|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  242 243 [244] 245 246   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodiljska naknada
3.4.2013 15:39:38   
stella
nama tek sutra opstina centar

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu mirelaf)
Neposredna veza do poruke: 6076
3.4.2013 15:48:30   
bebaci
a je li ova naknada za februar ili mart

interesuje me jer sam od februara na porodiljskom a u martu doslo resenje

veliki bubi 08.03.2010.
mali bubi 07.02.2013.

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 6077
3.4.2013 15:50:05   
adonermy

IZVORNA PORUKA: bebaci

a je li ova naknada za februar ili mart

interesuje me jer sam od februara na porodiljskom a u martu doslo resenje

za februar

daris sreca najveca :) 11.04.2012.

(odgovor članu bebaci)
Neposredna veza do poruke: 6078
3.4.2013 15:50:10   
stella
Naknada za februar

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu bebaci)
Neposredna veza do poruke: 6079
3.4.2013 15:59:25   
bebaci
hvala vam na odgovoru,

mada sam se bila ponadala da je za mart, pa kontam februar+mart.

bar je nekad tako bilo

veliki bubi 08.03.2010.
mali bubi 07.02.2013.

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 6080
3.4.2013 16:22:33   
M kao Mama
ima li neki link za ovo iz avaza, ja tražila na netu nisam našla

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 6081
3.4.2013 16:37:44   
ksily
all4eternity izgleda da se mi nismo razumjeli. ja veoma dobro znam sta je nagrada, sta je naknada i sta je plata, vjeruj mozda i bolje od tebe poznajem i zakonske i podzakonske propise jer sam pravnica. ipak time sto sam pravnik ne mogu reci da ne bih provodila ali se ne moram i slagati sa svakim zakonom koji je kod nas donesen jer nazalost veliki broj i zakona kao i podzakonskih akata nema veze sa zdravom pamecu, tesko su provodivi u praksi, neusaglaseni su, a sto se tice toga da li su pravedni ili ne to je tek posebna prica. da se vratim na aktuelnu temu naknade zeni majci koja jeste ili nije u radnom odnosu ili porodiljne naknade prema svim međunarodnim konvencijama koje je i nasa drzava ratificirala prava na solilalnu zastitu se ostvatuje linearno, ali kod nas je sve svedeno na nivoe kantona tako da svaki za sebe odreduje kojoj kategoriji ce i koliko isplatiti, nazalost i to kad ce i koliko ce kasniti-kao sto vidimo iz prilozenog. ja sam govorila o porodicama tacnije o majkama koje zele ali nazalost zbog stanja u drzavi ne mogu ostvariti svoje pravo na rad, dakle koje se trude ali ne mogu naci posao. govorila sam o tome da paket hrane kosta 25 KM a paket pelena 0d 20 do 30 KM pa ti toliko platis bez obzira radila ili ne, te da nije pravedno da ja koja radim imam naknadu 460 a moja komsinica koja ne radi 120 Km jer kao sto sam vec naglasila djete je svako isto, svako ima potrebe. i ne zelim sada govoriti o malom procentu ljudi koji "stancaju" djecu i zele prevariti sistem jer ce radanjem dobiti tih famoznih 120 KM. ja kazem da se prava za sve porodilje trebaju ostvariti po istim kriterijima radi adekvatne brige za djecu, jer draga moja ne traba samo gledati sebe i situaciju u kojoj se ti ili ja nalazimo, vec i razmisljati o onima koji sticajem okolnosti primaju manje od nas a majke su kao i mi te i njih srce boli kada djete zaplace a nemaju mu dati hranu ili pelenu mijenjaju 2 puta dnevno jer nemaju novca kupiti paket vise.

Život ćine male stvari, koje se rade na veliki način

Nas svijet je postao ljepši kada se rodila nasa grudvica 31.10.2012.

(odgovor članu all4eternity)
Neposredna veza do poruke: 6082
3.4.2013 16:42:18   
Jeca_Perec

IZVORNA PORUKA: mama_alma

ima li neki link za ovo iz avaza, ja tražila na netu nisam našla

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/dva-mjeseca-kasne-djeciji-doplaci-i-naknade-porodiljama

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 6083
3.4.2013 16:57:01   
Neca xxx

IZVORNA PORUKA: ksily

all4eternity izgleda da se mi nismo razumjeli. ja veoma dobro znam sta je nagrada, sta je naknada i sta je plata, vjeruj mozda i bolje od tebe poznajem i zakonske i podzakonske propise jer sam pravnica. ipak time sto sam pravnik ne mogu reci da ne bih provodila ali se ne moram i slagati sa svakim zakonom koji je kod nas donesen jer nazalost veliki broj i zakona kao i podzakonskih akata nema veze sa zdravom pamecu, tesko su provodivi u praksi, neusaglaseni su, a sto se tice toga da li su pravedni ili ne to je tek posebna prica. da se vratim na aktuelnu temu naknade zeni majci koja jeste ili nije u radnom odnosu ili porodiljne naknade prema svim međunarodnim konvencijama koje je i nasa drzava ratificirala prava na solilalnu zastitu se ostvatuje linearno, ali kod nas je sve svedeno na nivoe kantona tako da svaki za sebe odreduje kojoj kategoriji ce i koliko isplatiti, nazalost i to kad ce i koliko ce kasniti-kao sto vidimo iz prilozenog. ja sam govorila o porodicama tacnije o majkama koje zele ali nazalost zbog stanja u drzavi ne mogu ostvariti svoje pravo na rad, dakle koje se trude ali ne mogu naci posao. govorila sam o tome da paket hrane kosta 25 KM a paket pelena 0d 20 do 30 KM pa ti toliko platis bez obzira radila ili ne, te da nije pravedno da ja koja radim imam naknadu 460 a moja komsinica koja ne radi 120 Km jer kao sto sam vec naglasila djete je svako isto, svako ima potrebe. i ne zelim sada govoriti o malom procentu ljudi koji "stancaju" djecu i zele prevariti sistem jer ce radanjem dobiti tih famoznih 120 KM. ja kazem da se prava za sve porodilje trebaju ostvariti po istim kriterijima radi adekvatne brige za djecu, jer draga moja ne traba samo gledati sebe i situaciju u kojoj se ti ili ja nalazimo, vec i razmisljati o onima koji sticajem okolnosti primaju manje od nas a majke su kao i mi te i njih srce boli kada djete zaplace a nemaju mu dati hranu ili pelenu mijenjaju 2 puta dnevno jer nemaju novca kupiti paket vise.

slazem se da svako dijete ima iste potrebe koje kostaju i da majkama treba omoguciti naknadu za podizanje djeteta. Ali ako cemo o pravednosti, nije pravedno ni da majka koja je u radnom odnosu i koja ima vecu platu od ovih mizernih 400 KM i na tu svoju platu godinama placa doprinose, na porodiljskom odsustvu prima samo 400 KM, umjesto svoje plate ili barem velikog procenta pune plate.

Zamisli majku koja ima platu 1000 KM, a na porodiljskom prima umjesto toga samo 400 KM. Ona je za 600 KM u nepovoljnijem polozaju u odnosu na period kada je radila. Ako cemo gledati sta bi bilo pravedno, to bi bilo da majka u radnom odnosu tokom porodiljskog prima ili cijelu ili odredjeni visoki postotak svoje plate, tako da joj to odsustvo bude placeno u punom smislu i ne predstavlja udar na kucni budzet i ne tjera je zbog toga da prekida porodiljsko i vraca se na posao.

A slazem se da su ove naknade, posebno one za nezaposlene majke mizerne. Trebale bi biti vece.

“Samo sam htjela da imam nešto tvoje… Zauvijek…”
“Želiš nešto moje? Zauvijek? Da li bi prezime moglo da posluži?”

(odgovor članu ksily)
Neposredna veza do poruke: 6084
3.4.2013 16:58:49   
raja_ringe
meni nije bio poštar danas (ilidža)

Sada malo i OT. Neću stati na stranu niti jednih niti drugih. Iznos je malan i jednima i drugima, ali bi pojasnila logiku zašto dobivaju zaposlene 450, a biro 120. Žena koja radi i ima platu recimo 1000 KM, porodi se i većina njih više od poslodavca ne dobije ni dinara dok se ne vrati na posao (zato se i vraćaju većinom prije neo što dijete napuni godinu). Eh sada zamislite kako je se nekome poslije 1000 'spustiti' na 460??? Žena koja plaća i doprinos, a od tog njenog doprinosa se isplaćuje i jednima i drugima. Možemo mi pričati šta hoćemo, ali mnoge žene nisu nezaposlene zato što nema posla, mnogima je to izbor. Zamislite i to da žena koja je rodila dvojke ili trojke dobiva istu naknadu kao i žena jedne bebe. Ni to nije fer, ali to je tako jer je to naknada umjesto plaće, a ne poklon jer je rodila dijete.

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu Jeca_Perec)
Neposredna veza do poruke: 6085
3.4.2013 17:06:46   
adonermy
drage moje bio evo postar u butmiru....bas me iznenadi...nadam se da ce svi dobit sutra ako ne danas...a sto se tice ove teme nove...pa slazem se da treba da se rijesi i da naknade budu redovne al i posteno raspoređene user posted image

(odgovor članu raja_ringe)
Neposredna veza do poruke: 6086
3.4.2013 17:06:58   
Neca xxx
Raja-ringe, upravo o tome govorim. Moja plata je veca od tih 400 KM i na nju placam doprinose godinama. Necu sada da ulazim u polemike kako je lakse meni koja imam platu nego nekome ko je nema i kako bi neko radio a ne moze da nadje posao. Ja srecom imam posao i svoju platu zaradim i u skladu sa tim primanjima i zivim. Tako da su moja primanja i moj kucni budzet na porodiljskom umanjeni sto me tjera da se vratim na posao ranije.

Voljela bih da sve majke imaju odredjeni djeciji dodatak, barem tokom prve godine djetetovog zivota. Ali naknada umjesto plate je nesto sasvim drugo i cilj te naknade je da majka ima placeno porodiljsko odsustvo tokom kojeg se moze opustiti i uzivati sa bebom.

Neposredna veza do poruke: 6087
3.4.2013 17:21:07   
mamaibabo
drage mnogo toga nije posteno i zaista nam trebaju izmjene zakona ali moramo se mi boriri jer nece iko drugi user posted image

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6088
3.4.2013 17:23:09   
mamaibabo

IZVORNA PORUKA: Neca xxx

Raja-ringe, upravo o tome govorim. Moja plata je veca od tih 400 KM i na nju placam doprinose godinama. Necu sada da ulazim u polemike kako je lakse meni koja imam platu nego nekome ko je nema i kako bi neko radio a ne moze da nadje posao. Ja srecom imam posao i svoju platu zaradim i u skladu sa tim primanjima i zivim. Tako da su moja primanja i moj kucni budzet na porodiljskom umanjeni sto me tjera da se vratim na posao ranije.

Voljela bih da sve majke imaju odredjeni djeciji dodatak, barem tokom prve godine djetetovog zivota. Ali naknada umjesto plate je nesto sasvim drugo i cilj te naknade je da majka ima placeno porodiljsko odsustvo tokom kojeg se moze opustiti i uzivati sa bebom.

neca slazem se s tobom nije uredu da zene koje rade u drzavnim institucijama imaju razliku do plate od poslodavca a mi koji radimo kod privatnika na tu razliku nemamo pravo hm

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6089
3.4.2013 17:28:04   
ksily
Neca-xxx i raja_ringe shvatam ja sta vi govorite i sama sam zaposlena ali ostajem pri tome da bi naknada a ne nagrada kako je vi tumacite trebala biti ista i za zaposlene i za nezaposlene majke, s tim da bi poslodavac zaposlenim majkama trebao uplacivati razliku do osnovne plate. neki poslodavci to rade neki nazalost ne jer je sam zakon propisao moze sto znaci moze ali ne mora i to je dobra volje paslodavca. ja ovdje govorim o onome sto mislim da bi bilo pravedno i znam da pravo i pravda nisu iste kategorije, da ono sto je po pravu cesto ne da nije parvedno vec je bas nepravedno. Nije pravedno sto poslodavci neisplacivanjem razlike na odreden nacin prisiljavaju majke da se ranije vrate na posao ali bilo bi puno bolje da sve primamo isto a da se zaposlenim majkama od strane firme nadoknaduje razlika i znam da se u odnosu na period od prije 5 ili 6godina kada su samo rijetki uplacivali povecao broj poslodavaca koji to rade. ovo je moje misljenje svako ima pravo da iznese svoje, argumentuje ga, kao i da se sa mojim misljenjem slozi ili ne

Život ćine male stvari, koje se rade na veliki način

Nas svijet je postao ljepši kada se rodila nasa grudvica 31.10.2012.

Neposredna veza do poruke: 6090
3.4.2013 18:03:00   
Vinetu

IZVORNA PORUKA: raja_ringe
meni nije bio poštar danas (ilidža)

Bio jutros u centru Ilidže.

Neposredna veza do poruke: 6091
3.4.2013 18:16:55   
Neca xxx

IZVORNA PORUKA: ksily

Neca-xxx i raja_ringe shvatam ja sta vi govorite i sama sam zaposlena ali ostajem pri tome da bi naknada a ne nagrada kako je vi tumacite trebala biti ista i za zaposlene i za nezaposlene majke, s tim da bi poslodavac zaposlenim majkama trebao uplacivati razliku do osnovne plate. neki poslodavci to rade neki nazalost ne jer je sam zakon propisao moze sto znaci moze ali ne mora i to je dobra volje paslodavca. ja ovdje govorim o onome sto mislim da bi bilo pravedno i znam da pravo i pravda nisu iste kategorije, da ono sto je po pravu cesto ne da nije parvedno vec je bas nepravedno. Nije pravedno sto poslodavci neisplacivanjem razlike na odreden nacin prisiljavaju majke da se ranije vrate na posao ali bilo bi puno bolje da sve primamo isto a da se zaposlenim majkama od strane firme nadoknaduje razlika i znam da se u odnosu na period od prije 5 ili 6godina kada su samo rijetki uplacivali povecao broj poslodavaca koji to rade. ovo je moje misljenje svako ima pravo da iznese svoje, argumentuje ga, kao i da se sa mojim misljenjem slozi ili ne

E pa to je druga prica. I ja mislim da naknada-pomoc zeni majci treba da bude veca i neka bude i svima jednaka, ali da zaposlene majke onda jos pored toga dobijaju i razliku do svoje plate. I takodje mislim da to ne moraju Samo nazalost, to ce biti nekada kada se BiH bude zvala Utopija. user posted image

I onda se pitaju zasto nam prijeti bijela kuga. user posted image

(odgovor članu ksily)
Neposredna veza do poruke: 6092
3.4.2013 18:32:01   
Ramona11
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/dva-mjeseca-kasne-djeciji-doplaci-i-naknade-porodiljama

Dnevni avaz

Nisam znala koliko je ljubavi u mom srcu dok me neko nije nazvao MAMA!

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 6093
3.4.2013 20:42:28   
smjeskica
Zenice, drago mi je da je napokon pocela ova mizerna naknada :-) zna li neka kad ce 13-ta biti.....

moje januarsko sunce...

(odgovor članu Ramona11)
Neposredna veza do poruke: 6094
3.4.2013 21:02:53   
Silver
zao MM za 13-tu da pita, kazu nije jos usvojen budzet cim usvoje bice...a kad ce to biti...Bog zna...

...kad iz ljubavi zivot nastane...
* 10.01.2012.g.*

(odgovor članu smjeskica)
Neposredna veza do poruke: 6095
3.4.2013 22:16:12   
adonermy
pa sta je ovo drage moje i danas prođe dan a skoro niko dobio nije---meni jest bio postar al mi zao ko god nije dobio jer ovo izludi cekanje...ako bude kakvih akcija il sta vezano za ovu temukao sto smo se dogovarale javitee...a sto se tice naknada...bilo bi lijepo da sve majke imaju prava al dostojna majke i zivota ...pa se nadam u skorijo buducnosti da ce se donjeti zakon gdje cemo sve mame bit zadovoljne :)

(odgovor članu Silver)
Neposredna veza do poruke: 6096
3.4.2013 22:54:05   
tajra26

IZVORNA PORUKA: all4eternity

Ksily 460 KM je naknada zeni koja je u radnom odnosu jer ne prima platu! TO nije nagrada zato sto je zena rodila dijete niti je socijalna pomoc! Ja se niposto ne slazem da zena koja nigdje nije radila treba primati 460 KM. Jeste li se ikad zapitali zasto zene koje su na rubu egzistencije, ne rade niti im muz jedva nesto zaradi, radjaju po 5-6 djece??? Kad ne radja nema nikakva primanja, a kad rodi ima godinu dana mjesecno koliko toliko. Mislite da to sve potrosi na dijete? Prave jos vecu sirotinju i bijedu! Mozes misliti da dobije 500 KM mjesecno, stancala bi 10! Govorim iz iskustva jer znam nekoliko slucajeva da zene radjaju samo zbog "plate" i to mi je grozno! A sta s tom djecom kasnije, kako zive i sta jadnici jedu i kako idu u skolu to sam Bog zna user posted image

prosto bih svasta na ovo napisala ali mislim da nema svrhe...
ne znam ja samo ko si ti da sudis ljudima koji "stancaju" djecu i koliko njima treba para... za mene svaka zena koja se usudi roditi djete na ovom vaktu je kraljica i da dodam svaka cast zenama koje ih imaju 10 i sva sreca pa ih ti neces hraniti... uzivaj imas razliku plate i bolje suti ako nemas sta pametno da kazes!!!!!

Ljubav se zove imenom tvojim 12.10.2011

(odgovor članu all4eternity)
Neposredna veza do poruke: 6097
3.4.2013 23:05:44   
veeseelaa
a koja je uopće logika da se uposlenoj ženi da više love na ime porodiljskog nego ne upolesnoj? ja smatram da nije fer, nek ne neko razuvjeri

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu tajra26)
Neposredna veza do poruke: 6098
3.4.2013 23:07:50   
veeseelaa
možda kao nagradu jer je izmedju posla i domaćinstva stigla se i poseksati i zatrudniti user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6099
3.4.2013 23:13:06   
GARAA
Drage mame zna li neka od vas jel postar bio u starom gradu

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 6100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  242 243 [244] 245 246   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  242 243 [244] 245 246   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *