Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2012 17:37:31
Arina
ja vise stvarno ne znam kako s ovom stolicom...mozda je OT ali je vezano za uvodjenje krute hrane....izbacila sam mrkvu vec duze....ne dajem bananu odavno...od povrca vec par dana samo krompir i tikvicu...i to nikakve ni pahuljice ne mjesam...a od voca jede jabuku breskvu i vec dva dana sljivu dodam u to...i samo doji....ali stolica ko klikeri ba mi ga zao...jos jedino da probam krompir izbaciti...ali sta cu mu onda davati...ionako nam je uzak izbor povca sad sa 6 mjeseci...sta da radim....mozda vise vode da mu dajem...????bass sam ocajna
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2012 17:51:26
smajli80
IZVORNA PORUKA: Arina
ja vise stvarno ne znam kako s ovom stolicom...mozda je OT ali je vezano za uvodjenje krute hrane....izbacila sam mrkvu vec duze....ne dajem bananu odavno...od povrca vec par dana samo krompir i tikvicu...i to nikakve ni pahuljice ne mjesam...a od voca jede jabuku breskvu i vec dva dana sljivu dodam u to...i samo doji....ali stolica ko klikeri ba mi ga zao...jos jedino da probam krompir izbaciti...ali sta cu mu onda davati...ionako nam je uzak izbor povca sad sa 6 mjeseci...sta da radim....mozda vise vode da mu dajem...????bass sam ocajna
Daj mu samu šljivu bez ičega drugog.Bez breskve i jabuke.I kruška je dobra protiv zatvora. Nemoj mu izbacivati krompir (posve),poslije neće htjeti. Par dana šljiva,jedan dan dan krompir i sve tako dok ga malo ne "odčepi" pa onda polako sa novom namjernicom. Evo imaš i tu temu: http://www.ringeraja.ba/forum/m_170309/mpage_1/key_/tm.htm#579690
Nadam se da sam ti barem malo pomogla
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2012 22:35:06
Sandrich
Mamina princezo,Arina,Smajli,Dzenija javljajte se sa savjetima jer su nam bebaci tu negdje mi imamo 5,5 mj i pokusala sam mu dati hapice kupovne al on zatvori usta,okrece glavu i ja odustanem trenutno samo pored dojenja pije vodu i sok od jabuke al mi nema stolice vec dva dana,prvi put da se to desava pa ne znam sta da radim,dal da mu ponovo pokusam nesto dati, ne mogu biti pamettna..uhh...mislila sam da ce ovo uvodjenje hrane lakse ici
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.7.2012 23:58:37
Arina
IZVORNA PORUKA: Sandrich
Mamina princezo,Arina,Smajli,Dzenija javljajte se sa savjetima jer su nam bebaci tu negdje mi imamo 5,5 mj i pokusala sam mu dati hapice kupovne al on zatvori usta,okrece glavu i ja odustanem trenutno samo pored dojenja pije vodu i sok od jabuke al mi nema stolice vec dva dana,prvi put da se to desava pa ne znam sta da radim,dal da mu ponovo pokusam nesto dati, ne mogu biti pamettna..uhh...mislila sam da ce ovo uvodjenje hrane lakse ici
uhhhh...ne znam sta da ti kazem....ja kuburim istu brigu....mi smo polako uvodili i nekako je i bilo stolice u prvim danima...ali onda se pocelo" zakuhavati".....sad kaki ko mala kozica....ne pati e ali nekako po sto puta u toku dana po malo kaki...ja sam probala svakako...ali nesto imam osjecaj da nije do hrane...nego do tecnosti...jeste da doji 5-6 puta dnevno....ali od dojenja on meni nije imao cesto tolicu...vec 4-6 dana po jednom..i to je bilo ok...jer je dojena beba...ali sad ovak kasasti sadrzaj ide teze jer je ustvari uz dojenje...malo sam zapetljala ali Uglavnom ja sam odlucila dodati u povrce malo maslinovog ulja tako kazu da ce biti dobro...jer je i zdravo imoze se davati ovako rano...znaci malo to moram jos vidjeti koliko kolicinski...ali to cu probati dodavati pa cu vidjeti...jer sljivu svakako sam pocela davati ali ni od nje nista .....breskvu vec danima dajem ali nista ...sutra cu poceti sa marelicom kazu da je ona dobra...pa cu vidjeti...bananu ne dajem....ali milim da mije ni do nje....vidjecu od sutra kako djeluje ulje .... Mislim da je jako bitno ad tu ravnotezu postici u crijevima da nebi djete imalo te probleme cijeli zivot....mislim da cemo se ovako medjusobno puno pomoci....zajedno smo jaci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:23:05
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Arina
IZVORNA PORUKA: dzenyA
Evo i mene
bas je ovo patnja oko uvođenja ove hrane,ja danas jabuku i krusku kuhala i stapnim mikserom napravila kasicu,ma extra ,ali on jedva 3 kasikice pojeo tek smo poceli i imamo 6 punih mjeseci,nesto slabo i mrkvu hoce da napomenem da ima 10.500 kg iskljucivo dojenje i dr.nam je rekao niskokaloricno da krenemo jer je bas debeo sutra cu mu krompir kuhati vodu ko lud pije i to iz case Arija ga u hranilicu stavim ali on istrazuje stolicu mene ne benda
Ma i moj ti je sega ziva .....smjesni su u tim pomagalima....
Ako ga hranis u hranilici nije ni cudi to ti malo pojede...nemju oni sad pojma kako to ide.....sstavi ga leci pa ces vidjeti kako je bolje....ja ga stavim leci i dam neku igracku ,po mogucnosti perivu...jer i igracka se najede ...i onda se nadvijem nad njega i to ide brzo....bitno je dosta ne rastezati hranjenje,jer djeci to dodije,kao i sve sto brzo izgustiraju....nama barem ovako ide dobro,kad je voce u pitanju ne treba nikakva igracka,samo gleda gdje je druga kasika .....
dragi Boze ja cu tek uz vas nauciti dijete da jede
kad sam se prije javljala malo ko je ovakve savjete davao
ja N nikad ne povalim da jede, i tek je nedavno skontala sta treba s hranom i kako gutati, sad imam problem sto mi nemamo ni reda ni poretka
N uzasno voli da siski, savjetovala sam se i s LejlomKa ona mi je rekla da svako dijete ima svoj tempo i da do godinu se dijete uci da jede a sika je No1, eh sad....nekad siki, i kad vidim da bi brzo ja joj dam kasicu, ona pojede cijelu, a hoce opet da siski da bi zaspala(jer sam je tako naucila) i onda se knjezi ne moze zaspati i ako joj dam da sisa ZNA SVE POVRATITI pretrpa zeuldac....ne znam nikako da nadjem mjeru, jer ne znam ni koliko izdoji, koliko je stvarno gladna..kad je previse i sl????zna li neko objasniti kako da udjem u stos s dojenjem i hranjenjem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:33:13
mamina princeza
ja sam planirala iducev voceda uvedem sljive, marelice ... curicu mi ona kasica ili sok odsljiva hipp protjeraidandanas. mali kaki svaki 6 ili 7 dan i tako je uspostavio.
moj ne okreceglavu on vristihoceda mu brzedajem a onda mu ispada iz usta nezna sesnaci. svidja mu se jabuka i mrkva a jucesmo jeli tikvicu i malo manje al eto pojelo se. ja ne znam bas zato polijeganje meni to ne zvuci bas.. pa kaze sezadohranom se pocinje kad djete sjedi . moj ne sjedi al je u polusjedecem polozaju u sjedalici. kad lezi to mi se vise cini da nekom silom ode dole. a ne volim ni jada jedem lezeci pa ni on... menetogastrah da ne ode negdjenaopako :) radje bih ondapricekala. daserazumijemo i moj dosta izbaci jer nezna al svaki dan sve manje. bude prljaval pojede. jadajem bas male kasike i stavim navrhusne malo ubacim i onda on sljapka jezikom :) mi mu se smijemo:)
sandrich polako moras biti strpljiva mozdanezeli jos ... kod nas jeproblem tecnost. sem na kasiku drugacijenece ni caj ni vodu ....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:34:29
mamina princeza
arina jeste li vi uveli krompir .... ako jeste s koliko. jel previseza njega da mu recimo dsa 5 mjeseci i 7 danauvedem krompir. ne mogu dalje s povvrcem bez krompira rjetke mni tikvice npr a pahuljice necui rizu zbog stolice jos.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:37:40
Bebica11
I mene je bilo strah da je povalim da se ne zagrca, ovako je malo sporije al je SAMA skontala i pocela gutati
eh sad jede kako kad, nekad nece ni primirisati, a nekad pojede 150gr neceg...hoce da doji, ne mogu je nikako uobrociti, jer npr uzmem drugi il treci jutarnji podoj i pokusam ga zamijeniti jedan dan jede, drugi ne jede treci malo, pa opet dam siku, ne znam kako uvesti u neko vrijeme obrok, to me zanima, ovako joj jos hvatam raspolozenje i ocjenjujem "kad bi mogla" nekad fulim a nekad upali....razumijete li me sta hocu pitati???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:40:59
mamina princeza
i da i mene brinesada vise stolica nego rijekad je samo dojio. kad mi je imao zastoj stolice iako nije prvi put jasam prestala par danaista da dajem samo dojio i opet nije bilo nista olje. samo sto je gusce kakio od te ranijecvrste hrane. al eto ustabilice se valjda. ja mrzim sto ja citav zovot s tim patim pa ne zelim da on.. s stariojm kcerkm nisam uopte imala taj problem. maslinovo ulje je super stvar smao mi cemo morati jos bar mjesec dva cekati s tim mis mo mali zato . nadam se d ace vama pomoci....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:45:10
mala14
arina probaj sa marelicom i meni je to najbolje pomoglo, i sebi kompot od šljiva skuhaj, možeš i njemu posebno skuhati šljivu suhu bez šećera pa mu dati malo te vodice...malo mu masiraj stomačić i diži nogice (kao kad se rade one vježbe za kukove) kad vidiš da će kakiti tako sam ja svom malo "pomagala" da kaki jer smo imali isti problem, i razumijem tvoju brigu...e da, jesi li probala i čaj od komorača?...mom A je i to znalo pomoći...sretno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 8:53:42
mala14
bebica11 slažem se da svaka beba ima svoj ritam i ti ćeš to aBd brzo otkriti, ja bih ti samo preporučila da daješ dohranu kad beba nije ni sita ni gladna npr ako doji svaka 3h onda 2h otprilike poslije prvog podoja joj ponudi dohranu i uvijek u isto vrijeme... ja sam počela sa doručkom i trebalo nam je mjesec možda i više da stvorimo naviku da se tada ručki na kašiku i opet u uobičajeno vrijeme daj da doji; jer to na početku ne treba da bude obrok nego upoznavanje novih okusa i navikavanje na gustu hranu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 9:00:28
Bebica11
IZVORNA PORUKA: mala14
bebica11 slažem se da svaka beba ima svoj ritam i ti ćeš to aBd brzo otkriti, ja bih ti samo preporučila da daješ dohranu kad beba nije ni sita ni gladna npr ako doji svaka 3h onda 2h otprilike poslije prvog podoja joj ponudi dohranu i uvijek u isto vrijeme... ja sam počela sa doručkom i trebalo nam je mjesec možda i više da stvorimo naviku da se tada ručki na kašiku i opet u uobičajeno vrijeme daj da doji; jer to na početku ne treba da bude obrok nego upoznavanje novih okusa i navikavanje na gustu hranu
upoznaje se ona od 5mj na okuse al nema obrok tj nekad ima a nekad nece nikako a nekad malo, s njom je isto kao rulet ova cvrsta hrana, nista ne preostaje nego nastaviti nuditi u isto vrijeme dok ne stekne naviku da tad ima obrok, jel tako? ja se samo bojim da sta ne pogrijesim, a kako LejlaKa kaze ona u dojenju ima sve tako da se i ne sekiram previse
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 9:06:26
ciciban26
Bebice slozila bih se sa malom14. Pokusaj uvijek u isto vrijeme da joj nudis. Mi smo na pocetku dohrane uvijek jeli oko 12,i pratila sam da bude 1,5-2 sata nakon dojenja/flasice. Ona je sad velika cura i treba joj hrane i ppored mamine sike Mi smo sa 8 mj.uveli i drugi obrok
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 9:40:55
smajli80
Bebice vidim da imaš problem. Juče sam baš čitala neku knjigu vezano za odgoj djece i ima dobar dio o prehrani.Međuostalim kažu nešto sasvim obično-djeca jedu kad su gladna.I ne treba im nuditi ništa drugo osim planirane hrane. Mame se boje da će djete ostati gladno i daju im mlijeko da bilo šta pojedu-greška!!! Mlijeko je zdravo ali u umjerenim količinama ali djeci treba i drugih vitamina i minerala kojih nema u mlijeku.Dajući mlijeko samo pretpavate dj.želudac i ono HB.ne može ništa drugo jesti.
Ujutru je podoji i nemoj joj ništa davati 2h dok pravo ne ogladni a i ako pojede 2 kašike kašice ok-ne daji joj poslije sike-već sačekaj pola sata ona će opet izgladniti i onda će pojesti više. Ništa joj neće biti za ta 3h ako bude gladna-nemoj padati u tu zamku-imaćeš kasnije problem. Djeca treba da naprave 20 BLJAK da bi imali jedan NJAM.
Vjeruj iskusnoj majci koja je muku mučila sa prvim djetetom-ja sam budala hodala za njom i hranila je .Dok mi nije pukao film i pustila je da pravo ogladni i da vidiš kako jede
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 10:03:25
mala14
tako je...meni je A poslije određenog vremena sam počeo tražiti obrok u to vrijeme i tada sam smatrala da sam uspjela, a do tada je bilo svega znao je uzeti samo po kašiku, dvije a nekad pojede sve...ja sam opet mišljenja da je dojenje br 1 i treba poštovati bebine potrebe za mlijekom, jer ne doje sve bebe isto niti količinski ni vremenski, i nisu uvijek gladni kada traže siku...ti samo osluškuj svoju bebu i biće to sve aBd ok
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 11:40:59
Bebica11
IZVORNA PORUKA: mala14
tako je...meni je A poslije određenog vremena sam počeo tražiti obrok u to vrijeme i tada sam smatrala da sam uspjela, a do tada je bilo svega znao je uzeti samo po kašiku, dvije a nekad pojede sve...ja sam opet mišljenja da je dojenje br 1 i treba poštovati bebine potrebe za mlijekom, jer ne doje sve bebe isto niti količinski ni vremenski, i nisu uvijek gladni kada traže siku...ti samo osluškuj svoju bebu i biće to sve aBd ok
UPRAVO OVO spominjem
mala14 slazem se tako cu i uraditi pricekati po sat dva i dati, danas je jela hB al nisam pretjerala dala joj soljicu jednu, prekjucer sam naglo 200gr pa je povratila u mlazu, sve izgrcala sad cu uzeti jednu mjeru desetak dana i kad navikne povecavati, jesam li upravu???
smajli savjetovala sam se i s LejlomKa, njen braco je tek prihvatio obrok sa 10mj i ona kaze da je dojenje br 1 prvu godinu, ja pomalo se vodim i potrebama bebe, ne silim je, i ne forsiram previse, evo npr gutanje je SAMA savladala bez polijeganja, dok je izbacivala nisam ni forsirala i onda ODJEDNOM je pocela gutati, ja joj SVAKI DAN ponesto nudim, al ne forsiram
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 12:21:47
Arina
osjecam potrebu da pojasnim sto sam pisala o stavljanju u lezeci stav pri hranjenju...ja niam mislila da bebu sad treba leci i "sopati"....vec joj pomoci da nauci kako gutati....bebi kad pruzate prve zalogaje oni ne znaju kud s njim....i treba vremena da se nauce prebacivati preko jezika sadrzaj...polijeganjem...tj. svaljanjem u neki strmiji polozaj od sjedenja...pomazemo im da to nauce....ako djete nece kasiku da primi normalno da ne treba forsirati..jer djete zna zatvoriti usta i kad lezi i kad sjedi...ako nece....ja sam dvoje djece uspjesno naucila obrocima i neka pravila se mogu primjenjivati kod sve djece isto tako kao sto imaju i pravila koja svako djete ima za sebe,njegova osobnost.... Mi se ovdje mozemo tako dobro pamoci oko iznosenja sopstvanih iskustava...ali opet svaka majka treba za svoje djete napraviti kako ona misli da je najbolje...i kako njenom djetetu pase....
e sad o mom maslinovom ulju.....jel puno pola kasicice one za sirup sto se daje...tj.2,5 ml......posto kasicica ima raznih velicina.... i jos nesto jel bolje dati sirovu sljivu ili skuhanu radi stolice..... I jos nesto.... ....palenta????bi li ona pomogla kod omekavanja stolice????
Ljubac svim malim i velikim poguzijama i onima koji ce to tek postati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 12:31:27
Arina
Ja papice i dojenje rasporedjujem ovako.... Dojenje pred spavanje......spavanje oko 1-1,5 sat....kad se probudi jede povrce....igra e jos jedno 1-1,5 sat....opet dojenje pred spavanje......spavanje....kad ustane jede voce....igranje i opet pred spavanje dojenje ..i takoooo Uglavnom doji-spava-papica-budna jedno vrijeme jos-doji-sspava ......itd....ovako mi uvije izmedju dojenja i papice ima razmak od 1-1,5 sat.....tako da kad treba da jede papicu nije pregladan a ito tako nije presit kad treba dojiti ponovo...i super funkcionise ovako...uvijek pojede obrok i to oko 120-150 ml ....a i dobro podoji pred spavanje bez bljucanja i vracanja...eto kod nas ovako funkcionise jako dobro
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.7.2012 12:57:01
smajli80
Evo upravo pojeli 5-6malih kaškica Hipp Povrće sa tjesteninom i šunkom(od 5.mj) Prvi put slanu kašicu dosad je sve pljuvao . I naravno poslije sika(jer se bez nje naprosto nemože-ko svako muško
Bebice naravno da je dojenje broj 1 tu nema priče i ako beba dobro napreduje i ima dobru krvnu sliku takvim načinom ishrane onda je to OK. Samo sam ti skrenula pažnju kako da uobročiš kad zato dođe vrijeme a sve to ponukana sopstvenim iskustvom(lošim). Nipošto nemoj da je siliš jer ćeš samo dobiti kontraefekt. Ma sve smo mi mame pomalo isprepadane oko tog jela -kad, kako, zašto
Arina-za to ulje zavisi u koju količinu stavljaš-ja bi stavila malu kafenu kašikicu na jednu malu teglicu od kašice.Nekako mi tako logično. Šljiva-definitivno kuhana mali su oni još za sirovu i pomješaš sa vodom u kojoj je kuhana. Palenta-e to ti stvarno ne bi znala reći možda neka tamo tipa proso ili šta znam ima ih u DM-u svakakvih.Proguglaj malo po Net-u pa vidi. Lično nisam davala,pa ne mogu ništa sa sigurnošću tvrditi. Ovaj moj je imao problem sa stolicom dok je samo dojio i dr.rekla jednostavno takav organizam-lijena crijeva-masaža,vježbice.
Al se ja raspisah-odavno nisam toliko -odo plače