|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  155 156 [157] 158 159   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
11.8.2012 0:01:05   
M kao Mama
esmice, bit će sve dobro akobogda

ovo identičnopreživjela sa starijom kćerkom, samo što ja za razliku od tebe nisam imala mlijeka, a moja L ranije rođena, uspavana, lijena i neuhranjena, dobila za mjesec 270 grama, i ja sam dobila odmah preporuku da je hranim Ad što sam i učinila, ali još nekih 17 dana, kada sam ja zaglavila u bolnici zbog bubrega i tu je naše dojenje prekinuto.č Odhranila se, zdrava mašala,

druga beba, dojimo i dohranjujemo zbog refluksa, voli i siku i hranu, ti nju doji i dohranju je sa npr. 30 ml, dohrane nakon svakog podoja i polako, u neko doba dok ojača akobogda ti ćeš njuopet dojiti, samo polako, hvalaBogu pa postoji i AD,

(odgovor članu Selma Kikoebu)
Neposredna veza do poruke: 3901
11.8.2012 9:55:16   
Esmica

IZVORNA PORUKA: animagical

sad vidim odgovor, jedino mogu skontati da je kalirala puno, moj sin je isto puno izgubio prvih dana, tek je za 15 dana bio na porodjajnoj tezini, a s mjesec kilo u plusu,sto ti govori da oni brzo nadoknade,samo dok krenu...ne brini, mozes je jedino cesce nuditi, i ponavljati istu dojku na svim podojima unutar tri sata... ako cujes ad beba doji par minuta bez gutanja, znaci da je sika zavrsena i tada daj drugu....ako imas pouno mlijeka,mozes onaj pocetni mlaz izdojiti rucno,pa onda njoj dati, brze ce doci do masnijeg dijela... ovo su sad neke moje napamet ideje... skvo ti je dala br odlicne patronazne, i meni ej dolazila za mastitis... zena je genije za sike...

I ja na mislim da je mozda tak nedavno povratila porodjanju tezinu,i mozda tek pocela da dobiva.Mozda joj je trebalo duze da krene,bila je uspavana,onda zutica...
tako mi kaze i pedijatrica Sefika (ici cemo joj u ponedjeljak,i kod nje cemo pratiti dalje situaciju),kaze da sacekamo ovih 15 dana,da je pratimo,jer bebe razlicito napreduju ovaj prvi mjesec dana...
samo sto su kod nas svi traze da prvi mjesec kilu dobiju.

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 3902
11.8.2012 10:01:27   
Emica_sa
Ona je iskreno bas malo dobila,ja bi ti preporucila da je dojis,ali da je i dohranjujes jedno vrijeme,po 30 ml,dojenje jeste najbolje,ali ne po svaku cijenuuser posted image

Hello, it's me...

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3903
11.8.2012 11:26:47   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Esmica

IZVORNA PORUKA: animagical

sad vidim odgovor, jedino mogu skontati da je kalirala puno, moj sin je isto puno izgubio prvih dana, tek je za 15 dana bio na porodjajnoj tezini, a s mjesec kilo u plusu,sto ti govori da oni brzo nadoknade,samo dok krenu...ne brini, mozes je jedino cesce nuditi, i ponavljati istu dojku na svim podojima unutar tri sata... ako cujes ad beba doji par minuta bez gutanja, znaci da je sika zavrsena i tada daj drugu....ako imas pouno mlijeka,mozes onaj pocetni mlaz izdojiti rucno,pa onda njoj dati, brze ce doci do masnijeg dijela... ovo su sad neke moje napamet ideje... skvo ti je dala br odlicne patronazne, i meni ej dolazila za mastitis... zena je genije za sike...

I ja na mislim da je mozda tak nedavno povratila porodjanju tezinu,i mozda tek pocela da dobiva.Mozda joj je trebalo duze da krene,bila je uspavana,onda zutica...
tako mi kaze i pedijatrica Sefika (ici cemo joj u ponedjeljak,i kod nje cemo pratiti dalje situaciju),kaze da sacekamo ovih 15 dana,da je pratimo,jer bebe razlicito napreduju ovaj prvi mjesec dana...
samo sto su kod nas svi traze da prvi mjesec kilu dobiju.

Ako sam dobro shvatila beba dobro doji, ne bljucka puno nakon podoja?
Imali ste žuticu?

Možeš li mi napisati kako su išle težine koje ste vagali, na kojim su vagama vagane i u kojem periodu života.

Koliko je trajala žutica? Koliko je beba u tom periodu često dojila? Koliko podoja imate sad u 24h?

