Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Pozzz svima :). Ja sam nova, mada već neko vrijeme posjećujem ovaj forum. Mi smo se nedavno suočili sa dijagnozom azoospermija, to je bio prvi spermogram, a drugi cryptospermija, našli nekoliko nepokretnih i loše morfologije, tako da nam je jedina nada vantjelesna, mada po riječima urologa nemamo šanse ni za to :(. Baš sam polagala nadu u tu Tursku kliniku i drago mi je bilo da je otvorena, sad sam se baš razočarala kada sam vidjela da im je izgleda jedino bitna zarada :(.
Gagala svakako otiđu kod Godinjaka, jeste da je kod njega ogromna gužva, ali je čovjek stručnjak, ja sam ranije išla kod njega i bila sam prezadovoljna (prije nekoliko godina, kada sam sa bivšim mužem pokušavala ostati trudna, sve je bilo ok kod oboje, ali bebe nije bilo iz nepoznatog razloga).
Mia kada si ti naručena kod njih, molim te napiši utiske, ja čekam da mm prikupi sve nalaze, pa da odlučimo šta dalje. Mislila sam ići kod njih jer su tu blizu, ali sada nisam pametna šta raditi...Nadam se da će se ta Bahceci klinika u Hadžićima brzo otvoriti, za njih kažu da su jako dobri...
Prije nego sto pocnem bilo sta komentarisati moram skrenuti paznju da je termin vjestacka oplodnja zastario i da je jako uvrjedljiv za nas neplodne! Mi same moramo drzati do vaznosti terminologije i ne dozvoliti da nas se kao kakve cudake stavlja na marginu a o nasoj djeci prica kao o potencijalnim bolesnicima. Gagala razumijem da si ljuta ali u prvom redu se moras naoruzati strpljenjem. Ne zatrudnjuje se tako jednostavno a do dijagnoze se ne dolazi preko noci. U prvobitnoj obradi steriliteta ja sam uradila pregled, papa test, hormone a muz spermiogram. Poslije je on radio preglede kod urologa i hormone. Imali smo tri ciljana pa sam radila vaginalne i cervikalne briseve kao i HSG . Da jajovodi nisu bili prohodni radila bih tada laparoscopiu i histeroskopiu ali nisam jer je sve bilo prohodno. Onda sam isla na inseminacije pa sam radila imunoloske pretrage. Nakon toga a to je bilo skoro 2 godine od dijagnoze sam zavrsila na vantjelesnoj. Nakon dva neuspjela postupka i pregleda na tri razlicite klinike za sterilitet sam tek sada dobila amin da uradim histeroskopiu. Mozda bih radila i geneticke pretrage ali necu jer mi nece puno toga promijeniti u zivotu a izrada istih za nas dvoje kosta skoro 3000 KM. Poenta svega sto sam napisala je da bez nalaza na kome pise da je spermiogram jako los ili da su tvoji jajovodi u potpunosti neprohodni nikada ne preskaces prva dva koraka ciljane i inseminaciju. Aboni s obzirom na dijagnozu tvog muza koja je jako teska savjetujem ti da pronadjete dobrog androloga za pocetak. U BiH ne postoji niti jedan! MM i ja smo kontaktirali putem maila dr. Emre Bakircioglu (ovako nesto se pise) za koga sam dobila informaciju da je pravi cudotvorac i da biopsiom i punkciom izvlaci spermatozoide u slucajevima kada su ih svi drugi otpisali. Ovaj urolog/ androlog radi u klinici Bahceci u Istambulu, nije mi potvrdio da ce dolaziti u Sa iako je o tome bilo nekog govora... U svakom slucaju odi na oficijelnu stranicu bahceci klinike i tamo ces negdje iskopati njegovo ime i mail adresu na koju mu mozes poslati vase nalaze. Ciko je jako ljubazan i napisao nam je odgovor za nepuna 24h. Pored njega vidjela sam da zene hvale androloge u klinici Vuk Vrhovec u Zg. Imas jedan velikii jer ste vi iz azoo statistike u najtezem polozaju kada je muski sterilitet u pitanju. Voljela bih da ti jos nekako mogu pomoci... Mozda ne bi bilo lose da malo pogledas i na Rodi, tamo ima puno vise pacijenata sa dijagnozom tm.
Levi hvala puno na odgovoru i jako korisnim savjetima . Baš sam se pitala ima li negdje BiH dobar adnrolog...Mi smo tek na početku, nismo niti jedan nalaz uradili osim spermograma, mm je dobio sve uputnice, pa će sada početi da vadi. Baš ti hvala za info za tog doktora, kada dobijemo sve nalaze poslat ću mu mail. Ja sam već na Rodi, tamo sam dobila jako puno informacija, oni su mi i rekli šta od nalaza mm treba vaditi, a neke cure su kontaktirale Bahceci kliniku i navodno ubrzo bi trebala da se otvori klinika u Hadžićima. Ne znam koliko je to tačno, ali eto, ja se nadam, baš ću ga pitati kada budem pisala mail. Molim te reci mi treba li mail biti na engleskom ili oni imaju prevoditelja? Što se tiče našeg odlaska bilo gdje van BiH na liječenje, to nam je teško izvodivo radi posla ...Vidim sa si Gagali napisala da ti još nisu radili laparaskopiju (samo HSG)i histeroskopiju. Ja sam se liječila kod Godinjaka i meni je poslije urađenih briseva i hormona, odmah urađena histeroskopija i laparaskopija. Svo to ispitivanje je trajalo nekoliko mjeseci. Poslije histo i laparo mi je rekao da pokušavamo dva mjeseca pa ako ne bude da dođem opet, ali moj brak se u međuvremenu okončao, tako da više nisam ni išla. Gdje vi sada idete na vantjelesnu? Ja sam razmišljala da odemo možda u Cito Split, ali kao što rekog, problem su nam slobodni dani, tako da bi nam najviše odgovaralo kada bi mogli da idemo na VTO u Sarajevu, ne znam kakva je ta nova klinika Jinemed....
Drago mi je ako sam ti barem malo pomogla Dr. Emreu moras pisati na engleskom ili na turskom. Bilo je price kada sam isla u bahceci na pregled da ce i on dolaziti ali po tom pitanju jos uvijek nema provjerenih informacija. Kada je u pitanju muski sterilitet i utvrdi se da su prohodni jajovodi te da na UZ nema indikacija za Hidrosalpix onda je neka praksa da se kod takvih zena radi samo Histero jer logicki gledano meni niti jedan moj jajovod ne treba i totalno je svejedno jesu li prohodni ili nisu... Dr. Godinjak ima malo drugaciji pristup i obje operacije obavlja na pocetku pretraga sto je totalno korektno. O Jinemedu nisam razmisljala jer nemam nikakvih povratnih informacija a hrvatske klinike sam otpisala do daljnjeg tj. sve dok nesto ne ucine sa onim nakaradnim zakonom. Ja se u prvom redu ravnam po tome koliko js mi smiju oploditi i sta mogu zamrznuti jer mm ima spermice s kojima se jako dobro moze manipulirati ICSI metodom vantjelesne (dva puta smo dolazili do blastocista) dok ti moras traziti kliniku koja je najkvalitetnija kada je u pitanju TESA; MESA i sl. metode.
Hvala Levi, čim dobijemo nalaze poslat ću mu mail, da čujem njegovo mišljenje...Pošto smo mi na početku, nismo još dobro upućeni u sve, ako mi možeš još samo reći koji je problem sa hrvatskim zakonom...Izvini za ovoliko pitanja, ali jedino od vas cura na ovim forumima mogu dobiti informacije i neku nadu da ćemo i mi jednog dana imati svoju bebu, što od srca želim i svima vama...
problem trenutnog hrvatskog zakona je da vrse oplodnju samo tri jajne stanice - grehota je da dobijes 10 JS oni oplode samo 3 - onda ne lede embrije samo JS - Toliko ja znam , i da je u toku 'borba' da se vrati stari zakon oplodnja svih js i zamrzavanje embrija
gagala daj molim te mi napisi na koji nacin si se zakazala u tu novu kliniku ,meni se nikad niko ne javlja ,i jel ta Abadzic dr.radi na toj klinici .Stvarno ne kontam ostave mejl i telefon i nikad da se jave.Nasa posla,al zato CITO odgovori u roku od pola sata.-I jeftiniji su od ovih novih.
gagala daj molim te mi napisi na koji nacin si se zakazala u tu novu kliniku ,meni se nikad niko ne javlja ,i jel ta Abadzic dr.radi na toj klinici .Stvarno ne kontam ostave mejl i telefon i nikad da se jave.Nasa posla,al zato CITO odgovori u roku od pola sata.-I jeftiniji su od ovih novih.
Mene su odmah sutrada nazvali na mob. jer sam im poslala upit na email. Iskustva sam napisala na PDF bas vezanim za ovu kliniku pa da ne ponavljam na dva mjesta. Pozzz
ja sam se javila badžićki na mobitel ..... pogledaj na www.abadzic.ba .... tako nešto
a koji vam je to CITO, i gjd eje i šta je ........ mi nove smo POTPUNO neupućene
devojke, treba mi mala pomoc, bila sam na prvom uzv (dugi protokol, skoro zavrsavam sa mikroginonom, prekosutra pocinjem sa supresijom, decapeptil, a 3.maja sa menopurom), na desnom jajniku imam nekih 4-5, a na levom samo dva folikula. endometrijum mi je 6mm. kako ovo vama izgleda, ja se ne razumem uopste.. hvala unapred.
