Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 15:28:14
migule
pozdrav svima! nadam se da mi neka od vas moze pomoci. naime moj malac (22 mj.) je imao upalu grla pracenu trodnevnom temperaturom.dobili smo xiclav sirup koji smo pili 7 dana. zavrsili smo u ponedjeljak navece a on je od sinoc dobio nekakav osip po tijelu. uglavnom po ledjima, malo ispod vrata i po prsima. da napomenem, osip uopce ne izgleda strasno, vec kao iziritirana koza koja se malo crveni. mene zanima moze li sve ovo biti mozda zakasnjela reakcija na sirup, obzirom da je tokom koristenja istog imao i ceste proljeve. ne ide mi se rado doktoru pa ako je neko imao slicno iskustvo molim da mi odgovori. hvala vam unaprijed:)
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 15:42:33
migule
ma znam i ja za trodnevni virus, ali od temp. do ovog osipa je proslo vise od tri dana, cak 7-8 dana. eh sad, jel antibiotik mogao odgoditi pojavu osipa ne znam. uglavnom hvala na odgovoru. sacekat cu jos, pa ako se bude ne daj Boze sta pogorsalo doktor nam ne gine.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 16:04:07
ElmaB
IZVORNA PORUKA: migule
ma znam i ja za trodnevni virus, ali od temp. do ovog osipa je proslo vise od tri dana, cak 7-8 dana. eh sad, jel antibiotik mogao odgoditi pojavu osipa ne znam. uglavnom hvala na odgovoru. sacekat cu jos, pa ako se bude ne daj Boze sta pogorsalo doktor nam ne gine.
Ne bih da te prepadam ali ja bih dijete ipak odvela ljekaru. Čisto da budeš sigurna da je sve ok.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 21:24:29
dinaa
Molim vas ako neko zna da brzo odgovori,koliko smije Dalsy sirup stajati otvoren. Nemogu da se sjetim kad sam ga otvorila a rok mu je do 9-og mjeseca ove godine.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 21:30:24
dinaa
Bio je u ormaricu u kupatilu a tu nema grijanja ma veliko dijete mi ima temp.koja ne spada od paracetamola a imam Dalsy ali neznam kad ga otvorih i kad si vec tu da te pitam jel on smije cijelu tabletu paracetamola popiti ima 10 i po godina i dosta kg
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 21:33:27
Apotekarka
Vidjet ces po izgledu sirupa dfa li se promjenio a ne bi trebao ako je hladno u kuopatilu,paracetamol smijes mu dati cjelu tabletu mada ako je visoka temp u svakom slucaju je onda dalsy bolji izbor lijeka....Nek deckic brzo ozdravi
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 24.3.2012 23:26:47
Neca xxx
Iman, mislim da smije malo vode, a pokusaj joj dati i caj od majcine dusice, bez secera. Ja sam imala trovanje salmonelom i to su mi davali da pijem u bolnici. Mada, prva dva dana kada je povracanje bilo najjace, povracala sam sve sto sam popila, pa i caj.
Daj joj HIPP ORS ili jos bolje Orosal ako zeli (ja ga nisam mogla popiti, nema sanse). I pokusaj sa vodom, ali pomalo. Mozda da joj dajes spricom ili onom pumpicom, male kolicine ali cesce.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 29.3.2012 13:23:37
DM
Eh ovako-mlađi ima neki osip već 5-6 dana(tipično alergijski) i bili smo kod doc-ona potvrdila isto-dobili standardnu terapiju....
Stariji od preksinoć iam neki skroz čudan osip-nije izražen na koži(nemože se opipati) nego samo obojen-crvenkasto-plav , sitan. Jučer se proširio-na prsa, potpazuhe i prepone.... Sinoć ga istuširam hipermanganom i dam kašičicu sirupa lostop(flonidan), ali danas isto Odemo doc(opšte prakse , jer nam ne radi pedijatar na školskom odjelu-već ljekar opšte prakse ) i on sumnja na šarlah , mada opšta KS ne ukazuje da je 100% to(grlo mirno, bez temperature i ostalih simptoma) Meni po slikama koje sam proguglalla ne liči na šarlah... Idemo sad na infektivnu polikliniku i na dermatologiju(ja sam tražila uputnicu za infektivnu) i ujutro radimo nalaze krvi i briseve.
Htjede nam dati antibiotik(ako nećemo još ići na kliniku)ali eto nakon pregleda gore-da onda uzmemo terapiju!
Šta biste vi uradile da je u pitanju vaše dijete? Da li mi je dugo čekati nalaze poslije vikanda(jer neće sigurno prije biti) ili biste uključile antibiotik?
P.S. Kod mlađeg nam doc reče da je moguće i od kontakta maca/pas-da li je i kod starijeg to moglo biti-samo u drugačijem obliku?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 29.3.2012 13:34:25
DM
Na kliniku idemo obavezno(i dermatologu i na infektivnu)-ali me ovi antibiotici ubijaju u pojam Grlo mirno(i po doc pregledu-a on često dijagnosticira crveno i "krhne"zinnat-koji ni jednom nismo popili jer su brisevi bili u redu), a i on je dovoljno razuman da mi kaže da li ga grlo boli/pecka i sl.!