Pankica
|
IZVORNA PORUKA: jupajdi IZVORNA PORUKA: neki Zene,mene maloprije zove prijateljica i kaze kako je cula od nekih zena koje su se nedavno porodile da su navodno ukinuli porodiljsku naknadu!?Ima li iko svjezih informacija?Ma ja sam u soku!!!!!Radi se o zenama koje su iz Sa i zaposlene su u drzavnim firmama... Ja sam zaposlena u državnoj firmi u Sarajevu i prekjučer mi je poštar donio porodiljsku naknadu za mjesec oktobar. Ne znam da su to ukinuli. Već sam pisala na ovu temu. I ja sam takođe zaposlena u jednoj državnoj instituciji BiH i tačno je da je donesen novi Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je stupio na snagu 01.07.2008. godine, gdje član 35. reguliše naknadu za porodiljsko odsustvo i kojim se porodilja, zaposlenica državne institucije, upućuje da pravo na naknadu ostvari putem JU Kantonalni centar za socijalni rad, s tim za poslodavac više nema nikakvu obavezu prema svojoj zaposlenici, što se tiče bilo kakve isplate naknade za porodiljsko odsustvo (a niko od tih koji se bave donošenjem pravnih propisa ne spominje cijelo jedno poglavlje Zakona o radu u Institucijama BiH, čl.34.-čl.43., koji govori o zaštiti žene i materinstva) . Moj problem je bio još veći, utoliko što nisam imala ni taj uslov da sam u Kantonu Sarajevo prijavljena godinu dana, tako da sam faktički bila ostala bez bilo kakvog osiguranja (zdravstveno, socijalno, penziono), zajedno sa svoje dvoje mldb. djece, čiji sam osiguranik, kao i bez bilo kakve naknade. Međutim, digla sam se i nema na koja vrata nisam nasrnula, da ne kažem drugačije. Na kraju sam došla do jedne osobe u Kabinetu Predsjedavajućeg Vijeća ministara, koja mi je zaista uveliko pomogla. Bez ikakvog pisanog dopisa, mom poslodavcu, a prethodno Ministarstvu finansija i trezora, došla je insturkcija da mi se retroaktivno uplati naknada za propušteni period, kako bi mi se staž uvezao, jer nemoguće je biti u stalnom radnom odnosu, regularno i po zakonu na porodiljskom odsustvu, a radi neuplaćenih doprinosa, imati prekid u radnom stažu?! E, tu su se naši dragi zakonodavci pravo prešli! Donesu zakon nad postojećim zakonom, pun rupa i rupetina i zbog neusaglašenosti istih, dešavaju im se i tako veliki propusti i greške. I da nisam upućena u neke stvari, to bi tako i prošlo, ja ne bih dobila ono za što imam puno pravo i pojeo vuk magarca! A što se tiče naknade od Kantona, i tu sam uspjela, preko Federalnog Ombudsmana doći do podatka, da bez obzira što nisam prijavljena godinu dana na ovom Kantonu, ne smijem biti oštećena, obzirom da je moje prebivalište i prebivalište moje kompletne porodice na ovom, Kantonu stalno (muž mi je inače rođeni Sarajlija i tu je od rođenja nastanjen) jer tu i živim i radim, tako da će i opština kojoj pripadam, morati "odraditi" svoje. Sve je već u proceduri i čekam naknadu koja me sleduje po zakonu !
|