Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 13:00:50
palachinken
Arina, napraviš kašicu od kuhanih šljiva i palente, mi smo jeli kompot od suhih šljiva i krušaka, tj popije tekućinu, a voće mu umiksam sa grizom ili palentom npr.
< Poruku je uredio palachinken -- 24.7.2012 13:02:05 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 13:15:20
mamina princeza
ah aRina pa ne hrnim nija svog us kroz sjedecem polazaju kad nema jos 6 mjeseci nego u onoj lezaljc u polulezecem ... to je to :)
sta bi s krompirom jel mi neko napiaso smijem li to uvesti jos malo... a palentu . smijem nju ovako u ovom krugu prvih namirnica. ona je super ona cak i meni kojoj nista ne pomaze nekad prtojera
mi upravo pojeli svoj obrok - tikvica i pola mrkve .. njam danas puno bolje islo nego juce - juce je bio problem sto je bila tecnija pa nije isla fino. ja ne mogu svbog da hranim kad je gladan jer je naucio da siki odjednom i da ono curi pa hoce i d amu kasike brze dajem i onda s erasplace dok ja prinesem ustima drugu .9 zato moramo dojiti pa za jedno sat mnaksimum nesto na kasiku. al svako djete je prica za sebe i treba gapratiti. mi smo uveli ovo n akasiku oko 11-12 sati i drzimo se toga. nekad malo pomjerimo zbog setnje al to je to .... koliko bi on sada trebao piti tecnosti i jel bas bitno da pije nesto drugo sem sike posto i jede drugo. to nam je bas problem da popije i 20 ml bilo cega.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 14:06:39
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Arina
Ja papice i dojenje rasporedjujem ovako.... Dojenje pred spavanje......spavanje oko 1-1,5 sat....kad se probudi jede povrce....igra e jos jedno 1-1,5 sat....opet dojenje pred spavanje......spavanje....kad ustane jede voce....igranje i opet pred spavanje dojenje ..i takoooo Uglavnom doji-spava-papica-budna jedno vrijeme jos-doji-sspava ......itd....ovako mi uvije izmedju dojenja i papice ima razmak od 1-1,5 sat.....tako da kad treba da jede papicu nije pregladan a ito tako nije presit kad treba dojiti ponovo...i super funkcionise ovako...uvijek pojede obrok i to oko 120-150 ml ....a i dobro podoji pred spavanje bez bljucanja i vracanja...eto kod nas ovako funkcionise jako dobro
zanimljivo, mogla bih i ja taj sistem pokusati, a jel previse odjednom toliko puta kasice???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 17:41:56
Arina
IZVORNA PORUKA: Bebica11
IZVORNA PORUKA: Arina
Ja papice i dojenje rasporedjujem ovako.... Dojenje pred spavanje......spavanje oko 1-1,5 sat....kad se probudi jede povrce....igra e jos jedno 1-1,5 sat....opet dojenje pred spavanje......spavanje....kad ustane jede voce....igranje i opet pred spavanje dojenje ..i takoooo Uglavnom doji-spava-papica-budna jedno vrijeme jos-doji-sspava ......itd....ovako mi uvije izmedju dojenja i papice ima razmak od 1-1,5 sat.....tako da kad treba da jede papicu nije pregladan a ito tako nije presit kad treba dojiti ponovo...i super funkcionise ovako...uvijek pojede obrok i to oko 120-150 ml ....a i dobro podoji pred spavanje bez bljucanja i vracanja...eto kod nas ovako funkcionise jako dobro
zanimljivo, mogla bih i ja taj sistem pokusati, a jel previse odjednom toliko puta kasice???
pa ni neces svaki put davati kasicu ali kad hoces da das nek bude tako otprilike izmedju dva dojenja nekako u sredini....moj evo maloprije dojio pa sad pajki...a ja evo vec pripremila voce,i kupila onu alnaturovu palentu u DM pa cu je skuhati i u to dodati kuhanu sljivu,kako kaze palacinka...i jos malo breksve i pola jabuke....mljac to ce bas biti finoooooo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 21:36:22
Sandrich
Da se i ja javnem, ovo uvodjenje cvrste hrane mi je bolna tacka Ja njemu zasad dajem,odnosno pokusavam dati samo kupovne kasice,dok ne prispije domace povrce...danas sam mu breskvu davala al nece, zatvorio usta, mozda jednu kasicicu da je pojeo pa cu sutra opet pokusati....ja sam evo bas dala mu maloprije flasicu,AD,budi mi se par puta po noci,slabo spava i sve me strah da mi ne nestaje mlijeka pa da nije gladan..tako da sam mu ev veceras odlucila dati AD pa da vidim za koliko ce se probudit da opet jede,a dusa me nesto boli sto nije sikio prije pajkenja
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 22:22:57
smajli80
NE PREKIDATI DOJENJE i ne daj mu AD više.Samo nek doji ,jedino tako češ sačuvati mlijeko jer se ono proizvodi na principu ponude i potražnje. Ako misliš da je gladan daj mi prije spavanja kašicu-Hipp-good night ona je malo hranljivija a poslije podoj. On je sad već veliki i treba mu polako uvoditi obroke.Na ovim stranicama ćeš naći more recepata i savjeta šta kako i kad. Mada ne mislim da je gladan,možda ga muče zubići ili mu jednostavno treba tvoja blizina.
Nemoj prekidati dojenje-grehota je i tebe a i njega.
A za voće breskva svježa a jabuka i kruška kuhani pa izmiksani sa vodom u kojoj su kuhani.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 22:43:00
Arina
IZVORNA PORUKA: smajli80
Javi kako sj prošla sa palentom i kakvog je okusa pa da i mi sebi nabavimo jednu.
e ovakoooo Danas sam u DM-u kupila onu alnaturovu palentu....i skuhala...i stavila da se onako ohladi...a prije toga sam skuhala jednu veliku sljivu u malo vodice ....onda sam u tu palentu kad se ohladila dodala tu kuhanu sljivu,malo one vodice u kojoj se sljiva kuhala,dodala jos malo breskve i da bi bilo malo sladje dodam jos 3-4 cm banane...i sve smiksala......islo je jakoooo dobro...sve cmokce kasikicu...poslije smo malo zasladili memuskom...i isli set_ati do pred sspavanje ...onda kupanjac i opet memuska....... sad cekam sutradan da vidim stolicu....jer vjerovatno ono povrce od danas sa maslinovim uljem nije izaslo van.....sutra cu opet isto dodati maslinovo ulje pa cemo vidjeti ima li rezultata..... Uglavnom sa tom palentom je nekako finije ....meni se bas svidja a i njemu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 8:42:07
mamina princeza
smiojem li ja tu palentu ako kaka opet stane ... niko da mi odgovori za to i za krompir ... mom je 5 mjeseci - kaki o prije dva dana :) pa ako opet zaglavi smijelm li probati palentu iduce sedmice ... sta mislite? a krompir kad ste davaleeeee vi koje ste krenule s dohranom tako oko 5 mjeseci... jel mogu to uskoro ... ? molim vas odgovirte ne znam stad amu dam .. danas cemo samo jabuku da malo odmori od povrca ( tj tikvice i mrkve to nam jejedino sto jedemo hihi)
i smijemo li i krusku ovog mjeseca... hadj malo mi napsiite kako ste vi koje ste frisko uvodili da znam pleaseeee..:9
< Poruku je uredio mamina princeza -- 25.7.2012 8:48:25 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 8:49:59
mala14
IZVORNA PORUKA: mamina princeza
ah aRina pa ne hrnim nija svog us kroz sjedecem polazaju kad nema jos 6 mjeseci nego u onoj lezaljc u polulezecem ... to je to :)
sta bi s krompirom jel mi neko napiaso smijem li to uvesti jos malo... a palentu . smijem nju ovako u ovom krugu prvih namirnica. ona je super ona cak i meni kojoj nista ne pomaze nekad prtojera
mi upravo pojeli svoj obrok - tikvica i pola mrkve .. njam danas puno bolje islo nego juce - juce je bio problem sto je bila tecnija pa nije isla fino. ja ne mogu svbog da hranim kad je gladan jer je naucio da siki odjednom i da ono curi pa hoce i d amu kasike brze dajem i onda s erasplace dok ja prinesem ustima drugu .9 zato moramo dojiti pa za jedno sat mnaksimum nesto na kasiku. al svako djete je prica za sebe i treba gapratiti. mi smo uveli ovo n akasiku oko 11-12 sati i drzimo se toga. nekad malo pomjerimo zbog setnje al to je to .... koliko bi on sada trebao piti tecnosti i jel bas bitno da pije nesto drugo sem sike posto i jede drugo. to nam je bas problem da popije i 20 ml bilo cega.
ja sam počela nuditi vodu tek nakon što smo uspjeli uvesti obrok kao redovan, u početku je to bilo kašika, dvije isto kao i sa hranom a kasnije se ta količina povećavala i sad traži sam da pije vodu...nemoj se opterećavati tim količinama koje beba "mora" popiti...ja se opet vraćam na to da svaka beba ima različite potrebe, i uzeće koliko joj treba, na nama je samo da im stvaramo zdrave navike
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 9:33:02
Sandrich
Smajli pojeo je AD i ubrzo se probudio da siki tako da sad znam da nije do toga,drago mi je,nastavljamo da sikimo i polako uvvodimo hranu budio se non stop i plako tako da mislim da su zubici ipak u pitanju Mamina princezo ja mislim da mozes dati krompir,bitno je da nema alergija a ako beba zeli da jede sto da ne ponuditi joj raznvrsnog voca i povrca
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 9:37:56
smajli80
IZVORNA PORUKA: mamina princeza
smiojem li ja tu palentu ako kaka opet stane ... niko da mi odgovori za to i za krompir ... mom je 5 mjeseci - kaki o prije dva dana :) pa ako opet zaglavi smijelm li probati palentu iduce sedmice ... sta mislite? a krompir kad ste davaleeeee vi koje ste krenule s dohranom tako oko 5 mjeseci... jel mogu to uskoro ... ? molim vas odgovirte ne znam stad amu dam .. danas cemo samo jabuku da malo odmori od povrca ( tj tikvice i mrkve to nam jejedino sto jedemo hihi)
i smijemo li i krusku ovog mjeseca... hadj malo mi napsiite kako ste vi koje ste frisko uvodili da znam pleaseeee..:9
Možeš polako davati krompir 2-3 čisto da probaš i stavi slobodno malko maslinovog ulja. A palentu takođe 2-3 kaškice čisto da se navikava na okus-ona ti može sa svim i slatkim i slanim
Krušku takođe smiješ ali je moraš predhodno skuhati jer je ona zrnasta pod jezikom.
Ja se vodim onim kašicama-ako na njoj piše da je od 5. ili 6.mj to(povrće ili voće) dajem u tom periodu. Ipak su to pravili(sastavljali)nutricjonisti u dogovoru sa pedijatrima-inače ne bi mogla izaći na tržište.
Eto nadam se da sam ti pomogla
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 9:44:54
palachinken
Smajli, vjerujem da su to sastavljala stručna lica, ali nekad ima i nebuloza, recimo meso od petog mjeseca, jagode, citrusi također. Po meni je to prerano.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 9:54:36
smajli80
IZVORNA PORUKA: Sandrich
Smajli pojeo je AD i ubrzo se probudio da siki tako da sad znam da nije do toga,drago mi je,nastavljamo da sikimo i polako uvvodimo hranu budio se non stop i plako tako da mislim da su zubici ipak u pitanju
Jesam li ti rekla da su zubići u pitanju,džaba se brineš.Nema nekvalitetnog majčinog mlijeka
A taj AD nemoj bacati,može ti poslužiti za pravljenje palente ili pire krompira,ali na flašicu više NO-NO
Palachinken slažem se da ima iznimaka poput tih jagoda ili citrusa ali ostalo im je OK.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 10:09:17
Sensia
IZVORNA PORUKA: palachinken
Smajli, vjerujem da su to sastavljala stručna lica, ali nekad ima i nebuloza, recimo meso od petog mjeseca, jagode, citrusi također. Po meni je to prerano.
slazem se s ovim upotpunosti, pogotovo ako bebi ima osjetljivu probavu kao moja U treba ici polako, niej bitno i ako tri-cetiri dana zaredom jede isto...bitno je da se organizam polako navikava a sa okusima nigdje nece zakasniti, citav zivot pred njima da sve isporbaju
nama mrkva recimo nikako ne lezi, kad joj stavimu rucak zatovri je i ne spava po dvije noci zaredom, zato smo je jedno vrijeme izbjegavali a sad stavljamo pomalo...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 12:12:08
dzenyA
Evo i nas da prijavimo rucak
juce sam mu skuhala cetvrtinu jabuke i kruske,i stapnim mikserom izmiksala bas je bila lijepa vocna kasica,malo je to meljao ali dobro za pocetak ,eh pa sam onda sebi lezu ( kljukusu )pravila od tikvica,i onda mu malo odvajala samo tikvice i davala i svidilo mu se
sad evo kuham mu krompir i malo sam dodala maslinovog ulja i malo mrkvice,vidicemo da li ce htjeti Sandrich ja sam kupila 2 kasice,jednu od brekve i drugu od jabuke i mrkve,ma nema sanse bas hoce da povrati od prve kasikice i ja to bacim,probaj i ti nesto ovako pomalo,et ja mu sve skuham pa izmiksam,uzme on 3,4 kasikice i nece vise,a dojenje nemoj se salit prekidat,moj E se 3 noci budio svako sat vremena i evo gornje jedinice nikle
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 12:41:41
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Sandrich
Da se i ja javnem, ovo uvodjenje cvrste hrane mi je bolna tacka Ja njemu zasad dajem,odnosno pokusavam dati samo kupovne kasice,dok ne prispije domace povrce...danas sam mu breskvu davala al nece, zatvorio usta, mozda jednu kasicicu da je pojeo pa cu sutra opet pokusati....ja sam evo bas dala mu maloprije flasicu,AD,budi mi se par puta po noci,slabo spava i sve me strah da mi ne nestaje mlijeka pa da nije gladan..tako da sam mu ev veceras odlucila dati AD pa da vidim za koliko ce se probudit da opet jede,a dusa me nesto boli sto nije sikio prije pajkenja
nije ni moja N bila odusevljena na breskvom u5.mj al je sa 7mj super prihvatila, probaj ovo nase voce SLJIVA JABUKA, kruska
a ne brini se, moja N do 7mj nije htjela/znala gutati, sad odjednom pocela jesti mada jos nema nekog reda u ishrani, i ja sam se zivcirala al kako LejlaKa kaze glavno je MAJCINO MLIJEKO, nemoj tu zdravu hranu izbacivati u korist manje vrijedne prije vremena ;)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.7.2012 14:21:42
mamina princeza
hvala vam ... tako cemo aBD ...
pripremam seza krompir , sljivu i kruskukojim redosljedom ne znam . sedmicno ili na 5 dana jedna nova :)
a sto se tice onih teglica bas ima nebuloza . danas gledam vocni desert neki s anansom od 4 mjeseca. pa gdje ce ananas tako ranos taviti svasta.... a onekupovne sa povrcem jos su mi manjejasne - miks sa mladim ovrcem imai grasca i svega od 5 mjeseci. inace ne voim te kupovne al postocemo u septembruna odmor voljela bih da neke proba jer mi jetesko dole mu svaki dan kuhati ... nekad ok al nek i ovo zna. a kcerka mi je bila ludaza kupovnom brokulom... a kako ona meni smrdi :)))
kad brokula i karfiol idu? posto idemo malo ranije jarto preracunam :) imal neka fina tablica da prporucujete da ne trazim sama
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.7.2012 8:19:50
Arina
IZVORNA PORUKA: dzenyA
danas sam kupila u DM-u zitarice-proso baby love pa kako vi pripremate jel skuhate 100 ml vode, i zitarice u to,pa dodate neku vockicu????
meni su te pahuljice super i riyine i proso....ja sam ih sad iybacila jer testiram da vidim da nije od njih stolica tvdja,ali najvjerovatnije da nije.Ali dok sam ih stavljala pripremala sam ih ovako....prokuham malo vode oko 50 ml i ohladim da bude onako malo vise toplije....dodam u to dvije one ssrednja kasicice od caja ,prosa,i izmjesam,smjesa ne bude puno gusta ali tamam da kad dodas voce i izmiksas ne bude pregusto....a ako dodajem povrce....onda na samom pocetku dodam umjesto one obicne vode dodam vode u kojij se povrce kuhalo i sve ostalo ponovim....od tih pahuljica papice budu posebno fine...nekako ih pahuljice povezu u pravu papicu...
Moj brate nece da pije nikakvu tecnost,probala na flasicu igra se a dudom,kupila kljun...malo bolje ali opet slabo...iz fildzana ni ne smijem jer se strasno lako zagrcne hajapljivo povuce...i dok doji jako jako cessto se zagrcne pa ne smijem.....mzda bi sok isao bolje ali meni e ne daju odma...probacu s cajem .....jel moze onaj vocni hippov od 6 mjeseci .....