Lulu_08
|
IZVORNA PORUKA: AAvalon evo da i ja opisem svoje frisko iskustvo sa carskim u Tuzli, pa mozda pomogne nekome ko uskoro ide: znaci, ponijeti se moze samo ono sto se nosi na obicni porod osim hrane i pica (obicni porodi smiju jesti i piti svoju vodu i sokice i cokoladice poslije poroda, carski ne smiju, vec striktno njihova ishrana). ja sam se zaista pridrzavala onoga sto su mi dali da jedem, ipak je to operacija i crijeva se uspore. carski je odradjen ujutro, uvece sam dobila solju caja. sljedeci dan u podne sam dobila solju supe (bljakave, al meni godila ) i u 4 popodne casu jogurta. treci dan imas normalno dorucak, rucak, veceru... samo sto je hrana grozna, sve sami hljeb, med, krompir... prvo ustajanje mi je bilo 11 sati nakon CR (na moje insistiranje, jer sam htjela da probam, inace mislim da bi me ostavili do sutra ujutro). jedva uspjela, ali uspjela sam i godilo mi je otici do wc-a, gdje me je jedna fina sestrica (ne znam joj ime, ali hvala joj do neba) oprala, jer ja nisam mogla sama nikako. kateter su mi izvadili oko 24h nakon CR, i rekli su mi nakon sto se izvadi kateter mogu se slobodno obuci jednokratne, mrezaste gacice. meni licno nije bilo do toga, sestrica mi ih je obukla tek sljedeci dan, a cimerka mi ih je skidala (a i ja njoj, jer mi je bilo tesko saginjati se). lijekove za bolove sam dobivala samo na dan operacije, poslije toga ih ukinu (osim ako izricito ne trazis) - ja nisam, drmo me valjda adrenalin . bebicu su mi donijeli u sobu odmah sljedece jutro i otad je beba sa vama. meni je to malo tesko palo, jer ja nisam bila bas u stanju ni da se o sebi brinem, a kamoli o njemu, pa mi ga je bilo zao. sestre iz boksa naidju samo dvaput dnevno da ga presvuku i previju pupak, a svi znamo da bebe kake i piske cesce od 2x dnevno, tako da sam sve ostalo obavljala sama. on kad se probudi mokar ili gladan, ja dok se podignem (jer me bolio rez, pa sve ide polako) i dok ga uzmem iz njegove besikice koja je jako neprakticna, on se uveliko razgalami i bas mi je to tesko padalo. jos bih samo napomenula, sto je meni licno bilo najgore - za dojenje. meni prva dva dana nije bilo dovoljno mlijeka, bilo nesto malo kolostruma, njemu ocito nije bilo dovoljno pa su ga dohranjivale na spricu - sto je ok. treci dan mi je naglo nadoslo mlijeko, ja jesam pregledala cijeli YouTube gledajuci kao se doji, ali to nije isto u praksi pa nisam znala tako da su mi se grudi upalile i pocrvenile. NE DAJTE sestrama iz boksa da vam izmuzaju dojke, meni su pogorsale situaciju, izmuzale me da su mi suze frcale na metar ispred mene, napravile tolike edeme na bradavicama da ih odrasto covjek ne bi mogao u usta stavit, a kamoli mala beba. ja sam na dan otpusta imala dojke kao kamen, crvene i upaljene, temperaturu (koju sam primijetila, pa sam trehnula onaj toplomjer i ponovo ga stavila i izvukla na 36.5 da me ne bi zadrzali radi toga jos koji dan). i hvala Bogu pa sam dosla kuci, jer mi je bilo dosta njihovog deranja na mene kako se ne trudim dovoljno i kako treba da istrpim bol i kako cu zavrsiti na hirurgiji sa mastitisom. kuci mi je dosla babica i doslovno za 2 sata rijesila problem i to bezbolno. plakala sam kad mi je rekla da idemo dojit, a poslije 2 sata su mi grudi bile normalnog izgleda i na dodir mekane, i vise se nisu upalile hvala Bogu i sasvim normalno i bezbolno dojim. tako da moj savjet je da ako ne znate dojiti, ne slusate one mlade sestre iz boksa (jer i tehniku dojenja su mi pogresno rekle), sve pedijatrice su upucene zaista i one su mi objasnile ali nisu imale puno vremena da provedu sa mnom, a najvise mi je pomogla starija sestra koja uopste nije u boksu, nego na ginekologiji, pa su ove iz boksa napravile problem sto im se petlja u poso i meni pokazuje kako da dojim, a nije ih bilo briga sto mi je zena pomogla. tako da sveukupno, nisam puno ocekivala gore, i sve mi je bilo ok, osim nestrucnosti sestara za obucit o dojenju. i da, jos me je nerviralo kad ujutro dodju sestre i natjeraju te da pospremis svoju stalazicu prije vizite, kao doktorima smeta, smije ostati samo solja. meni nije bilo do mene, a kamoli do pospremanja, pa sam joj samo rekla da nisam u vojsci, da sam ja ovde klijent i da ako koji doktor napravi problem da cu rec da sam ja kriva i da me je ona opominjala, ali da necu pospremati nista. naravno, doktori nisu pravili nikakav problem, barem u nasoj sobi. eto, to bi bilo to... sve u svemu, najsretnija sam bila kad smo dosli kuci hvala Bogu i okupali se ko ljudi Potpis, identicno stanje prije 4 godine bilo i kod mene, u mom slucaju je bila jedna babica ali starija i koja se potrefila samo taj jedan dan kada je vec lijeva dojka skoro bila pred mastitisom. Da ne bi nje Boga pitaj sta bi sa dojkama i dojenjem bilo. AAvalon, uh trema me hvata, valja sve ponovo ali samo da su bebe zive i zdrave aBd!