Poslušaj dr. Šefiku, dajte priliku dojenju u slijedećih 7 dana. Javi mi se sa odgovorima user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3904
11.8.2012 15:27:30   
Esmica
Beba dobro doji,ne bljucka skoro nikako.Mozda je jednom do dvaput bljucnula kako se rodila,jer nije podrignula,a stucala je.
Ako zaspi nakon podoja,ne dizem je da podrigne,ako je budna,podignem je,pa podrigne.
Zuticu smo imali,nisam je vodila,nismo mjerili bilirubin,tek sada s mjesec dana smo mjerili i bilirubin je indirektni.
A bila je jako zuta,i sada je blago zuta.
Prvo vaganje je bilo drugi dan po porodu,tezila je 3370.
Drugo vaganje s mjesec tacno 3460,u domu zdravlja.
Doktorica nas uputi u bolnicu s rijecima beba ne da je zuta,vec narancasta,smatrajuci da zbog toga nije dobila na tezini.
U bolnici je pregledase kazu nije puno zuta user posted image .
Izvagali je,isto dakle 3460.
Beba je dojila i doji na zahtjev.Nikad nisam brojala podoje.Ispocetka jeste bila uspavana,no sve je bolje i bolje.
Nekad doji cesto,bas cesto,onda spava recimo 3 sata.Nekad spava samo pola sata.Jos uvijek nema neki red spavanja.Nekad je poslije dojenja budna,razgleda...sad se i smije kad joj se prica.
Ne znam isto koliko sad ima podoja.Doji puno,doji cesto.Kad spava par sati meni mlijeko nadolazi svakih pola sata.

Iz bolnice sam zvala doktoricu Sefiku,ona me umirila.
Rekla da ne brinem,da damo urin na pregled,moze da bude od toga (urin joj je dobar),da mozemo da ovo razvucemo ovih 15 dana,da ne zurim,ako bas nista ne bude dobivala onda malo dohrane,a ona misli da ce to krenuti sad ovaj drugi mjesec.
Tako da cemo u ponedjeljak njoj,na vaganje,pa cemo se dalje kod nje vagati.
Sad mi krivo kud odoh ikako na vaganje,cemu ici doktoru kad je dijete zdravo,bez znakova bolesti.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3905
11.8.2012 19:22:39   
Lejla Ka
Ti vjerovatno znaš da beba na samom početku života izgube i do 10% porođajne kilaže. To nije masno tkivo, tu je naviše vode koja se nakupljala u organizmu, pa sadržaj crijeva (mekonij) i nešto malo masnog tkiva. Vi očito niste upratili taj pad jer beba nije više vagana od tog drugog dana života. Beba je zbog žutice možda izgubila i više od tih 10%. I to sve znači da je ona zapravo dobila više od tih 100g koliko iznosi razlika između prve izmjerene težine i ove sad za mjesec dana.

Nije to naravno neki spektakularni dobitak na težini,. ali sasvim dovoljan da se dojenju da šansa i da nastaviš ovako kako sad radiš.

Hipotetski: ako je beba izgubila 10% težine, najniža težina koju je imala je bila cca 3033g; nakon mjesec dana i 3460g znači da je beba dobila uz žuticu 427g, što je sasvim prihvatljivo za početak. Slušaj doktoricu Šefiku, ona će te podržati u tvojoj želji da bebu dojiš, reci joj da ti je važno i ona će se maksimalno posvetiti dojenju, neće savjetovati dohranu do velike potrebe.

Što se tebe tiće, ti možeš insistirati na nešto češćim podojima, ako beba napravi pauzu od 2 sata i više, da u ovom periodu ne puštaš baš puno pauza dužih od 2 sata (eventualno jedno dnevno spavanje od 3 sata) pa da vidiš ima li to kakvog efekta. Također bih ti preporučila nešto što je praksa kod dojenja nedonoščadi, prerano rođenih beba, da ako je pauza između podoja bila duža od 1,5-2h izdojiš mlijeko prije podoja, onaj prvi mlaz da bi beba odmah od početka podoja krenula sa masnijim mlijekom i na taj način dobila više tog masnog mlijeka. Nemoj se bojati da neće biti dovoljno za podoj, uvijek imaš drugu da dodaš.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3906
11.8.2012 22:12:58   
Esmica
Pod stresom sam od svega.Do dana kontrole moju bebu sam gledala sasvim drugim ocima...sad samo pratim kakva je,cini mi se blijeda nekad,umisljam tacno...
sa strahom pratim jel pelena mokra,bojim se kakvo mi je mlijeko,ima li ga,samopouzdanje sam izgubila,strah me kad je dojim cesto,sve cekam neciji komentar sto je stalno na cikama,kao sto je bilo u bolnici.Zene kazu lijepa dohrana,nahrani i mirna.Bilo mi je grozno.
Jedna sestra me tjesi kako ce s dohranom biti bolje...kako je njena na prvoj kontroli dobila 800 gr. i kaze ja dodjem kuci i lijepo joj dohranu napravim.Kaze ako ce s dojenjem dobiti manje od kilu,onda nece ni dojiti.
Pa i mene savjetuje da tako uradim.
Ma grozno,zaista grozno.
Ne mogu sebi da oprostim sto se nisam vise bunila,sto odvedoh dijete bezveze na rtg pluca,bez ikakve potrebe,na kraju se i ne navodi u otpusnom da su ga radili uopste.

Lajla Ka,hvala ti,tako i ja razmisljam,da nismo upratili taj gubitak tezine,jer meni svi oko mene kazu da je ona znatno narasla,ugledala se,a i meni se zaista cini.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3907
11.8.2012 22:36:24   
chuci
esmice ja bi samo da ti pružim podršku da ustraješ u dojenju svoje bebe. i sama kažeš ovdje kod nas ako beba ne dobije kilogram odmah te nešto gledaju čudno. ako dobije više od toga isto te gledaju čudno, tako da i tu vrijedi ona nije se rodio ko je narodu ugodio.
ti doji svoju bebicu i aBd narašće ona brzo i dobiti i kilogram i više. bitno je da je ona zdrava i vesela, a nisu sve bebe iste, kao ni djeca. neko raste brže neko sporije. bitno je da je dobila na težini, a malo pomalo doće gramčići.
oni gore dr su meni grozni ako ne ideš kod nekog koga znaš ili po preporuci. ja sam neki dan otišla gore s mastitisom, a dr mi se smijala i rekla da ne znam dojiti, i onda se sa sestrom ismijavala kako dijete sigurno zijeva pored dojke a ja mislim da on doji. grozno, a ja tu stojim po temperaturom.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3908
11.8.2012 23:48:59   
Lejla Ka
Esmice, normalno je da je sve to negativno uticalo na tebe i na tvoje samopouzdanje i povjerenje u svoje sposobnosti. Ako ti vidiš da se tvoja beba normalno ponaša, ništa joj se loše ne dešava. Ona napreduje svojim ritmom.
Dobijanje na težini je dobar pokazatelj stanja djeteta, ali usporen i nepravilan dobitak ne znači obavezno neuspjeh dojenja, već samo signal da se provjeri da li nešto ne ide kako treba. I vrlo je moguće da je i tad sve OK, i da beba jednostavno ima svoj ritam.
Moja kolegica, također majka savjetnica, sa položenom obukom i iskustvom dojenja, nakon što su poslije mjesec dana utvrdili jako usporeno napredovanje isto se pokolebala, isto počela razmišljati o tome da možda negdje griješi, i plašiti se za svoje dijete. Ono što je bitno je da se obratila ljudima koji su joj pomogli i koji su je podržali i ponovo podigli njeno samopouzdanje i povjerenje u sebe.
Esmice, ti to možeš, a ti to već sve i radiš kako treba.
Nema potrebe da se plašiš, ništa od ovog sad neće negativno utjecati na bebu.
Probaj hraniti češće, probaj izdojiti prvi mlaz da obezbjediš koncentrovanije mlijeko i osloni se na dr. Šefiku. Mi smo ti tu za bilo koje pitanje user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3909
12.8.2012 0:34:00   
Esmica
Hvala vam svima user posted image
Vjerujte,koliko me nesto strah,da ja jedva cekam ponedjeljak,da opet cujem doktoricu Sefiku,i da ona pregleda bebu.
Da imam vremena,prepisala bih vam otpusno pismo,da vidite otkud meni strah,kako je napisano bas da me preplasi.
Pise da majka izgladnjuje dijete,da dijete hitno treba dohranu i hidraciju,jer nema tecnosti.
Pise beba doji 3 sata,i u ta 3 sata beba spava na dojci user posted image
Pise majka navodno tvrdi da ima mlijeka.
Prvi dan kad smo dosli na prijemu beba pregledana,opsti pregled sve ok,usta uredne vlaznosti,sav opis dobar.
Drugi dan,kad sam odbila dohranu kazu beba suha dehidrirana.Tako pise i na otpusnom.Beba izgleda sasvim normalno,pa da je tako istim dojkama se hranila citav mjesec,sta bi s nje bilo da je dehidrirana,gladna,suha...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3910
12.8.2012 0:35:30   
M kao Mama
esmice, reci mi koja ti je dr. vodila bebu, molim te, to mi je jako bitno

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3911
12.8.2012 1:40:35   
DM
Esmice-prvo jedanuser posted image ,a onda da opletem!
Možda ti neću dati tako dobre savjete kao neko ko ima puno više iskustva od mene, ali da te podržim i ohrabrim!
Ja sam starijeg sina prestala dojiti kad je imao 3 mjeseca, zbog doc koja mu je uvela dohranu, jer je po njenom: malo dobio na kilaži, bio malo lijena beba i ja bila nesigurna majka....
Ali pored svega toga ja sam imala problema sa dojkama(zastoji, ) i on je bio uspavan i zaista lijen da bi dojio, ali kad se sve sabere on nije dobio tako malo na težini, nego nije dobio onoliko koliko su oni mislili da treba....
Helem, prije rođenej drugog djeteta sam "gutala" tekstove i savjete o dojenju, i ovaj put imala jako često zastoje, ali je beba uspješno dojila 11 mj, 6 mj samo dojena beba i ni on nije tako puno dobivao na težini(1. mj oko 6oo g) i na prvoj kontroli doc kaže: odlično, samo tako nastavite, a ja istraumirana od prvog, pitam , da utvrdim:je li ne treba dohranauser posted image
Meni je puno pomogla gđa Azra(kojoj dadosmo nadimak "dojke") i sa mojim silnim zastojima i sa samopouzdanjem....

Ja ti savjetujem-da se opustiš maksimalno, da nađeš nekoga mimo doktora da porazgovaraš o svemu tome(ima li neka savjetnica da dolazi kući na savjetovanje) ili neka tvoja prijateljica koja će te malo "razgovoriti)?!
Uradi ovo što ti je lejla rekla-izvuci ono prvo mlijeko, a daj joj ono masnije da pojede što više; nudi joj jedanu dojku u okviru 2-3 sata da bi dobila što više tog masnijeg mlijeka, ukoliko u tom periodu traži češće da doji!
Ako ti je uspavana i nevoljko doji-animiraj je nečim(umij je hladnijom vodom, raspremi je, dirkaj je da je održiš budnom i sl) samo da bi dojila!

Ako želiš i broj ove tete Azre-pošalji mi pp pa ću ti poslati!
Želim ti sve najbolje i za tebe i za tvoju bebicu!
P.S.Ah da, ako je već terba dhraniti nečim-zašto to ne bi bilo tvoje mlijeko , kojeg imaš dovoljno; pa ako ne podoji sama dovoljno ti izdoji i još joj dodaj kašikom ili flašicom(samo pazi da je ne zbuniš flašicom , pa da ne bude odbijala siku)! Moja zaova je drugo dijete rodila sa manjom kilažom(sitnija beba) i radila je ovako: dakle podoj, pa onda izdoji i još je dohrani, ali svojim lijekom i beba je zaista super napredovala( a svi smo bili zabrinuti kao je sitna bila)!

< Poruku je uredio doublemum -- 12.8.2012 1:53:46 >

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3912
12.8.2012 10:50:22   
bebbe RR

IZVORNA PORUKA: Esmica

Mi upravo iz bolnice.
Da ne pisem cijelo iskustvo,upuceni smo zbog zutice i nenapredovanja,nije dobila za mjesec dana niti 100 grama.
U bolnici vidjeli da je bilirubin indirektni,problem samo nenapredovanje.
Sve pretrage kod bebe ok,oni savjetuju dohranu.
Lejla Ka,molim te,javi se,sta se radi u ovom slucaju.
Dakle mlijeka puno imam,cetvrta mi je beba,znam kad podoji,beba zuper zdrava,zivahna,podoji,spava,podrigne,dakle sve ok do prvog vaganja kad vidimo da nije dobila niti 100 grama.
U bolnici toliko nije bitno dojenje da je to nevjerovatno.
Doktorica uopste ne vjeruje da ona fino doji,na otpusnom pise beba izgladnjuje.
Otpustili su me zbog nesaradnje.

Da li se na tvojoj bebi vidi da ne napreduje? Postoji li mogućnost da su ti je pogrešno izvagali prilikom rođenja? Jer, ne bih da te prepadam, a i veliki sam pobornik dojenja, ali 100 grama za mjesec je jako, jako malo. Vjerujem da imaš iskustvo, no možda iz nekog razloga nemaš dovoljno mlijeka?! Na tvom mjestu ja bih činila slijedeće - dojila, a odmah nakon svakog podoja davala dohranu. Jer, nije AD otrov. Na njemu je odraslo mnogo zdravih ljudi koji nisu mogli dojiti. I sarađivala bih s pedijatrima. Jer, kako god, oni su obrazovani ljudi, imaju iskustvo i znanje za koje su se godinama školovali, kao i objektivan pristup, koji mi mame nemamo.

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3913
12.8.2012 11:22:13   
animagical
ja ne vjerujem da je beba dobila bas samo sto grama, prije ce biti da je izgubila podosta, pa onda dobila nazad, znaci do porodjajne, i dobila jos sto grama... probaj dojiti cesce, a ako joj brzo dosadi, mozda i da izdojis pa das na spricu, kasiku, fildzan....

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 3914
12.8.2012 11:37:02   
Mama 29
Ne mogu a da se ne ukljucim u ovu temu. Trudna sam, 37 sam sedmica, jos malo pa aBd i ja postajem majka. Citajuci ove vase postove priznajem da sam se sva isprepadala. Imam jaku zelju da svoga sina dojim bez dohrane, i divno je kako ovdje jedni drugima dajete podrsku i ulijevate samopouzdanje. Esmice ja jos uvijek ne mogu u potpunosti da te razumijem ali vjerujem da bih postupila isto kao ti. Bori se do kraja i ne daj da ti uticu na samopouzdanje, koliko sam do sada shvatila, a isla sam i na savjetovanja i na vjezbe, sve je do tvoje volje i zelje (ili bar ja u to slijepo vjerujem). Neka ti je sa srecom

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3915
12.8.2012 11:44:42   
bebbe RR
Porođajna težina: 3370 grama
- 10% cca - 340 grama
= 3030 grama

Znači, sada ima 3460 grama,
Hoće reći, da je beba izgubila svih 10 odsto, do sada je dobila 430 grama. Što, možda, nije ni loše ni malo, ali činjenica je da bebe, uprkos tom prvom gubljenju težine, obično nadoknade težinu tako da su krajem prvog mjeseca teška prosječno 800 grama, a ne 90 grama više od porođajne težine.
Dalje, doktori su napisali da beba izgleda gladna, suha, deehidrirana... Ko od nas može i ima pravo reći "ma, sve je OK, samo ti doji, i ne postupaj po savjetu pedijatra"?! Ja se ne bih usudila.
Opet kažem, dojenje je divno iz milion razloga, ali AD nije otrov i fanatizam u bilo kojem pravcu nema smisla...
Gledano i sa moralne tačke gledišta, takve rizične odluke treba donositi u kosultaciji sa znanstvenicima, a ne sa ženama sa foruma, ma koliko dobrodušne i željne pomoći mi bile.
Esmice, savjetuj se sa doktorima i učini što je najbolje za svoje dijete, jer sigurno joj, kao i sve mi svojoj djeci, samo najbolje želiš...
Toliko od mene.

< Poruku je uredio bebbe RR -- 12.8.2012 11:54:08 >

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 3916
12.8.2012 12:39:16   
Hanady RR
ja također zdušno podržavam dojenje...i želim sreću Esmici i bebi da uspiju...ali preko intenetskoga portala/foruma ne mogu nikako da joj kažem ''pravi se doktori nisu ništa rekli, napisali''

Ja uz najbolju volju nikako ne mogu da shavtim čemu toliko opiranje dotorima koji rade na pedijatriji...
znam nisu uvijke savršeni nisu po našem kontu...al ovo otpusno pismo je malo previše za moj ukus uz priznanje da je beba dobila 100 gr za mjesec dana..i imala žuticu koja je jeste uspaval...
uspavana beba manje je i navukla mlijeka od svoje potrebe...

ja nikako ne mogu d adhvatim čemu opiranje normalnome...
milion je beba koje su dobile AD uz dojenje i nastavičle dojiti bez njega...
ovoj bebi treba pomoć u tom smislu s amoje tačke gledišta...osobito iz dva razloga ( esmice nemoj se molim te uvrijediti al iskreno govorim sinoć sma loše spavala ne vjerujući svojim očima da svi negiraju tvoje ranije spotove)
1. žena koja je porodilja ne vjeruje doktorima nikako..to su dokazali njeni prijašnji postovi po mnogim temama.
2. post njen prije nego je beba bila na prvoj kontoli ''
Evo i mene na ovu temu,mada nemamo nekih vecih problema kakve citam ovdje,al eto,ovo sto imamo zelim da rijesim.
Dakle cetvrta beba,imam iskustva...medjutim neke stvari kao da su mi nove,pa se javljam ovdje.
Imadoh,po treci put upalu dojki,zbog bebinog dugog spavanja nocu,a mama lijencuga nije ustajala da se izdaja,vec cvrsto s bebom spavala.I tako,grudi se upalise.
Kako u lijevoj dojci bi ta neka grudva,vise sam je stavljala na lijevu dojku,i tu mi sad ima vise mlijeka,i lakse tece nego iz desne dojke.
Pa imamo problem s desnom dojkom,non stop joj ispada bradavica (ovo mi se nije prije desavalo),pa mlijeko pocne da curi okolo,ona nikako da uhvati,pa se naljuti..
.pa uhvati,pa opet ispadne,i tako ukrug.Nocu na desnu ne uspijevam dojiti lezeci,moram sjesti.Inace moja djeca nikad nisu uspijevala uhvatiti dojku kao na slikama za pravilno dojenje,dakle cijelu areolu,vec samo bradavicu,valjda sto su mi velike bradavice,pa je zbog toga problem sa desnom dojkom.''

Ovo boldirano ...lejla Ka zar nije dokaz da se beba ne stavlja ispravno na dojkuuser posted image
zar usljed toga ne dolazi do smanjenja mlijeka jer beba ne navlači ispravno...
samim time nema ni napretka koji bi bio dostatan...

ja od svega srca želim sreću i mami i bebi...al zaista nemama harbrosti reći ''samo tako nastavi''user posted image
pa i ta majka može niti u postporođajnoj depresiji, ne veijdeti očito itd...
mislim žena je rodila kući u sobi pored je bilo njenih troje djece ....
osjetljiva je još ....
ja nemama hrabrosti reći ''sve je to super smao nastavi tako''user posted image
Izvini Esmice, halalo ako možeš al ne mogoh ne reći svoje mišljenjeuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 3917
12.8.2012 13:13:20   
Miracle*3
Ja iisto ne mogu vjerovati odkud toliko nepovjerenje u ljekare. Istina da ih ima svakakvih, ali....
Zasto imas vise povjerenja u internet nego u nekoga ko je ipak nesto vise naucio o svemu. I meni je trece dijete, ali je iomalo zuticu sto prva dva nisu, pa sam svako malo vadila bilirubin i sta sam prosla to niko nije, kanim se nekad napisati pricu o tome. Budila ga svakih pola sata da jede, a to je znacilo raspremi, malo pokvasi da bi dvije minute vukao, ali je dobilo 1200 gr za mjesec dana, ali borba nije ni tu stala, vec nastavila jos dva mjeseca. Sta sam trebala, prepustiti se u iskustvo pa dopustit da mu bilirubin unisti mozak.

Sjecam se kad sam se porodila jedna je s jezera otpustena zbog nesaradnje, pa u svijetu gdje se zene poradjaju kod kuce, nisu ipak same, dodje neko ko je struca u tome.
Mogla bi svasta reci, imam milion zasto? imilion zato, ali necu da zakuhavam, samo sam morala ovo reci.

A sad da ti kazem, kad je moj mali, posto je rodjen prije vremena i bilo mu je sve previse ja sam prvo mlijeko izmuzla, da mu ne strca i da ga ne nervira, da moze lijepo dojiti, pa pokusaj s tim, masiraj dojke pod tusem, toplom vodom poljevaj da prosiri kanale da lakse izdojis ako ti je toliko tvrdo

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 3918
12.8.2012 22:33:17   
Esmica
Drage moje,cemu rasprava?Ja sam ovdje dosla da podijelim svoj problem sa forumasicama,a naravno da ovo nije jedino mjesto gdje uzimam informacije.
Ima jako finih ljekara,i nisam uopste protiv medicine,pa ako ste citale moje gornje postove,vidjece da spominjem doktoricu Sefiku koju zaista smatram dobrom doktoricom,posveti se maximalno djetetu,a ne kao oni gore na pedijatriji.Dakle nije internet i zene s interneta jedino mjesto gdje uzimam savjete.
U bolnici smo zaista naletjeli na doktoricu s kojom nismo najbolje zadovoljni (Vidakovic sef odjela gastroenterologija),no bilo je i finih doktora.
Dan kad smo dosli obisla nas je jedna doktorica koja me ispitala sve o nasem slucaju i na kraju rekla gospodjo ona meni izgleda kao zaista zdravo dijete.Vrucine su,znoji se,bila je zuta...sve su to razlozi zasto mozda nije dobila vise na tezini.
Nisam vidjela vise tu doktoricu,poslije nas je preuzela doktorica Vidakovic,i ona je pisala otpusno.Na prijemu je dijete bilo uredno,no kad sam se njoj suprostavila napisala je u otpusnom dijete suho dehidrirano.
Mislim kako je moguce,pa za mjesec dana ne bi bila ziva.
Naravno,ja nisam takva kao sto mislite,koliko god bila uvjerena da ona dobro doji,opet sam se pokolebala,bila spremna dati dohranu i infuziju,no tad sam se sjetila doktorice Sefike koja je prva pregledala,zna dakle nas slucaj,i nazvala je,i ona je rekla kako da postupim.

Pa zar gladno dijete ne bi plakalo,i zar ja,majka djeteta ne bih prva primjetila da nesto nije uredu?
Ne zivim sama,tu je i svekrva,u blizini zaova,pa svi bi oni primjetili da je dijete gladno,ako eto ja,majka u depresiji (a bas bih je imala da sam rodila u bolnici bez svoje troje djece,prije nego kuci,u toplini doma svog) nisam primjetila da moja malecka gladuje.
Naravno da ona i place,ali kad dobije svoju siku,ona se umiri.Zar gladna beba ne bi poslije praznog podoja plakala,i ne bi spavala.Moja se nadoji,i miruje budna i pola sata,i spava uredno.Ima popisane pelene,pa odakle mokri ako je dehidrirana?
Ne izdajam joj prvo mlijeko,ulili su mi strah da nema tecnosti,a posto je prvo mlijeko takvo,dam joj da izdoji,ispocetka se malo bori s mlazom,a poslije fino doji.A onda je pustim da bas izdoji tu dojku,ponekad joj zaredom dam istu dojku da je isprazni i dodje do masnijeg mlijeka,pa onda drugu.
Danas je bas puno dojila,cijeli dan sam kraj nje,nedam joj da dugo spava.Sad kako je veca izdrzi duze da doji da ne zaspe.Danas je budna podojila jednu dojku,pa drugu,pa malo razgledala,smijala nam se dok joj pricamo,pa je zaspala dojeci ponovo.

Hanady,ja sam u tom postu prije napisala da mi nemamo nekih problema,ali eto,zeljela sam da nase dojenje bude bez ikakve mahane.
To sto se ona borila s bradavicom,to je bilo samo na desnoj dojci,i samo na pocetku dojenja,kad ne moze da savlada mlijeko.Sad je i to iza nas.Sad je po noci dojim lezecki na obje dojke,ne moram sjediti.
Na kraju krajeva,iz mojih postova se opet ne moze znati kako ja hendlam dijete,ali tu su ljudi oko mene,vide uzivo,pa valjda bi neko reagovao prije zena s foruma.
bebbe RR,savjetujem se s doktorima,ali ne mora znaciti da su oni uvijek upravu.Vjeruj mi,naletjela sam na vise doktora kako razlicito govore.Evo ti primjer da me iz doma zdravlja doktorica poslala rekavsi da beba ne da je zuta,vec narancasta,a gore nas zaprimili i kazu ona nije puno zuta user posted image .Vidis,i oni su razliciti.

Nisam vam pisala moj slucaj sa starijom curicom.Ona je imala refluks kao beba od mame alme.Prvi mjesec je dobila samo 50 grama.Ja kao majka sam odmah vidjela da povraca,i javila se doktorici,prije nego je napunila mjesec dana.S 22 dana smo zavrsili u bolnici.To mi je bilo jako tesko iskustvo u zivotu.Ja nisam mogla biti sa njom,poslata sam kuci.Kuci sam izdajala mlijeko,njoj su davali dohranu.Po danu sam dolazila da je dojim,a jednom kad sam dosla njoj su stavili sondu u nos.Kad sam pitala zbog cega sonda,rekli su pa zar ona ne pije na sondu mlijeko,rekoh ne,ona doji.Greskom su stavili sondu mojoj bebi.
Treci dan sam,vidjevsi da se nista ne desava potpisala i otisla iz bolnice.U otpusnom je pisalo majka ne tretira dobro bebu,jer beba kod njih nije povracala.
Onda smo otisli doktorici Sefiki koja je rekla da beba ima refluks (od njih mi to niko nije rekao),da za takve bebe ima posebna dohrana koju mogu davati,ali ona savjetuje dojenje,makar manje dobivala na tezini,bolje je.I onda mi je pokazala kako da postupam s bebom,da ako je budna nakon dojenja,dignem je da podrigne,ako zaspe,da spava na uzdignutom,i zaista kad smo tako poceli postupati,ona je bolje napredovala,ali daleko od ostalih beba.Drugi mjesec ne znam jel dobila 300 grama.A kod njih u bolnici nije povracala zbog te dohrane.
I eno je sad masaAllah cura velika.
Moje nepovjerenje prema doktorima je razvilo na osnovu mojih iskustava,a svaka cast doktorima kojih zaista ima,kojima nemam rijeci reci,i koji rade dobro svoj posao.

(odgovor članu Miracle*3)
Neposredna veza do poruke: 3919
12.8.2012 22:47:59   
M kao Mama
Esmice, vidi molim te, nemoj biti ko uvriješena mlada, ovdje se radi o majušnim životima,

ja sam moju L(stariju), sa 27 dana ostavila u bolniic, isto kao ti, zbog 270 grama koliko je dobila za 26 dana, on je stalno spava, jede, legne, spava savršena beba, ali to nije OK, ona je bila gladna, akoko je bila nemoćna nije imala snage da plače, samo je spavala, bilo smo na kortak do žutice, koja bi joj uništila mozak. Prepli na dohranu i Bože moj, eno je sad kebara mamina, zdrava, prava,

ova manja je druga priča, i nemoj da misliš da im nije povračala jer su je hranili hranom, greška, meni je L povračala puni mjesec sa dohranbom AR jer joj nije odgovarala od Novalaca, uzmem joj HIPP dijete ne bljucne, akamoli povraća. JA nju i dalje dojim, kad ona hoće, kad plače na siku i ljuti se ja lijepo hapiku, kad ne lače doji i super, za mjesec dobila kilogram, zezali me u DZ kažu još da ne povrača dvije bi dobila.

Ja sam stršno želje da dojim ovu drugu, jer sa Laj. to nije išlo, sada kombinovano dojimo i ja sam presretna, jer dojim pa koliko god, nekada bude dana da samo doji,nekada se prihranjujemo, radimo onako kako je najbolje za moju smješkicu. Sve dok bude dojilo ikolko, pa makar i jedan podoj dnevno, ja ću biti oresretna, jer znam da dojim.

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3920
12.8.2012 23:05:01   
Emica_sa
Ja iskreno mislim da ti volis Sefiku zbog toga sto ti kaze ono sto ti hoces da cujes,a kad ti je ova doktorica sa pediatrije rekla da je beba dehidrirana,ona ti ne valja i nisi bas s njom zadovoljna,ne vidim onda razlog da je uopce vodis dr.radis sve sama po svojoj volji i gotovo.Ja stvarno mislim da je dojenje najbolje,ali opet ponavljam ne po svaku cijenu,i nikako se opteretiti time da moras dojiti bebu,nista se ne mora,ako ne ide kako treba.Kako god sretno ti bilouser posted image

Hello, it's me...

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3921
12.8.2012 23:11:33   
Hanady RR
esmice...
molim te zaista do srac želim vam seve najbolje i želim da ti dojiš dvoju bebu...
samo te molim da doktor koji te savjetuje vidi dijete fino, pregleda, uradi nalaze ako treba...

ja sam prvo dijete prestala dojiti iz svoga neznja ,a da sma slušala na pedijatriji dokrtore nebih prestala...
moja starija cura je kalirala 200 gr do prve kontole...
sasvim je normalno spavla, nije plakal, nisma znala d aimama bebu ...smijala se od 15 dana...svako 3 sata dojila al kalirala...
na paedijatriji mi kažu da dođem na savjetovalište za dojilje utorkom i četvrdkom a ja kući i pod utjecajem okoline uzmeme hipp i flašicu i lijepo dijete naharnim a svoje mlijeko u WC šolju bacim...
mogla sma da sam znala tada dojiti i dohraniti je da ojača i bolje navlači al nisma ...

sa drugom sam te ''greške'' ipsravila...al sa drugom sam imala nove greške..samopouzdanje koje tebi hV ne nedostaje i tako treba...
tada sma već imala forum i ovdje su mi rekli nemojjjjjjj dohranjivat bebu koja dobiva 600 gr mjesečno...
nema potrebe...
ja poslušah i vartih samopoudanje 15 mjeseci smo dojile...

kažem ti želim da supijete...al molim te idi doktoru , pratite bilirubin, napredak bebe...
eto to te molim ko majka majku iako zdušno vjerujem da svaka majka poznaje svoje dijete najbolje user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 3922
12.8.2012 23:30:22   
bebbe RR
Esmice, ne poznajem ni tebe ni tvoj način života. Kroz tvoj način pisanja rekla bih da si obrazovana mlada žena. U tom kontekstu mislim da je otpor prema medicini nepotreban. Niko od nas koje se nismo složile s tvojim mišljenjem i podržavale samo dojenje u slučaju u kojem je dijete dobilo jako malo na kilaži ti sasvim sigurno ne želi loše. Ali, doktorica za koju kažeš da je šefica Gastroenterohepatologije na jednom kliničkom centru (nekako zaključih da si u SA) nije bilo ko. Vjerujem, ima različitih ljekara, kao i ljudi, ono što sam ja željela reći, mislim da je jasno već u prethodnom postu - pomoć treba potražiti, kao i savjet, a ne samo utjehu da radiš kako treba, jer možda i ne radiš. Iskustvo sa starijom djevojčicom jeste strašno, ali u vremenu u kojem živimo nije opravdanje za potpuno nepovjerenje prema znanosti.
Ja živim u Sloveniji, i ovdje je prošle godine (ne da Bog nikome) umrlo dijete visokoobrazovanih roditelja, vegana, u starosti od deset mjeseci, teško samo 3.5 kg. Bilo je četvrto u porodici, i majka, koja je kasnije otužena za smrt, kao i otac, su tvrdili da im se je činilo da je sve OK i da su sva njihova djeca sitna.
Ovaj strašni primijer ti navodim jer sam sigurna da ni ta majka nije željela ishod kakav se je desio. A da nije nipodaštavala sistem i zdravstvo dijete bi vodila na kontrole, ako već na cijepljenje nije htjela, i neko bi uočio problem i riješio ga, zar ne?!
Ne radi se o raspravama, ovdje nema rasprava zapravo. Ovdje i jesmo zato da razmijenimo mišljenja, ali i onda kada ta mišljenja nisu identična.
Sve najbolje želim tebi i tvojoj bebi.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 3923
13.8.2012 12:07:13   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ja iskreno mislim da ti volis Sefiku zbog toga sto ti kaze ono sto ti hoces da cujes,a kad ti je ova doktorica sa pediatrije rekla da je beba dehidrirana,ona ti ne valja i nisi bas s njom zadovoljna,ne vidim onda razlog da je uopce vodis dr.radis sve sama po svojoj volji i gotovo.Ja stvarno mislim da je dojenje najbolje,ali opet ponavljam ne po svaku cijenu,i nikako se opteretiti time da moras dojiti bebu,nista se ne mora,ako ne ide kako treba.Kako god sretno ti bilouser posted image

Na stranu rasprava, na ovo moram reagovati: Dr. Šefika Hasanbegović Delić je ljekar koji prati pedijatrijski moje dvoje djece, i zadnja je osoba koja će vam reći ono što želite čuti. Mnogi su roditelji iz njene ordinacije otišli isprepadani jer je njen sistem pregleda veoma detaljan, i ako je neki problem ona vam iznese sve moguće opcije i ishode, od najblažih do najgorih. I roditelji se naravno odmah zakače na najgore.
Nadam se da će Esmica danas doći do dr. Šefike i da će biti pametnija šta i kako dalje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 3924
13.8.2012 12:43:56   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Na stranu rasprava, na ovo moram reagovati: Dr. Šefika Hasanbegović Delić je ljekar koji prati pedijatrijski moje dvoje djece, i zadnja je osoba koja će vam reći ono što želite čuti. Mnogi su roditelji iz njene ordinacije otišli isprepadani jer je njen sistem pregleda veoma detaljan, i ako je neki problem ona vam iznese sve moguće opcije i ishode, od najblažih do najgorih. I roditelji se naravno odmah zakače na najgore.
Nadam se da će Esmica danas doći do dr. Šefike i da će biti pametnija šta i kako dalje.

Ja sam to zakljucila iz njenih postova,a ne na osnovu doktorice i bas je sefica na gastroenterologiji bezveze doktor ,ali eto ona sumnja u njeno misljenjeuser posted image

Hello, it's me...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  155 156 [157] 158 159   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  155 156 [157] 158 159   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Raspoloženje u trudnoći.
пеперутка16

Da li ste tokom trudnoće imali nagle promene raspoloženja?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *