|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  122 123 [124] 125 126   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
14.1.2013 11:38:19   
treće
http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=10508:eteresnica-umrlom&catid=153&Itemid=514

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=15466:hatma-pred-dusu-umrlog&catid=153&Itemid=514

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3076
14.1.2013 12:24:38   
aazra
IZVORNA PORUKA: gerberka

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: gerberka

jasmin mozda je to drugacije tu gdje zivis?
sad sam totalno zbunjena Iman, jer sam bas o tome razgovarala sa dvojicom hadzija? Jedan je efendija u našoj gradskoj dzamiji: I dobro sam ga razumjela da se jasin uci rahmetlijama.sad sam bas zbunjena user posted image
imate li neki izvor, da procitam?

Ma nije,i Sarajlije su uceni user posted image .

odkud meni da si ti pravo daleko..tamo u Medini user posted image
ja ipak pozelim prouciti i za spas tuđih duša, takva sam, user posted image svojoj neni rahmetli, dajđinci, tetki, neni..neka ih Allah uvede u dzennetske ljepote.

sad sam se zbunila mislim danas kad sam ovo procitala pa sam pitala na vise mjesta, mislim na jedno deset__ mjesta pa cekam odg user posted image

Evo da ja malo branim jasmin user posted image Moguce da je ona mislila da nikad ne znamo hocemo li sami sebe uspjeti spasiti, mozda nam Allah dz.s. ne uvazi ni ovo sto ucimo sebi, pa onda treba sto vise moliti za svoje spasenje...Mada i ja zaista volim uciti za druge, opet izgleda da to nije bas ispravno, ne znam user posted image

Helem, meni sad nakon odgovora ef. Ljevakovića nista nije jasno posebno ovo sto je odgovorio u vezi hatme...user posted image

Bas me zanima kakve ce odgovore Gerberka dobiti...nazalost kod nas je ucenje hatmi unosan biznis..niko nece reci da naplacuje ali uzimaju novac...

Ja ne znam arapski, imam knjigu sa 30-tim dzuzom Kur''ana i ucim sure iz tog dijela za koje ima transkript...Tako da ne bih ni znala prouciti hatmu user posted image

< Poruku je uredio aazra -- 14.1.2013 12:30:27 >

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 3077
   [Obrisana poruka]
14.1.2013 12:27:36   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu aazra)
  Neposredna veza do poruke: 3078
14.1.2013 12:44:38   
aazra
Cetrdesetnica sigurno ima veze s periodom kada je rodbina u zalosti, bar se tako uzima kod nas, iako sam negdje nasla da je islamom propisano da zalost traje samo tri dana user posted image Cetrdesetnica se uobicajila kod nas, vidim da niko to ne spori, mada ne znam koliko ima uporiste u vjerskim propisima...

52-53 dan od ukopa takodjer ima neko svoje znacenje, bolje da neko drugi to objasni, znam otprilike sta je ali nisam sigurna da mogu bez greske objasniti...I tad se uci i moli za rahmetliju...

Jedino sto zasigurno znam da ovi tevhidi, posebno pola godine i godinu nakon preseljenja nekoga na ahiret nemaju veze s vjerom user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 3079
14.1.2013 12:49:10   
malena sharena
Ma ti tevhidi i hatme su posebna i komplikovana prica, trebace puno vremena da se nasa IZ ogradi od toga. Na osnovu svega sto sqm procitala svojima sam svima rekla da ako me nadzive ne uce hatme i ne organizuju nista. Samo dzenaza i dova, ko zeli kad me se sjeti.
Dok sam ziva trudim se zasluziti Allahov oprost i milost, i ponasati se prema drugima ja nacin da me po dobru pamte.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

Neposredna veza do poruke: 3080
   [Obrisana poruka]
14.1.2013 12:51:08   
Brisani uporabnik

(odgovor članu malena sharena)
  Neposredna veza do poruke: 3081
14.1.2013 12:53:07   
aazra
Dobre ste...user posted image A sta stavljaju nije valjda da se i s tim pocelo...uglavnom se stavljalo cvijece, bar koliko ja znam, nisam odavno bila nikom...

Neposredna veza do poruke: 3082
   [Obrisana poruka]
14.1.2013 12:56:40   
Brisani uporabnik

(odgovor članu aazra)
  Neposredna veza do poruke: 3083
14.1.2013 12:59:34   
treće
uvijek je bolje za sebe učiti za života, moja nana rahmetli je hatme proučila sebi i ostavila da joj se predaju na dan ukopa, ne znam ko je na to uputio,
ali svejedno u BiH uglavnom žive hanefije i po našem mezhebu je dozvoljeno učiti Kur an umrlim i poklanjati sevape od tog učenja, može se i sadaka dati
jedno je reći ja ne radim to , ili reći ja to ovako po afijskom ili dr mezhebu,
hanefije nose mestve a ne čarape i to je stav nae uleme i ef.LJevakovića

< Poruku je uredio treće -- 14.1.2013 13:02:16 >

Neposredna veza do poruke: 3084
14.1.2013 13:01:51   
aazra

IZVORNA PORUKA: treće

uvijek je bolje za sebe učiti za života, moja nana rahmetli je hatme proučila sebi i ostavila da joj se predaju na dan ukopa, ne znam ko je na to uputio,
ali svejedno u BiH uglavnom žive hanefije i po našem mezhebu je dozvoljeno učiti Kur an umrlim i poklanjati sevape od tog učenja, može se i sadaka dati

Izvini, ne razumijem, kako to moze druga osoba user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3085
   [Obrisana poruka]
14.1.2013 13:03:30   
Brisani uporabnik

(odgovor članu treće)
  Neposredna veza do poruke: 3086
14.1.2013 13:04:08   
malena sharena
Ni ja, kao sto Iman rece ne nosim na babin mezar cvijece, proucim dovu za njega. A nisan cemo aBd napraviti sto skromniji, bas kao sto je i on bio i kso sto mu je i bila zelja. Kakva crna srcad i slike, to mislim da vise nije ni dozvoljeno, IZ se oglasila pi tom pitanju.

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3087
14.1.2013 13:06:15   
canim
Ja uopste nemam sumnje u bilo sta, samo odem na rijaset stranicu i nadjem pod pitanje/odgovore sta kaze Prof. dr. Enes Ljevaković i na osnovu toga donosim svoje misljenje.

Sto neko u Arapskim, Aziskim, Africkim i dr zemljama ima drugacije obicaje uopste me ne zanima, ima ko je odgovoran za Islamsko obrazovanje, tumacenje, upucivanje u vjeru na ovom podrucju a ta odgovornost je zaista prevelika jer i pogresno upucivanje na sebi nosi ogroman teret i odgovornost prema njima, ja samo slijedim njih a oni ce pred Allahom odgovarati ako su iole pokusali izmanipulisati i pogresno me uputiti.

Sto se nadgrobnih spomenika tice u Sarajevu za muslimane idu samo obicni nisani, bez nekih srcadi, dizajna, slika i slicno.

Neposredna veza do poruke: 3088
14.1.2013 13:07:32   
malena sharena

IZVORNA PORUKA: Iman83

“Kada čovjek preseli sa ovoga svijeta prekidaju se sva njegova djela osim troje: trajna sadaka, nauka kojom se drugi koriste i islamski odgojeno dijete koje se moli za svog roditelja...

Meni je ovdje najutješnije ovo s djetetom...odgojimo dijete ispravno, pa nam ono uči dove, daje u naše ime sadaku ili u vakuf user posted image

I po nekoj logici ovog hadisa...samo od ova tri djela umrli ima koristi.
A Allah najbolje znauser posted image

Uvijek kad cujem ovaj hadis sjetim se svog babe, koliko je vocki zasadio od kojih ce drugi imati koristi, napisao knjiga koje ce neko procitati i nauciti nesto, pa Elhamdulillah ima i dijete koje ga se u dovi sjeti svaki dan. Da mu se Allah smikuje i uvede ga u lijepi dzennetr.

Neposredna veza do poruke: 3089
14.1.2013 13:08:55   
DM
52-53 dan od ukopa takodjer ima neko svoje znacenje

52. dan se odvajaju kosti od mesa

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3090
14.1.2013 13:09:53   
treće
nisam htjela s ovim zbuniti nikoga ni ja ne znam otud joj to, preselila je, ali hoću reći sebi je proučila za života, a nije rekla vi mi nemojte učiti
IZVORNA PORUKA: aazra

IZVORNA PORUKA: treće

Izvini, ne razumijem, kako to moze druga osoba user posted image

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3091
14.1.2013 13:12:16   
treće
i ja mislim da sad pisanje od drugih mezheba,ako za svoj imamo određeno i propisano, može dovesti ljude do zabune i fitne
IZVORNA PORUKA: canim

Ja uopste nemam sumnje u bilo sta, samo odem na rijaset stranicu i nadjem pod pitanje/odgovore sta kaze Prof. dr. Enes Ljevaković i na osnovu toga donosim svoje misljenje.

Sto neko u Arapskim, Aziskim, Africkim i dr zemljama ima drugacije obicaje uopste me ne zanima, ima ko je odgovoran za Islamsko obrazovanje, tumacenje, upucivanje u vjeru na ovom podrucju a ta odgovornost je zaista prevelika jer i pogresno upucivanje na sebi nosi ogroman teret i odgovornost prema njima, ja samo slijedim njih a oni ce pred Allahom odgovarati ako su iole pokusali izmanipulisati i pogresno me uputiti.

Sto se nadgrobnih spomenika tice u Sarajevu za muslimane idu samo obicni nisani, bez nekih srcadi, dizajna, slika i slicno.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3092
14.1.2013 13:15:47   
rerica
IZVORNA PORUKA: canim

Ja uopste nemam sumnje u bilo sta, samo odem na rijaset_ stranicu i nadjem pod pitanje/odgovore sta kaze Prof. dr. Enes Ljevaković i na osnovu toga donosim svoje misljenje.

sto se tice nadgrobnih spomenika to nije nikako dozvoljeno u Islamu to je novotarija,a umrli kad im se stavi to na njih kazu "da samo znate kako je nama to tesko nositi odmah bi skinuli sa nas" tako da ponavljam nikako dizati nisane na umrle vec samo oznaciti gdje lezi umrli..

moj brat kad je preselio mama je stavila cvije,digla spomenik user posted image koliko god smo joj govorili ona se drzi svog,barem smo je ubijedili da obacamo cvijece sto smo i ucinuli a spomenik na zalost je tu,da mu Allah olaksa tezinu njega,a oprosti grijehe..

< Poruku je uredio rerica -- 14.1.2013 13:19:50 >

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3093
14.1.2013 13:23:09   
jasmin
Mezheb je citava skola fikhskih propisa. Nemamo mi sta da mislimo je li nesto ili nije odredjenog mezheba. Na nasim prostorima nije samo stvar hanefijskog mezheba,vec i obicaja koji su se prosto uselili kod nas i stavljamo ih pod okrilje `hanefijskog mezheba`,sto je netacno. I Azija,prvenstveno S.Arabia ima jako puno eminentnih hanefijskih alima koji odgovorno i precizno dostavljaju propise iz cistog izvora...ipak je voda najcisca kod izvora user posted image .

Jeste li vidjele kako izgleda medinsko mezarje Bekia?

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 3094
14.1.2013 13:30:38   
jasmin
Mezarje koje je postojalo u vremenu Poslanika sallallahu alejhi we sellem i jos uvijek se ukopava na nacin kako je on poducio muslimane.

http://www.youtube.com/watch?v=mLkaYOHh8x8

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3095
14.1.2013 13:33:19   
canim
rijaset

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Da li je dozvoljeno da familija postavi nišan kakav hoće? Radi se o mjestu Kozarac, gdje su sad donesena posebna pravila. Do sada su familije same odlučivale hoće li se postaviti nišan, spomenik, staviti slika, ograditi kabur itd. Moj brat je ukopan 12 decembra 2008. godine i, ako Bog da, nišan će se postaviti poslije godinu dana. Interesuje me da li postoje određena pravila od mjesta do mjesta i da li čovjek pravi grešku ako se odluči da stavi nišan kakav hoće?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Dužni ste ispoštovati odluku Medžlisa IZ Kozarac kojom je uređeno pitanje načina postavljanja nišana i uređenja mezarja općenito. Ta odluka je u duhu ciljeva šerijata te je kao takvu treba prihvatiti i poštovati. Bog u Kur'anu kaže: "O vjernici, pokoravajte se Allahu, Njegovom Poslaniku i predstavnicima vašim". Nije dozvoljeno i grijeh je postupati suprotno toj odluci i kriterijima koji su i njoj navedeni. Opći interes to zahtijeva, a niko posebno nije oštećem njome. Neka Uzvišeni primi Vaša dobra djela i učvrsti vas na pravom putu.

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 3096
14.1.2013 13:38:41   
treće
IZVORNA PORUKA: malena sharena

IZVORNA PORUKA: Iman83

“Kada čovjek preseli sa ovoga svijeta prekidaju se sva njegova djela osim troje: trajna sadaka, nauka kojom se drugi koriste i islamski odgojeno dijete koje se moli za svog roditelja...

Meni je ovdje najutješnije ovo s djetetom...odgojimo dijete ispravno, pa nam ono uči dove, daje u naše ime sadaku ili u vakuf user posted image
amin

I po nekoj logici ovog hadisa...samo od ova tri djela umrli ima koristi.
A Allah najbolje znauser posted image

Uvijek kad cujem ovaj hadis sjetim se svog babe, koliko je vocki zasadio od kojih ce drugi imati koristi, napisao knjiga koje ce neko procitati i nauciti nesto, pa Elhamdulillah ima i dijete koje ga se u dovi sjeti svaki dan. Da mu se Allah smikuje i uvede ga u lijepi dzennetr.

amin

< Poruku je uredio treće -- 14.1.2013 13:41:04 >

Neposredna veza do poruke: 3097
14.1.2013 13:45:37   
chantal
IZVORNA PORUKA: rerica

nikako dizati nisane na umrle vec samo oznaciti gdje lezi umrli..

Čime treba označiti?Nišan se valjda i podiže u tu svrhu,obični nišan kako ga Iman opisa bez slika,raznih oblika,itd

< Poruku je uredio chantal -- 14.1.2013 13:46:22 >

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 3098
14.1.2013 13:51:46   
treće
evo i ovdje piše da je dozvoljeno učenje i poklanjanje umrlim
http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=6133:poklanjanje-sevapa-umrlim-muslimanima--stav-ibnu-tejmijje-rhm&catid=46:akida&Itemid=56

(odgovor članu chantal)
Neposredna veza do poruke: 3099
14.1.2013 14:02:03   
jasmin
trece,i rekli smo da po misljenju neke uleme jeste dozvoljeno user posted image .

Ali placanje drugome da `pokloni` na dusu umrlog nije.

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  122 123 [124] 125 126   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  122 123 [124] 125 126   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *