Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
anđelo, sretno mila, sve ce biti ok..ja tek sad iscitala postove... sto kaze LejlaKa zamoli neka pogledaju da li ispravno dojis... a za pelene..dobro pogledaj pelenu, ili uporedi sa novom pelenom, cesto bude sekundicu teza, kad beba piski, makar sam ja vise puta mislila da nije piskio..pogotovo kad je bio malen skroz ljubimo te
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
nemam kad da javim...bili smo na pedijatriji,bilirubin mu je 10,5 a po izlasku iz bolnice je bio 10,9.
kaže dr.da nije za kvarcanja,vagali smo ga i izgubio je 100 grama...a imao je 3,500...isto kaže dr.da je to normalno da beba izgubi po rođenju,i da treba 15 dana da prođe da vrati svoju porođajnu težinu.....odoh zamotuljak plače....ja mislim da dobro dojim ,jer mi bradavice su očuvane,nisu ranjene,a beba izdoji siku i sika bude mehka,a dok doji čuje se fino gutanje,kao da nagne čašu pa je iskapi......eto......izbacujemo polahko ad....sad je samo jedna flašica od 40-50 ml...sve ostalo sikimo mamu
beba je manje uspavana..evo upravo je sikio i ja očekivala da će pajkit ,kad on oči širom otvorio,ne plače ,budan ,podojio jednu siku ,drugu neće ,ma koliko ja nudila,uzme povuče 2 gutljaja i pusti,mazi ga sad veliki brat i priča mu priču....
za 10 dana opet kod pedijatra na vaganje,kaže dr.da mu damo malo vremena..da vidimo kako napreduje i da ga dojim....
beba je manje uspavana..evo upravo je sikio i ja očekivala da će pajkit ,kad on oči širom otvorio,ne plače ,budan ,podojio jednu siku ,drugu neće ,ma koliko ja nudila,uzme povuče 2 gutljaja i pusti,mazi ga sad veliki brat i priča mu priču....
za 10 dana opet kod pedijatra na vaganje,kaže dr.da mu damo malo vremena..da vidimo kako napreduje i da ga dojim....
bas mi je drago da ide nabolje, sretno i dalje
Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .
ovaj moj bi stalno dojio, dojio jutros oko pola 6 i zaspao pored mene, ja navukla onako pidzamu preko, kad u pola 7 budi me, stenje, nasao bradavicu i kroz pidzamu vuce!!! crkla sam od smijeha
Anđelo, ide vama to super. Samo nudi dojku. Ako je beba poslije podoja zadovoljna nemoj nuditi AD. Ako traži opet za 5-10 minuta, ti slobodno ponudi onu istu dojku na kojoj je bio, nek malo vuče i na prazno prije nego ponudiš slijedeću. Nudi kad god je budan, kad se meškolji u snu, nudi često, pomaži kod podoja. Hvala bogu da ima negdje doktora sa savremenim znanjem o dojenju. Ja sam se stvarno pozitivno iznenadila neonatološkim savjetovalištem na Jezeru.
Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012
Ne. Primjese zelonog mogu značiti da je taj dio stolice proveo više vremena u crijevima i oksidirao. Možda se beba napila više onog prvog mlijeka pa je zelenkasta.
Ne plašite se zelene stolice Važno je da je stolica. Drago mi je da su pelene dobro mokre i to je veoma pozitivan znak.
Prva bebina stolica je mekonij, sadržaj crijeva još iz stomaka. On je gotovo crn, jako gust i ljepljiv. Ova stolica bi uz dobru ishranu trebala u prvih 24-48 sati da pređe u rjeđu, možda za početak zelenkastu, ali kako vrijeme prolazi sve žućkastiju, senfastu stolicu.
Zelena stolica u tim prvim danima najčešće znači da se beba (ako ne doji često već nakon više sati pauze) zasiti rjeđim mlijekom koje prvo teče iz dojki. To može biti i posljedica naprimjer česte izmjene dojki u toku podoja (onaj obrazac 10minuta na jednoj - 10 minuta na drugoj koji se još uvijek savjetuje) pa beba popije svo rijeđe mlijeko iz obje dojke.
Kad beba ima stolicu to znači da pored onog što se provari za potrebe organizma ostane i viška.
Zelena stolica jeste upozorenje, ali ne da beba ništa ne jede već da treba probati obezbjediti kvalitetniji podoj. Trebalo bi provjeriti položaj bradavice u ustima kad beba doji, treba obratiti pažnju na vrijeme koje beba provede gutajući mlijeko tokom podoja (ako više drijeme a manje vuče i guta pomoći joj masažama), treba pokušati da se tokom podoja dojka što bolje isprazni (izmasrati je prije podoja, zagrijati, masirati lagano tokom podoja, animirati bebu da sisa), treba istu dojku nuditi na podoj u toku perioda od 2-3 sata.
Sve ovo važi za one prve dane i sedmice dok se dojenje najintenzivnije uči.
Kad prođe prvih 3-6 sedmica zelena stolica više ne znači glad, već sijaset drugih stvari. Čak i ako popijete gazirani sok, prepun vještačkih boja (da ne pričam o drugoj industrijskoj hrani) možete uzrokovati promjenu bebine stolice.
Zelena stolica kod dojene bebe može biti od majčine ishrane, pa i od lijekova ako ih uzima.
Važno je da dojena beba u prvim sedmicama ima 4-5 stolica, 6-8 popišanih pelena. A i to je neka okvirna ocjena, jer neke bebe pauziraju sa stolicom i u tim prvim danima a da nemaju nikakav problem. Izostanak stolice treba biti upozorenje da se provjeri opće stanje, ako nema nikakvih pokazatelja da je takva probava simptom tj. posljedica problema treba je prihvatiti kao bebin uobičajeni metabolizam.
Lejla, ja sam samo onako komentarisala boju kakice, moja cura ima 2,4 godine i dojila sam svega 2mj.... Ali svejedno sam bila opterecena bojom - budala....
Ova priča se odnosi i na ne dojene bebe, samo što je kod njih kaka dosta čvršća jer je AD puno nesvarljivih sastojaka. A pričam je da razbijem famu zelene kake koja u glavama mama znači isto što i "beba umire od gladi"
Nisam htjela vise Salim se, nije mlijeka bilo vise...stres, zivot u zajednici...i tako... Svejedno hB imam zdravo, lijepo i pametno dijete.... Ni moja mama nije dojila, mene 8 dana, brata je uspjela 14....
Ova priča se odnosi i na ne dojene bebe, samo što je kod njih kaka dosta čvršća jer je AD puno nesvarljivih sastojaka. A pričam je da razbijem famu zelene kake koja u glavama mama znači isto što i "beba umire od gladi"
E to ne daj Boze da je slucajno sta drugo u pitanju Ista sam bila....
super andjelo :) bas mi je drago da ste prebrodili probleme. sve ce to akoBog da biti ok...
ja sam se u svemu najmanje brinula oko kaka jer ovaj moj i dan dans kaki pocesto. jedino mi je bilo cudno sto je tecnija stolic ajer curica koju sam hranila sa ad je imala skorz drugaciju. al sad sam navikla i skontala kad ga uhvati da kaki onako raspremljen gotova sam i ja:) frcne nekako :)