Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Eh evo i mene da se prijavim na ovu temu tek sada uh dok vas iscitah vauu ja sam se udala i dosla u Svedsku iz ljubavi ali zaista sam mislila kao neki u bosni koji i sada misle tako da je ovdje raj na zemlji ali kad sam dosla i vidjela da nemogu maknuti nigdje bez znanja jezika i ono malo sto sam znala engleskog i to sam u ratu zaboravila onda mi je bilo isto kao kod Mube,cak sam tri puta pakovala kofere da idem i stalno sam se svadjala sa mm kakav je ovdje zivot,nemam s kim popricati,popiti kafu kao covjek ali sto neko rece sve ima svoje prednosti i mane. Sada kako sam rodila sina mi je puno lakse i stalno se trudim da sto vise ucim jezik i komuniciram sa ljudima a to mi hb uspijeva koliko toliko ipak me ljudi razumiju i jako su srpljivi ako hocu nesto zaista se trude da mi pomognu mozda negdje nevalja u neko dijelu Svedske ali meni nije lose jako je uredjena zemlja hiljadu puta sam rekla kako je moguce da jedan covjek sve to ovako lijepo uredi i da sve funkcionise a to je kralj,SVAKA CAST KRALJU GUSTAVU! oduvijek sam zeljela studirati sto nisam mogla ni u snovima u BiH,ali ovdje cu zaista ostvariti moje snove za studijama nemogu vise da pisem jer mi se dijete dere pa cu nastaviti kasnije
pa ja sam tu da se zabavim Mersi lijepo je što si se snašla, za svaku pohvalu, ipak je tamo mnogo bolje nego ovdje, svaka čast, sretno u tvojim nastojanjima za školovanjem daljnjim Tako i treba, iskoristiti sve mogućnosti koje ti pružaju
ma moja vesela moja majka je nas dvoje odgajala i kucu pravila samo ona radila,rat dosao i nista od mog studija a zeljno sam htjela ma naravno da cu uzeti kad daju ,a jos mi nepriznaju moje dvije skole,eh eto im sad ma ja mislim da je najbitnije znati se snaci u svakoj situaciji naravno to je moj stav
mube ma vesela se samo zeza moras to osjetiti,pa da znas sta misli jel tako vesela ja mislim da je vesela osoba koja nikada nebi na forumu rekla tacno kakva je iz milion razloga
ono što mene fascinira kod dijasporaca kad ih sretnem je to što su jako škrti hebo ga dodju kod nas u BiH i ćekaju da im piće platiš a ovo je za njih ovdje sve bagatela Ne kontam , baš koga god sretnem a da vani živi ovako se ponaša 5 puta im veće plata npr nego moja a Boga mi njima dinar ko kuća što je to tako? jel to tako i kod vas? eh sad kad opletete po meni jel to zato što vas nervira što raja u BiH misli da ste puni ko brod il šta?
mene iskreno nervira dijasporska prica, pojednih, kad pocnu nikad im kraja, kod nas ovo ovako, ono onako, bolje nam ovo, bolje nam ono, istrese kesicu badema na tacnu i milion puta kaze probaj da vidis sto su dobri, iz Svicarske su, ma hajde molim te, pa imamo i mi badema, i svega jos, meni je ovdje dobro i nikada ne bih otisla negdje da budem gradjanin drugog reda, da me tamo neki Svicarac ispod oka gleda, imam i ovdje sve potrebno za zivot, normalan zivot ljetos pricam sa jednom iz Svice, nesto o bazenima, te ce ona jojjjj fuj, ne bih ja nikad ovdje otisla na bazen, kako mozete se tu kupati o Termama je bila rijec, meni pritisak na 200 skocio, pa sta zamisljas ko si, donijela neku kiflu, i pola sata prica o tome
< Poruku je uredio bananica -- 5.12.2011 12:48:39 >
Imam puno dijasporaca i kod puno njih sam isla tamo gdje su. Vecina ih uglavnom vise vole kupiti neku stvar, sitnice i dati nego novac dati. A oni koji daju kes jedva nekako ruku u djep kao da imju zmiju u djepu. Elem , kad krenem njima ja od najmladjeg do najstarijeg poklone raznorazne kartice u minus uvalim, a oni kad dodju ruke u djep. Eh sad cu i ja tako pa da vide kako je! Opet cast izuzetcima koji su stvarno otvorene ruke i nekad i previse daju!
Eh evo i mene da se prijavim na ovu temu tek sada uh dok vas iscitah vauu ja sam se udala i dosla u Svedsku iz ljubavi ali zaista sam mislila kao neki u bosni koji i sada misle tako da je ovdje raj na zemlji ali kad sam dosla i vidjela da nemogu maknuti nigdje bez znanja jezika i ono malo sto sam znala engleskog i to sam u ratu zaboravila onda mi je bilo isto kao kod Mube,cak sam tri puta pakovala kofere da idem i stalno sam se svadjala sa mm kakav je ovdje zivot,nemam s kim popricati,popiti kafu kao covjek ali sto neko rece sve ima svoje prednosti i mane. Sada kako sam rodila sina mi je puno lakse i stalno se trudim da sto vise ucim jezik i komuniciram sa ljudima a to mi hb uspijeva koliko toliko ipak me ljudi razumiju i jako su srpljivi ako hocu nesto zaista se trude da mi pomognu mozda negdje nevalja u neko dijelu Svedske ali meni nije lose jako je uredjena zemlja hiljadu puta sam rekla kako je moguce da jedan covjek sve to ovako lijepo uredi i da sve funkcionise a to je kralj,SVAKA CAST KRALJU GUSTAVU! oduvijek sam zeljela studirati sto nisam mogla ni u snovima u BiH,ali ovdje cu zaista ostvariti moje snove za studijama nemogu vise da pisem jer mi se dijete dere pa cu nastaviti kasnije
Sorry sto cu te razocarati al u Svedskoj kralj nema nista sa drzavom... on je samo "zastitno lice" ove drzave... kraljevstvo se ovdje nista ne pita zato imamo moderate koji to rade... a bilo je bolje dok su socijaliste bile na vlasti - nemogu iscekati da se vrate :)
mube ma vesela se samo zeza moras to osjetiti,pa da znas sta misli jel tako vesela ja mislim da je vesela osoba koja nikada nebi na forumu rekla tacno kakva je iz milion razloga
Mislim da se u posljednju dekadu ne razlikuju dijasporci (koje vi ovdje definišete većinom kao da imaju zmiju u novčaniku) od 95 % stanovništva na Svijetu, u koje spadaju i Bosanci i Hercegovci.
Koliko zmija u novčanicima ima u nekome ko radi desetine godina van BIH, toliko isto zmija ima kod prosječnog stanovnika naše lijepe BIH.
Nemojmo se zamajavati da neko ko pošteno radi bilo gdje u svijetu ima toliko da se može ponašati kao velika "raspikuća". Logično je da čovjek koji radi tamo negdje vani ima porodicu koju prehranjuje, i kojoj hoće da obezbijedi ono najosnovnije (ili pak ono što smatra da je dostojno njih), i isto tako hoće (koliko može) da donese svojim najbližim u rodnu zemlju.
A to što neko neće da plati ručak kada dođe u BIH ili kahvu, ma dajte rijetki su oni iz našeg okruženja koji bi sebi dali luksuz (ako ne moraju) da nekog časte ručkovima ili izlascima, a da to prelazi 20 KM.
Svaka čast onima koji su se odlučili da žive van BIH, a isto tako i svaka čast nama što preživljavamo svaki dan u ovakvoj državi.
pa jesamli u pravu? pa nemozes samo kakva kokos bez mozga citati,moras malo i mozgati i malo citati izmedju redova
Ja se nadam vala da me ne vide tako... koliko mogu toliko dadnem, kupim i pocastim... to mi je pravilo i ovdje i dole vala razlike ne vidim... ko me poznaje to zna...
Sto se tice snizenja ja vise volim kad mom djetetu kupi neko nesto na snizenju jer mi je zao da bezveze trose pare... a inace poklon se ne gleda u zube...
A meni taj tvoj opis zvuci kao da si naletila na neke sto nisu znali sta je auto bilo prije rata pa sad ko su oni su... naravno imamo takvih koliko hoces ovdje... sto su ostavili opanke pa dosli da vide malo svijeta... ti su isto tako zivili i prije rata pa sto bi sad bilo razlike?
Moji roditelji su ucinili svoje i nadam se da cu ja uspijeti sa mojom isto tako, hB za sad izgleda da je bas isto =)
Dijaspora je sreca samo radi materijalnog statusa a ostalo je sve tuga!
Mislim da se u posljednju dekadu ne razlikuju dijasporci (koje vi ovdje definišete većinom kao da imaju zmiju u novčaniku) od 95 % stanovništva na Svijetu, u koje spadaju i Bosanci i Hercegovci.
Koliko zmija u novčanicima ima u nekome ko radi desetine godina van BIH, toliko isto zmija ima kod prosječnog stanovnika naše lijepe BIH.
Nemojmo se zamajavati da neko ko pošteno radi bilo gdje u svijetu ima toliko da se može ponašati kao velika "raspikuća". Logično je da čovjek koji radi tamo negdje vani ima porodicu koju prehranjuje, i kojoj hoće da obezbijedi ono najosnovnije (ili pak ono što smatra da je dostojno njih), i isto tako hoće (koliko može) da donese svojim najbližim u rodnu zemlju.
A to što neko neće da plati ručak kada dođe u BIH ili kahvu, ma dajte rijetki su oni iz našeg okruženja koji bi sebi dali luksuz (ako ne moraju) da nekog časte ručkovima ili izlascima, a da to prelazi 20 KM.
Svaka čast onima koji su se odlučili da žive van BIH, a isto tako i svaka čast nama što preživljavamo svaki dan u ovakvoj državi.
Blue rose potpi kao kuca da,bas ovako i ja razmisljam,u pravu si bogami
ma garant si u pravu, ljudi ko ljudi, valjda i tamo i amo al hajd ono kontaš za nekog ko dodje u BiH cijene su smiješne.... al eto ako i tamo preživljala garant špara na svemu, neko je i škrt po prirodi oduvijek i tako.... svugdje svega.... al idem nekom logikom ako je tamo npr večera 100 eura a ovdje 50 KM razlika je derastična pa čemu onda cicijanje? al haj znaj, taj neko možda nikad nije ni izašao na večeru ne bitno, ja ne generalizujem, naravno da ima onih koji dodju ovamo pa pomognu onima koji nemaju al ima vala onih koji dodju amo kod neke sirotinje i još ga u trošak bace, e to je sramota Nekom ko ima prosječnu platu i živi skromno u Bih mnogo je potrošiti 50 KM a dijasporcima je to sitnicama
ako im nije sitnica ako i tamo teško žive e onda je bolje da se vrate pa zajedno sa svojim narodom bar da budu, pa ja
I strašno mi je žao kad vidim da njihova djeca ne znaju 5 bosanskih riječi? ljudi moji pravi Njemci, Švedjani ... žalosno
Ja se nadam vala da me ne vide tako... koliko mogu toliko dadnem, kupim i pocas_tim... to mi je pravilo i ovdje i dole vala razlike ne vidim... ko me poznaje to zna...
znam ja draga da ti pomažeš, vidjela sam, skontala, znam da si i nekim forumašicama pomagala (davanjem odjeće za djecu i sl) a ne svojim bližnjim... na tebe uopće nisam mislila