|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodilište Tuzla
18.2.2012 14:16:32   
Esmica
IZVORNA PORUKA: Selminja

Zene man''te mastanja o tom "prirodnom porodaju" to je postojalo onomad kad nam se nene poradjase. To sto ukljucuju indukciju je za vase dobro, onako bi se poradjale 20ak sati i na kraju dobijete napacenu bebu kojoj treba reanimacija i sl, ne dao Bog...

Moram se samo malo ukljuciti na ovu temu user posted image ,cisto zbog zena koje trebaju da rode.
Indukcija najcesce nije potrebna.Hormon oksitocin se luci kod svake zene prilikom spolnog odnosa,prilikom dojenja,i eto,isti hormon je odgovoran za porod,sto je vece njegovo lucenje,bolovi su brzi,i jaci.
Njegovo lucenje zavisi od zenine psihe i opustenosti.Tako da ce rijetko koja od nas dozivjeti orgazam u bolnici,medju novim ljudima.Iz istog razloga kod mnogih zataje bolovi,jer nema opustenosti.
Imate primjer u obicnoj macki,koja bjezi kad treba da se porodi.Ili ce se poroditi uz gazdu kojem vjeruje.

Indukcija,ili ti drip je ustvari vjestacki hormon oksitocin koji se daje u odredjenoj mjeri.Nekada je za zenu podnosljiv,nekada nije,ovisi koliko se daje.

Onda mozemo zakljuciti da ce se zena poradjati 20 sati upravo jer ne moze da se opusti,uznemirena je,strah ju je,itd.
Sta je lose sa dripom?
Lose je sto drip ne dopire do mozga,vec se njegovo djelovanje odvija samo u materici,za razliku od prirodnih bolova.Tako kod mnogih zena drip opet i ne djeluje,jer ne moze da se usklade informacije koje mozak salje,i sve ono sto drip cini po materici.
Samim tim cedo pati,jer se ne odvija sve kako treba.
Preporucujem toplo informiranje o samom porodu,o fiziologiji poroda,ima na netu mnogo togqa korisnog.
Ja bih voljela da me je neko prije prvog poroda na to uputio.

Svako dobro zelim trudnicama koje trebaju na porod.
Sto vise znate kako vase tijelo funkcionise na porodu,bolje cete proci.

< Poruku je uredio Esmica -- 18.2.2012 14:17:36 >

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 676
22.2.2012 13:21:55   
malisa26
Imal kakvih promjena u porodilistu Tuzla?? Jel jos uvijek sve isto??
Imal iko ko je skoro bio gore??

Hvala

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 677
22.2.2012 13:27:02   
AMELIC
Ja bih rekla stanje nepromijenjenouser posted image prijateljica se skoro porađala...
I mene uskoro čeka porod gore aBd, pa me hvata neka nervoza...

Duša mamina uljepšala je naš život...14.03.12
Mala princeza,miris mamin 03.05.13
Veselo nema šta...:)

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 678
23.2.2012 13:14:03   
malisa26
I mene isto uskoro ceka ako Bog da!! Hajd ako Bog da valjda ce biti sve uredu..

(odgovor članu AMELIC)
Neposredna veza do poruke: 679
5.3.2012 12:03:42   
malisa26
Sta se tacno sada moze ponjet u porodiliste????

Ako neko zna molim vas javite...

Pozz

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 680
14.3.2012 17:31:53   
dame
Zene drage da vas nesto pitam,,dali neka zna kakva ide procedura za nevjencane,ja inace nisam jos vjencana jer idem na fakultet pa tak da moram zadrzati svoje prezime dok ne zavrsim.Pa kako to ide u Tz u bolnici jel ja odma upisem dijete na muza i njegovo prezime ili kako vec.molim vas ako neka ima iskustva sa tim da mi pomogne...pozzz

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 681
19.3.2012 13:01:06   
mamacokica
Pozdrav svima,
dame nema nikakve veze sta si nevjencana. Upis djeteta se vrsi naknadno u
opstini, a gore, barem je tako meni bilo, dodje neka teta sa par pitanja tipa
koje vam je dijete po redu? cije ce dijete prezme nositi? itd... ali cisto informativno
dijete upisujes u opstini rodjenja djeteta ne u bolnici. user posted image
vjerovatno ce na bebinoj narukvici pisati tvoje prezime jer osoblje gleda iz
majcine knjizice user posted image

(odgovor članu dame)
Neposredna veza do poruke: 682
31.3.2012 14:16:58   
malisa26
Da li mogu na Gradinu ponjeti mali kofer?? Ili mora biti u vrecici?? Ako neko zna molim Vas da mi kazete..

Hvala puno!!!

(odgovor članu mamacokica)
Neposredna veza do poruke: 683
31.3.2012 16:16:25   
Sandrich
ne, samo kesa

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 684
31.3.2012 22:04:25   
Lulu_08
Uh mene pomalo pocinje hvatati jeza od naziva ove teme hehe. Polako ali sigurno se blizi i taj dan kada cu ponovo popeti se stepenicama do porodjajnog odjela ako Bog da sa srecom.

Ne panicim, ali pomalo osjetim ponekad tremu.

Sta mislite - da li je pametno da potrazim ponovo doktoricu koja me je i prvi put porodila, dr. Indiru Serak, ili da idem gore pa ko se nadje?

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 685
31.3.2012 22:12:33   
AAvalon
Lulu, par mojih prijateljica se nedavno porodilo, sve su trazile dr Serak sa kojom su se konsultovale, ali nijednoj se ona nije zadesila na porodu... mozes se ti s njom dogovarati sta god zelis, ali kad porod krene, tu je doktor koji se zadesi u smjeni/dezuri. Jedino sto dobijes ako potrazis dr Indiru je to sto ce ona mozda nazvati dezurnog ljekara i traziti da te pripaze, ali ona ne moze doci

za CR je sasvim druga stvar, sve se lakse dogovori...

< Poruku je uredio AAvalon -- 31.3.2012 22:13:07 >

Dum spiro spero

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 686
1.4.2012 16:06:41   
nova_mama
Evo da malo podignem temu i prenesem vam svoja isklustva sa Gradine :)
Iako sam se prije poroda naslušala brojnih, gotovo horor priča o tome kako je grozno poroditi se u tuzlanskom porodilištu, moja su iskustva sasvim drugačija. Porodila sam se kada je vani bilo -2o stepeni i kada zbog snijega kući nisu smjeli vratiti nijednu ženu koja je bila pred porod, tako da su u krevetu ležale po dvije žene. Ja do sobe nisam ni stigla, jer nije bilo mjesta, već sam najprije bila na hodniku, zatim nekoliko sati u rađaoni (gdje sam cupkala na onoj lopti i gledala kako se žene porađaju), da bih nakon deset sati trudova konačno dospjela na onaj sto. Mogu vam iskreno reći da su i pored tolike gužve i zaista mnogo posla, svi bili strpljivi i divni prema ženama koje su se porađale. Niko nije ni na koga vikao, ili nešto slično, mada sam zbog onoga što sam čula imala utisak da je to uobičajena pojava. Na svako moje pitanje o tome kako da se u datom momentu ponašam i sebi olakšam, odnosno ublažim bol koliko je moguće, dobila sam ljubazan odgovor, kako od babica, tako i od doktora. Zahvaljujući tim savjetima zaista sam uspjela olakšati sebi. Zatim, niko nas nije prisiljavao da ležimo (osim kad su radili ctg, što je i logično), već smo šetale, tuširale se, koristile loptu za pilates, pričale jedna s drugom i slično.
I da ne dužim više, bojala sam se Gradine i poroda, da bih nakon što je sve prošlo zaključila da nisam imala razloga. Dovoljno je da slušate ono što vam govore i nećete imati problema. Takvo je moje iskustvo, mada ne sumnjam da je bilo i onih ne tako pozitivnih. U svakom slučaju, svima vama koje ste pred porod želim mnogo sreće i tretman kakav sam i sama imala na Gradini.

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 687
2.4.2012 10:28:09   
sanela.asja
malisa26 mozes ponjeti neseser ili taj kofercic ali da je u kesi da se moze tvoje ime i prezime na njoj napisati..user posted image

Asja mamin zivot dragi...25.04.08
Dzenan bubica ..14.09.2011

(odgovor članu nova_mama)
Neposredna veza do poruke: 688
2.4.2012 11:08:20   
nova_mama
Da li mogu na Gradinu ponjeti mali kofer?? Ili mora biti u vrecici?? Ako neko zna molim Vas da mi kazete..

Kao što reče sanela.asja, nećeš moći unijeti kofer, ma kako mali bio, već sve stavi u neku veću kesu i to je to. Ja sam u kesi imala i dvije čokoladice i dva mala tetrapaka soka od narandže, što mi je dobro došlo, jer nisam jela ništa skoro 24 sata, porodila se u 22.20h, a do doručka ti ne donose ništa. Nego ti lijepo sebi tako nešto sakrij, jer ti može zatrebati, a ako i ne dobro je. I sretno na porodu, naravno user posted image

Moja dva velika D
06.02.2012.
15.09.2013.

(odgovor članu sanela.asja)
Neposredna veza do poruke: 689
3.4.2012 8:32:57   
malisa26
Hvala drage moje na info.. Zaista sam isprepadana da vise neznam ni sta da radim ni koga da slusam...
Ali u svakom slucaju ponjet cu u kesi ili vrecici stvari....
Ako jos neka zna nesto sto bi mi bilo korisno molim vas da me uputite..
Svako dobro drage moje :)

Neposredna veza do poruke: 690
3.4.2012 11:17:26   
nova_mama
Draga Melisa, nemoj biti isprepadana, bit će ti samo još gore. Ja sam imala brojne razloge da se bojim, prije svega dva spontana, pa mi je onda trudnoća vođena kao rizična, zatim mi je doktor koji me vodio rekao da ću se najvjerovatnije morati poroditi na carski, a eto, hvala Bogu, nisam morala. Kažem, samo slušaj šta ti gore govore, budi ljubazna prema njima i pitaj ih sve što te zanima. Mene su i gore cijelo vrijeme pripremali za carski, što sam tek kasnije saznala, a porodila sam se prirodno. Čak, porod mi se uopšte nije učinio strašnim, boljele su kontrakcije, ali ništa što se ne može podnijeti. Mene su jače znali boljeti zubi. Tek sam kasnije shvatila da nisam vrištala, bacakala se uokolo i slično, a jednostavno zato što nisam imala potrebu, niti bi mi to pomoglo. Svo vrijeme sam sebi govorila da će sve biti dobro i, hvala Bogu, bilo je.
Od srca ti želim svu sreću i samo hrabro

Moja dva velika D
06.02.2012.
15.09.2013.

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 691
3.4.2012 11:30:57   
Hannan
Malisa, obavezno sevi stavi nesto za grickati, stapice, smoki...ja ovo svakoj zeni savjetujem, iz iskustva.Pravila su takva da poslije vecere nista i nikome ne donose za jesti, ja sam se porodila u 18h, dok su uradili reviziju, pa jos ona 2h na hodniku, vecera uveliko prosla, sreca pa je jedna poznanica cimerka imala stapica a bas sam bila gladna jer ujutro od 7 nisam nista jela.
I nemojte se toliko plasiti, mislim da stvarno nemate razloga...uslovi nisu hotelski, ali osoblje nije uopste lose.

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 692
3.4.2012 12:16:44   
Lulu_08
Hannan a sto si ti imala reviziju poslje poroda mila, puklo unutra ili sta je bilo vec?

Ma i meni nije toliko strasno, mislim nije ni hotel sada, ali jbg ne moze ni biti hotel bolnica je to ipak. Ma sve se prebrodi samo neka su djecica i mame zivi i zdravi!

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 693
3.4.2012 18:03:50   
sanela.asja
ma bitno je da sve cisto i dezinficirano i da se bebe zdrave rode,a ima i gorih rodilistauser posted image

Asja mamin zivot dragi...25.04.08
Dzenan bubica ..14.09.2011

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 694
3.4.2012 19:55:44   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: sanela.asja

ma bitno je da sve cisto i dezinficirano i da se bebe zdrave rode,a ima i gorih rodilistauser posted image

Meni je sa L. kada sam se porodila bas smetalo sto nema posjete, i sam si kao zarobljen gore, ali sada kada znam koje bakterije haraju drugim porodilistima a na GAKu u TZ je to ipak manje-vise pod kontrolom, onda radije i izdrzati taj zatvor ali izbjeci infekcije (ne kazem da se ne desavaju infekcije nikada...).

(odgovor članu sanela.asja)
Neposredna veza do poruke: 695
4.4.2012 11:27:04   
malisa26
Hvala Vam drage moje!!! user posted image

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 696
8.4.2012 15:11:01   
malisa26
Drage moje koliko se treba ponjeti pampersa i ulozaka?? Zna li neka od vas koja je to vec sve prosla?

Hvala

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 697
8.4.2012 15:27:18   
nova_mama

IZVORNA PORUKA: malisa26

Drage moje koliko se treba ponjeti pampersa i ulozaka?? Zna li neka od vas koja je to vec sve prosla?

Hvala

Ja sam ponijela desetak pampers pelena, jer sam uzela veliko pakovanje, pa da ne nosim sve, i dva pakovanja mrežastih medicinskih uložaka. Pored toga ponijela sam i jedno pakovanje jednokratnih gaćica. Nije mi sve trebalo, ali bolje da imaš, nego da ti nestane prije nego što izađeš. A možeš kupiti i ono malo pakovanje najmanjih pampersica.

Moja dva velika D
06.02.2012.
15.09.2013.

(odgovor članu malisa26)
Neposredna veza do poruke: 698
8.4.2012 15:28:09   
nova_mama
Ja napisah sve kao da je citat user posted image user posted image , sorry

Moja dva velika D
06.02.2012.
15.09.2013.

Neposredna veza do poruke: 699
8.4.2012 17:49:16   
Lulu_08
Sve zavisi od toka poroda, odnosno da li je ishod vaginalni porodjaj ili carski rez. Obzirom da se to u vecini slucajeva ne zna unaprijed, ja bih savjetovala mini pakovanje broj 1 pelena, 2 pakovanja vir80 ulozaka i 1 pakovanje jednokratnih gacica (kao sto si i napisala).

Eh'' sada ja imam jednu dilemu.

Prvi put kada sam se porodila bio je CR, iako mozda cesto to nije slucaj, meni je mlijeko pocelo postepeno odmah nadolaziti da bih 3ci dan vec imala 90% vremena mokru spavacicu. Uz veliku ragadu na lijevoj dojci, koja je prethodno bila uvucena pa je beba u potpunosti morala "izvuci", to je bila katastrofa. Mozete zamisliti kada se mlijeko na spavacici osusi, postane krut materijal i jako vrijedja dojku koja je vec "povrijedjena".

Moji su mi donosili u viziti tufere, medjutim nisam ih imala sa cim "drzati" na mjestu obzirom da nema grudnjaka.

Ja sam "preko stele" (od mm tetak koji je medicinski tehnicak/anesteziolog) dobila gaze koje sam obmotavala oko grudi u "najgorem" periodu. Medjutim nije ni to bilo rjesenje, jer je spadalo itd itd.

A obzirom da sam 9 dana morala biti gore bas sam se sa tim napatila.

Pa se sad'' kontam, ima li ikakvog nacina da unesem grudnjak za dojenje?

Neposredna veza do poruke: 700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *