|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  106 107 [108] 109 110   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
9.4.2012 23:25:17   
M kao Mama
Lejla Ka,ja ko padobranac, kada će opet biti okupljanje trudnica i dojilja

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2676
9.4.2012 23:27:23   
animagical
da i ja bahnem na temu...imam ovaj neki stomacni virus cini mi se, povracam, boli me stomak i imam malo temperature...bebac evo dva dana bas pocesto kaki, jel mu to moze biti od mene? i par puta je kakio pjenusavo... inace, ne djeluje nimalo bolestan hB, samo ta cudna cesta kaka

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 2677
9.4.2012 23:30:16   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: anđelo

tako je teško pisati sa jednim prstom i bebomda,a......zaboravila sam reći da beba ima žuticu 10,9 i da ga ona uspavljuje a ja ga moram buditi da jede i onda on sisa sa pauzama ja ga brišem mokrom gazom sterilnom da ga potaknem ....bojim se da ne počne gubiti na kilaži.
do sad je imao zlatno žutu stolicu i jedno 6 pokakanih pelena.čim ručki on kaki,ali ja sve mislim da su te lijepe stolice od dohrane kojih je danas bilo 3....ali sam zadnju dala u 2 i to 20 ml...

spavala sam danas 1 sat....a zaboravila da ručam koliko ga cesto dojim ,pa ručala tek u 4....

bila mi i patronažna pa me dodatno obeshrabrila.....kao da se izmuzem pa da vidim koliko to moja beba doji,,,pa da mu dam dohranu....rekla sam je idući put izbaciti....

6 pokakanih pelena je dobro, ne može biti to sve od dohrane.

Ako je beba žuta treba joj pomoći da doji. Takve beba često i dok sisaju spavaju, a ne doje efikasno. Kad vidiš da drijema, da sisa bez gutanja obuhvati dojku slobodnom rukom između palca i ostalih prstiju skroz blizu rebara i stisni kao da želiš cijediti mlijeko. Posmatraj bebu. Drži dok ne vidiš da je počela sisati i gutati. Onda pusti pritisak (pritisak naravno ne treba biti jak da ti stane krv u dojci user posted image
Pustiš bebu da siše, pa ako opet primjetiš da "mrlja" ponoviš stisak.

Još sam čula preporuku da se bebi sa žuticom dok drijema povuče prstom uz rub lica od vrha uha pa niz viličnu kost do brade na onoj strani koja je dostupna mami, da je se tako potakne na sisanje (nadam se da si shvatila, jagodicu prsta staviš na rub lica blizu vrha uha i onda uz lagani pritisak vučeš ispred uha, niz vilicu do brade).

Možeš i prstima "tjerati" mlijeko dok beba uredno doji od rebara niz dojku prema bradavici u okolo dojke koliko možeš dohvatiti, da pomogneš da masnije mlijeko lakše ide.

Sve je ovo neka normala na početku, ne brini, sve će te vi to prevazići.

Patronažna griješi, izdajanje nije pokazatelj ničega, a samo može zabrinuti majku. Ohrabri se i ne daj dohranu. Odvaži se i izdrži što duže.

Kad beba na jednoj uz masaže podoji maksimalno ponudi drugu dojku i opet pomaži da se što bolje doji. Ako i nakon toga beba opet želi na dojku ti je opet vrati na onu prvu.

Bebe su na početku života nekad nervozne i mimo gladi, pokušaj je umiriti nosanjem, ljuljuškanjem, pjevanjem (evo polsa za oca, da se povezuje sa bebom). ako je uspijete smiriti opet ponudiš dojku.

Sad se proizvodnja uspostavlja, čas je previše, čas premalo, a nešto sa strane će poremetiti onu mjeru koliko treba i proizvodit će se manjak.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2678
9.4.2012 23:33:07   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

Lejla Ka,ja ko padobranac, kada će opet biti okupljanje trudnica i dojilja

Usaglašavamo se ovih dana, javim čim budem znala user posted image

IZVORNA PORUKA: animagical

da i ja bahnem na temu...imam ovaj neki stomacni virus cini mi se, povracam, boli me stomak i imam malo temperature...bebac evo dva dana bas pocesto kaki, jel mu to moze biti od mene? i par puta je kakio pjenusavo... inace, ne djeluje nimalo bolestan hB, samo ta cudna cesta kaka

Ako nije bolestan, ako ne vidiš da mu to nešto smeta ti mu samo ponudi više tekućine i ne brini. Naravno ako ti se čini da je to baš nešto neuobičajeno, da ga iscrpljuje obavezno idi kod ljekara.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 2679
9.4.2012 23:35:23   
animagical
jedina tekucina koju on prihvata je ova iz sike, zato i pitam, da li da mu dok sam bolesna nudim cesto da doji?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2680
9.4.2012 23:38:23   
Lejla Ka
Moram sad malo kontra napada na patronažne user posted image

Istina je da im je znanje o dojenju na niskom i zastarjelom nivou. Isto je tako istina da najčešće nailaze na mame koje idu linijom manjeg otpora pa se ni one više ne trude.

No njihova je uloga u prvim danima ipak ne procjenjiva jer su one ipak iskusne i istrenirane da primjete neke stvari koje mogu biti opasne po bebin život u tim prvim danima kad je beba kući.

Neka njih zlu ne trebale. Samo pomislite kako je u manjim sredinama gdje nema nikakve patronažne službe kad dođete kući sa prvom bebom.

Mi ćemo se boriti za dojenje za početak sa naše strane, pa ćemo onda početi zahtjevati od patronaže da nam ne savjetuju dohranu već da nam pomognu ako mogu i znaju sa dojenjem. Tad će i one početi mjenjati svoje načine rada i tražiti znanje. To nam je misija za buduće mame koje dolaze poslije nas.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2681
9.4.2012 23:40:58   
Lejla Ka

jedina tekucina koju on prihvata je ova iz sike, zato i pitam, da li da mu dok sam bolesna nudim cesto da doji?

Nudi slobodno.

Neće vode?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 2682
9.4.2012 23:41:51   
animagical
da i ja potvrdim svojim iskustvom cinjenicu da izdajanje nije mjera kolicine mlijeka...ja i dan danas mogu max 40 ml izdojiti od jednom, a bebac nikad za 7mj flasicu dohrane nije dobio, ocigledno da on dosta vise popijeuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2683
9.4.2012 23:43:26   
animagical

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Nudi slobodno.

Neće vode?

hoce-da prosipa...popije mozda gutljaj iz soljice, ali flasicu, magicnu casu, kasiku, spricu...sve ispljune...user posted image ne znam na koji nacin da mu vise ponudim...on i sada doji bas dosta, minimalno 5 dnevnih podoja, ne racunajuci budjenja po noci...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2684
10.4.2012 8:04:53   
Miracle*3
Ma sto se tice patronaznih, sad kad je dolazila, nije bas direktno, ali kad je govorila za zuticu, rekla mi je kako je njena kcerka prestala dojiti jer to kao moze biti laktacijska zutica i dok doji da beba ima, ja sam je tako pogledala da je odma pocela da se ispravlja, eto ne govorim ja vama da vi ne dojite, nego eto moja kcerka....
A vala ok za te neke znakove koje moze prepoznati, a sto se tice dojenja prije bi ja ili neka mama sa iskustvom nekom pomogle nego one, cast izuzecima.

LejlaK, a zasto je tako u malim sredinama i selima, ja znam kad odem svekrvi, tamo se svi ibrete sto ja dojim, sad pogovtovo, komentari su ih doji ona i onu djecu je do dvije godine. Sve se svodi na to da se da flasica, da se vidi koliko beba popije i kao svi mirniuser posted image

Bilo bi dobro napraviti tu akcije neke i predavanja, ako nista brosure dostaviti u te ambulante i DZ

Neposredna veza do poruke: 2685
10.4.2012 8:16:25   
anđelo
ono što mene najviše buni i zabrinjava je to da je u porodilištu znao popiti i 50 ml mlijeka ,jednom čak 70 ali je zato spavao 10 sati.....i sad se ja brinem da li mu je dovoljno ovo što podoji,.i da će početi gubiti na kilaži.
evo malo prije je dojio i brzinski izdojio obje sike za 20 minuta ,10 minuta jednu,10 minuta drugu.primjetila sam da kad izdoji onaj prvi dio mlijeka ,da postane nezainteresiran za onaj masni dio,baš kao da mu je to teško da vuče pa se ulijeni.
te stolice što ima su male količinski,za razliku od onih u porodilištu.one su bile čvršće a ove su rjeđe.

hvala Lejla na savjetima ,hvala i ostalim ženama....samo da znate da ste mi velika podrška i da mi dajete snagu za dalje.....odlučila sam danas nikako ne davati ad...već samo dojku,pa ću pratiti boju stolice

javim se opet

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

Neposredna veza do poruke: 2686
10.4.2012 10:02:03   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: anđelo

ono što mene najviše buni i zabrinjava je to da je u porodilištu znao popiti i 50 ml mlijeka ,jednom čak 70 ali je zato spavao 10 sati.....i sad se ja brinem da li mu je dovoljno ovo što podoji,.i da će početi gubiti na kilaži.
evo malo prije je dojio i brzinski izdojio obje sike za 20 minuta ,10 minuta jednu,10 minuta drugu.primjetila sam da kad izdoji onaj prvi dio mlijeka ,da postane nezainteresiran za onaj masni dio,baš kao da mu je to teško da vuče pa se ulijeni.
te stolice što ima su male količinski,za razliku od onih u porodilištu.one su bile čvršće a ove su rjeđe.

hvala Lejla na savjetima ,hvala i ostalim ženama....samo da znate da ste mi velika podrška i da mi dajete snagu za dalje.....odlučila sam danas nikako ne davati ad...već samo dojku,pa ću pratiti boju stolice

javim se opet

Zaboravi mililitre AD-a! Ono se ne može mjeriti ni porediti sa tvojim mlijekom! To što je pio u porodilištu nije mjera ničega. Koliko djete pojede AD-a ne pruža nikakvu mjeru majčinog mlijeka jer to su dvije potpuno različite tvari.

To bi ti bilo, slikovito, kao da mjeriš koliko možeš pojesti čorbe od brokula prema tome koliko si pojela masne jagnjetine sa ražnja. Isti ti primjer može slikovito objasniti i spavanje bebe poslije tvog i kravljeg mlijeka iz AD-a, poslije čorbe od brokula ti si aktivna i puna energije, poslije masne jagnjetine sa ražnja možeš samo u horizontalu.

Isto tako, novorođenče se mjenja iz sata u sat, toliko je intenzivan njegov napredak u prvim danima. Tvoja beba danas nije ni blizu onoj u porodilištu po nivou razvoja i zrelosti organizma. Zato nemoj to upoređivati.

Ne razmišljaj o kilaži, koncentriši se na broj i kvalitetu podoja. Ako dijete za sad ima žuticu ono neće spektakularno dobijati na težini, ali to je OK i to ne treba da te brine.
Ako obezbjedimo da dovoljno često i kvalitetno jede osigurat ćemo da se bilirubin izbacuje iz organizma i da težina ide uzlazno.

Ovo što opisuješ za drijemanje nakon prvog mlaza mlijeka je sasvim normalno, uobičajeno za novorođenčad i bez žutice, a kamoli sa žuticom. Zato je bitno da bebu u toku podoja animiraš, diraš, štipkaš, a uz to primjeniš i masaže dojki koje sam ti prije opisala da bi beba što više zaista pojela.

Što se teče količine stolice, i mrlja veličine kovanice 5KM se smatra stolicom. Stolica dojene bebe je tečna, dojene bebe nemaju čvrstu stolicu, i tako i treba da bude kod dojenčadi. Čvrsta stolica se javlja kod djece koja se hrane AD-om i jedan je od glavnih problema jer dojenačka crijeva nisu projektovana da rade sa čvrstom stolicom.

Beba koja ima stolicu jede, jer to pokazuje da ostaje nešto viška nakon što se hrana probavi.

Samo hrabro naprijed.

Ne znam šta su ti medicinari rekli, ali je općenita preporuka za novorođenčad sa žuticom da im se podoji nude na 1,5h do maksimalno 2h, i da ih se nikako ne pušta da budu bez obroka duže od 2-3h.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2687
10.4.2012 10:24:37   
chuci
anđelo navijam za tebe
user posted image user posted image user posted image user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2688
10.4.2012 10:28:37   
teacher75

IZVORNA PORUKA: chuci

anđelo navijam za tebe
user posted image user posted image user posted image user posted image

i jaaaauser posted image lejla ka, svaka ti cast, super si ovo objasnilauser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 2689
10.4.2012 10:50:34   
Hurma
uh ta žutica vec ludujem zbog nje...

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 2690
10.4.2012 10:54:14   
animagical
ne mora zutica biti toliko strasna...moj sin je imao, trajalo mu je sigurno desetak dana..dojenje je to vrijeme islo kilavo, ali se mora malo pomoci bebi, te kompresije, te razbudjivanje... mm i ja od muke nismo znali sta cemo jednom prilikom, pa ga oboje navalili ljubiti istovremeno da ga malo razbudimo...sad mrzi kad ga se ljubi, ostalo djetetu u sjecanjuuser posted image

(odgovor članu Hurma)
Neposredna veza do poruke: 2691
10.4.2012 10:57:56   
Hurma
e pa mi smo naseg kupali a on spava, oci zatvorene i dijete spava, ali fakat, dok nije tu noc zavrsio u bolnici "pod neonkama"... neponovilo se...

Neposredna veza do poruke: 2692
10.4.2012 11:09:49   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Hurma

e pa mi smo naseg kupali a on spava, oci zatvorene i dijete spava, ali fakat, dok nije tu noc zavrsio u bolnici "pod neonkama"... neponovilo se...

Ma i neonke su dobro rješenje, nemoj se time opterećivati.

Usput, kako ide Hurma user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Hurma)
Neposredna veza do poruke: 2693
10.4.2012 11:16:50   
Hurma
user posted image jos 13 dana... a ja kao leptir... mislim da nece jos... ali jos uvijek se zamaram starom pricom , kao sto vidis, žutica, uspavanost... dojenje itd :)

ali bice dobro, ovaj put imam tebe, forum... user posted image

odoh sad na pregled.... nadam se da ce nam se anđelo brzo javiti sa super vijestima...

pusaaaaa

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2694
10.4.2012 11:19:46   
ivannna
Evo sad i ja malo ko padobranac, dođem kad se javi problem :)
Kako beba raste (sad ima puna dva mjeseca) jedni problemi s dojenjem nestaju a drugi nastaju. Sad se dešava uglavnom u poslijepodnevnim i vecernjim satima, da beba pocne ili prvo više kenjkati, plakati jer je gladna, ja je hocu staviti da doji ali cim je približim dojci da je ona ustima dotakne (znači ni ne pokuša da je uhvati) strasno se rasplače, da se kocene, dignem je odmah pokusam umiriti pa opet dati dojku i opet ista stvar, e sad postaje sve gladnija i nervoznija i ne može se više nikako umiriti i onda upadamo u začarani krug glad-nervoza-ne može da jede-onda postane i umorna=plač koji se jako teško može smiriti.
Onda je pokusam nekako uspavati na kratko pa cim se pocne buditi dati da doji i onda uspije, ali ni to ne upali svaki put. Pokušala sam i ponuditi da jede dok se jos nije rasplakala od gladi nego dok je mirna, ali i onda se jako rasplače. Sinoc smo nekako uspjevali jesti tako što ja skakućem po onoj pilates lopti pa ona nekako uhvati dojku.
To nam je baš problem, a ne mogu ni da na slutim zašto je primicanje dojci tako rasplače. A cim uspije uhvatiti dojku i povuci odmah se smiri i nastavi normalno da doji.
Predpostavljam da je i to jedna od faza, al eto ako neko zna kako je lakse prevazići bilo bi super.

