Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
anidla salis se zar ne? Uostalom, svaki roditelj treba da odluci sta misli da je najbolje za njegovo dijete i da to izabere. Ja sam samo rekla moje misljenje o tome: obrezivanje traje 1 minutu i poslije toga boli, koja god anestezija da se koristi. Koga interesuje vise o nacinu na koji djeluje opsta i lokalna anestezija moze procitati i na internetu pa da odluci. Ja znam sta bih ja izabrala! Ja sam krajnike operisala sa 23 godine. I jedva nasla stelu da mi rade u opstoj anesteziji, jer kao odraslima rade u lokalnoj. A mene stvarno strah bilo, kontam kad pocnu da rade, a ja sve cujem, vidim ... ma ne da cu se onesvjestiti, nego cu u komu pasti. I tako nadjem stelu, opsta anestezija (da napomenem i ovdje se radi o kracem zahvatu koji ne trazi da pacijent bude u dubokoj anesteziji), ukljuce meni oni anestetik, on nikako da pocne djelovati, malo pojacaju dozu, obave zahvat i jedva me nakon toga probude
Totalana anestezija regira direktno na mozak...dovodi do stanja spavanja pri kojem receptori mozga nemaju dojećanje bola ali ni sjećanja. lokalna anestezija djeluje samo na dio koji se tretira...ona ne dotiče mozak. Uglavnom to su mnogo blaža sredtav ili inekcija koja je manje rizična. totalnu anesteziju ne preporučuju alergičnima, pušačima, asmtičarima itd... oporavak je također različit kao i nsu pojave kod totalne su mnogo izražajnije.
Ima razlike
ima i ovakve djece
Draga hanady, postujem tvoje znanje/saznanje,ipak sam vjerovala covjeku/doktoru nauka, da mom djetetu apsolutno nista nece biti od opste anestezije. Ja sam se nje bojala jer sam i sama 3 puta bila uspavljivana, ali NE MOZE SE POREDITI ta anestezija sa anestezijom koju oni daju malim bebama.
Uostalom, ko bude sunetio dijete u sanasi, neka razgovara i sa doktorom i sa glavnom sestrom, da se ne lazemo ovdje i ne uvjeravamo jedna drugu
anidla salis se zar ne? Uostalom, svaki roditelj treba da odluci sta misli da je najbolje za njegovo dijete i da to izabere. Ja sam samo rekla moje misljenje o tome: obrezivanje traje 1 minutu i poslije toga boli, koja god anestezija da se koristi. Koga interesuje vise o nacinu na koji djeluje opsta i lokalna anestezija moze procitati i na internetu pa da odluci. Ja znam sta bih ja izabrala! Ja sam krajnike operisala sa 23 godine. I jedva nasla stelu da mi rade u opstoj anesteziji, jer kao odraslima rade u lokalnoj. A mene stvarno strah bilo, kontam kad pocnu da rade, a ja sve cujem, vidim ... ma ne da cu se onesvjestiti, nego cu u komu pasti. I tako nadjem stelu, opsta anestezija (da napomenem i ovdje se radi o kracem zahvatu koji ne trazi da pacijent bude u dubokoj anesteziji), ukljuce meni oni anestetik, on nikako da pocne djelovati, malo pojacaju dozu, obave zahvat i jedva me nakon toga probude
ne salim se, mrtva sam ozbiljna. ja sam za opstu anesteziju.
ja sma tri puta u životu bila pod opštom anestezijom...svaki put je bilo različito... ovisi koliko kilograma imate, koliko traje zahvat itd... oporavak od iste u vezi je sa time...meni su djelovale sva tri puta ali oporavci sumi bili teški... smao nakon carkog nisma je pobratila prepala se...a namanjega intenziteta mi je tada data....
No kada govorimo od djeci, potpuno isti parametri su za davlje totalne anestezije, kilaža, vrijeme potrebno za zhavat, opće stanje roganizma djeteta itd... samo jedna razlika i osnovna je direktab ujecaj na mozak...
svaka opsta anestezija, je ista, nema tu poredjenja ili neporedjenja s onom za odrasle, nije druga vrsta...ide po kilazi tako je logicno manja doza za manje kila i nosi daleko veci rizik od lokalne, koja kako joj i ime kaze djeluje lokalno...rizici su zadnjih godina znacajno umanjeni time sto dr prate bebu, disanje, pritisak itd itd, ali niko ne moze obecati da nece nista niti tj da nije uopste opasno...rizici idu od respiratornih problema, rizik gusenja, djelovanje na mozak, pa do zadnjih istrazivanja mayo klinike da osobe koje su primile opstu anesteziju od 12 mjeseci starosti, kasnije u zivotu imaju poteskoce s ucenjem... krajnja odluka je na roditelji, ali isto tako trebaju biti upoznati sa svim informacijama da bi donijeli tu odluku...
Ma ne pitala sam jel se salis kada pitas koji je rizik opste anestezije? Mislim, valjda si svjesna da npr kada namazes voltaren kremom bolna ledja nije isto kao i kada popijes voltaren tabletu.
Voltaren kremu mazala jesam, doduse na nogu a tabletu voltaren nisam nikad popila nisam kompetentna da ti odgovorim
pitacemo hanady
Totalana anestezija regira direktno na mozak...dovodi do stanja spavanja pri kojem receptori mozga nemaju dojećanje bola ali ni sjećanja. lokalna anestezija djeluje samo na dio koji se tretira...ona ne dotiče mozak. Uglavnom to su mnogo blaža sredtav ili inekcija koja je manje rizična. totalnu anesteziju ne preporučuju alergičnima, pušačima, asmtičarima itd... oporavak je također različit kao i nsu pojave kod totalne su mnogo izražajnije.
Ima razlike
ima i ovakve djece
Draga hanady, postujem tvoje znanje/saznanje,ipak sam vjerovala covjeku/doktoru nauka, da mom djetetu apsolutno nista nece biti od opste anestezije. Ja sam se nje bojala jer sam i sama 3 puta bila uspavljivana, ali NE MOZE SE POREDITI ta anestezija sa anestezijom koju oni daju malim bebama.
Uostalom, ko bude sunetio dijete u sanasi, neka razgovara i sa doktorom i sa glavnom sestrom, da se ne lazemo ovdje i ne uvjeravamo jedna drugu
ima...imaš i djecu do 12 godina čiji roditelji i ne zanju d apuše a idu na operacije i daju lažne informacije sin moje zaove je brohitičar, ima alergiju na polen, grinje i bio je stalno bolestan... sunećen je u bolnici pod lokalnom anestezijom sa 5 godine... zaplakao jeste a oporavak je bio iznenađujuće dobar...moja zaova nije htjela potpisati totalnu anesteziju za sunet jer je za operaciju krajnika na godinu prije bio pod totalnom anestezijom...ona kao maka nije htjela dva puta u isti rizik. To je njeno pravo...
a ovaj dio o poštivanju moga znanja i sazanja...rekoh različito je u doziranju....ovisi o drugim faktorima...ali toralna anestezija djeluje direktno na mozak dok loklana na mjesto koje se tretira...
To je podatak koji je fakat i tačan...
I nije isto kod odraslih kao kod djece... ali nemojmo se lagati i govoriti da je isto totalna i loklana i da su rizici isti....
Svako ima pravo izbora...i sama bih kao majka vjerovatno poželjela da ne plače, ne sojeti i ne vidi...al što je fakat fakat je...isto nije, razlika je velika. za dijete je lakše da se ne sjeća...ali ako je to
pitacemo hanady
Smatram da jesam kompetentna da pricam o ovome zato sam i komentarisala. No, kao sto sam vec rekla, sve to je individualna stvar. I bezveze smo otisli sa teme, samo cemo jos vise zbuniti mame koje pocnu citati ovo ne bi li koji pametan savjet pronasle. i jos nesto: naziv teme mi je malo ; pa zar postoji sunet zenskog djeteta?
Ma ne pitala sam jel se salis kada pitas koji je rizik opste anestezije? Mislim, valjda si svjesna da npr kada namazes voltaren kremom bolna ledja nije isto kao i kada popijes voltaren tabletu.
Voltaren kremu mazala jesam, doduse na nogu a tabletu voltaren nisam nikad popila nisam kompetentna da ti odgovorim
pitacemo hanady
Smatram da jesam kompetentna da pricam o ovome zato sam i komentarisala. No, kao sto sam vec rekla, sve to je individualna stvar. I bezveze smo otisli sa teme, samo cemo jos vise zbuniti mame koje pocnu citati ovo ne bi li koji pametan savjet pronasle. i jos nesto: naziv teme mi je malo ; pa zar postoji sunet zenskog djeteta?
Ja sam mislila na voltaren i kompetentnost
Nevermind....
slazem se s tobom u dvije stvari: otisle smo od teme, i sve je to na kraju individualna stvar i odluka.
Ja zelim svima svu srewcu, da prodje sto bezbolnije i bez bilo kakvih komplikacija o kakvoj god se anesteziji radilo....
Ja znam sta sam prosla (psihicki), jako tesko sam sve podnijela....sjecam se svog posta kad sam brojala mrave na plocniku dok je trajao sunet
Ali danas se ne kajem zbog nase zajednicke odluke (mene i mm) sto smo mu dali opstu....
Iskreno,najiskrenije, nije ni meni bilo svejedno, samo sam molila Boga da se probudi, pa nek place koliko hoce.....Iako sam razgovarala bar sa 4 doktora o ovome.....
sretno
ps. sebi zelim drugo dijete curicu
zasto nepotrebno rizikovati...
na predhodnim stranicama ove teme ima post mame koja je cekala 2 sata da joj se beba probudi iz opste anestezije..zamislite taj osjecaj..to sebi ne bi oprostila..radi cega? da doktorima bude lase? da manje place? da cekam da li ce se probuditi? neka hvala
Iskreno,najiskrenije, nije ni meni bilo svejedno, samo sam molila Boga da se probudi, pa nek place koliko hoce.....Iako sam razgovarala bar sa 4 doktora o ovome.....
ja ovo ne bih mogla..cekati i moliti da se probudi..
ja sam svog sina cuvala, imao je 3m i 10d..nije plakao, sve je kratko trajalo, nista strasno..
drage moje, hvala vam puno na opsirnim odgovorima, mada ako cete iskreno i dalje mi je lose i od same pomisli na to, jos i te anestezije i sve to zajedno...uhhh...samo molim dragog Boga da to sve prodje brzo i kako treba i da jos se nisam odlucila svaka ima svojih prednosti i nedostataka
Amyla obzirom da je tvoj bebać još mali, ja bih se odlučila za lokalnu. A ti opet vidi, ne nagovaram te, moje mišljenje je da mi je lokalna nekako primjerenija za manju djecu, a za ove malo starije od godinu pa naviše bih radije totalnu.
Mi smo svog bebaca sunetili prije 15 dana u sanasi. Sunet je obavio dr. Zvizdić u lokalnoj anesteziji. I mi smo se razmišljali da li lokalna ili opšta anestezija i čitajući razna iskustva, odlučili smo se za lokalnu, jer bebac će svakako plakati. Naš je plakao tih 10-15 min. koliko je već sunet trajao. Kod kuće je malo odspavao i ja imam običaj reći " vratio se svojim svakodnevnim aktivnostima, puzanju i hodanju". Našem bebacu je 11,5 mjeseci.
hej curke, možete li mi reći koliko košta sunnet u lokalnoj a koliko u totalnoj anesteziji u sanasi? (skupa sa svim pregledima koji se moraju prije toga obaviti - razgovor sa hirurgom, pedijatrom ili s kim već) Hvalaaaa
Mi smo se nedavno sunetili u SaNaSi, pod lokalnom anestezijom i kosta 200 KM, pregled pedijatra, komplet krvna slika i sunet, mi smo prezadovoljni...podrav
zdravo svima, ja sam nova clanica i jos jedna mama koja je zabrinuta oko suneta svog sincica. on ima 5 i po mjeseci i ako Bog da za nekih 15 dana planiramo sunecenje. mi smo se odlucili za sanasu i za lokalnu anesteziju, ali me zanima niz nekih prakticnih pitanja,pa molim clanice koje su vec ovo prosle da mi pomognu. Dakle, redom :
1. Da li mu vade krv za nalaze iz prsta ili iz vene i ako je iz vene, je li iz noge ili iz ruke i kolko epruveta izvade? I da li je to mnogo traumaticno za bebu? 2. Sta ste obukli djetetu kad ste ga vodili na sunet? 3.Koliko vremenski traje operacija? 4. Sta mu pripremiti da obuce kad se osuneti i kako ga obuci da ga ne povrjedim? (ne mogu ga nosti golog do auta, a plasim se da cu ga povrijediti ako mu sta obucem ) 5. Jeste li mu stavljali pamers odmah ili kada? 6.U sta ga oblaciti dok rana ne zaraste? 7. Na koji nacin da uzmem dijete i da ga nosim, a da ga nepovrijedim? 8. Koliko traje oporavak?
Nadam se da nisam postavila previse pitanja . mozda vama koji ste to vec prosli moja pitanja nece biti dosadna i smijesna, ali razumite me, ja sam samo jedna jako zabrinuta mama . hvala unaprijed na odgovorima
zdravo svima, ja sam nova clanica i jos jedna mama koja je zabrinuta oko suneta svog sincica. on ima 5 i po mjeseci i ako Bog da za nekih 15 dana planiramo sunecenje. mi smo se odlucili za sanasu i za lokalnu anesteziju, ali me zanima niz nekih prakticnih pitanja,pa molim clanice koje su vec ovo prosle da mi pomognu. Dakle, redom :
1. Da li mu vade krv za nalaze iz prsta ili iz vene i ako je iz vene, je li iz noge ili iz ruke i kolko epruveta izvade? I da li je to mnogo traumaticno za bebu? 2. Sta ste obukli djetetu kad ste ga vodili na sunet? 3.Koliko vremenski traje operacija? 4. Sta mu pripremiti da obuce kad se osuneti i kako ga obuci da ga ne povrjedim? (ne mogu ga nosti golog do auta, a plasim se da cu ga povrijediti ako mu sta obucem ) 5. Jeste li mu stavljali pamers odmah ili kada? 6.U sta ga oblaciti dok rana ne zaraste? 7. Na koji nacin da uzmem dijete i da ga nosim, a da ga nepovrijedim? 8. Koliko traje oporavak?
Nadam se da nisam postavila previse pitanja . mozda vama koji ste to vec prosli moja pitanja nece biti dosadna i smijesna, ali razumite me, ja sam samo jedna jako zabrinuta mama . hvala unaprijed na odgovorima
mi idemo ujutru na sunet, a da probam pomoci s odg.... 1. u sanasi iz prstica, nije uopste traumaticno, moj isn nije ni plakao na ubod, vec gledao po sobi... 2. obuci cu mu bodi kratkih rukava, majicu i donji dio trenerke, jaknu 3. meni rekli 20 min s pregledom, davanjem anestezije i samim sunetom 4. neces ga presvlaciti valjda iza suneta? isto u cemu i ode? 5. pelenu mu stave cim zavrse sunet i stave gazu, a ti nastavis isto kuci... meni rekose, za sedam dana da ga okupamo, uz duze sjedenje u toploj vodi,da krastice otpadnu,pa je to valjda kraj oporavka...naglasili su mi da pelenu mazemo kramom, a cunu zaljevamo kantarionovim uljem...ovo kako da nosis bebu, mislim da ces sama skontati...mozda kao za ljuljanje ili podoj, lezeci?
ehh danas sam se bas istraumirala,bili na redovnoj kontroli zbog testisa i dr.mu povuce kozicu na cuni jer mu je malo ostavljeno viska pri sunecenju i valjda je sraslo kad sam kuci dosla malo mu prokrvarilo i sad je nateknuto bas oko glavica ne znam sta sad da radim...zvala njih ako ne krvari da ispiramo kamilicom.. jeli mozda neko imao slicno ne znam da li da stavim malo bivacina imam i jekoderma sjecam se da smo to dvoje stavljali poslije suneta...
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.