Esmica
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Da rezimiram: Beba često doji, ti vidiš da ima periode aktivnog gutanja, ali ne dobiva dovoljno na težini? Nekoj se djeci nikad ne sazna red. Red podoja i raspored jedna dojka po podoju u opće nije nešto što se treba uspostaviti i čemu treba težiti. Dobro si zaljučila da je let down noću brži i jači jer si ti opuštenija nego danju. Mislim da ti ovaj dnevni šteka zato što si sebi zacrtala neke ciljeve, zato što ne ide prema tvom planu i zato što te to opterećuje psihički. Super je što makar na fizičkom planu imaš pomoć od muža i svekrve. Koliko je beba sada tačno stara? Mlijeko se proizvodi stalno, znači ne treba mu vrijeme da se akumulira, ako beba sisa češće ono se prizvodi brže, ako ima duže pauze onda sporije (to je to što primjetiš da ti mlijeko nadođe u većoj količini kad je duža pauza, jer su dojke naučile da proizvode brzo zbog čestih podoja). Let down se dešava u valovima. Beba sisanjem potakne jedan koji traje par minuta (tad beba aktivno guta) i prestane, onda bi beba opet trebala brže da sisa da bi potakla drugi let down i sve tako. Jako je dobro ovo što si bebi davala jednu pa drugu dojku, pa je opet vračala na prvu, to je jako dobar način da se potakne proizvodnja. Prema ovom što pišeš ja mislim da nije do količine koju proizvodiš, i da ti proizvodiš sasvim dovoljno. Također nije ni do izdajanja masnog mlijeka jer ako vi dojite maltene stalno, sa vrlo kratkim pauzama mlijeko se ne stigne razdvajati na masnije i manje masno već bude homogeno. Možeš li mi napraviti jednu analizu pa mi javiti šta si zapazila? Kad beba doji posmatraj koliko od prilike traje period onog početnog brzog sisanja prije nego počne gutati? Onda posmatraj koliko traje to aktivno gutanje. Interesuje me isto koliko prođe do slijedećeg perioda gutanja i kako se beba tad ponaša, da li aktivno sisa, snažno i ubrzano, ili se nakon prvog letdowna više igra, drijema, površno sisa? Sigurno će se ovo ponašanje razlikovati u toku dana, pa ako možeš skuži kako se ponaša u kojem dijelu dana. Usposatva ponude i potražnje je stalni proces, i stalno se nivelira, nemoj da te to brine. Isto tako konačana uspostava dojenja, kad osjetiš da je to to i da nema više "borbe" je različito kod svake majke i kod svake bebe. Može trajati mjesec, može osam mjeseci, tu nema pravila. Još me intersuje kako daješ adaptirano. Da li ti je dr. dala neki plan ili daješ samoinicijativno. Da li nudiš nakon podoja kad misliš da je beba izdojila sve i da je još nezadovoljna ili daješ nezavisno od podoja. Hajde mi još pojasni i ovu bol u dojci i bradavici. Da li te dojka boli unutra, imaš li kakvih tvrdih predjela? Da li je bol tup dubinski ili probada? Da li se dešava samo na početku podoja, u toku podoja ili i između podoja? Primjetiš li ikakve promjene na koži bradavice? Čini mi se da si govorila da beba ne bljucka previše. Da li podrigne, guta li vazduh dok doji? Koliko sad ima stolica u 24h, koliko mokrih pelena? Dakle kao sto si napisala,nesto nije uredu,a ja ne mogu da shvatim sta. Zasto ne dobiva na tezini dovoljno na mojem mlijeku? Ona mnogo doji,rekla bih da je non stop u nekom skoku u razvoju.Shvatam da navlaci mlijeko,medjutim tome neka kraja,ona stalno doji.Po noci isprazni dojke potpuno,budu bas mekane...mada i u takvom stanju ja cujem let down,a po danu