|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  124 125 [126] 127 128   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
16.1.2013 12:00:53   
jasmin

IZVORNA PORUKA: shpagica

IZVORNA PORUKA: jasmin

Mezheb je citava skola fikhskih propisa. Nemamo mi sta da mislimo je li nesto ili nije odredjenog mezheba. Na nasim prostorima nije samo stvar hanefijskog mezheba,vec i obicaja koji su se prosto uselili kod nas i stavljamo ih pod okrilje `hanefijskog mezheba`,sto je netacno. I Azija,prvenstveno S.Arabia ima jako puno eminentnih hanefijskih alima koji odgovorno i precizno dostavljaju propise iz cistog izvora...ipak je voda najcisca kod izvora user posted image .

Jeste li vidjele kako izgleda medinsko mezarje Bekia?

Jasmin, kako onda objasniti / protumaciti one silne slike i fotke kralja po Saudiji (ove godine na Arefatu tokom hadzdza njegove slike okacene user posted image ) i koncerte filharmonije na saudijskoj drzavnoj tv (gudacki instrumenti sve u 16) kao i sapunice sa komplet otkrivenim zenama (opet na drzavnoj saud.tv) user posted image user posted image user posted image user posted image

ps jeste li mozda bili tamo tokom studija tvog mm? Moj se ove godine na hadzdzu povezao i druzio sa nekim studentima iz Rijada na hadzdzu (dodju sa komplet porodicama i djecicom user posted image user posted image user posted image ) da ih Allah dz.s. nagradi, amin!

Joj shpagice user posted image . I S.A je politicki pod kontrolom SAD. Ja govorim o islamskim propisima koji su usko vezani za ulemu. Ulema je jedno,kralj i njegovi su drugo user posted image .

Zivjeli smo u Medini 5.5 g i pet puta sam bila na hadzu,da nam Allah svima ukabuli.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu shpagica)
Neposredna veza do poruke: 3126
16.1.2013 12:09:54   
ananas_ze

IZVORNA PORUKA: SdZ

Sanjala sam da imam malog sincica. Beba je, tek rodjen i ukakio se user posted image , a mm i ja smo ga jedva ocistili, a jos teze stavili pelenu. user posted image
Kasnije smo ga drzali u narucju. user posted image user posted image
Bili smo presretni i alarm koji nas je budio ucinio mi se kao djeciji plac.user posted image

Bas bih voljela znati kako se tumaci ovaj san, naravno po islamu.

ja svoje snove sama sebi tumacim, ne zamaram se, samo mi je bitno da se sjetim prvog osjecaja kad se probudim iz sna, jer mi se zna desiti da ponovo zaspim, i kad osjetim neki spokoj mir i srecu u dusi znam da je sve ok i dovim za isto, kad se probudim sa strahom u srcu opet dovim za hajr i da mi taj osjeca sto prije nestane user posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu SdZ)
Neposredna veza do poruke: 3127
16.1.2013 12:18:52   
mamaajna
skr sam bila na jednm dersu meni drage sestre i ona rece:da netrebamo gledati na boju marame,da li sestra nosi hidzab ili nikab ili nista od ovoga,da li nosi dzilbab ili suknju ili pantalone.nas povezuje jacina La Ilahe IllAllah,a ne da se prepiremo oko svacega.Muslimani moraju biti jedan umet
u islamu je haram neklanjati,haram biti nemoralan,haram jesti svinjetinu,crkotinu,haram je slusati muziku....
ali islam i ima svoje ljepte,ljepote namaza,jer te tada d svoga Gspodara djeli zastor,i svi smo mi s jednim ciljem na namazu da steknem Allahov zadovoljstvo i da udemo u Dzennet,da nam se Allah smiluje.Svima nama kojima su dostavljeni dokazi o haramu a mi nastavili raditi po svom i dalje,bit ce mo za to pitani na Sudnjem danu.Molim Allaha da ovaj forum bude dokaz u korist nas a ne protiv nas i da budemo u drustvu Asije,Hatidze,Aise,Fatime i Merjem R.a.istazite malo po netu ko su bile te zene i jacina njihvog imana,i sta su sve ostavljale i zrtvovale radi ahireta.

nedim 23.05.1999
iman 20.09.2009

nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi
iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo
trudimo se za trece

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3128
16.1.2013 13:54:40   
Daliyah92
Trebam napostiti Ramazan a ne znam kako bih kad dojim. Bojim se da ce mi umanjiti mlijeko. Beba ima 7 mjeseci i vec je poceo jesti i drugu hranu ali jos uvijek doji na svaka 3 sata. Jeste li vi kad postile a da ste dojile? Ne bih to odgadjala jer eto i drugog Ramazana i ko ce to sve napostiti. Bi li bilo dobro da postim svaki drugi dan?

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 3129
16.1.2013 13:57:29   
Ella_H
mamaajna potpis kao kucauser posted image .
Dalia ti sebe najbolje znas naravno i svoje bebaru.
Moj ti je savjet da pitas ucene za to pitanje jer u pitanju
je i zdravlje tvoje bebe.
Kad bi svako zene gledao sta hodza radi a ne sta hodza kaze
tesko bi se nama bilouser posted image ovo prevedite i za kralja
i kraljevice anamouser posted image .

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 3130
16.1.2013 14:12:14   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Dalia92

Trebam napostiti Ramazan a ne znam kako bih kad dojim. Bojim se da ce mi umanjiti mlijeko. Beba ima 7 mjeseci i vec je poceo jesti i drugu hranu ali jos uvijek doji na svaka 3 sata. Jeste li vi kad postile a da ste dojile? Ne bih to odgadjala jer eto i drugog Ramazana i ko ce to sve napostiti. Bi li bilo dobro da postim svaki drugi dan?

Postila sam i kao dojilja i kao trudnica. Nece umanjiti mlijeko,ne plasi se. Ako ti je lakse,posti svaki drugi dan :).

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Neposredna veza do poruke: 3131
16.1.2013 14:21:17   
aazra

IZVORNA PORUKA: mamaajna

Jedino izbjegavam klanjati do 45 min pred aksam. Rijetko se desi 30. A ako insan zaboravi namaz ili bude sprijecen,pa bolje ga je klanjati dok je jos vakat pa makar pred sami ezan,nego da se namaz ostavi.

pa bolje ga klanjati dok nije nastupio drugi vakat nego ga naklanjavati,slazem se.

koju knjigu ste skoro citale?ev da vam preporucim KRAJ SVIJETA u njoj su nabrojani mali i veliki predznaci Sudnjeg dana,veoma interesantna knjiga

Mene u zadnje vrijeme bas zanima islamska literatura..nekad ljetos sam kupila knjigu "Snagom vjere do savršenstva duše" i često je čitam, kao i jednu knjizicu prelijepog dizajna "Riječi utjehe i nade" iz edicije "Najljepši poklon", imam jednu zbirku hadisa, i tako..u principu ne zanima me toliko sama historija islama, odnos s drugim religijama (znam da ima dosta knjiga na tu temu), vec ovako knjige koje sadrze neke poucne tekstove koji smire osobu kad ih cita i koji se stvarno mogu iscitavati svakodnevno...user posted image

Nego, pitanje za vas koje zivite u Sa- kakva je ovo manifestacija Selam ya Resulallah, sinoc sam cula na dnevniku nesto tome ali nista mi nije jasno user posted image , je li to samo neki program ili bas ima i drrugih sadrzaja, mozda nesto i za djecu...user posted image

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 3132
16.1.2013 14:34:01   
jasmin

IZVORNA PORUKA: aazra

Jedino izbjegavam klanjati do 45 min pred aksam. Rijetko se desi 30. A ako insan zaboravi namaz ili bude sprijecen,pa bolje ga je klanjati dok je jos vakat pa makar pred sami ezan,nego da se namaz ostavi.

pa bolje ga klanjati dok nije nastupio drugi vakat nego ga naklanjavati,slazem se.

koju knjigu ste skoro citale?ev da vam preporucim KRAJ SVIJETA u njoj su nabrojani mali i veliki predznaci Sudnjeg dana,veoma interesantna knjiga

Mene u zadnje vrijeme bas zanima islamska literatura..nekad ljetos sam kupila knjigu "Snagom vjere do savršenstva duše" i često je čitam, kao i jednu knjizicu prelijepog dizajna "Riječi utjehe i nade" iz edicije "Najljepši poklon", imam jednu zbirku hadisa, i tako..u principu ne zanima me toliko sama historija islama, odnos s drugim religijama (znam da ima dosta knjiga na tu temu), vec ovako knjige koje sadrze neke poucne tekstove koji smire osobu kad ih cita i koji se stvarno mogu iscitavati svakodnevno...user posted image

Nego, pitanje za vas koje zivite u Sa- kakva je ovo manifestacija Selam ya Resulallah, sinoc sam cula na dnevniku nesto tome ali nista mi nije jasno user posted image , je li to samo neki program ili bas ima i drrugih sadrzaja, mozda nesto i za djecu...user posted image

Nemam pojma,tek cujem. Kao da nisam odavde user posted image .

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3133
16.1.2013 16:24:14   
rerica

24 januara je mevlud rodjenje Muhammeda a.s. pa je zato sve do tadasnjeg dana ima samo kada ne znam,izlozbe,citati,knjizevnost itd...user posted image

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3134
16.1.2013 16:36:23   
gerberka

skr sam bila na jednm dersu meni drage sestre i ona rece:da netrebamo gledati na boju marame,da li sestra nosi hidzab ili nikab ili nista od ovoga,da li nosi dzilbab ili suknju ili pantalone.nas povezuje jacina La Ilahe IllAllah,a ne da se prepiremo oko svacega.Muslimani moraju biti jedan umet
u islamu je haram neklanjati,haram biti nemoralan,haram jesti svinjetinu,crkotinu,haram je slusati muziku....
ali islam i ima svoje ljepte,ljepote namaza,jer te tada d svoga Gspodara djeli zastor,i svi smo mi s jednim ciljem na namazu da steknem Allahov zadovoljstvo i da udemo u Dzennet,da nam se Allah smiluje.Svima nama kojima su dostavljeni dokazi o haramu a mi nastavili raditi po svom i dalje,bit ce mo za to pitani na Sudnjem danu.Molim Allaha da ovaj forum bude dokaz u korist nas a ne protiv nas i da budemo u drustvu Asije,Hatidze,Aise,Fatime i Merjem R.a.istazite malo po netu ko su bile te zene i jacina njihvog imana,i sta su sve ostavljale i zrtvovale radi ahireta.

Allah te nagradio za svaku rijec, a posebno isticem prvo poglavlje tvog posta jer se stvarno među sestrama osjeti gore navedeno..ne govorim za forum nego inace u zivotu,
Ja sam na jednom islamskom forumu i upoznala sam dvije prekrasne zene koje drugim zenama pomazu oko nejasnoca u vjeri bez da se u njihovim napisanim rijecima osjeti dominantnost, pametovanje i prezir ako se pogrijesi.
Jedan zna najbolje i nadam se da jos ima takvih osoba..da u ime Allaha zele pomoci pocetnicama i svakome ko zeli upoznati Islam.

user posted image user posted image user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu mamaajna)
Neposredna veza do poruke: 3135
16.1.2013 16:38:56   
R&T@

IZVORNA PORUKA: rerica

24 januara je mevlud rodjenje Muhammeda a.s. pa je zato sve do tadasnjeg dana ima samo kada ne znam,izlozbe,citati,knjizevnost itd...user posted image

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=15632:sarajevo-manifestacija-sealm-ja-resulallah&catid=201:aktuelnosti-kat&Itemid=458

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 3136
17.1.2013 9:16:07   
treće
istog sam mišljenja po pitanju sloge muslimana, ali evo jasmin spomenu alime koji su učili blizu izvora, a ja imam hanefijski fikh koji je isto pisan u Meki i nalazim neke razlike u propisima,
upravo zbog toga pišem da je bolje da se držimo onog što je zvanično, a to je u ovom slučaju rijaset.ba

svi ostali linkovi i sadržaji nemojte me pogrešno shvatiti su za mene internet informacije, jer nemam potvrdu tih škola , tog učenja.
ako neko ne uči mevlud ili ne uči umrlim Kur an taj se tako izjasni i napiše zašto, a ne odmah novotarija itd,
da li me razumijete?

neko će drugi napisati nije tako nego ovako, može na nekoj nezvaničnoj internetskoj stranici neko izmijeniti hadis ili ajet

IZ ima rijaset.ba koja je ipak zvanična ovdje i hajmo reći to je ono što bi trebali svi da kabulimo

nemojte me pogrešno shvatiti

ali i ja sam dovedena u sumnje jer imam dva različita mišljenja po tumačenju hanefijskog fikha od forumašice ili forumaša(ja čak ne znam je li neka od vas žena) i drugo od priznatog fetve i emina IZ BiH, koje se poklapa sa onim fikhom koji imama u izdanju LIBRISA
i ja kabulim i prihvatam zvaničan stav naše IZ

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 3137
17.1.2013 9:18:49   
treće
a opet svako može svoj stav iznijeti ali kao lični
ljubim vas sve, ako ste ženeuser posted image
user posted image user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3138
17.1.2013 10:31:42   
Daliyah92

IZVORNA PORUKA: treće

svi ostali linkovi i sadržaji nemojte me pogrešno shvatiti su za mene internet informacije, jer nemam potvrdu tih škola , tog učenja.
ako neko ne uči mevlud ili ne uči umrlim Kur an taj se tako izjasni i napiše zašto, a ne odmah novotarija itd,
da li me razumijete?

neko će drugi napisati nije tako nego ovako, može na nekoj nezvaničnoj internetskoj stranici neko izmijeniti hadis ili ajet

IZ ima rijaset.ba koja je ipak zvanična ovdje i hajmo reći to je ono što bi trebali svi da kabulimo

pa dobro ja sam napisala novotarija ne misleci na ucenje kur ana umrlim nego za nisane. a novotarija je sve ono sto danas ljudi smatraju da je dio islama a nikad to poslanik i njegovi ashabi nisu radili. evo npr.zajednicki zikr poslije namaza. u svim dzamijama se to radi i smatra se da je dio ibadeta. a nije. nije na taj nacin. stariji ljudi misle da se to mora i da namaz nije ispravan bez zikra u dzamiji,zajednickog.

a za ovo da ce beko napisati nije tako nego ovako, to se lahko provjeri. ako je napisao da hadis biljezi buhari, muslim,... onda uzmes buharijevu knjigu hadisa i provjeris. a ne brini,onaj ko napise odakle je izvukao hadise,ko ih prenosi, taj nemoze lahko slagati jer zna da ce neko sigurno provjeravati. a ovi sto napisu samo tako je i tako kako ces provjeriti je li ustina kad ne znas u kojoj ces knjizi traziti. ma dobro, to ja tako mislim, ja rako radim. i samo kazem da je bitno napisati dokaze.a inace prof.enes.lj. daje fine odgovore, citala sam ih puno i zna on o islamu, i ovaj odg.zadnji je tacan. a i u mom linku stoji jedno misljenje ucenjaka koji kazu isto sto i taj prof. samo je to trebalo procitati.

nemam nista protiv da se povodi za rijasetom svako ko hoce. ja licno neidem na njihovu stranicu jer vise volim vidjeti dokaze za ono sto citam. zasto da ne? ali ne kazem da oni iz rijaseta izmisljaju.

p.s. pisem sa bratovog moba pa se ne znam snaci, ne znam ni gdje su velika slova user posted image ali nadam se da ste razumjele sta hocu reci. nadam se da me necete pogresno shvatiti, pisem samo svoje misljenje. i nadam se da se nece niko ljututi.

volim ja vas sve, pa zar nismo sestre po islamu user posted image user posted image user posted image user posted image

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3139
17.1.2013 10:37:17   
treće
ELLA uvjerena sam da ti je teško, to je iskušenje sjetim te se u dovi, poslije tegobe doći će olakšanje
nije mi niko baš toliko blizak još preselio, a svi se na taj put spremamo
kada je moja nana preselila,to opet nije kao sestra, ja sam nju i dalje osjećala čak sam osjećala nešto svečano kad je preselila,

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3140
17.1.2013 10:47:56   
treće
IZVORNA PORUKA: Dalia92

da li me razumijete?

IZ ima rijaset_.ba koja je ipak zvanična ovdje i hajmo reći to je ono što bi trebali svi da kabulimo

pa dobro ja sam napisala novotarija ne misleci na ucenje kur ana umrlim nego za nisane. a novotarija je sve ono sto danas ljudi smatraju da je dio islama a nikad to poslanik i njegovi ashabi nisu radili. evo npr.zajednicki zikr poslije namaza. u svim dzamijama se to radi i smatra se da je dio ibadeta. a nije. nije na taj nacin. stariji ljudi misle da se to mora i da namaz nije ispravan bez zikra u dzamiji,zajednickog.

a za ovo da ce beko napisati nije tako nego ovako, to se lahko provjeri. ako je napisao da hadis biljezi buhari, muslim,... onda uzmes buharijevu knjigu hadisa i provjeris. a ne brini,onaj ko napise odakle je izvukao hadise,ko ih prenosi, taj nemoze lahko slagati jer zna da ce neko sigurno provjeravati. a ovi sto napisu samo tako je i tako kako ces provjeriti je li ustina kad ne znas u kojoj ces knjizi traziti. ma dobro, to ja tako mislim, ja rako radim. i samo kazem da je bitno napisati dokaze.a inace prof.enes.lj. daje fine odgovore, citala sam ih puno i zna on o islamu, i ovaj odg.zadnji je tacan. a i u mom linku stoji jedno misljenje ucenjaka koji kazu isto sto i taj prof. samo je to trebalo procitati.

nemam nista protiv da se povodi za rijaset_om svako ko hoce. ja licno neidem na njihovu stranicu jer vise volim vidjeti dokaze za ono sto citam. zasto da ne? ali ne kazem da oni iz rijaset_a izmisljaju.

p.s. pisem sa bratovog moba pa se ne znam snaci, ne znam ni gdje su velika slova user posted image ali nadam se da ste razumjele sta hocu reci. nadam se da me necete pogresno shvatiti, pisem samo svoje misljenje. i nadam se da se nece niko ljututi.

volim ja vas sve, pa zar nismo sestre po islamu user posted image user posted image user posted image user posted image

nisam samo na novotarija ovaj put mislila, neko drugi će naći drugi hadis, nebitno evo ja sam konkretno našla razlike u fikhskim tumačenjima
bio je tekst o jedenju svinjske želatine i još niz propisa sa kojima se ne slaže ni prof. Ljevaković ni niz drugih učenjaka,
a taj tekst je za mene internet informacija, a prof LJEVAKOVIĆ ipak fetvei emin i kažem da se dovodi do zabune

lično volim mevlud učim ga, učila ga je moja pranana, moje nane i dede, moji roditelji moj lični srodnik, koji je profesor islama i hafiz ga uči i kaže da je ispravno, i user posted image kada neko napiše da je novotarija

zato kažem držimo se zvaničnoguser posted image

a ovo za zikir u damiji ne znam za starije, ali svako ima svog imama pa ga pita,pa i oni mogu pitati

< Poruku je uredio treće -- 17.1.2013 10:51:03 >

Neposredna veza do poruke: 3141
17.1.2013 10:52:56   
jasmin
trece,nemoj se uvrijediti...ali to sto su nase nane,pranane i nasi preci radili ne znaci da je istina. Takvi navodi me najvise podsjecaju na ajet i slicne njemu kojih ima more:Zatekli smo pretke naše kako ispovijedaju vjeru i mi tragove njihove slijedimo."/23/ "Zar i onda" - govorio bi on - "kad vam ja donosim bolju od one koju ste od predaka vaših upamtili?

Za mevlud mora biti dokaz u praksi Poslanika alejhi ssalatu we sselam ili barem njegovih ashaba. Nema ga cak ni u praksi tabi`ina. Tako da...user posted image
Ako ima dokaz,treba ga donijeti,ako nema...odbacuje se
user posted image .

< Poruku je uredio jasmin -- 17.1.2013 10:53:33 >

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3142
17.1.2013 11:24:51   
treće
kažem profesor islammskih nauka i hafiz kaže da je u redu, IZ očito smatra da je u redu i svako može reći nije poslanik a.s. činio, ali vrijeđa me riječ novotarija jer drugi smatraju da nije u suprotnosti

a ovo je sa rijaset_ ba savjet prof LJevakovića
To svi trebaju potovati kao i individualno pravo pojedinca da misli i prakticira vjeru shodno svojim uvjerenjima, bez nametanja svoga miljenja drugima i bez unoenja razdora i smutnje u Zajednicu.
Savjetujemo Vama i svim muslimanima da ne ulaze u polemike s drugima o sporednim pitanjima od čije se primjene na ovaj ili onaj način stanje muslimana neće promijeniti nabolje.

pa stvarno ne bih više o ovome, moja je molba da se držimo zvaničnoguser posted image

trece,nemoj se uvrijediti...ali to sto su nase nane,pranane i nasi preci radili ne znaci da je istina. Takvi navodi me najvise podsjecaju na ajet i slicne njemu kojih ima more:Zatekli smo pretke naše kako ispovijedaju vjeru i mi tragove njihove slijedimo."/23/ "Zar i onda" - govorio bi on - "kad vam ja donosim bolju od one koju ste od predaka vaših upamtili?

Za mevlud mora biti dokaz u praksi Poslanika alejhi ssalatu we sselam ili barem njegovih ashaba. Nema ga cak ni u praksi tabi`ina. Tako da...user posted image
Ako ima dokaz,treba ga donijeti,ako nema...odbacuje se
user posted image .

< Poruku je uredio treće -- 17.1.2013 11:26:36 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3143
17.1.2013 11:27:15   
jasmin
Pa i ulema,koji su doktorirali serijat i brojni hafizi i muhadisi kazu da je novotarija. Ne moze svako reci da nesto nije ok,ako nema dokaza user posted image .
Uvazavam nasu bracu u rijasetu,ali ljudi grijese svugdje user posted image .

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3144
17.1.2013 12:33:17   
magic
Esselamu alejkum drage forumasice, citam vas ali nikako da se javim.

Ja se u potpunosti slazem sa trece, svaka na mjestu.
Sto se tice novotarija, one mogu biti i pohvalne bez obzira sto ih Muhammed s.a.w.s nije radio. Kao npr. koristenje tespiha. To je novotarija ali lijepa novotarija!
I ja ucim Kur'an umrlima, ucim i dove. Ne vidim da ce to ikako stetiti umrlom, vec naprotiv pomoci mu! Zar ima bolje dove od Kur'ana!
Neki mezhebi to ne podrzavaju, i sigurno nismo svi istog mezheba zato molim da ubuduce prije nego sto odgovorite na neko pitanje kazete po kojem mezhebu je tako i tako...
Da ne zbunjujemo narod...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3145
17.1.2013 12:33:44   
aazra

Savjetujemo Vama i svim muslimanima da ne ulaze u polemike s drugima o sporednim pitanjima od čije se primjene na ovaj ili onaj način stanje muslimana neće promijeniti nabolje.

Meni se ovo rečeno jako svidjelo user posted image Recimo, muzika. Neki kazu da je zabranjena, a nasla sam odgovor ef. Ljevakovića gdje kaze da nije, ali kako od nje nema nikakvog hajra treba je svesti na minimum...jedino ako nije nekog nemoralnog sadrzaja, isl.

Svidjelo mi se i ovo sto je rekla mamaajna - ja često upadnem u neke rasprave, kontrolišem se koliko mogu ali nekad je jače od mene user posted image Jednostavno ne mogu ad prihvatim neke "autirotete" i manipulaciju narodom od strane istih, što bi rekla moja sveki "U Boga vjerujem, u njih ne" i to je tako. Ovdje naravno ne mislim na učenjake i uleme, već na pojedine tzv. "autoritete"...Ipak, drago mi je sto bar na ovoj temi nema takvih rasprava, na kraju svi imamo isti cilj, zar ne user posted image

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 3146
17.1.2013 13:44:07   
chuci
jako je teška rasprava o novotarijama u islamu i mislim da je bolje držati se dalje od iste bez velikog znanja. Sam Kur'an u pisanom obliku je novotarija jer tako nešto nije postojalo dok je Poslanik bio živ. Moje je mišljenje, i za tim se povodim, da ima novotarija koje su u redu, a ono što je bitno je nijet čovjekov u srcu. A opet Allah zna najbolje

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3147
17.1.2013 13:51:23   
jasmin
IZVORNA PORUKA: chuci

jako je teška rasprava o novotarijama u islamu i mislim da je bolje držati se dalje od iste bez velikog znanja. Sam Kur''an u pisanom obliku je novotarija jer tako nešto nije postojalo dok je Poslanik bio živ. Moje je mišljenje, i za tim se povodim, da ima novotarija koje su u redu, a ono što je bitno je nijet čovjekov u srcu. A opet Allah zna najbolje

Kur`an je bio u pisanom obliku,ali nije bio cjelina-Mushaf kao sad :). Allahov Poslanik je imao pisare koji su pisali Objavu. To je bio Omerov prijedlog. A znamo za hadis koji je Poslanik alejhi ssalatu we sselam rekao u oprostajnom govoru:„Preporučujem vam takvaluk (bogobojaznost), poslušnost i pokornost, pa makar abesinskom robu. Uistinu ko poživi od vas nakon mene vidjeće mnogobrojna razilaženja. Čuvajte se novotarija, jer su one zabluda! Ko od vas to doživi, držite se čvrsto moga sunneta i sunneta pravednih upućenih halifa i za to se borite i zubima!“ (Buharija)

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3148
17.1.2013 16:20:50   
rerica

IZVORNA PORUKA: chuci

jako je teška rasprava o novotarijama u islamu i mislim da je bolje držati se dalje od iste bez velikog znanja. Sam Kur''an u pisanom obliku je novotarija jer tako nešto nije postojalo dok je Poslanik bio živ. Moje je mišljenje, i za tim se povodim, da ima novotarija koje su u redu, a ono što je bitno je nijet čovjekov u srcu. A opet Allah zna najbolje

Kur`an je bio u pisanom obliku,ali nije bio cjelina-Mushaf kao sad :). Allahov Poslanik je imao pisare koji su pisali Objavu. To je bio Omerov prijedlog. A znamo za hadis koji je Poslanik alejhi ssalatu we sselam rekao u oprostajnom govoru:„Preporučujem vam takvaluk (bogobojaznost), poslušnost i pokornost, pa makar abesinskom robu. Uistinu ko poživi od vas nakon mene vidjeće mnogobrojna razilaženja. Čuvajte se novotarija, jer su one zabluda! Ko od vas to doživi, držite se čvrsto moga sunneta i sunneta pravednih upućenih halifa i za to se borite i zubima!“ (Buharija)

potpisujem

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3149
17.1.2013 16:28:34   
treće
mevlud kakav ja poznajem sastoji se od
učenja Kur ana treba li utemeljenje
donošenja salavata, donosimo ih na namazu
pripovijedanje o rođenju Muhammeda a.s. neki to melodičnim glasom izvode
dove
i eventualno ilahija

ko vidi grijeh u ovome neka se uzdrži

Pa i ulema,koji su doktorirali serijat i brojni hafizi i muhadisi kazu da je novotarija. Ne moze svako reci da nesto nije ok,ako nema dokaza user posted image .
Uvazavam nasu bracu u rijasetu,ali ljudi grijese svugdje user posted image .

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  124 125 [126] 127 128   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  124 125 [126] 127 128   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *