Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 6:18:18
babilon
Dobro jutro drage moje :D
eh koja j esliejdeca na tapeti?
HVALA VAM SVIMA OD SRCA na lijepim cestitkama ! Mi smo jucer stigli kucici svojoj.. PRAVO puno spavamo, ali bas bas puno... Sinoc smo zaspali u pola 12, evo jos zzzz... Inace malo bljucne one plodove vode iz usta, pa su mi se noge jucer otkazale, nikako da udahne kako sam ga naopako okrenula ali hB izbaci sve :) pokusavamo da dojimo, malo sike jos nisu sebi dosle :)) kolstrum tece pa to nekako pokusavamo da iskoristimo pa cemo vidjeti dalje... uzela sam za svaki slucaj aptamil dohranu da mu dajem... ali nisam pametna... pa eto LEJLA KA nek mi se javi :))))
porod kao porod, dosla u prijemnu oko pola 3, poroodila se u 18.59h, trudovi krenuli oko 5.. nisma ukljucivana na drip, bila otvorena 4cm kd sam dosla i pravo sam se brzo otvarala, samo sam na kraju na infuziji bila 5min i tablete mi gurnuo u habumicu ide porodjana prica ubrzo aBd samo da se uhodamo nas dvoje malih ovakvih ihihi :d
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 8:47:05
ciciban26
IZVORNA PORUKA: babilon
Dobro jutro drage moje :D
eh koja j esliejdeca na tapeti?
HVALA VAM SVIMA OD SRCA na lijepim cestitkama ! Mi smo jucer stigli kucici svojoj.. PRAVO puno spavamo, ali bas bas puno... Sinoc smo zaspali u pola 12, evo jos zzzz... Inace malo bljucne one plodove vode iz usta, pa su mi se noge jucer otkazale, nikako da udahne kako sam ga naopako okrenula ali hB izbaci sve :) pokusavamo da dojimo, malo sike jos nisu sebi dosle :)) kolstrum tece pa to nekako pokusavamo da iskoristimo pa cemo vidjeti dalje... uzela sam za svaki slucaj aptamil dohranu da mu dajem... ali nisam pametna... pa eto LEJLA KA nek mi se javi :))))
porod kao porod, dosla u prijemnu oko pola 3, poroodila se u 18.59h, trudovi krenuli oko 5.. nisma ukljucivana na drip, bila otvorena 4cm kd sam dosla i pravo sam se brzo otvarala, samo sam na kraju na infuziji bila 5min i tablete mi gurnuo u habumicu ide porodjana prica ubrzo aBd samo da se uhodamo nas dvoje malih ovakvih ihihi :d
Ime jos nemamo
Svaka cast zeno .. Cuj porod ko porod ti si pravi heroj . Sad uzivaj sa svojim bebacem.. Ne bih da ti pametujem kao kakva tetka ali pazi na to spavanje,obavezno ga budi da jede. Ja se prvo vece divila kako mi beba samo spava,jednom je samo ja probudila da jede.Kad ujutro brada pocela da zuti,bilorubin uspavao dusu dragu a mama pojma nema .Patronazna nas upozorila i odmah u startu rijesile problem.. Bitno je da sto vise papa i piski Ljubimo vas nas dvije
Mene Ena razbudila u pola 6 pa ostale trudnjacice evo da vas pocastimo
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 8:47:50
soraya
Babilon od srca ti cestitam! bebi i tebi zelim sve najljepse. Vidim da se nisi puno napatila prilikom poroda.
Ostale trudnice,kako ste mi vi? ja ovih dva-tri dana nisam bas najbolje, kontrakcije me pucaju bez obzira na terapiju ginipralom ,apaurinom i magnezijem. A izgleda da sam se i prehladila, danima mi nos zacepljen, pomalo kisem, cesto mokrim,imam iscjedak i pecka me.... Pojacala sam brusnicu caj. a sljedece sedmice idem na kontrolu pa cu vidjeti sa svojom doktoricom sta cemo. Citam ovdje da je za mokracne kanale dobar caj od koprive, ja nemam listove koprive ali imam kod kuce korijen koprive koji sam ostavila da pijem tokom trudnoce za zeljezo. sta mislite moze li to posluziti svrsi?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:23:16
Sandrich
soraya jel mi mozes malo opisati kako izgledaju te kontrakcije??? ja sam bila pocela piti koprivu al mi dr. rekla da mi nece reci ni nemoj niti pij, vec da sama odlucim, spomenula mi je nesto zbog cega al sam zaboravila ja sad kupila neki uroloski caj narodne apoteke Sarajevo, Tahirovic, pise protiv bakterija pa ga kontam pocet piti...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:36:21
animagical
babilon cestitam prije svega samo ziva bila ne dohranu...dojenje ide po principu ponude i potraznje, znaci koliko beba vuce toliko ce da navuce...normalno je da kolostruma ima malo, a a ko hoces da bebi sebi navuce mlijeko, u nekim povecim kolicinama onda bebi treba da bude kao privjesak na siki napravi sebi udoban polozaj i cim je beba budna ti je montiraj da doji, nece odbiti vjeruj mi...ako beba ne bude dojila grudi ce dobiti signal da ne treba puno da proizvode jer niko ne pije.. i jos jedan savjet, da ga je bogdo meni neko davao-budi bebu da doji! beba moze biti sita neka 2 sata, a mozda je jos nejaka da se budi, moj Ajnur je bio takav, pogotovo kad je dobio zuticu... mozda ce lakse teci ako prije podoja stavis tople obloge na grudi ili se istusiras vrucom vodom, tako da bebi lakse ide
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:50:26
Lejla Ka
Draga Babilon Animagical ti je rekla osnovni princip. Kad god beba otvori okice, čak kad se promeškolji u snu ti odmah na dojku. Trpaj joj što više baradvice i okolo bradavice, tako da joj usta budu što više otvorena, ono baš natrpana dojkom, a paziš da nos bude slobodan. Nemoj novorođenu bebu puštati da spava više od 2 sata. Kad siše ti "guraj" mlijeko iz dojki od rebara prema bradavici laganom masažom, svuda u okolo koliko možeš pristupiti. Zagrijavanje prije podoja će također olakšati bebi dolazak do mlijeka. Bebe su u početku slabašne i treba im pomoć.
Sad ti je najosjetljiviji period, kad su dohrana i flašica neprijatelji broj 1. Nemoj se plašiti da im se odupreš. Ti i beba će te vrlo brzo naučit kako da dođete do onog što je najbolje.
Voljela bih te prebaciti na neku temu o dojenju ali ovo nije za probleme jer nema problema, ovo je standardni početak učenja
Ne bi bilo loše ako je neka od vas FB friend sa Babilon, a uključena u grupu Dojenje je IN da je uključi jer smo tamo stavili dobar prikaz kako se beba stavlja na dojku.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 21.10.2011 9:56:13 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:54:17
pauza
babilon, jos jednom BRAVO!!!! bas si heroj pravi i ja se apsolutno slazem sa animagical, naravno ja to jos nisam iskusila, ali svako sa iskustvom i ko mi je prijatelj samo na to upozorava, znaci dojenje i samo dojenje.... zna biti tesko i mucno, pa i bolno, ali vrijedi istrajati zbog svoje ostalim mojim bucama saljem veliku pusu:-*
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:54:55
animagical
mislim da smo svi imali ovaj pocetak i odusevljenje ah sto dijete lijepo spava moj je tako izgubio onih 10% tezine....sve u dva dana, dok sam se ja uhavizala i rekla nanama da me puste da budim dijete i da mi nije grehota buditi ga kad useceri babilon samo ti vjeruj u svoje grudi, mogu one hraniti bebu bez problema...ja bi sad svojim spomenik digla
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 9:55:44
buduca mami
IZVORNA PORUKA: Selminja
buduca mami ja mislim da ti treba uputnica, mozes je dobiti i u hitnoj ja mislim ako krene, mada nece do srijede ne sekiraj se, imas ti jos uputnica je najmanji problem ... mada trazi sljedeci put kad odes kod svog dr,i moja je meni uputnicu dala tek neki dan. hvala selminja, i ja mislim da ipak treba imati uputnicu,znaci u hitnu po nju ;) vjerujem da cemo mi jos sacekat na dan D, a u srijedu mi je dr. rekla da ce mi dati uputnicu,pa stignemo sve to... arina neka te ti leukociti ne sikiraju previse, uradi uk,i ja sam u urinu imala 8-10, a uk sterilna,dosta se gresaka podkrada prilikom uzimanja i obrade samog urina,pa ne brini. kao sto i ostale rekose,samo caj,ja sam na brusnici cijelu trudnocu,pa valjda i tebi bude od pomoci....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:00:40
zanzibarka
hej moja babilon trebalo mi je ovo da cujem da me ohrabri, i ja sam danas narucena u 14h, ne bil mi krenulo ko kod tebe, napokon ce me valjda pregledati vaginalno da vidi koliko sam otvorena, uh nervozna sam straaaaavaaaa!!! blago tebi, uzivaj sa svojim bebicem maximalno i sto prije nam pisi porodjajnu pricu
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:04:52
dush
Dobro jutro zenice!!!!
Babilon, jos jednom cestitam!!!
Cuj porod kao porod, porodila se za 4,5h O da je meni tako.... Ja nisam jos ni blizu poroda, a vec razmisljam sta i kako....
Btw moram da vas pohvalim za ove savjete oko dojenja, morat cu to da si negdje napisem da ne zaboravim dok moje ne dodje....
Gerbo, kako si danas?
Mene je jucer citav dan stomak bolio (valjda od nervoze, sta ja znam, grrrr) i sinoc dok sam spavala me svaki put zabolio kada pokusam da noge ispravim... Bilo mi je ok dok sam spavala sa skupljenim nogama... Valjda ce danas biti bolje....
Nego... jesu li vas grdu boljele ovako "rano"? Ne smijem rukom da taknem, nekakv je bol cudan, kao da pece, ne znam opisati...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:12:55
soraya
IZVORNA PORUKA: Sandrich
soraya jel mi mozes malo opisati kako izgledaju te kontrakcije??? ja sam bila pocela piti koprivu al mi dr. rekla da mi nece reci ni nemoj niti pij, vec da sama odlucim, spomenula mi je nesto zbog cega al sam zaboravila ja sad kupila neki uroloski caj narodne apoteke Sarajevo, Tahirovic, pise protiv bakterija pa ga kontam pocet piti...
Ponekad me prate kao menstrualni bolovi, ponekad mi se stomak u donjem dijelu zgrci i bude tvrd na dodoir sto traje 10-20 sekundi, a u zadnja dan-dva bas osjecam bol u stomaku kao neko probadanje,ziganje. Ni ja sama ne znam za taj caj od koprive da li da ga uzimam ili ne,pijem brusnicu od pocetka trudnoce i vise mi je muka od nje.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:16:26
mala75
Babilon još jednom iskrene čestitke
veliko i za upute o dojenju, nekako je lakše kad se ovako objasni, da se razumijemo , valjda će mi nešto od svega ostati u glavi u narednih 1,5 mjesec da nezaboravim, a ako i zaboravim imam vas.
usput, mi od danas u 32
vodolijo eto ja sam u 31 išla zubaru, iskreno malo me bilo strah, jer i ja sam negdje naprijed čitala da kao ona anestezija ubrzava kontrakcije, možda je najbolje da se čuješ sa svojom dr
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:46:07
Vodolija83
Jutro bembele !!!
Babilonko,superiska sto ste kuci,hvala Bogu Jos samo da uspotavite konekciju sa sikom i sve ce biti 5+. Mozes ti to !!! Mala75,cestitke na ulasku u 32. Hvala ti na savjetu.Meni je moj ginekolog rekao da smijem ici zubaru i da ce stomatolozi znati koju vrstu anestezije da mi daju (neku bez adrenalina),al to mi je on spominjao davno.Medjutim,mene je zbunilo jer je neko pisao da je dobro zavrsiti sa zubarom do 9-og. Zovem evo sve vrijeme zubarku,al se ne javlja...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 10:51:59
Sensia
Vodolijo ja sam isla zubrau na ulasku u 9. mjesec, popravljala zub (tj stavila novu plombu jer mi je stara ispala) i cistila kamenac. odbila sam i slikanje i anesteziju i sve mi je to uradila "na zivo" nije me bolilo ali su mi desni tri dana krvarila pa mi je ona rekla da ispirem hidrogenom i da sam trebala doci ranije jer su u 9. mjesecu desni najosjetljivije......
Uglavnom mozes popravljati zube bez problema ali ja ne bih uzimala anesteziju, ne vjerujem da cete nesto bas bas boliti, ja sam mogla trpiti al znace ti zubarka one sve fino objasne koji su rizici......
Ja sam bas nesto ko i vrijeme valjda sto ne mogu hodati..... a ne lezi mi se nikako
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 11:00:18
Vodolija83
E hvala ti Sensia puuuno !!! Probacu i ja bez anestezije,ali moram se naruciti za ponedjeljak u nadi da ce imati termin.Danas ne bih mogla do Grbavice,jer je mm 2.smjena.U pon.poslijepodne moram i po uputnicu za CTG u DZ,tako da vjerovatno necu moci na vjezbice...
Vrijeme je ocajno,a ja sam tako lose spavala...prozori nekako previse izlozeni,a kisa cijelu noc po onom limu,tup,tup...ko u mozak... Kako se ti osjecas onako kao ?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 11:02:41
Selminja
Vidi babilonke odmah se konektovala svaka cast zeno I to dijete isto konektuj na siku cesto, kakva dohrana Zenice, koje ste od skora tu, imate na forumu bebe, temu o dojenju, ja sam nju citavu prelistala, znam sve zive probleme i rijesenja, (ono teoretski naravno) i pravo puno mi je pomogla. Hvala Lejli Ka i palacinki na onom dvd-u neki dan sam ga ponovo odlgedala, odlican filmic o dojenju Animagical, ja se tako iznerviram kad te citam o tim babskim pricama sto te smaraju, popizditis dobijem, ja cu nekog gadjat ako mi krenu s tim teorijama zavjere. Moja mama je nas troje dojila najmanje po godinu i po, i ona zagovara dojenje i nema price o dohrani, ali zna zato pametovati milion nekih drugih nebuloza, kao i sveki, imam osjecaj da ce mi ici opasno na zivce kad se porodim I jos nesto, koliko dugo je kod tebe trajao onaj predporodjajni proliv, ja juce i prekuce sto god pojedem, letim u wc ...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 21.10.2011 11:05:46
Sensia
Vrijeme je ocajno,a ja sam tako lose spavala...prozori nekako previse izlozeni,a kisa cijelu noc po onom limu,tup,tup...ko u mozak...
Ovo potpisujem htjela sam otici u wc spavat tamo nema prozora
Ma sinoc sam oko 9 imala bolove na nekih 20 minuta pa na nekih sat, nista strasno onako po dnu ledja pa naprijed. Ja se ponadala da je to to, ustala sva sretna da plesem kao sto berina kaze reko odoh se radovati al nista ja malo legla i to je to..... al iskreno stomo mi je na koljenima, toliko se spustio da mogu vijdeti koljena mojoj dusici maloj sve grbe izasle U ponedeljak sam na ctg opet a u srijedu mi javila dr da ce mi uraditi ginekoloski ujutro u 8 na klinici a ja se nadam da cu dotad biti sa svojim piletom malim ako Bog da