su obicno pune,iako mnogo doji. Mislim da se nalazim u zacaranom krugu.Ne mogu se psihicki opustiti zato jer ona slabije napreduje,svako dojenje pratim,stalno na to mislim,a opet dojenje nam steka vjerovatno zbog moje neopustenosti. Prva kontrola me oborila s nogu,i otad se ne mogu opustiti..,a tek sad s druge kontrole kad je i Sefika jednostavno rekla da ovako vise ne ide...medjutim sta je razlog da do tada (prvi mjesec) nije vise dobila na kilazi? Sefika mi je rekla ja necu reci da tvoje mlijeko ne valja (ako valja zasto moram prijeci na adaptirano,zasto beba ne napreduje ako je ok),nego beba od njeg jednostavno ne napreduje.Ti si previse iscrpljena. To je bio njen zakljucak o svemu. Beba danas ima mjesec i 20 dana. Ima bar 4 do 5 dobro napisanih pelena.S stolicom i dalje isti problem kao i dosad.Dakle nije razlog glad sto ima rijetko stolicu(ako neko posumnja da je gladna na mom mlijeku),jer evo popije i adaptirano,pa opet pa opet nema stolice.Bas podjednako kao kod moje druge curice,isto je imala rijetko stolicu. Ispocetka kad joj dam caj,onda ima stolicu,sad ni caj ne pomaze,pa je podsticem toplomjerom kako mi je Sefika rekla. Ona podoji sve sto ima kod mene,a mlijeka ima sigurno puno,mlijeko mi bas cesto nadolazi kad ona spava. Poslije duzeg budjenja,dojke budu prepune,pa kad se probudi,dok par puta povuce odmah krene let down.Tada dok na jednoj dojci doji,na drugoj mi curi mlijeko,pa svu pelenu natopi.Nakon par minuta sto guta nastavi vuci onako,ne cujem gutanje.Tako bude par minuta,pa onda opet je cujem da guta,i bas osjetim ono otpustanje mlijeka,sto isto bude i na drugoj dojci koju ne doji. Jutros mi bas svekrva govori vala ne moze bit da joj mlijeka fali,pa gledaj koliko gaza svaki dan peremo (to su gaze koje koristim dok na jednoj dojci doji,na drugu stavim gazu jer curi mlijeko). Doktorica mi je rekla da adaptirano dajem koje zelim i kako zelim,tako da sam ja prvi put dala nakon dojenja,i povratila ga je. Poslije sam skontala da joj dam uvecer,jer ona uvecer nakon duzeg dojenja obje dojke zaspe i tako spava 4 do pet sati u komadu,pa rekoh da joj dam tad kad ce ionako duze spavati da ne remeti dojenje.Evo vec dvije noci joj dam,popije 60 ml. Poslije toga opet trazi da doji,iako je i prije adaptiranog dojila. Jutros nakon budjenja prvo je bila pola sata razdragana,smije se,guguce,tako svako jutro nakon budjenja. Pa je onda krenulo dojenje,sad na jednu,pa na drugu,pa sve ukrug,unedogled. Haman do podne je bilo tako. Tako svaki dan se oduzi to njeno dojenje,pa ne mogu nista da stignem od nje.Nekad skinem pidjamu tek iza podne. Onda poslije zaspe par sati,i kad se probudi opet slijedi dojenje unedogled. Sve je ovo valjda normalno Lejla,znam da su mi sva djeca prvih mjeseci haman non stop dojila...medjutim neka mi neko kaze zasto ne napreduje? Bol u desnoj dojci se makla.Izgleda da je ona po danu jucer duze spavala,pa nakon te duze pauze mlijeko mi je previse nadoslo.Bradavica na toj dojci mi je roza,bolna na dodir...i sad je blago bolna. Bebu nekad u tim seansama dojenja podignem da podrigne,i gotovo uvijek malo podrigne,a ne bljucka haman nikako. Uvijek i nakon adaptiranog trazi da doji,ne bljucka ni adaptirano. Vecinom sad svo to vrijeme dok doji je budna,dakle nema vise spavanja na dojci,pravo dugo izdrzi budna.
< Poruku je uredio Esmica -- 28.8.2012 18:04:46 >