Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 16:51:00
soraya
IZVORNA PORUKA: gerberka
kad ste išle na prvi ctg? treba mi odg..tnx
Ja sam 1. put na ctg otisla u 36. sedmici i to po preporuci dr. Sestica koji mi je kada sam mu otisla prvi put na kontrolu izmedju ostalog trazio i da od tada 2x sedmicno radim ctg. Mojoj dr, u domu zdravlja to je bilo malo rano, ali sam opet uradila. Ona praktikuje ctg tek negdje od 38-39 sedmice.Sada sam 39. sedmica i redovno radim ctg 2x sedmicno. kako trudnoca bude odmicala mislim da cu raditi i cesce... ti vidi sa svojim dr-om kada da krenes sa ctgom. ako ti nista ne spominje, prilikom kontrole napomeni oni to cesto i zaborave....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:05:43
nicaze
IZVORNA PORUKA: soraya
IZVORNA PORUKA: gerberka
kad ste išle na prvi ctg? treba mi odg..tnx
Ja sam 1. put na ctg otisla u 36. sedmici i to po preporuci dr. Sestica koji mi je kada sam mu otisla prvi put na kontrolu izmedju ostalog trazio i da od tada 2x sedmicno radim ctg. Mojoj dr, u domu zdravlja to je bilo malo rano, ali sam opet uradila. Ona praktikuje ctg tek negdje od 38-39 sedmice.Sada sam 39. sedmica i redovno radim ctg 2x sedmicno. kako trudnoca bude odmicala mislim da cu raditi i cesce... ti vidi sa svojim dr-om kada da krenes sa ctgom. ako ti nista ne spominje, prilikom kontrole napomeni oni to cesto i zaborave....
ako si kod Amire u domu zdravlja ona na kraju pretezno praktikuje svaki drugi dan da se radi ctg..
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:15:51
Selma Kikoebu
Drage mame i buduce mame, ja imam jedno pitanje, sta mislite o povijanju bebe, ono sa povojem, pamucnim, ako znate na sta mislim. To se do sada radilo, pa me zanima vase misljenje?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:23:27
gerberka
soraya, hvala ti a i ostalima..jel u dz besplatno? ja cu prvi uraditi privatno, a ako bude cesce da radim odoh i ja dom zdravlja
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:47:27
pauza
Amelic, meni je za zeljezo odlican bio bestilj ili pekmez, ne znam kako ko zove, uglavnom ono gusto kao marmalada sam ja jela i puno mi pomoglo... mada sam uzimala i ovo sto gore rekose, cvekla, mrkva, jabuka a ima se kupiti u apoteci neki med sa koprivom, bas na njemu pise za povecanje zeljeza u krvi, tako nekako, ja ga kupila ali nisam uzimala jer mi se vec bilo popravilo....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:55:47
animagical
IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu
Drage mame i buduce mame, ja imam jedno pitanje, sta mislite o povijanju bebe, ono sa povojem, pamucnim, ako znate na sta mislim. To se do sada radilo, pa me zanima vase misljenje?
ako mislis na ono kad se beba umota da ne moze da mrdne, ne preporucuje se, pogotovo jer ono ispravi noge i skupi kukove...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 17:59:06
pauza
ne od jabuka, nego od sljiva, ono sto se kuhaju sljive ja mislim bez secera dok se ne raspadnu, ono gusto.... ja to zovem pekmez, pa sad ne znam kako ko zove, ali to je to.... ja sam toga jela ko luda i fakat mi pomoglo...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:00:12
Selma Kikoebu
IZVORNA PORUKA: animagical
IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu
ako mislis na ono kad se beba umota da ne moze da mrdne, ne preporucuje se, pogotovo jer ono ispravi noge i skupi kukove...
pa da, na to mislim, nisam jos vidjela ovdje na forumu da pisete o tome, pa me zanima, jer sve zene oko mene kazu da je to dobro, al uglavnom su to starije zene, pa zato pitam, kao dobro je zbog toga sto dijete kad spava ne moze da se strese u snu, kao prepadne se neceg
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:02:03
animagical
IZVORNA PORUKA: AMELIC
Stigli nalazi KS i željeza...helem katastrofa: željezo 6 HGB 104 eritrociti 3,4 haman ne može biti gore Šta ste vi pile od prirodnih preparata da popravite željezo...bojim se da će me poslati na Venofer,jer je ovo baš anemija Heferol i te tabletice ne podnosi želudac, povraćam, a i sa zatvorom i bez njih imam užasnih problema
ej..meni je zejezo bilo isto toliko, i isto nisam mogla tablete...ako ti tothema puno tesko pada, nek ti daju ferum lek sirp, meni je on super pomogao a nije unistio probavu
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:04:26
animagical
pa da, na to mislim, nisam jos vidjela ovdje na forumu da pisete o tome, pa me zanima, jer sve zene oko mene kazu da je to dobro, al uglavnom su to starije zene, pa zato pitam, kao dobro je zbog toga sto dijete kad spava ne moze da se strese u snu, kao prepadne se neceg
kad dodje beba reci ce zene i da je motas ko da na snijegu spava, i da hranis na tri sata, da ti garant ne valja mlijeko, da das vodice od graha s tri mjeseca... nego, pusti zene,svasta one pricaju, pitaj pedijatra kad te sta bude zanimalo
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:06:52
Selma Kikoebu
kad dodje beba reci ce zene i da je motas ko da na snijegu spava, i da hranis na tri sata, da ti garant ne valja mlijeko, da das vodice od graha s tri mjeseca... nego, pusti zene,svasta one pricaju, pitaj pedijatra kad te sta bude zanimalo
hvala ti, znaci nema povijanja u to, :-) a kad si vec pomenula hranjenje svako 3 sata, zbilja koliko cesto se u pocetku hrani ja bas nista ne znam
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:09:59
pauza
animagical, kad spomenu dojenje bebe, na koliko ti dojis, je li pratis neko vrijeme ili samo kad trazi?? ja ne znam sta kazu zene jos:-)), ali ne vjerujem ni onoj sestri na vjezbama 100%...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:12:10
Mrgica
Moje zenice, dosli i moji nalazi koji koliko vidim i nisu bas sjajni. pa sam se bas zabrinula. Urin gori vec prosli put, leukociti u urinu 7-8, eritrociti 1-2, i malo bakterija, prosli put nisam imala ni bakt ni eritrocite. A krv isto losa.HGB ispod granice,12,2 a normalno od 13,8. WBC povecano.Urea u krvi mi smanjena 2,4 a normalno od 2,5 do 7,5, jel zna neko sta to znaci? Zeljezo na donjoj granici 8.7. A ono sto me najvise brije su povecani trigliceridi 2,81 (0,4-1,9 je normalno) i holesterol 5,69 , a normalno je ispod 5,3. Od kud mi to, ne znam, ne jedem nista masno, cak sta vise na ulju sve kuham.Bas se nasekira. Sutra cu odmah kod dr, ko ce docekati dr smjenu.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:16:47
animagical
od pocetka dojim na zahtjev, sto ti je u pocetku-stalno! to je i vazno jer tako beba cestim sisanjem napravi dobru ponudu mlijeka bilo je i svakih 10 minuta u biti, kad se mala beba rodi, treba puno da doji,kad god je budna i najmanje svaka dva sata...sve preko toga je po meni gladna beba...majcino mlijeko se provari za 90 min...a oni ispocetka jako malo popiju...i puno vole spavati... eeh sada vec ima periode kad doji svako 3 sata, a kad je npr nervozan puno cesce...uopste ne gledam na sat, kad trazi-dam i svi sretni...upravo je dojio u krilu dok ja kuckam i sad spava u rukama
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:18:38
animagical
Urea u krvi mi smanjena 2,4 a normalno od 2,5 do 7,5, jel zna neko sta to znaci?
za ovo gore, cesce piskis i garant vise pijes? le u krvi poviseni su ok kod trudnica a i to nije neki broj u urinu, kao ni eritrocita, koliko se skecam moze do 4-5 er biti, a le do 13
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:20:21
animagical
IZVORNA PORUKA: pauza
animagical, kad spomenu dojenje bebe, na koliko ti dojis, je li pratis neko vrijeme ili samo kad trazi?? ja ne znam sta kazu zene jos:-)), ali ne vjerujem ni onoj sestri na vjezbama 100%...
jesam se navila, ali moram... ako budes dojila cesce od svako 3 sata, reci ce da ili nemas mlijeka ili da ti nije dobro ne slusaj!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:21:55
pauza
animagical, hvala ti:-)) nama na vjezbama rekli svaka dva sata dojiti i to pola sata drzati na sisi, znaci 2h pauza, pa pola sata podoj .... osim navece kad se kao pusti dok beba sama ne zatrazi, ali naravno ne pustiti je da spava do 7-8h ujutru a da nije jela cijelu noc... to se moze desiti bebama sa zuticom koje onaj bilirubin uspava i ulijeni i oni jadni samo spavaju i jako se tesko bude.... inace, zdrava beba mora traziti cesce da jede...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:25:29
Selma Kikoebu
IZVORNA PORUKA: pauza
jesam se navila, ali moram... ako budes dojila cesce od svako 3 sata, reci ce da ili nemas mlijeka ili da ti nije dobro ne slusaj!
animagical, ovo necu zaboraviti, ili da nemas mlijeka, ili ti nije dobro znaci treba cesce, hvala ti puno
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:36:23
Mrgica
Urea u krvi mi smanjena 2,4 a normalno od 2,5 do 7,5, jel zna neko sta to znaci?
za ovo gore, cesce piskis i garant vise pijes? le u krvi poviseni su ok kod trudnica a i to nije neki broj u urinu, kao ni eritrocita, koliko se skecam moze do 4-5 er biti, a le do 13
Hvala mila utjesi me malo A piskim puno, i pijem tecnost tako mi rekao dr.A evo citam da holesterol i masnoca kod dosta trudnica je povecana i da je to ok,ako nisu prevelika odstupanja.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:40:54
pauza
a sta ako beba ogladni,a nisu prosla ta dva sata? izvini, sine, vidi koliko je sati,ne dam e stvarno su smijesni...
nije da ja sad branim ovu sa vjezbi, ali je naglasavala da taj podoj treba da traje pola sata, bas da bi beba izvukla sve, a posebno ono masno mlijeko koje je na kraju i koje ustavri zasiti bebu.... onda mi je to imalo logike kad je pricala, ali nije rekla ne smijete dati ako trazi ranije, nego eto kao treba cesto pa je to otprilike kako bi trebalo.... mada se apsolutno slazem da treba dati cim zatrazi, a ako kojim slucajem ne trazi duze od dva sata ja cu sama davati sisu htjela beba ne htjela, ako nista nek se malo poigra
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 10.1.2012 18:48:52
animagical
beba koja dobro prihvata bradavicu i u dobrom je polozaju moze popiti i puno brze,ali isto tako moze biti nejaka, namucena beba kao sto je bio moj sin koji je dojio po sat-dva da bi nesto pojeo...njega je stalno bacalo u san,morala ga umivati...koliko ja znam, a vi se opet konsultujete s nasim savjetnicama za dojenje, ima i tema 10 zlatnih savjeta o dojenju, bebama ne treba ni na koji nacim ogranicavati vrijeme na dojci, ni praviti umjetnu pauzu izmedju dojenja....a dojka je i utjeha i uspavljivanje i mamin miris...puno vise od hrane
da se ne iznenadis, bebe dosta dugo na pocetku nemaju nikakva rasporeda...moj tek sad ima neke normalne pauze izmedju dojenja, ali opet ne kao sto patronazne pricaju, npr nocu spava pet, sest sati u komadu, pa ujutru doji svako sat, da nadoknadi...i tako...