Esmica
|
Drage moje,cemu rasprava?Ja sam ovdje dosla da podijelim svoj problem sa forumasicama,a naravno da ovo nije jedino mjesto gdje uzimam informacije. Ima jako finih ljekara,i nisam uopste protiv medicine,pa ako ste citale moje gornje postove,vidjece da spominjem doktoricu Sefiku koju zaista smatram dobrom doktoricom,posveti se maximalno djetetu,a ne kao oni gore na pedijatriji.Dakle nije internet i zene s interneta jedino mjesto gdje uzimam savjete. U bolnici smo zaista naletjeli na doktoricu s kojom nismo najbolje zadovoljni (Vidakovic sef odjela gastroenterologija),no bilo je i finih doktora. Dan kad smo dosli obisla nas je jedna doktorica koja me ispitala sve o nasem slucaju i na kraju rekla gospodjo ona meni izgleda kao zaista zdravo dijete.Vrucine su,znoji se,bila je zuta...sve su to razlozi zasto mozda nije dobila vise na tezini. Nisam vidjela vise tu doktoricu,poslije nas je preuzela doktorica Vidakovic,i ona je pisala otpusno.Na prijemu je dijete bilo uredno,no kad sam se njoj suprostavila napisala je u otpusnom dijete suho dehidrirano. Mislim kako je moguce,pa za mjesec dana ne bi bila ziva. Naravno,ja nisam takva kao sto mislite,koliko god bila uvjerena da ona dobro doji,opet sam se pokolebala,bila spremna dati dohranu i infuziju,no tad sam se sjetila doktorice Sefike koja je prva pregledala,zna dakle nas slucaj,i nazvala je,i ona je rekla kako da postupim. Pa zar gladno dijete ne bi plakalo,i zar ja,majka djeteta ne bih prva primjetila da nesto nije uredu? Ne zivim sama,tu je i svekrva,u blizini zaova,pa svi bi oni primjetili da je dijete gladno,ako eto ja,majka u depresiji (a bas bih je imala da sam rodila u bolnici bez svoje troje djece,prije nego kuci,u toplini doma svog) nisam primjetila da moja malecka gladuje. Naravno da ona i place,ali kad dobije svoju siku,ona se umiri.Zar gladna beba ne bi poslije praznog podoja plakala,i ne bi spavala.Moja se nadoji,i miruje budna i pola sata,i spava uredno.Ima popisane pelene,pa odakle mokri ako je dehidrirana? Ne izdajam joj prvo mlijeko,ulili su mi strah da nema tecnosti,a posto je prvo mlijeko takvo,dam joj da izdoji,ispocetka se malo bori s mlazom,a poslije fino doji.A onda je pustim da bas izdoji tu dojku,ponekad joj zaredom dam istu dojku da je isprazni i dodje do masnijeg mlijeka,pa onda drugu. Danas je bas puno dojila,cijeli dan sam kraj nje,nedam joj da dugo spava.Sad kako je veca izdrzi duze da doji da ne zaspe.Danas je budna podojila jednu dojku,pa drugu,pa malo razgledala,smijala nam se dok joj pricamo,pa je zaspala dojeci ponovo. Hanady,ja sam u tom postu prije napisala da mi nemamo nekih problema,ali eto,zeljela sam da nase dojenje bude bez ikakve mahane. To sto se ona borila s bradavicom,to je bilo samo na desnoj dojci,i samo na pocetku dojenja,kad ne moze da savlada mlijeko.Sad je i to iza nas.Sad je po noci dojim lezecki na obje dojke,ne moram sjediti. Na kraju krajeva,iz mojih postova se opet ne moze znati kako ja hendlam dijete,ali tu su ljudi oko mene,vide uzivo,pa valjda bi neko reagovao prije zena s foruma. bebbe RR,savjetujem se s doktorima,ali ne mora znaciti da su oni uvijek upravu.Vjeruj mi,naletjela sam na vise doktora kako razlicito govore.Evo ti primjer da me iz doma zdravlja doktorica poslala rekavsi da beba ne da je zuta,vec narancasta,a gore nas zaprimili i kazu ona nije puno zuta .Vidis,i oni su razliciti. Nisam vam pisala moj slucaj sa starijom curicom.Ona je imala refluks kao beba od mame alme.Prvi mjesec je dobila samo 50 grama.Ja kao majka sam odmah vidjela da povraca,i javila se doktorici,prije nego je napunila mjesec dana.S 22 dana smo zavrsili u bolnici.To mi je bilo jako tesko iskustvo u zivotu.Ja nisam mogla biti sa njom,poslata sam kuci.Kuci sam izdajala mlijeko,njoj su davali dohranu.Po danu sam dolazila da je dojim,a jednom kad sam dosla njoj su stavili sondu u nos.Kad sam pitala zbog cega sonda,rekli su pa zar ona ne pije na sondu mlijeko,rekoh ne,ona doji.Greskom su stavili sondu mojoj bebi. Treci dan sam,vidjevsi da se nista ne desava potpisala i otisla iz bolnice.U otpusnom je pisalo majka ne tretira dobro bebu,jer beba kod njih nije povracala. Onda smo otisli doktorici Sefiki koja je rekla da beba ima refluks (od njih mi to niko nije rekao),da za takve bebe ima posebna dohrana koju mogu davati,ali ona savjetuje dojenje,makar manje dobivala na tezini,bolje je.I onda mi je pokazala kako da postupam s bebom,da ako je budna nakon dojenja,dignem je da podrigne,ako zaspe,da spava na uzdignutom,i zaista kad smo tako poceli postupati,ona je bolje napredovala,ali daleko od ostalih beba.Drugi mjesec ne znam jel dobila 300 grama.A kod njih u bolnici nije povracala zbog te dohrane. I eno je sad masaAllah cura velika. Moje nepovjerenje prema doktorima je razvilo na osnovu mojih iskustava,a svaka cast doktorima kojih zaista ima,kojima nemam rijeci reci,i koji rade dobro svoj posao.