A kod Abadzic pisu sve usluge osim inseminacije ,i ja budala ne pitah za cijenu,al eto posto cu u petak opet do nje valjda cu saznati.I da,nije mi se dopalo sto je rekla da prof.Godinjak ima cijelu labaratoriju opremljenu ,i da joj nije jasno kako to nema rezultata,a da se ne lazemo teta Rada nije edukovana na savremen nacin,i besmisleno je da na klinici ima 1 samo 1 biolog ,i to mi bi nesto ruzno sto je rekla za svog kolegu al ja sam ga branila jer ga uistinu postujem,i mislim da je super.Pa nije carobnjak jbg.
Cicika, ne poznajem tu doktoricu, ali se u potpunosti slažem s njom što se tiče Godinjaka, odnosno Steriliteta na Jezeru. Oprema je tu, i to najsavremenija, ali se postupci VTO-a skoro da i ne rade, a nisam čula da je neko uspjeo kod njega sa vto. A ovo čarobnjak, možda za laparaskopiju, pomogne on kod "manjih" problema, poput začepljenih jajovoda, hormonalnih poremećaja itd. Parovi sa problemom težeg muškog steriliteta, idiopatske neplodnosti i slično, nemaju kod njega šta tražiti
gagala ja sam trenutno u citu u toku postupka i ivf kosta 2000 km a citam da na toj novoj klinici kosta 3000 eura sto mi je van pameti,ja u njih kupujem i injekcije i malo su jeftinije nego u apoteci kod nas tako da nemoram ni hodat okolo i traziti jednostavno odem na pregled i usput uzmem sve sta mi treba bez straha da necu uspjet naci nesto.ja sam im slala mail odgovorili su mi odmah i odgovaraju i na sva pitanja sta te god zanima
Mo girl je li to ne stimulirani postupak ,posto sam ja i njih pitala i dobila odgovor da kosta od 200 do 2500 eura.Prof.Poljak mi je odgovorio na taj mejl a kasnije sam se cula s nekom sestrom Janom ili sl.
neznam za tu cjeniu onaj njihov cjenovnik na njihovoj stranici pise 8000 kuna za ivf.u mene je stimulirani dugi protokol al ce me injekcije doci oko 1000km mozda 1500 to sam ja procjenila.bas si me sad zabrinul za tu cjenu pa nebi valjda na stranicu stavljali lazne cjene
devojke, treba mi mala pomoc, bila sam na prvom uzv (dugi protokol, skoro zavrsavam sa mikroginonom, prekosutra pocinjem sa supresijom, decapeptil, a 3.maja sa menopurom), na desnom jajniku imam nekih 4-5, a na levom samo dva folikula. endometrijum mi je 6mm. kako ovo vama izgleda, ja se ne razumem uopste.. hvala unapred.
Izvini,Mikcrogynon je kontracepcija kojom se želi postići mirovanje jajnika u tom ciklusu kako bi sa stimulacijom se što više i bolje dobilo folikula /js pa me zbuni s tim podatkom o toliko folikula jer tek trebaš dobiti ,potom počinješ sa stimulacijom. Barem sam tako ja i dvjevojke oko mene.Na prvi UZV sam išla 2 dc da se vidi da li je sve "čisto" i onda počinje stimulacija Decapeptyl,potom Menopur/Merional/Gonal ovisno.
Gdje radiš IVF?
mo girl ,kazem ti poslala sam mejl,pitala koliko kosta IVF na CITO u stimuliranom postupku,dobila odgovor potpisan sa dr.Poljak 2000 do 2500 eura.Pa ako oni mene lazu ja lazem tebe,a i ja sam vidjela taj cjenovnik na njihovom sajtu sve znam sta govoris,moja je drugarica nekad prosle godine radila ,doslo je oko 4500km.sve bez smjestaja.
neznam mozda sa injekcijama da toliko ispadne jer one su skupe ja se nadam sa mi nece toliko naplatiti jer to mi je bas prevelika razlika nego na cjenovniku al eto kad budem gotova javicu koliko mi je naplatio
Pa postupak tj.cijena postupka nije s ljekovima mo girl,tako da racunas da ce na zalost sigurno biti vise,a sad da svima prenesem jednu dobru vijest,razgovarala sam s prof.Godinjakom oko IVF postupka ,pitala sam ga da li bi on meni to radio ,dobila sam potvrdan odgovor ,sto je divno ,problem je samo sto nema u BIH ,a cudilo bi me da nesta ima,Medija za embrione ,pa to treba nafatati,elem ,postupak s lijekovima bi stajao oko 3000 km.Stim da postupak placa osiguranje tj.dobijete uputnicu dr.porodicne medicine na kojoj pise IVF pa to nesto kosta plaho malo ako ste osigurani.Eto ,meni je ovo uljepsalo danasnji dan .
Više o plodnosti, neplodnosti, zatrudnjivanju i postupku van
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.