Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Chuci molim te da li to znači akd se oknča onih 12 da onda dobija narednih sest mjeseci 220km treba li kakve papire za to podnositi da joj mogu javiti ili to ide automatski io sta us luačju d ane dobije kome se onda obratiti
Pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta i pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatnu ishranu za majku za majku-dojilju ostavruju se ukoliko su ispunjeni uslovi za ostavrivanje prava na dječiji dodatak.
Ne primam djeciji doplatak jer mm ima platu 580 km i nismo ostarii ni prava na jos neke dadtne parice koje je opstina djelila al vidim da Fatma cvrsto tvrdi da svi dobivaju od Grada a ne daje konkretne informacije i to me bas buni jer znam da ima jos zenica koje ne dobivaju.... pa nisam valjda 8 mjeseci bleila u nebo znam nesto...
Macko ja sam nekoliko puta objasnila kako sam dosla do p[odataka za tih 220km od grada malo bolje pogledaj i meni je receno u mojoj opstini da imam pravo i da ja sam korisnik d.d jer sam nezaposlena i primacu ako bog da naknadu od 120km i primam mlijeko i sok pa je mozda i zbog toga.A vi lijepe moje ako vam nije jasno pa raspitajte se sto i kako.
pa to je hanady i pisala. ne trebaš se boriti da ostvariš pravo na tih 220 KM jer kao korisnik dječijeg doplatka bi ih automatski dobila nakon što dobiješ 12 nadoknada redovnih. bila je jedna žena na forumu koja je greškom dobijala tih 220 uz ovu redovnu nadoknadu ali onda nije dobivala kasnije. uglavnom 6 ih se dobije kako god i kad god za one koje imaju dd.
Sreco ja sam dobila rjesenja na d.d,naknadu u iznosu od 120km,rjesenje za 210km prve pomoci za bebu koja se dobiva samo jednom i rjesenje za mlijeko i sok.Receno mi je da cu dobiti i estitku od opstine u iznosu od 200km na ziro racun i dobila sam za to mi nije trebalo rjesenje,a za 220km od grada da cu dobivati prvih 6 mjeseci,pa onda nista pa nakon godinu 360km od grada kao platu.Mislim prenosim onako kako su meni objasnili i cemu da se nadam.A moja kolegica koja je rodila 2 mjeseca prije ima ista prava i ostvaruje ih al samo i od grada je sada zakasnjenje ova 2 mjeseca.
Evo da obavijestim. Dolazio poštar (Ilidža)... samo ja nisam bila u kući : (. To nam je prva naknada u ovom porodiljskom odsustvu, pa ne znam koji je iznos u pitanju.
Chuci molim te da li to znači akd se oknča onih 12 da onda dobija narednih sest mjeseci 220km treba li kakve papire za to podnositi da joj mogu javiti ili to ide automatski io sta us luačju d ane dobije kome se onda obratiti
ide automatski. mislim da se treba obratiti općini ako ne dobije, ali nadam se da će neko reći provjereno jel to tako ide.
Fatma sad me seka ispravi 210 je jednokratna bila i ipak su dva paketa mlijeka a hajd mi reci kojoj ti opstini pripadas pa si dobila tu cestitku i 200km za to zaista nisam ni od koga cula, moja seka pripada novom gradu
Fatma sad me seka ispravi 210 je jednokratna bila i ipak su dva paketa mlijeka a hajd mi reci kojoj ti opstini pripadas pa si dobila tu cestitku i 200km za to zaista nisam ni od koga cula, moja seka pripada novom gradu
Mila opstina stari garad i mislim da samo oni daju cestitke.
čestitka je u starom gradu
Posto mi muz radi a posjedujemo i automobil (ko ga jos danas nema) znaci da nemam prava na ni na kakvu pomoc.
Znaci za godinu dana samo cu dobivati od kantona i 13 od grada, a kad pocnem raditi abd moracu placati zenu da mi cuva djete ili dati ga dati u jaslice a vec mi stariji sin ide u vrtic.
Mislim da bi najbolje bilo da su sve porodilje ravnopravne i zaposlene i nezaposlene kako u raznim vidovima pomoci (materijalno ili finansijski)tako i u jednakim iznosima.
Ako ja kao zaposlena porodilja dobivam npr 461 KM tako treba i nezaposlena porodilja.
Nama zaposlenim porodiljama niko ne garantuje da cemo se nakon isteka porodiljskog odsustva moci vratiti na posao jer mnoge se ne vrate ceka ih dobrodoslica (otkaz).
mislim da bi se trebali izboriti da sve porodilje imaju ista prava bez obzira da li su zaposlene ili ne.
Porodilja sam, u stalnom radnom odnosu u stranoj firmi al na zalost kod nas se porodiljama nista ne isplacuje ni razlika u plati, to rade kako bi se sto prije vratila na posao.
Posto mi muz radi a posjedujemo i automobil (ko ga jos danas nema) znaci da nemam prava na ni na kakvu pomoc.
Znaci za godinu dana samo cu dobivati od kantona i 13 od grada, a kad pocnem raditi abd moracu placati zenu da mi cuva djete ili dati ga dati u jaslice a vec mi stariji sin ide u vrtic.
Mislim da bi najbolje bilo da su sve porodilje ravnopravne i zaposlene i nezaposlene kako u raznim vidovima pomoci (materijalno ili finansijski)tako i u jednakim iznosima.
Ako ja kao zaposlena porodilja dobivam npr 461 KM tako treba i nezaposlena porodilja.
Nama zaposlenim porodiljama niko ne garantuje da cemo se nakon isteka porodiljskog odsustva moci vratiti na posao jer mnoge se ne vrate ceka ih dobrodoslica (otkaz).
Bravo,za to se trebamo zalagati svima isto i zaposlenim i nezaposlenim i one koje doje i one koje ne doje.Sva su djeca ista,samo za onu djecu koja su u stanju bolesti i invaliditeta dupla pomoc i to stalna i majci i djetetu.Ja sam za izjednaciti sve.
Meni sad nije jasno? ja primam porodiljsku, ovih 460 km. Ovdje spominju i nekih 260 ako porodilji muz nije zaposlen. jeli se to odnosi i na nas koje imamo auto, ako je muz nezaposlen i kada se to dobija?
Ja mislim da je to ona od gradonačelnika Mirela, ja sam dobijala naknadu 12 mjeseci po 120 km i onda je doslo tih 360 sa cestitkom od gradonačelnika ne od opstine
samo pusta obecanja nasih politicara a nista konkretno
""16-feb-2012 Amir Zukić: Stimulirati rađanje jer Federaciji BiH prijeti “bijela kuga”
U terminu koji delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH imaju za pitanja i inicijative, na današnjoj sjednici tog parlamentarnog nivoa u Sarajevu dvije inicijative odnosile su se na stimuliranje rađanja i dječiju zaštitu jer, kako je rekao podnosilac jedne od njih, delegat Amir Zukić, Federaciji prijeti ‘bijela kuga’. On stoga predlaže sigurnu i ujednačenu zaštitu porodilja, u vidu novčanih naknada, bilo da su one zaposlene ili ne.
Predložio je i propisivanje novčanog stimulansa za rađanje, koji bi se uvećavao uporedo s proširivanjem porodice, te obaveznu penzijsku naknadu u visini dviju prosječnih plaća za majke koje rode treće ili četvrto dijete.
Amir Zukić je najavio da će na svojoj inicijativi, ne bude li adekvatnog i željenog odgovora, insistirati i na narednim sjednicama. (Fena)""
Imala sam negdje spasen dokument u pdf formatu dje je predlozeno prosle godine da se za svako rodjeno dijete dobije oko 2000-6000 KM u zavisnosti koje je po redu i da se majkama porodiljama koje imaju 3 ili vise djece stekne pravo na penziju , Ovo prosle godine nije usvojeno jer se vec budzet usojio i predlozili su da se ostavi za narednu godinu tj. ovu 2013.
ko ostavri pravo na dječiji doplatak i to po zakonu o scijlanoj zaštiti a ne po osnovu povlastica iz zakona o boračkoj populaciji i šehidskim porodicama... automatizmom i de tih 6 mjeseci od grada...pošalje opština spisak onih koji su stekli pravo na dječiji doplataka... nemaš pravo na njega nema ni ovo...
Drage moje ja sam mama koja se javila almi za ucese u emisiji i kontaktirala sam gospodina Mirzu oko dogovora,nije mi tesko ostaviti bebu od 3 mjeseca sa tatom da bi se nesto uradilo.Reci cu vam da mi netreba nicije dopustenje za razgovor u bilo kojoj emisiji ili novinama i nije me strah reci sta mislim nemoram biti politicar ja sam obicna narodna zena ne filozof.Na portal sam dosla sasvim slucajno jer portale i forume ne koristim al kada sam vidjela da postoji i ova tema i da se clanice javljaju tek kada naknade kasne ukljucila sam se i ja zeljela nesto pokrenuti.Ja cu pricati u svoje licno ime,a znam da se 99% zena nalazi u ovoj prici ,a jos toliko zena koje vise ne primaju naknadu vec samo d.d zive od istog.Stvarno mi je zao sto ispada ovako jer meni nije do mediske paznje davno sam je imala jos davne 2000 kada sam javno osudila ljekare za smrt sina doduse mnoge od vas tada su bile djevojke pa ih nije ni interesovalo al ja sada idem do kraj.Veliki pozdrav za sve mame Azra Sanjta Litric
Fatma...očito je da si nova na forumu...niti jednom rječju nismo rekle da neko želi medijsku pažnju...nego je članica anamagical spomenula udruženje sa kojim mi radimo zajedno ako ima potrebe... u ovoj priči ja odgovorno tvrdim nema potrebe jer je ovo jak portal sa velikom infastrukturom koji to može i bez udruženja djeca... ja ne znam čemu opravdanje ...onoga trenutka kad si nicom stupila ovsje imaš ista prava kao i članioca od prije 3 godine koja je stupila... niko te ni ne porziva niti smatra da griješiš u svom humanom činu daljenje borbe...čak šta više to pozdravljamo i voljne smo pomoći i mi koje nakandu ne primamo.
Upravo pod pametnim potezima sam i ocjenila incijativu i kontakte mame.alme koju dugo poznajem i tebe koja si hrabro krenula u sve ovo ...i sama bih isto da sma sada korisnica naknade...
zato bez ikakve sile i ljutnje idemo dalje... pametnim potezima do cilja... šutnja je znak odobravanja...ove žene više neće da šute
ko ostavri pravo na dječiji doplatak i to po zakonu o scijlanoj zaštiti a ne po osnovu povlastica iz zakona o boračkoj populaciji i šehidskim porodicama... automatizmom i de tih 6 mjeseci od grada...pošalje opština spisak onih koji su stekli pravo na dječiji doplataka... nemaš pravo na njega nema ni ovo...
fatma tebi svaka cast na trudu zaista,molim vas za jedan savjet znam da postoji tema za sunecenje al meni treba brz savjet kako iznijeti dijete sa klinike nakon sunecenja jel moze autosjedalica ili oni stave nesto izmedu nogica.Izvinite sto ubacujem ovu temu al razumite mame ste ne spavam danima