|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dijasporo, sreco? Tugo?
18.1.2012 14:09:21   
veeseelaa
joj Holandija, divna zemlja
ena pomalo ti i zavidim, ja se brate priljepila za Bih pa nikako da nigdje odselim.... ne znam teško sam za promjene....
Svedska, Norveška, Njemačka; Luxembourg i sl me ne impresioniraju al Holandija mi je extra
Jednom sam tamo bila, 10 dana i brate baš je super
Vjerujem da ćeš se brzo uklopiti a naše raje svugdje ima i vjerujem da ćeš sklopiti divna prijateljstva

PS

neki dan mi je malena razbila klopmice kupljene u Amsterdamu user posted image
al eto ti mi ode tamo pa pošalji jedne user posted image

< Poruku je uredio veeseelaa -- 18.1.2012 14:11:11 >

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 801
18.1.2012 15:40:11   
ena23
Meni se srce steze kad shvatim da moj otac nece vidjeti svoje unuke kad zeli... kako se nositi sa nostalgijom? da li vremenom postane manja, laksa za izdrzati? 

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 802
18.1.2012 15:47:51   
Galicia
Ja nisam imala nostalgiju nikako. Toliko toga mi se desavalo u zivotu i toliko sam bila zaokupirana drugim stvarima da nisam uopste razmisljala o tome. Jedino sad me uhvati nostalgija u proljece kad sve pocne beharati. I vjerovala ili ne, jos uvijek mi je u nosu miris przene kafe i jorgovana. user posted image

Uklopices se fino. Bices zaokupljena ucenjem jezika. Upoznaces nove ljude, nove kulture. A vidjeces nakon izvjesnog vremena i sama sebi neces vjerovati kako vrijeme brzo prolazi u inostranstvu.

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 803
18.1.2012 15:49:04   
myb@by
Ena ne budi tužna, budi sretna na toj prilici. Ja kada bih dobila tu priliko odmah bi otišla, iako i muž i ja imamo fine poslove.
Meni je muka kada svaki dan videim barem troje ljudi koji rove po kontejnerima, kada vidim ove glavonje na tv kako se razbacaju parama, kada mi u domu zdravlja kažu da nemaju uzv i obične reagense za krvnu sliku user posted image user posted image .
Holandija je tako blizu i budi sretna. Ja ti od srca želim sve najbolje i sigurna sam da ćete uspjeti.

‎"Tri puta vode do mudrosti: razmišljanje - ono je najplemenitije; odgoj - on je najlakši; i iskustvo - ono je najneugodnije."

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 804
19.1.2012 17:21:35   
mala_sa
Ena navikne covjek na sve, ja sam na pocetku mislila da cu da visim na telefonu sa svojima, al evo vremenom prodje i 3 - 4 dana da im se javim samo po par min jer jednostavno nemam vremena za vise. Doduse mi se cesto i vidjamo, svaka 3mj otprilike, a vidjet ces kako samo ovdije vrijeme proleti. Prvu godinu neces ni skontato da je prosla. A kasnije dolazi posao, djeca krecu u skolu, ma hiljadu obaveza. Uostalom kad god ti dosadi ovaj zivot, samo se pokupite u auto i dole user posted image . Ne znam kolika su ti djeca, ali na raspustu ih uvijek mozes poslati u BiH kod nana i deda, malo ti i tm da uzivate, a i oni se tako super druze. user posted image

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu myb@by)
Neposredna veza do poruke: 805
20.1.2012 11:52:30   
Gucci
Vidim da pretezno svi pisu neke pozitivne stvari vezane za dijasporu... vjerovatno se zene koje pisu da im je divno i krasno vec duze vrijeme nalaze u dijaspori pa su zaboravile na onaj sami pocetak... evo ja sam vec godinu dana u njemackoj i jednostavno necu pisati o lijepim stvarima vec o nekim zivotnim realnostima... jako se tesko nositi sa nostalgijom, bilo je dana kada sam mislila da ludim, kada nisam prepoznavala samu sebe, pitala sam se zasto mi je sve ovo trebalo, zasto sam dosla negdje gdje ne znam jezik, negdje gdje ne poznajem nikoga... dane sam provodila sama u kuci dok mi je muz radio, isla sam od prozora do prozora necu li bar vidjeti nekoga da prodje ulicom ali to se rijetko desavalo... bila sam zavisna o muzu, nisam mogla nigdje izaci bez njega, osjecala sam se tako nemocno zbog toga... tek nakon 6 mjeseci usudila sam se sama otici u grad ali sam opet bila napeta i pod strpnjom dal ce me neko nesto pitati a ja mu necu znati odgovoriti... tesko mi je bilo bez porodice, prijatelja, sve mi je nedostajalo, cak i onaj bosanski zrak mi je nedostajao, cesto sam muzu govorila da mi je samo udahnuti onog naseg zraka, a on bi me onako blijedo gledao jer nije mogao razumjeti o cemu pricam... nedostajao mi je grad u kojem sam odrasla, u kojem sam provela svoje 23 godine zivota, osjecala sam se napusteno... govorila sam da je i u zatvoru bolje nego ovdje, jer u zatvoru imas s kim progovoriti a ovdje nemas... citala sam ovdje da govore kako ce Ena  upoznati nase raje… ovdje je ta nasa raja poprimila dosta toga od njemaca a vjerujem da je to svugdje isto, ovdje se nema vremena za neka druzenja, ovdje niko nikome ne ide, a i ako hoces nekome da odes moras se najaviti 7 dana prije i to tacno kad i u koliko sati ces doci, a pretezno svima odgovara nedelja, jer nedeljom u evropi nista ne radi, samo benzinske pumpe user posted image … niko ne prica o tome da je i ovdje zivot jako skup, nigdje nisam procitala da je neko napisao da je ovdje minimalna kirija 350 eura i to za stan ne veci od 50 kvadrata, niko ne pise da jedna kafa u kaficu kosta od 3 eura pa na dalje... da je kutija cigara 5 eura... ovdje kafici i restorani rade tek od 4 sata poslije podne, jer nema ko da im dodje... ovdje se sve to smatra luksuzom...
jako je tesko kad ti za bajram nema ko doci i otvoriti vrata, jako je tesko kad bajram provedes sam u kuci, oni koji rade provest ce ga radno… ovdje ni bajrami nisu kao u bosni… jako je tesko kad ostanes trudna a naumpadnu ti cevapi ili pita iz neke nase buregdzinice user posted image … tesko je kad se porodis a kod kuce te ne doceka niko, nema nikoga ko bi ti sta pomogao, ko bi se jednostavno obradovao tebi i dijetetu user posted image
Mozda cu malo veci tekst napisati ali ovo sve pisem Eni za njeno dobro, da zna sta je ceka… ja nisam znala sta me ceka pa sam se zaletila, a da sam znala ne bi bilo te sile da bi dosla ovamo…
… i sad kad sam dobila dijete pojavila su se nova pitanja i novi strahovi… sta sutra kad moje dijete odraste i zaljubi se i na vrata mi dovede svabu, kako se nositi s tim… kako ja svom dijetetu mogu govoriti da za svog partnera izabere naseg momka, kad nema tu mogucnost da bira… kako se nositi s cinjenicom da ce odrastati i druziti se s njemcima… moje dijete nece moci osjetiti pravu radost bajrama i bajrambanke, to je ono sto mi srce para i razdire na hiljadu dijelova…
Iste sekunde bi se vratila u bosnu samo da mi muz to hoce… on to zeli naravno ali kad ode u penzijuuser posted image
Svijesna sam toga ako mi dijete ovdje krene u skolu da cu cijeli zivot biti vezana za njemacku... a kad docekam starost ovdje onda ce vjerovatno i sa godinama doci i neke bolesti pa ce opet biti "neka nas ovdje, ovdje nam je bolje, doktori su ovdje bolji"
Jos puno toga ima sto bi mogla napisati ali evo u "kratkim" crtama kakav je zivot ovdje, pa sad ko voli nek izvoli user posted image

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 806
   [Obrisana poruka]
20.1.2012 12:21:00   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Gucci)
  Neposredna veza do poruke: 807
20.1.2012 12:50:02   
mala_sa
Gucchi ne znam mozda je tebi ta promjena jako tesko pala. Ali ja sam to sve skroz drugacije prihvatila. Ja zivim u Francuskoj 2,5 godine. Ali za ovo vrijeme ovdije jos nijednom se nisam osjecala tako potistenom kao ti. Prvu godinu sam se maksimalno posvetila ucenju jezika, i bas sam ga naucila, sad sasvim normalno pricam (samo sto imam naglasak koji je usput svima sladak i zanimljiv user posted image ). Od prvog dana sam sama izlazila po radnjama (nisam znala ni rijeci francuskog, ali sam se sa svima mogla sporazumjeti na engleskom, kad me neko pita nesto - samo mu kazem da neznam francuski - i niko me nije ubio. Takodjer ja sam stekla bas puno prijatelja (francuza, zatim imam prijateljice: spanjolku, brazilijanku, dvije indonezanke, indijku, dvije arapkinje i 3 turkinje - to su sve mlade osobe sa kojima sam isla skupa na kurs, a kasnije i radila). Mm i ja takodjer se druzimo i sa bosancima (mi smo u mjestu gdje ima oko 200 bosanskih porodica, i stalno imamo neke feste, svadbe, bajramska okupljanja, novogodisnje slavlje - ma svaki mjesec nesto). Ja na pocetku nisam imala svoje auto, ali sjedem na bus i razgulim u zonu shoppinga. U 6om mjesecu trudnoce sam prestala raditi (tako je i danas, mali ima 9mj), ali svaki dan prosetam sa njim, izadjem sa prijateljicama (vecina ih ima djecu), odemo kod nekoga na sijelo (obicno petkom uvecer). Meni su moji dolazili dosad 3 puta, dosli su i cim sam se porodila (odmah dan poslije). Ja sam sad bila u BiH mjesec dana, i vjeruj mi nakon 2 sedmice vec mi je nedostajao ovaj moj nacin zivota....

Neznam mozda si ti u manjem gradu? gdje nema bas puno nacina za druzenje??

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 808
20.1.2012 12:55:17   
veeseelaa
meni je juče u ofis dolazila žena koja živi u Švedkoj, i očajna je... od 92 je tamo al došla je si kupiti stan i vratiti se amo
Njena teorija je da je vani dobro za one koji ništa nemaju u BiH i koji nisu visokoobrazovani
Inače ona je inžinjer građevinarstva i kao takva nikada u Švedskoj ne bi mogla obavljati posao u svojoj struci, mogla bi biti neki potrčko ali nikada ono za šta je školovana
e kaže kad dodje neko ko ima neki zanatić i sl njemu je tamo dobro jer u BiH se ni zaposliti ne bi mogao a ni pod razno zaraditi sebi za kuću, a auto i sl, ma ni za normalan život
o mentalitetu ljudi kaže da su totalno drugačiji od nas Balkanaca
Helem žene kupuje stan u BiH i vraća se sa željom da ovdje otvori projektanstsku kuću i nastavi živjeti u Sa

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 809
20.1.2012 12:57:27   
veeseelaa
iko ne prica o tome da je i ovdje zivot jako skup, nigdje nisam procitala da je neko napisao da je ovdje minimalna kirija 350 eura i to za stan ne veci od 50 kvadrata,

da al valjda su i primanja u skladu s tim????
ovdje je kirija za stan od 300 pa nadalje ovisi od lokacije a ni posao neki nemaju, odnosno većina
a da ne govorimo o zaštiti majke.... čim ode na porodiljsko smišljaju kako da je se otarase
Moja snaha je bila na porodiljskom i čim se vratila na posao sa Alipašina su je prebacili ni manje ni više nego u Hadžiće, ne znaš bil se smijao il plakao

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Gucci)
Neposredna veza do poruke: 810
20.1.2012 12:57:41   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

meni je juče u ofis dolazila žena koja živi u Švedkoj, i očajna je... od 92 je tamo al došla je si kupiti stan i vratiti se amo
Njena teorija je da je vani dobro za one koji ništa nemaju u BiH i koji nisu visokoobrazovani
Inače ona je inžinjer građevinarstva i kao takva nikada u Švedskoj ne bi mogla obavljati posao u svojoj struci, mogla bi biti neki potrčko ali nikada ono za šta je školovana
e kaže kad dodje neko ko ima neki zanatić i sl njemu je tamo dobro jer u BiH se ni zaposliti ne bi mogao a ni pod razno zaraditi sebi za kuću, a auto i sl, ma ni za normalan život
o mentalitetu ljudi kaže da su totalno drugačiji od nas Balkanaca
Helem žene kupuje stan u BiH i vraća se sa željom da ovdje otvori projektanstsku kuću i nastavi živjeti u Sa

pa dobro ona je otisla 92 vec je bila starija niej se uspjela uklopiti niti bilo sta u Svedskoj zavrsiti , glupo je to generalizovanje mm je Visoko obrazovan radi u odlicnoj firmi na visokom mjestu , ja sa upisala ako bog da zavrsicu cim mali kren u obdaniste i naravno kada znas jezik i  zavrsis ovdje skolu nema potrcka . prema tome suplja nije bila u stanju da nesto zavrsi u svedskoj.

A toj gospodji zelim srecu

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

Neposredna veza do poruke: 811
20.1.2012 12:58:06   
palachinken
Pa i ovdje radimo od jutra do sutra, samo mi niko ne plati prekovremeni sat ili rad subotom, praznicima i slično. Nemam ni ovdje vremena ispijati kafe u kaficima povazdan i čak staviše, žalosno je vidjeti da su sve kafane pune u radno vrijeme. Narod nema posla, ali ima koju marku za kafu i kladionicu svaki ubogi dan.
S prijateljima se moram dogovoriti kad cemo se vidjeti, jer su i oni zauzeti i moraju planirati par dana unaprijed.Ne znači da zbog tog naša prijateljstva trpe, nego nam je tempo života tako nametnuo.
Kirija od 350eura jest visoka meni ovdje, ali gledaj to prema standardu i visini primanja. 350eura tebi i meni nije isto. Stanovi su skuplji, ali je kredit jeftiniji.
A zrak, to ne spominjem, meni je ovaj naš zrak prvi razlog zbog kog kopam da negdje odselimo.
Sad sva ta nostalgija...ovdje nemaš nostalgiju ali imaš konstantnu tugu, depresiju i crnjak oko sebe. I koliko god ti držiš glavu iznad vode, uvijek te nešto vuče dole, te štrajk ovdje, te korumpirani doktori ondje i tako dalje.
Ja prosto nemam predstavu šta znači uredjena država, to meni kao bajka.
Jedino bih žalila za roditeljima, ali ako si negdje u Evropi, onda možeš makar godisnje doci da ih vidis.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 812
20.1.2012 12:58:56   
Mirkica
hahhaha kada napisah VISOKO MJESTO naumpade mi ona reklama hahahahhaha NIJE SVEJEDNO :))))) user posted image user posted image user posted image user posted image

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 813
20.1.2012 12:59:55   
Mirkica
a sto se tice zraka mejsto u kojem ja zivim je proglaseno banjom za pluca user posted image ih al se hvalim user posted image user posted image user posted image user posted image

BA 13.12.2008

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 814
20.1.2012 13:06:10   
veeseelaa
pa dobro ona je otisla 92 vec je bila starija niej se uspjela uklopiti niti bilo sta u Svedskoj zavrsiti , glupo je to generalizovanje mm je Visoko obrazovan radi u odlicnoj firmi na visokom mjestu

pa da, žena je starija, tada je imala dvoje djece od deset_ak godina
ona govori kad odavde tamo odeš sa VSS da si niko i ništa, i da joj je to teško palo
i logično je završiš fax, nahandriš se i sad ponovo tamo da učiš sve ispočetka
Lakše je kad se mlad ode, osobito kad nisi u braku, mislim nemaš obaveze prema djeci itd

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 815
20.1.2012 13:08:56   
mala_sa
Ne znam ja nevolim generaliziranja. Licno znam ljudi koji su ovdje dosli kao inzinjeri elektrotehnike i masinstva, i koji i ovdje rade posao u svojoj struci. Samo su polozili razliku predmeta (potvrdili svoje diplome), naucili jezik, i bez imalo muke nasli posao.

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 816
20.1.2012 13:10:46   
veeseelaa
ma svakako, ja samo napisah šta mi teta reče
inače smatram da si tamo ko bubreg u loju

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 817
   [Obrisana poruka]
20.1.2012 13:12:28   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

Neposredna veza do poruke: 818
20.1.2012 13:13:33   
mala_sa
Palachinko a propo cistog zraka, ovdje prolazio voz sa mogucim radio - aktivnim sadrzajem, i svi se digli na ulice (na kraju je prolazak otkazan). A dole u Ze niko nista da uradi za taj glupi filter user posted image

< Poruku je uredio mala_sa -- 20.1.2012 13:14:07 >

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 819
20.1.2012 13:14:42   
palachinken

IZVORNA PORUKA: mala_sa

Palachinko a propo cistog zraka, ovdje prolazio voz sa mogucim radio - aktivnim sadrzajem, i svi se digli na ulice (na kraju je prolazak otkazan). A dole u Ze niko nista da uradi za taj glupi filter user posted image

Imali smo mi i radioaktivni otpad, vjerovatno je on tu jos uvijek, no se zataškalo.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 820
20.1.2012 13:17:02   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Ja prosto nemam predstavu šta znači uredjena država, to meni kao bajka.

e pa sad zamisli nas s kesom kod dr-a u Švedkoj hahah il podmićujemo portira da nas pusti van posjete u bolnici user posted image ko bi se odvikao od ovih lijepih navika user posted image

Ja nikad kesu dr. nisam odnijela, a kamo li nekog tamo portira da podmitim.

Neposredna veza do poruke: 821
20.1.2012 13:18:40   
palachinken
Doduše, jučer sam pročitala u Jutarnjem kako su u Norveškoj oduzeli nekom indijskom paru djecu, jer su ih hranili rukama i je su djeca spavala s njima na krevetu.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 822
20.1.2012 13:20:53   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: palachinken

Doduše, jučer sam pročitala u Jutarnjem kako su u Norveškoj oduzeli nekom indijskom paru djecu, jer su ih hranili rukama i je su djeca spavala s njima na krevetu.

svašta

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 823
20.1.2012 13:25:59   
Anoniman
I mi smo dobili ponudu da idemo van...u nasem slucaju u pitanju je UAE. Mm je dobio neku 'ugrubo' ponudu...jos nista ne znamo. I ja bih se nakon 2-3 mjeseca mogla zaposliti, tj. cekaalo bi me radno mjesto. Ne znam da li cemo ici. Ne znam da li ce se ta ponuda jos malo 'doraditi'...Uglavno, odbija me to sto bih mamu, brata i babu vidjala jednom godisnje, sto bi moja djeca odrastala bez majki dede, daje i tetke, sto su nenormalno visoke kirije(studio-garsonjera se placa oko 500eurauser posted image , a zamisli koliko je tek trosoban stan), placa se skolarina i to haos skupo, morala bih placati Filipinku za cuvanje djeteta i dovodjenje F. iz skole opet haos skupo...Nenormalno visoke temp., visoka vlaz. vazduha...To su mi sve stvari koje me odbijaju...ali budemo jos to sve vidjeli.

Neposredna veza do poruke: 824
20.1.2012 13:28:23   
veeseelaa
Uglavno, odbija me to sto bih mamu, brata i babu vidjala jednom godisnje, sto bi moja djeca odrastala bez majki dede, daje i tetke,

ovo bi i meni bio razlog za zadeverat se

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 825
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Predlozite mi imena za djevojcicu
visnjica1

Predlozi te mi imena za djevojcicu

Adna (50%)

Ajna (50%)

Broj svih glasova: 107

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *