Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:10:15
Bebica11
Vodolija, mene je sad strah bilo sta uvoditi na svoju ruku dok ne pitam dr, a Mg ide ionako do 32 sedmice poslije ne bi trebao radi poroda,tako da sam ja do neke 24 ispila, stvarno ga nisam mogla poslije
a ne upitah dr ni za Mg, a ona mi je i Fe smanjila, kaze da mozda kao on ne utice na starenje posteljice , to nam ostaje misterija prava i Ca sam smanjila na minimum...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:10:16
Silver
IZVORNA PORUKA: drznica
Dobar jutar...novi radni dan Ja jedva cekam trudnicko ili bolovanje, ma sta bilo heheh Sad sam zvala Skerlicevu i narucila se na pregled kod dr.Rade i da ujedno otvorim i karton jer ga nigdje nemam Narucena sam za 3.oktobar...ako neko ide gore, zna li jel se puno ceka ako sam narucena, obzirom da me narucila sat vremena prije pocetka smjene na poslu???
Bebix, cestitam
Ostale
Drznice, super, uspjela si se opet relativno rano naruciti ! Sto se tice cekanja...zavisi kako kad...ali zavrsices prije posla sigurno...Evo i ja pokusavam da anzovem ali zauzeto non stop...
Bebix, cestitam od srca... a Imran je meni prleijepo ime, neka ti je ziv i zdrav!
Vodolija... ...bas mi je zao...nikako da te to sve popusti! ali sad ce doci olaksanje, tako to bude u zivotu, stisnu neke stvari i onda sve odjednom popusti! Slikaj nam bebin kutak...
Star...jos maloo... izdrzi taj svrab...
Sensia, pauza, mea, bebice, gerbo, senka, mrgice i ostale moje nadam se da ste mi dobro
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:17:55
Sensia
IZVORNA PORUKA: Bebica11
Vodolija, mene je sad strah bilo sta uvoditi na svoju ruku dok ne pitam dr, a Mg ide ionako do 32 sedmice poslije ne bi trebao radi poroda,tako da sam ja do neke 24 ispila, stvarno ga nisam mogla poslije
a ne upitah dr ni za Mg, a ona mi je i Fe smanjila, kaze da mozda kao on ne utice na starenje posteljice , to nam ostaje misterija prava i Ca sam smanjila na minimum...
bas je dever
bebice ja jos uvijek pijem Mg ali onaj direkt u kesicama ne sumece i to mi je dr rekla da nastavim.....ja je bas pitala......a C vitamin ti nikako ne moze naskoditi, pogotovo dvije case limunade dnevno. ja cijelu trudnocu pijem svaki dan ili limunadu ili cijeđenu narandzu jer C vitamin pomaze da se zeljezo bolje razgradjuje u organizmu i nema snase da ti moze naskoditi..... slobodno ti pij lumunade, oranzade itd.....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:22:18
Vodolija83
bas je dever
Bebice,pa C vit.ti ne bi trebao skoditi,a ni Mg,al eto sacekaj kontrolu,pa vidi aBd sa dr.Ja sam bila na kontroli u 31.sedmici i rekao mi da nastavim Mg.Iskreno,ni ja ga ne popijem bas svaki dan,dosadio mi,al svaki drugi obavezno. Sto se tice Ca nikakav ne pijem,niti mi je dr.preporucio,al znam da me svi zglobovi bole,pa i to ga pitam prekosutra aBd.
Silver,tako kazu...Nadam se da ce ovo s porodom otici,a mozda i prije aBd ! Ma izdrzace se sve za bebaca,al me zeza opasno,misa li mu malog...
A slikacu trenutno stanje bebacevog kutka,pa vam postavim,stim da je madrac jos u najlonu i da vam formalno postavim posteljinicu,jer nije jos oprana,a kad sve bude tip-top aBd,dobicete nove slikice.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:34:06
mea29
i ja pijem MG direkt i to mozda posljednjih 10-tak dana jer mi trne ruke a ranije nisam jer mi dr nije nista dala a ni ja nisam imala nikakvih tegoba tako da nisam ni pitala...trebala bih i ja malo vise limunade, nisam je pila nesto tokom trudnoce, ne mogu da stignem te sok od kupina, pa od drenjaka, sad od kruske...kod mene kako koje voce sazrijeva ja pijem te sokove...ali jedva iskreno ubi me kiselina od njih pa sve to moram zaliti mlijekom da me prodje...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:41:50
babilon
IZVORNA PORUKA: Sensia
IZVORNA PORUKA: bebix
e drage moje , samo da vam se javim, ja sam rodila svog 19.09 na cr, od ocekivanih 4374 grama rodio se momak od 5050 dug 57, ok smo izasli smo kuci oporavljam se i navikavamo na novog clana nisam nista citala cestitam ako ima sta za cestitati a ostalim sretno
Bebix masAllah, svaka ti cast zeno, pa to je praaaavi momak
da se ako BOg da sto prije oporavis
i da taj momak slusa svoju mami i nek vam je ziv i zdrav sto godina
babilon i ja bih trebala za nekih 7 dana prvi put na GAK ali na ctg, znam da mi treba uputnica ali ne znam je li se moram narucivati posebno ili? hajde zenice sa iskustvom recite nam kako ide kod ovih XL trudnica (nismo jos XXL )
Sensia, mislim da i ja treba sa CTG-om da krenem, s obzirom da sam u 9., hehehe, cekala doktora sa godisnjeg da dodje, tako mi rekao Divanovic, nije bio prosle sedmice, znaci ove sedmice moram otici... a vidim niko od zenica da nas uputi... zar nema niko da ide na jezero na preglede??
a jeste se sve zadale niko kafe ni da srkne ;)) odmah u pricu krenule ;)))
Bebix draga, cestitam od srca! Da vas uvijek rpate dobro zdravlje, sreca i radost!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:50:14
Bebica11
babilon halali nisam upratila, sta ti treba za jezero,koja info??? ja za ctg ne znam a isla sam na uzv preglede gore, neki dan sam pisala anici kako to hoda
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:56:53
babilon
babilon halali nisam upratila, sta ti treba za jezero,koja info??? ja za ctg ne znam a isla sam na uzv preglede gore, neki dan sam pisala anici kako to hoda
uh ziva bila sto me oraspolozi ;))). Ja bih trebala na CTG krenuti, jer sam u 9., ali općenito nemam pojma kako sta hoda gore na jzeru... je li se ti narucis, tj treba li nazvati GAK pa da viidim kad radi 'moj doktor' pa da se tako zakazem kod njega, ili da vidim kad mu je smjena pa da bahnem pa kad dodjem na red i to ;))). Mislim, nemam nikakvu stelu gore da bih ja sad mogla nazvati direktno doktora kako to cesto biva... pa mi ti fino reci sve sto znas ;)))))))) a i broj telefona ako imas ;)))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 11:58:01
pauza
sad procitah da Pregnital sadrzi folnu kiselinu, tj B9, to je to.... samo ne znam je li dovoljna dnevna doza, ali ipak ima je u Pregnitalu.... ima i Mg i zeljezo, jos kad bi bio Ca i C, bilo bi extra.... bas sam skromna :-)))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:03:09
Sensia
IZVORNA PORUKA: babilon
uh ziva bila sto me oraspolozi ;))). Ja bih trebala na CTG krenuti, jer sam u 9., ali općenito nemam pojma kako sta hoda gore na jzeru... je li se ti narucis, tj treba li nazvati GAK pa da viidim kad radi 'moj doktor' pa da se tako zakazem kod njega, ili da vidim kad mu je smjena pa da bahnem pa kad dodjem na red i to ;))). Mislim, nemam nikakvu stelu gore da bih ja sad mogla nazvati direktno doktora kako to cesto biva... pa mi ti fino reci sve sto znas ;)))))))) a i broj telefona ako imas ;)))
Meni je moja dr rekla da mi za ctg ne treba "ona" gore vec to sestrice odrade i daju dezurnom dr na potpis....medjutim ukoliko nesto nije ok nedo Bog, sestrica odmah nju zovne Tako da ti za ctg ne treba nikakv specijalan dr..... eh isto mi je rekla da cu ctg raditi najbolje ponedeljkom i petkom......i da mi treba velika uputnica ali sam je zaboravila pitati u koliko se radi ctg i trebam li se najvljivati posebno ili samo bahnem, tako da je meni ta info bitna
I da rekla mi je kad budem dolazila na prvi vaginalni u 9. mjesecu (oko 15. oktobra) da trebam provjeriti da je ona gore.......
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:06:43
Hannica
IZVORNA PORUKA: gerberka
vidis, tek sam sad skontala
ko tebe vodi, jel te strah? ja gledala neku vecer na tvze porod, dokumentarac, prestravila se ziva, al fkt mislim da je ono deranje prenapuhano ili pogresno mislim?
Strah me,i to kako. Ali mene vise strah da me ne napate ko enci80,prvo prirodno pa oda CR.A te dokumentarce nisi trebala gledati,i ja sam se isprepadala kad sam s Hanom bila trudna,gledala na discovery-u porod,pa sam sanjalaa danima kako je strasno. Ali nije bas tako,ne brini. A vodi me doktor Ribic.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:09:09
Bebica11
Eh ovako, ja sam isla na ultrazvuk, i tu se ne narucujes nista, ako hoces da vidis kad koji doktor radi NA ULTRAZVUKU nazoves 250-250(ja mislim) i pitas njih mada ja nisam zvala jer mi je bilo svejedno. Ultrazvuk rade od 10-14h i treba se doci u tom terminu. Za taj ultrazvuk ti treba uputnica iz DZ.
Takodjer mozes pitati kad je odredjeni doktor u smjeni, onda racunaj da smjena pocinje od 14h i dodji izapodne u prijemnu ambulantu za trudnice, i reci da trebas tog doktora, i kad dodjes na red tu ti mogu raditi i CTG koliko sam vidjela, i pregled i sve, takodjer po pravilu bi trebala uputnica OSIM AKO NIJE HITNO ili ako ne zelis platiti pregled :D
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:09:58
pahuljica_25
Vodolijo nedaj se,baš te sad uhvatilo zezati Ma proći će to,samo malo više miruj,ne troši snagu,bar dok se malo ne oporaviš.
Vidim vi uglavnom pijete neke vitaminsko-mineralne dodatke.I ja sam pila redovno prenatal do 5-6 mjeseca. Sad u 8 mjesecu sam ga skroz ukinula,jer sam počela sa Gynipralom a u njegovom uputstvu stoji da se ne smije uzimati sa preparatima koji sadrže Ca,i mene nešto strah to kombinovati,jer ga u Prenatalu ima. Trudim se da pijem mlijeko,jedem mladi sir ali i to ne previše.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:19:03
mala75
pozz i od mene, od jutros sam u DZ načekala se pravo a kobiva bila naučena u 8.30. neki novi dr pa nešto posebno spor. uglavnom dobila sam doznake i uputnicu za komisiju (ono bolovanje preko 42 dana) i usput uzmem uputnice za nalaze krvi i urina za sljedeću kontrolu da ne čekam opet. jedno pitanjce: kako spavate, vodite li računa o spavanju na boku ili leđima i sl. ovaj mm pročitao kao najbolje je na lijevom boku pa me preko vikenda smorio okreni se, pa okreni se. sreća ode jutros na dežuru pa ga nema do petka al da vidim kako vi s tim spavanjem????????????
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:19:33
babilon
Eh ovako, ja sam isla na ultrazvuk, i tu se ne narucujes nista, ako hoces da vidis kad koji doktor radi NA ULTRAZVUKU nazoves 250-250(ja mislim) i pitas njih mada ja nisam zvala jer mi je bilo svejedno. Ultrazvuk rade od 10-14h i treba se doci u tom terminu. Za taj ultrazvuk ti treba uputnica iz DZ.
Takodjer mozes pitati kad je odredjeni doktor u smjeni, onda racunaj da smjena pocinje od 14h i dodji izapodne u prijemnu ambulantu za trudnice, i reci da trebas tog doktora, i kad dodjes na red tu ti mogu raditi i CTG koliko sam vidjela, i pregled i sve, takodjer po pravilu bi trebala uputnica OSIM AKO NIJE HITNO ili ako ne zelis platiti pregled :D
e hvala drage moje na objasnjenju. Ja imam uputnicu za Jezero, to savm vec nabavila prosle sedmice... Pa cu nazvati i pitati koja je procedura :D da li treba da idem na pregled ili sam ctg.. :))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:23:35
Bebica11
IZVORNA PORUKA: mala75
pozz i od mene, od jutros sam u DZ načekala se pravo a kobiva bila naučena u 8.30. neki novi dr pa nešto posebno spor. uglavnom dobila sam doznake i uputnicu za komisiju (ono bolovanje preko 42 dana) i usput uzmem uputnice za nalaze krvi i urina za sljedeću kontrolu da ne čekam opet. jedno pitanjce: kako spavate, vodite li računa o spavanju na boku ili leđima i sl. ovaj mm pročitao kao najbolje je na lijevom boku pa me preko vikenda smorio okreni se, pa okreni se. sreća ode jutros na dežuru pa ga nema do petka al da vidim kako vi s tim spavanjem????????????
ja spavam kako mi se spava....vidjala sam zene u bolnici dan dva pred porod spavaju svakako, doduse ne mogu bas na ledja, jer im ne godi polozaj, al dok god ti nista ne smeta slobodno spavaj kako ti je volja
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:25:57
Hannica
Pa u pravu je covjek,preporucuje se lezanje na lijevom boku. Ja spavam i na lijevom i na desno,kad mi utrne lijeva stana okrenem se i tako dalje.Na ledjima ne mogu nikako,ne mogu da disem.Na zadnjoj kontroli mi je UZ radjen na lijevom boku jer nisam mogla izdrzati lezanje na ledjima.
Dok spavas na lijevom boku omogucavas maksimalan dotok krvi i hranjivih tvari u posteljicu.
< Poruku je uredio Hannica -- 26.9.2011 12:30:28 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:39:40
Vodolija83
Hvala Pahuljice Ma izguracu nekako uz Boziju pomoc. E to za interakcije izmedju gyniprala i Ca ti ne znam nista reci...
Mala75,mi smo na vjezbama naucili da je spavanje na lijevom boku ustvari polozaj relaksacije i tad ti je najbolja prokrvljenost,pa eto,bilo bi dobro da se naviknes.
Babilonko,javljaj kako je proslo kod dr.Murtezica,da se i ja pripremim ubrzo aBd
E sad,da postavim koju slikicu kutka iako to nista nije zavrseno,vec samo formalno postavljena ogradica i to...kao sto sam ranije napisala,al eto da vas ne drzim u neizvjesnosti...
Ovo je nas krevetic
Jastuk za zdravo spavanje sa igrackom hipp-a
Komodica
Dekica i nase prve tjesilice
Onaj hepek (podloga) za igranje - ranije slikano,al evo nakanila se da postavim ...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:40:38
mala75
IZVORNA PORUKA: Hannica
Pa u pravu je covjek,preporucuje se lezanje na lijevom boku. Ja spavam i na lijevom i na desno,kad mi utrne lijeva stana okrenem se i tako dalje.Na ledjima ne mogu nikako,ne mogu da disem.Na zadnjoj kontroli mi je UZ radjen na lijevom boku jer nisam mogla izdrzati lezanje na ledjima.
Dok spavas na lijevom boku omogucavas maksimalan dotok krvi i hranjivih tvari u posteljicu.
e nek si ga podržala, kad ovo pročita poslaće ti čokoladu , a meni će stalno bit okreni se nalijevo al nema veze izdržat ći ja to vikendom, radnim danima ga svakako nema
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:42:50
Mamolina
mahanje !!Evo mi se vratili sa kontrole jos nista .. dr. me pregledo i vag. i UZ i CTG ..sve masalla uredu otvorena pola prsta , grlic se fino priprema beba se nastimala ,mada kaze da posteljica jos nije najzrelija tako da ne ocekujem porod danas.. eto 3 dan od termina prosao Kaze dr. da se situacija moze promjenuti za tren a po posteljici moze potrajati jos par dana !!!Strpljenje me izdaje , mada sam se vratila sretna jer dr.kaze da je stanje i cijela trudnoca SKOLSKI PRIMJER ... i ja sam se hvala bogu cijelu trudnocu osjecala super , nisam oticala nije me nista nikad bolilo udebljala se 12kg , jos vozim auto i nosim stiklice .. jos da se s hajrom sve zavrsi i da ova moja klinceza izadje zdrava i ziva .. vama drugarice od srca zelim trudnocu kakvu ja imam.. sem ovog dijela da presisate termin jer je zaista depresivno .. eto ja se napisa .. pravo a bas sam se nadala da cu se danas odjaviti sa teme !!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 26.9.2011 12:45:30
mala75
vodolijo, ma sve je i više nego preslatko, ja jedva čekam da idem u prvu kupnju a ovaj krevetac i komodu ću da pokažem zetu, pošto on radi na montaži namještaja pa je obećao napraviti nam krevetac i komodu, da nam napravi ovako nešto. jest da nećemo imati lavića al šta se može. polklonu se u zube ne gleda.