Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 11:49:46
Anoniman
Nina rekoh li ja tebi vec da ces prije mene
Soraya draga nemoj da se stresas, moja mama je mjesec i pol prije termina bila otvorena prst, a i na porod kad je dosla nije makla od toga, a i rodica prije pola godine sto je rodila od 7. mjeseca trudnoce bila otvorena prst i pol pa rodila tacno na termin. Samo polako i bez brige
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 11:51:30
dzenyA
Soraya evo nas super smo, pa spremamo se pomalo, bas je lijep ovaj period,ja malo malo odem u spavacu i one bodice gledam ko budala Necu ni ja nikakav omeksivac odo ja zene u DZ po uputnice
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 11:51:46
lejlaze
Pozdrav mamice, samo na brzinu da se javim. Jucer dan bio za vristat. otsla na CTG , doktorica nije bas bila zadovoljna. kaze mi hajd ti malo prosetaj pojedi nesto kaloricno pa se vrati opet. ponovila CTG u 12 sati. - kaze pola je ok, a pola isti kao onaj jutros. kao da nesto smeta bebi. Dala mi uputnicu za bolnicu, kaze da opet kod njih odem oko 5-6 ponovit CTG, pa sta god mi oni kazu da uradim. a poslije podne odem privatno doktoru, pokazem mu oba CTG, kaze on meni da je to sve ok. malko se beba primirila. sve to ide svojim tokom da ne panicarim. uh kako sam se osjecala tih 5 sati dok sam bila u neizvjesnosti.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:10:11
soraya
pauzo u pravu si, sta je njima dobar ili los ctg??? Tako su meni prije 2 dana stvorili paniku i unervozili me,bezveze. A ja 1.puta otisla na ctg niti znam kako to izgleda, niti koje su normalne vrijednosti. ja samo skontala po izrazu lica sestre da nesto nije u redu.nakon sto je sestra odnijela doktorici ctg da ga ocita samo mi rekla dodoji opet u 1 pa da ponovimo. ja umrla od straha. Ustvari kada sam kasnije ponovila ctg ispostavilo se da je sve OK,hvala Bogu. Kad covjek skonta ni ove pretjerane kontlole nisu dobre, malo nesto nije Ok doktori odmah dignu frku i isprepadaju nas koje smo ionako same od sebe isprepadane, pogotovo ja kojoj je ovo 1 trudnoca pa nemam pojma ni o cemu.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:11:58
soraya
IZVORNA PORUKA: dzenyA
Soraya evo nas super smo, pa spremamo se pomalo, bas je lijep ovaj period,ja malo malo odem u spavacu i one bodice gledam ko budala Necu ni ja nikakav omeksivac odo ja zene u DZ po uputnice
dzeniA ista sam ti takva, sve pregledam stvari i divim im se kako su medene i minijaturne, pa me kasnije uhvati panika da necu sve stici na vrijeme pripremiti...uh,slatke brige :)))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:13:17
soraya
IZVORNA PORUKA: dzenyA
Ista sam ti takva. Divim se onim minijaturnim stvarcicama. zatim me uhvati panika da necu sve stici na vrijeme pripremiti....uh,sve te slatke brige!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:16:21
AMELIC
Trudnice moje samo da vas pozdravim Sretno svima kome je baš usitnilo,a curkama na mirovanju da vrijeme što prije prođe...dosada ubi,tek mi osmijeh na lice natjera bebin udarac u bešiku il bubrege Danas punih 27 nedelja mashallah gura se
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:16:38
pauza
dvije drugarice su mi potvrdile da je 100% siguran znak da je porod jako jako blizu kad zena pocne nekontrolisano da cisti kucu, maltene nesvjesno, samo cisti i rasprema... ne ovo nase gnijezdjenje, peglanje i pranje robice, nego ono ribanje kuce do iznemoglosti obje kazu da su se nakon tog "napada" odmah sutra porodile.... onda ja necu jos sigurno, ja cistim samo ono redovno:-))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:25:32
lejlaze
IZVORNA PORUKA: pauza
dvije drugarice su mi potvrdile da je 100% siguran znak da je porod jako jako blizu kad zena pocne nekontrolisano da cisti kucu, maltene nesvjesno, samo cisti i rasprema... ne ovo nase gnijezdjenje, peglanje i pranje robice, nego ono ribanje kuce do iznemoglosti obje kazu da su se nakon tog "napada" odmah sutra porodile.... onda ja necu jos sigurno, ja cistim samo ono redovno:-))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:32:22
AAvalon
Amelic, bravo za ulazak u 28.sedmicu, eto, najgore si pregurala, sad ce jos malo pa biti "lete mi lete trideseteeee"... znam i sama kako je, i meni je tako bilo. samo se pazi i cuvaj...
a inace, za sve koje interesuje, sto se tice interpretacije CTG-a, potrebno je da se vidi povecanje pulsa (a normalan puls je 110-160 kod fetusa) kod bebe (od 15 otkucaja u minuti u trajanju od barem 15 sekundi) barem jednom tokom 10 minuta ili 2 puta u 20 minuta... posebno treba da se poveca puls ako majka osjeti pokret bebe, a to mozete i cuti tokom CTG-a, ja svaki put kad moj mali sutne cujem da mu srceko ubrza, sto je dobar znak da dobiva dovoljno kisika... ako nema povecanja pulsa u nekom odredjenom periodu, onda se CTG ponavlja jer ne mora nista da znaci, moze biti da je beba samo spavala, a ako se desi i po nekoliko puta, onda moze znaciti da je beba pod stresom pa se pristupa porodu ili daljim testovima... eto, posto ste pitali za CTG a ja se sve raspitala
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:39:46
pauza
dinamitna, nemoj ti nista cistiti s namjerom, samo ako se u jednom trenu uhvatis kako ribas i samo trazis da nesto briskas po kuci, to je znak da mali hoce napolje tako kazu ove moje smizle
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 12:47:57
ellam
pozdrav drage mi smo sinoc konacno lijepo spavali,bez nervoze nogu :))))
arina cestitam na 36 sedmica a i ostalima.... sve smo tu ublizu
dinamitna pa gdje te sad uhvati? cuvaj se, miruj i puno vode pij, da ispiskis to :)
Sto se tice pelena ja sam po savjetu prijateljica kupila babylove 1 malo pakovanje. kazu da je bolji od pampersaa???? ko ce znat vise... ja cu s tim probat ako bude dobro bebi podnosio necu ni probavat ostale. ne valja puno kozu senzibilizirat. a u bolnicu sam mislila ponijet samo 3 pelene??? ne treba valjda nositi cijelo pakovanje?
svim pupama
"O, ženo čista, majko plemenita, tvoja materica je mjesto ove počasti, posjećuje te melek, tu započinje stvaranje, pa se boj Stvoritelja i zahvaljuj Mu, ibadet mu čini, da bi tebe i tvoje potomstvo uveo u vječni Džennet!"
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 13:04:25
Nina_Lana
Ha ha haa, ne vjerujem ja dinamitna, nece ni ovaj moj jos vani...ovi bolovi su vise menstrualni i pripremni izgleda, tako mi rece i dr. sinoc... ti se cuvaj draga moja, prehlada je sad posljednje sto ti treba ...
soraya i ja sam otvorena taj 1 prst vec mjesec i po dana, tako da ne vjeruj previse ni dr..samo laganini
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 13:44:31
raja_ringe
Da vas i ja pozdravim :) (ovako mi je lakse snaci se doklle sam dosla sa citanjem). Kako ste vi danas. Ja se trudim sto vise spavati da mi sto prije prdje dan. Onda citam malo vas, malo novine u tom ce i mm s posla.
Pitanje za sa kontrakcijama. Smije li se putovati autom na recimo sahatak? Mi planirali za novu godinu u Vitez, pa ne znam je li mi pametno igdje ići? Je li vi bukvalno prelezite dan ili ipak smijemo npr. napraviti rucak, upaliti masine i sl.
Pauzo ovaj kompot od šljiva je li da se ne pije poslije poroda ili ni u toku trudnoće? Je li tvoje one strample nemaju stopala? Ja kupila neke bez stopala, nisma ih jos probala jer ih nisam oprala. Valjda ce biti ok.
Mrgice kako ste nam vas dvije danas?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 13:57:22
pauza
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
Pauzo ovaj kompot od šljiva je li da se ne pije poslije poroda ili ni u toku trudnoće? Je li tvoje one strample nemaju stopala? Ja kupila neke bez stopala, nisma ih jos probala jer ih nisam oprala. Valjda ce biti ok.
ona je pricala nakon poroda jer se tad prenosi preko mlijeka, a u trudnoci fakat ne znam, mislim da moze samo ne puno ako vec ima takvo dejstvo.... ali kao i za ostalo, moze ali ne pretjerano, pa ja pijem kiselu vodu redovno.... sta cu kad jedva varim hranu i s njom, ali ne previse.... tako mislim i za kompot... a ovo je dr govorila kad se doji da je najbolje vode i caja, nezasladjenog je pozeljno.... a ne kompot i slatki sokovi.... i ne hrana zacinjena i koja nadima jer prenese prdu i grceve bebi :-)
a sto se strampli tice ove su moje sa stopalima, ne kao helanke, nego carape samo sto je dio oko struka sirok i mekan, a dole skroz obicne termo carape...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 14:11:56
Hurma
Da vas i ja pozdravim :) (ovako mi je lakse snaci se doklle sam dosla sa citanjem). Kako ste vi danas. Ja se trudim sto vise spavati da mi sto prije prdje dan. Onda citam malo vas, malo novine u tom ce i mm s posla.
Pitanje za sa kontrakcijama. Smije li se putovati autom na recimo sahatak? Mi planirali za novu godinu u Vitez, pa ne znam je li mi pametno igdje ići? Je li vi bukvalno prelezite dan ili ipak smijemo npr. napraviti rucak, upaliti masine i sl.
Mrgice kako ste nam vas dvije danas?
ja sam proslu bas preležala... ali baš... jer me nekako stalno boljelo i bilo me strah zbog spontanog... e sad ovu ustanem pa spremim rucak, pa upalim masinu za suđe i veš i to mi je ginekolog rekao da je ok, kao i lagane setnje... i tacno toliko i mogu od bolova... voznja autom prko 5 km me unisti, vrate se jake kontrakcije i onda treba dan dva da se smire... bas mi prisjedne... moji roditelji su 100 km od sarajeva... i to mi je najgore jer kad god zatrudnim, ne mogu da idem ni njima ni sestrama... ali eto... izdrži se...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 14:28:09
dush
IZVORNA PORUKA: raja_ringe Pitanje za sa kontrakcijama. Smije li se putovati autom na recimo sahatak? Mi planirali za novu godinu u Vitez, pa ne znam je li mi pametno igdje ići? Je li vi bukvalno prelezite dan ili ipak smijemo npr. napraviti rucak, upaliti masine i sl.
To i mene interesuje....
Doduse, ja nemam kontrakcije, ali sam imala odvajanje posteljice od maternice, pa zbog toga moram da lezim. I evo lezim vec mjesec dana non stop. Ne kuham, ne spremam nista. Jednom sam isla kod doktora (muz me vozio) i jednom do njegovog posla da vidim kolica sto su nam stigla. Tek sam jucer izasla prvi put vani psa da izvedem ispred zgrade 15min, jer je muz na sluzbenom putu. Jutros sam isto psa u 6 ujutro vodila vani. I jedino sto idem u wc i na tusiranje.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 14:32:45
lejlaze
IZVORNA PORUKA: pauza
ona je pricala nakon poroda jer se tad prenosi preko mlijeka, a u trudnoci fakat ne znam, mislim da moze samo ne puno ako vec ima takvo dejstvo.... ali kao i za ostalo, moze ali ne pretjerano, pa ja pijem kiselu vodu redovno.... sta cu kad jedva varim hranu i s njom, ali ne previse.... tako mislim i za kompot... a ovo je dr govorila kad se doji da je najbolje vode i caja, nezasladjenog je pozeljno.... a ne kompot i slatki sokovi.... i ne hrana zacinjena i koja nadima jer prenese prdu i grceve bebi :-)
izvini, a sta uzrokuje kompot? posto ja samo to pijem ima vec 2 mjeseca. doduse nista drugo mi ne sjeda. ne secerim ja to puno, jer inace ne volim secerit ni kafu ni cajeve.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 22.12.2011 14:33:28
Lulu_08
Hello zenice, kako ste mi danas?
Ja sam se juce bas umorila, ovo mirovanje me odviklo od posjete i djece po kuci. Sa glavoboljom zaspala, spavala i probudila se sa njom, grozno. Pored toga ovih dana ziga sa lijeve strane, bas nekako iznad reza, i po ledjima u tom podrucju takodjer. Valjda je sve okej..
Inace vidim ima onih kojima bebice jos nece van, ima onih koje su usle u 9ti mjesec i onih koje fino guraju sedmicu po sedmicu mashAllah. Svima naravno sve najbolje da aBd sve prodje bas u najboljem mogucem redu, kako u trudnoci tako i na porodu!
Idem se sad laganini spremiti pa prosetati po moju princezicu u vrtic.... Veliki zagrljaj od mene!