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 2695
10.4.2012 11:32:32   
smajli80

IZVORNA PORUKA: Hurma

Moja kćerka je imala žuticu i stalno spavala,čak smo 3.dan porođenju završili u bolnici na pedijatriji zbog ovog.Za 3 dana oslabila je 350 gruser posted image .Po dolazsku na odjel doktorica je savjetovala AD(sva sreća pa je nisam poslušala),prišla mi je jedna starija med.sestra i rekla-mašalah vide grudiuser posted image a kod mene grudi kao dvije lubenice.Rekla mi je samo ti izdajaj svoje mlijeko i daj na flašicu dok malo ne ojača da može vući.Tako je i bilo izdajala onakva sva sječena poslije teškog poroda,i treći dan kad je malo ojačala ponudim joj prvo siku koju malo izmuzem da lakše ide pa onda flašicu sa svojim mlijekom.4.dan već nema flašice samo dojenje.
Sve se može kad se hoće i kad ti ima ko objasniti-samo se teba malo potruditi i rezultati će biti tu.user posted image user posted image

Sad već dojim već drugo dijete i mogu da se pohvalim jako uspješno za 2mj.je dobio 2900gruser posted image

Pitanje za moju dragu teta Lejluuser posted image -Može li se javiti prepunjenost dojki u ovom periodu dojenja-bebi je 2.5mj.Imam toliko puno mlijeka da bih komotno mogla hraniti dvoje djece.Kad bih pila tekućine koliko mi se traži morala bih se izdajati.Svaki put kad doji iz druge izlazi velika količina mlijeka.I dokad traje ta pojava jer tačno ne smijem da se hranim i pijem tekućine koliko mi organizam traži.

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Hurma)
Neposredna veza do poruke: 2696
10.4.2012 12:03:59   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: ivannna

Evo sad i ja malo ko padobranac, dođem kad se javi problem :)
Kako beba raste (sad ima puna dva mjeseca) jedni problemi s dojenjem nestaju a drugi nastaju. Sad se dešava uglavnom u poslijepodnevnim i vecernjim satima, da beba pocne ili prvo više kenjkati, plakati jer je gladna, ja je hocu staviti da doji ali cim je približim dojci da je ona ustima dotakne (znači ni ne pokuša da je uhvati) strasno se rasplače, da se kocene, dignem je odmah pokusam umiriti pa opet dati dojku i opet ista stvar, e sad postaje sve gladnija i nervoznija i ne može se više nikako umiriti i onda upadamo u začarani krug glad-nervoza-ne može da jede-onda postane i umorna=plač koji se jako teško može smiriti.
Onda je pokusam nekako uspavati na kratko pa cim se pocne buditi dati da doji i onda uspije, ali ni to ne upali svaki put. Pokušala sam i ponuditi da jede dok se jos nije rasplakala od gladi nego dok je mirna, ali i onda se jako rasplače. Sinoc smo nekako uspjevali jesti tako što ja skakućem po onoj pilates lopti pa ona nekako uhvati dojku.
To nam je baš problem, a ne mogu ni da na slutim zašto je primicanje dojci tako rasplače. A cim uspije uhvatiti dojku i povuci odmah se smiri i nastavi normalno da doji.
Predpostavljam da je i to jedna od faza, al eto ako neko zna kako je lakse prevazići bilo bi super.

Ivannna, jeste faza. Popodnevne nervoze su veoma česta pojava kod dojenčadi. Oni tad čak nisu ni toliko gladni koliko su nervozni od cjelodnevnog upijanja utisaka. Zato se tako ponašaju.
Ti već sve radiš kako treba da to prevaziđete. Na žalost nema čarobno dugme da se ove krize isključe, ali bitna je vaša ispravna filozofija da se dijete na bilo koji njemu odgovarajući način smiriti pa mu tek onda ponuditi dojku.

Ne brini, ova kriza nije od gladi i neće uticati na napredovanje. To je samo jedna u nizu normalnih razvojinih faza. Ova nije ugodna, no šta je tu je user posted image

IZVORNA PORUKA: smajli80

Pitanje za moju dragu teta Lejluuser posted image -Može li se javiti prepunjenost dojki u ovom periodu dojenja-bebi je 2.5mj.Imam toliko puno mlijeka da bih komotno mogla hraniti dvoje djece.Kad bih pila tekućine koliko mi se traži morala bih se izdajati.Svaki put kad doji iz druge izlazi velika količina mlijeka.I dokad traje ta pojava jer tačno ne smijem da se hranim i pijem tekućine koliko mi organizam traži.

Ti očito proizvodiš dosta. Neke majke jednostavno imaju povećanu produkciju, i to je za njihov organizam normalno. Kad će se smanjiti na neku tebi prihvatljivu mjeru ti isto tako ne mogu precizno odgovoriti, zavisi od tvog organizma. Važno je da to mlijeko slobodno teče, da ga ništa ne zaustavlja u grudima da ne bi pravilo probleme.

Računa se da se neka normala u ritmu dojenja postiže oko bebinog 4. mjeseca. No to ti nije garant. Ja sam isto bila jako produktivna i prvih 8 mjeseci (koliko je sin gotovo isključivo dojio) sam nosila po dva jastučića, koja bi uvijek bila komplet mokra na onoj strani na kojoj nisam dojila.

Imaš li koga u blizini da mu treba viška mlijeka za bebu :)

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 2697
10.4.2012 12:33:03   
chuci
smajli80 meni se uravnotežilo sa neka 3,5 - 4 mjeseca da nema prepunjenosti, a dotada kao kod tebe bilo

ivannna već nekoliko puta su se javljale mame sa istim problemom ovdje. i moja je to isto radila i nakon nekog vremena je prestala. ono što je nama pomagalo jeste skretanje pažnje, i to tako što smo neku igračku koja pjeva (plavi zeko i to pjeva poprilično glasno) palili gdje bi se ona nekako zbunila i uspjela početi dojiti. a isto kao kod tebe čim počne dojiti nema više problema.
baš mi žao što nisam snimila kako se to dešavalo (u toj nervozi, zašto, kako nije mi nikad palo na pamet). ja nisam ni skontala da druga djeca to rade dok nisam vidjela da je neka mama ovdje pitala pa se javilo još nekoliko njih da im se isto dešavalo.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2698
10.4.2012 14:21:25   
anđelo
Hvala Lejla K na objašnjenju. Evo npr jutros oko 8-9 ja dosta kvalitetno i obje sike izdojio ali od tada spava sve do 12h. Nisam uspjela da ga probudim uobičajenim metodama. Malo se razbudi, uzme 2-3 gutljaja i zaspi na siki po sat vremena. U tih sat vremena ja ga budim da dalje doji ali on kao nadrogiran. Opet je malo prije dojio jednu siku desetak minuta pa sada je opet u snu. Kad ga budem budila koliko dugo mora da doji i da li obje sike treba da doji? Koliko vremenski nakon sat i po spavanja treba da doji?

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 2699
10.4.2012 14:43:16   
Lejla Ka
Anđelo nije bitno toliko koliko provede na dojci već da što više tog vremena primjetiš da guta mlijeko.

Kad prihvati dojku ti onda svim silama nastoj da što više produžiš vrijeme koje mlijeko ide u usta i beba ga guta. To postižeš masažom dojke. Možeš i zagrijavati dojku toplim oblogama (vrelom vodom pokvasiš pamučnu pelenu pa omotaš dojke prije podoja) da se tkivo opusti i mlijeko lakše teče. Kad beba počne da sisa ti prstima prelazi od rebara prema bradavici u okolo dojke kao da tjeraš mlijeko van. Ako beba drijema stisni dojku blizu rebara između palca i ostalih prstiju kao da želiš iscjediti mlijeko. Dirkaj bebu, začepi joj nosić, razgoliši tabane ...

Ja znam kako je buditi uspavanu bebu i da je to katastrofa teško, no potrudi se pa koliko uspiješ.

Ako popije par gutljaja i spava, a ne reaguje na masažu i kompresiju dojke odvoji bebu od dojke. Staviš mali svoj prst u ugao bebinih usana da opusti vakum. Možda se tad beba razbudi.

Znam da je frustrirajuće, no bitno je da ulažeš trud i radiš od podoja do podoja. Sigurno će se isplatiti.

Obavezno pazi na svoju ishranu, da bude što redovnija, i grabi makar koji period bebinog sna da i ti odspavaš koju turu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  106 107 [108] 109 110   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  106 107 [108] 109 110   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Pol
amaniamanic

Doktor .mi je rekao pol djeteta ali je rekao da nije siguran 14-sam sedmica..Jesam li se prerano pocela radovati sinu:):)))

odgovorite mi (97%)

odgovorite mi (3%)

Broj svih glasova: 66

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *