponekad sam i zaboravila ili ne stigla istu popiti..
uglavnom, moja beba nije mogla normalno spavati od toga, budila se svako malo, plakala, morali smo je dugo uspavljivati.... haos... sumnjali na zube, na hranu koju jede, na bolest.. no, ništa od toga nije bio slučaj nego ta "bezkofeinska" kafa koja očito sadržava nešto kofeina koji moja beba ne toleriše jer je nenaviknuta

(odgovor članu Dalia_88)
Neposredna veza do poruke: 5236
4.4.2013 12:50:06   
senka 81
Pozdrav, imam jedno pitanje, ili tacnije nedoumicu.. Dojimo se iskljucivo 5 mjeseci. Za svo ovo vrijeme primijetila sam da se kod mene smjenjuju periodi  sa manje mlijeka i periodi kada mlijeko curi i nadolazi kao ludo. Da bude jasnije, desava se da po 2,3 dana mlijeko slabije nadolazi, i beba vuce po 15-ak sekundi dok navuce mlijeko. U ovom razdoblju, bebu dojim češće, jer se bojim da je gladna. Odmah nakon tih dana, nastupa period kada mlijeko nadolazi svaka 2 sata, pa i prije. Onda to traje 4-5 dana, pa onda opet mlijeko smanji.. i tako non stop u krug. Je li ovo slucaj i kod drugih zena?Interesuje me da znam, jer svaki put kad se mlijeko smanji, imam strah da ce ga taj put definitvno  nestati.
Da napomenem da nista znacajnije ne mijenjam u nacinu ishrane u tim danima..

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu stoic)
Neposredna veza do poruke: 5237
4.4.2013 12:55:18   
djoisa
kod tebe je bas sve normalno i u najboljem redu..to sto opisujes su famozni skokovi u razvoju..i bas si ih dobro opisala..dakle nema mjesta nikakvom strahu, dok god beba doji mlijeko ne moze preko noci nestati

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5238
6.4.2013 19:00:40   
Lejla Ka
Senka 81 kako osjećaš, tj. kako primjetiš, šta je to što te upućuje na to da se mlijeko smanjilo. Šta tebi predstavlja nadolaženje mlijeka (ovo što kažeš da ti u periodima kad ga imaš dosta nadolazi svakih 2-3 sata), šta tebi znači nadolazi?

Ako pod "beba vuče po 15-tak sekundi dok ne navuče mlijeko" predstavlja period koji beba sisa ubrzano prije nego mlijeko krene to je samo period potreban da se sisanjem izazove refleks otpuštanja mlijeka, i to nema veze sa količinom mlijeka koja je proizvedena i koja se nalazi u dojci. I ovih 15 sekundi nije nešto dug period, možda tebi jeste jer se u drugim prilikama refleks pokreće prije. Jesi li primjetila da se to kašnjenje refleksa dešava u nekom posebnom dijelu dana, npr poslije podne?

Mlijeko ne nestaje kad beba doji, i vidjet ćeš kad konačno nekad prestanete dojiti koliko će se još dugo po malo proizvoditi, mjesecima, pa čak i duže od godine. I to je sve normalno. Ne postoji slučaj da mlijeka od jednom nestane, niti da se ono smanjuje kad beba redovno i često doji, naročito kad isključivo doji. Da bi se to desilo u tvom bi organizmu morao nastati iznenadni poremećaj lučenja hormona koji bi i na tebe djelovao jako i opasno, i to bi svakako bilo nešto za ljekara, tako da nema ama baš nikakvog razloga da sumnjaš da će mlijeka misteriozno nestati, to je nemoguće. Ko to tvrdi ne zna ništa o dojenju, a one priče "meni je mlijeka od jednom nestalo" imaju sasvim drugu pozadinu od misterioznog prestanka proizvodnje mlijeka.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 5239
6.4.2013 21:05:13   
senka 81
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Senka 81 kako osjećaš, tj. kako primjetiš, šta je to što te upućuje na to da se mlijeko smanjilo. Šta tebi predstavlja nadolaženje mlijeka (ovo što kažeš da ti u periodima kad ga imaš dosta nadolazi svakih 2-3 sata), šta tebi znači nadolazi?

Ako pod "beba vuče po 15-tak sekundi dok ne navuče mlijeko" predstavlja period koji beba sisa ubrzano prije nego mlijeko krene to je samo period potreban da se sisanjem izazove refleks otpuštanja mlijeka, i to nema veze sa količinom mlijeka koja je proizvedena i koja se nalazi u dojci. I ovih 15 sekundi nije nešto dug period, možda tebi jeste jer se u drugim prilikama refleks pokreće prije. Jesi li primjetila da se to kašnjenje refleksa dešava u nekom posebnom dijelu dana, npr poslije podne?

Mlijeko ne nestaje kad beba doji, i vidjet ćeš kad konačno nekad prestanete dojiti koliko će se još dugo po malo proizvoditi, mjesecima, pa čak i duže od godine. I to je sve normalno. Ne postoji slučaj da mlijeka od jednom nestane, niti da se ono smanjuje kad beba redovno i često doji, naročito kad isključivo doji. Da bi se to desilo u tvom bi organizmu morao nastati iznenadni poremećaj lučenja hormona koji bi i na tebe djelovao jako i opasno, i to bi svakako bilo nešto za ljekara, tako da nema ama baš nikakvog razloga da sumnjaš da će mlijeka misteriozno nestati, to je nemoguće. Ko to tvrdi ne zna ništa o dojenju, a one priče "meni je mlijeka od jednom nestalo" imaju sasvim drugu pozadinu od misterioznog prestanka proizvodnje mlijeka.

pokusat cu da objasnim user posted image .. desi se da u "tim sušnim user posted image " danima, dojke su izrazito ispuhane i na dodir izrazito mekane, i kad beba doji, treba izvjeno vrijeme da navuče mlijeko, i kad je "taj" period, to sporo otpuštanje je tokom cijelog dana/noci. I dojke ostaju mekane  i ispuhane cak i ako beba prespava podoj. A u periodu kada "mlijeko brzo nadolazi" ukoliko beba spava duze (3 sata npr), osjetim kako dojke postaju tvrde i pune mlijeka, i kad pocne da doji, mlijeko se odmah otpusta, kako doji, tako mlijeko curio.. Nadam se da sam uspjela objasniti user posted image

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5240
7.4.2013 0:45:58   
Lejla Ka
Kako se beba ponaša u tim "sušnim" user posted image periodima? Da li na njoj primjetiš neku nervozu? Ima li to ikakve veze sa periodima u menstrualnom ciklusu?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5241
7.4.2013 8:52:42   
senka 81
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Kako se beba ponaša u tim "sušnim" user posted image periodima? Da li na njoj primjetiš neku nervozu? Ima li to ikakve veze sa periodima u menstrualnom ciklusu?

U tom periodu, beba se ponasa kao i obicno, dakle, to se ne odrazava na njeno raspolozenje. Ja se tada trudim da ga hranim češće, svako 1.5 sat dok je budan,a kad zaspi,onda ga ne budim (mislim,on se svakako budi svaka 2-3 sata da doji user posted image ). Menstruaciju još uvijek nemam, tako da ne mogu to povezati s tim. Cudno mi to da je ova pojava kod nas prisutna od pocetka dojenja, znaci 2dana manje mlijeka, pa 3-4 vise, pa onda opet 2-3 dana manje,pa vise i sve tako ukrug. Mene je ovo na pocetku bas zabrinjavalo, ali sad sam se nekako navikla,jedino sto se ponekad prepadnem jer mislim da ce doci dan kada ce taj "sušni period" ostati  zastalno user posted image kod nas.. Zato sam se pitala zašto se to dešava.

Armann 30.01.2009.
Dani 10.11.2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5242
8.4.2013 12:26:34   
Lejla Ka
Moje ti je neko mišljenje da ako se beba ne buni, onda to nema nikakvog uticaja na ishranu. Znači to što je tebi "sušno" bebi je sasvim normalno.

Postoji još jedna mogućnost, a to je da ti imaš "pogrešna" očekivanja od osjećaja koliko je mlijeka dovoljno. I onda se dešava slijedeće: kad nastupi taj "sušni" period zapravo se stabilizuje ponuda mlijeka prema potražnji bebe. Onda se ti prepadneš, pa intervenišeš i čestim podojima (koje nema razloga da uvodiš, slobodno pusti bebu da sama reguliše koliko joj je potrebno) ponovo povećavaš brzinu proizvodnje pa opet imaš pojavu da su ti dojke prije podoja nabrekle, da je pritisak na početku podoja veći ... Onda se opustiš i pustiš bebu da reguliše dojenje prema svojim potrebama, a kad se to desi ti opet misliš da nije dovoljno i sve u krug.
Dojke ne moraju biti nabrekle prije podoja, ne mora refleks otpuštanja krenuti iste sekunde kad beba uhvati bradavicu, šta više i bolje je da nisu nabrekle jer tad u njima ima previše mlijeka, pa se zato i brže i jače otpušta. Najbolje je da beba reguliče učestalost podoja, a količinu mlijeka koja će u njima biti reguliše količina koju beba posisa. Jer u suštini ti nikad ne možeš znati koliko je beba u nekom podoju pojela (niti ne trebaš, zato je dojenje divno, ali nas zbunjuje jer smo naučeni da vjerujemo samo mjerljivom). Ona nekad samo gucne, nekad isprazni dojku. A dojke su npravljene tako da to "osjete" i prema tome se ravnaju. I proizvodnja se reguliše dok god traje dojenje, ona se može prozvoljno povećavati ili smanjivati, sve zavisno od učestalosti i efikasnosti podoja. Tako da i bebe od preko godinu ako u nekom periodu više doje mogu majci "nabildati" proizvodnju kao da hrane novorođenče, ili kad male bebe ne doje kako treba ili dobivaju nešto sa strane proizvodnja se smanji. Ne brini za proizvodnju ako beba doji kad želi.

Pusti bebu da diktira učestalost podoja. Kad god traži ti daj, bez gledanja u sat i bez očekivanja nekog rasporeda. Kad beba dobije jesti kad želi, uredno piški i kaki i napreduje općenito dobro nema potrebe da ti nešto posebno vodiš računa o proizvodnji.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu senka 81)
Neposredna veza do poruke: 5243
8.4.2013 13:21:58   
Taii
Drage moje, imam jednu nedoumicu... Iskljucivo dojimo, beba za 14 dana ce imati puna 4 mjeseca, zdrava je , lijepo napreduje, rodjena je sa 4 kg, na prvoj vakcini je imala 5100 gr ( rodjena 21.12 - prva vakcina 25.01) , na drugoj vakcini 12.03, je imala 7100 gr. ali poslije te druge vakcine je nekako umanjila sa jelom, prije se budila svaka 2 do 2,5 sata, nikad to nisu bili neki maratonski dugi podoji, 10 minuta i to je sve... Nocu se isto tako budila svaka 2,5 do 3 sata. Medjutim sad se striktno budi svaka 3 sata , podoji traju i manje od 10 min, cak je pocela malo i bljucati... Vesela je , fino spava, navecer zaspi oko 8 pola 9, prije toga je kupanje i ruckanje i onda spavanjac. I zna se desiti da se ne budi ni do 6 sati ujutro, tad opet malo u polusnu rucka i odvali spavati do 8 pola 9... Svaki dan ima stolici, najmanje jednom, nekad i svaki drugi podoj, zlatno - zuta, ljuspicasta stolica... Je li dug period tog njenog ne budjenja? Nekako mi je to cudno s obzirom da nikad nije dojila duze od 10 min, a sad jos i izbaci visak... Idem nekako tom logikom, ako joj je malo , trazila bi cesce, plakala bi...

Zivot nije bio zivot , sve dok u njega nisi usla ti... Volimo te pahuljo nasa... 21.12.2012... .H.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5244
   [Obrisana poruka]
8.4.2013 13:29:56   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Taii)
  Neposredna veza do poruke: 5245
8.4.2013 13:31:13   
Lejla Ka
Ideš dobrom logikom, opisuješ idealnu situaciju i budi sretna i uživaj jer nema razloga za nedoumice. Naravno da će dijete sa rastom smanjivati i brzinu dobivanja na kilaži, i da će obroci bit kraći (jer brže jede, jače vuče) i rjeđi (jer više stane u želudac pa se može duže izdržati), to je sve znak da beba dobro napreduje.

Bljuckanje nije baš znak da se beba prejela, kao što se kod nas voli reći. Bebe bljuckaju zato što im nije razvijen mišić koji zatvara želudac sa gornje strane tako da se hrana zna vratiti. Da je mišić zatvoren ne bi bilo bljuckanja ma koliko beba pojela. Ali ne brini i to je normalno user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Taii)
Neposredna veza do poruke: 5246
8.4.2013 13:48:18   
Taii
Koliko okvirno beba u narednim mjesecima moze dobiti ? Znam da ne postoji pravilo i da je svaka beba drugacija, ali eto onako otprilike?
Prosli put nam je pedijatrica , onako "natuknula" da je beba malo vise dobila,od onog koliko je trebala dobiti, i da cu joj "razvaliti zeludac " ako ovako nastavimo... Doduse bila je to neka novopecena pedijatrica...

Lejla hvala ti puno...
Imancice draga moja user posted image user posted image

< Poruku je uredio Taii -- 8.4.2013 13:50:13 >

Zivot nije bio zivot , sve dok u njega nisi usla ti... Volimo te pahuljo nasa... 21.12.2012... .H.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 5247
   [Obrisana poruka]
8.4.2013 13:53:22   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Taii)
  Neposredna veza do poruke: 5248
8.4.2013 14:06:21   
Lejla Ka
Starost bebe/ Dobivanje na težini prema Novim standardima dječjeg rasta SZO iz 2006. godine

0-4 mjeseca/ 155 - 241 grama tjedno (cca 664 - 1030 grama mjesečno)

4-6 mjeseci/ 92 - 126 grama tjedno (oko 394 - 540 grama mjesečno)

6-12 mjeseci/ 50 - 80 grama tjedno (oko 214 - 342 grama mjesečno)

Dojenjem bebi ne možeš "razvaliti" želudac što je prilično apstraktna "dijagnoza". Dojenjem dijete može dobiti više od prosjeka, ali ta težina se odnosi i na mišićnu i koštanu masu, za razliku od AD-a koji ide pretežno u masne naslage. Tako da furajte dalje i bez brige.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 8.4.2013 14:09:55 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 5249
8.4.2013 14:13:15   
Taii
Ne brinem ja za mlijeko, nije to bunar pa da u trenu presusi... Vjeruj mi , sto se dojenja tice, ojacala sam psihicki , mnogo.
Kako smo na pocetku imale problema, sad hoce povuci , sad nece, plac njen, moj, mali milion savjeta, prica i pricica, kolebanja, sve to je strpano u prvi mjesec moje djevojcice, i nase borbe s dojenjem...
Sad je drugacije, niko me ne moze ubijediti da ce mlijeka nestati, da ga nema, da je gladna... Jer nije nista od toga! I sretna sam, i zahvalna sam vama ovdje , i nasoj divnoj Lejli... Kad mi je bilo najteze , kad sam bila na korak od toga da odustanem, onako uplakana bi citala postove, i govorila sebi ma daj da pokusamo jos jednom... I isplatilo se..

Ja sam se nasmijala na njen komentar,koji ustvari nije ni vrijedan spomena... Po njoj se navike o ishrani sticu od najranije dobi, sta god joj to znacilo!
I zaista , Lejla i sve ostale mamice ovdje, zlata ste vrijedne!!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 5250
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  208 209 [210] 211 212   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  208 209 [210] 211 212   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *