malena sharena
|
IZVORNA PORUKA: emma.L Idina mama, to nije do načina odgoja kod Nijemaca, nego do tih djevojčica. SIgurno ćeš naići na dijete Nijemaca tvrdoglavo kao tvoj dječak. Mi imamo prijatelje koji imaju sada sina od 5 godina. Nikada ga istukli nisu, ali to je dijete koje je inače dobro i reagira na priču. Jako živ i jako pametan dječak, stalno sam govorila da želim tako razumno dijete. E pa, moja nije razumna, zato se jučer popodne nisam ni logovala da vidim šta se dešava sa porodiljama . A stalno pričam, pričam i pričam - preventivno, pokušavam razgovorom riješiti probleme kad ih stvori ali tanko pali u zadnje vrijeme. E jučer joj je jako teško palo kad je nakon kazne, dobila batine i još sam je morala staviti na ignore dobar dio dana. Previše mi je to sankcija za trogodišnju djevojčicu, ali vjerujte ponašala se nenormalno. I onda je kasnije pitala hoću li se igrati, hodala za mnom, pokušavala razgovarati, a ja sam odgovarala da me je jako rastužila ponašanjem i da ne želim da se igram s njom. Srce mi se cijepalo. I onda kažem MM-u da ja idem u tuš a da je on posavjetuje da se ispriča i posluša me šta imam reći. I kao, pomirile smo se, ali ništa od moje priče zašto je to bilo ružno s njene a i slabo s moje strane ona nije imala strpljenja poslušati. Ja pričam, a ona se penje po vješalici, govori dobro, a gleda kroz prozor i vere se po krevetima i sve tako. Da se razumijemo, ona smije izvući suđe i lupati, smjela je u fazi šaranja pisati po zidovima, smije sići sa stolice kad se jede, jer joj svaki damar igra ali hrana ne ide od stola i uvijek mora doći po zalogaj, smije trgati igračke, smije se izbeljiti ponekad kad vidim da je to način da nas nasmije i sl... naravno uvijek govorim kako te neke stvari nisu lijepe, ali to mi ništa nije za sankcije. Ali psovanje, pljuvanje, otimanje u trgovini, odbijanje da me posluša i pokupi igračke, plakanje bez razloga, svađanje sa mnom ili kao jučer bacanje po krevetu i bukvalno vrištanje i udaranje glavom i nogama okolo samo zato što sam joj rekla da nije dovoljno spavala i da pokuša još malo (a trajalo je dobrih 40 minuta prije nego je dobila po guzi) - mislim da to ne trebam dozvoliti. I ja bih se bacala da me neko, nakon sto sam se probudila pokusava vratiti u krevet jer bolje od mene zna dali sam naspavana ili nisam . Nikad dijete ne prisiljavam da jede i nikad ga ne priviljavam da spava jos, jer mi se ucinilo da je to njemu malo. Pa ni mi nismo svaki dan isti. Moj je nekidan plakao 45 minuta jer mu nisam dala da dira vodu u kuhinji. Nakon sto razgovor i objasnjavanje da cu mu dati da se igra kad operem sudje (uvijek imamo taj redoslijed, mama opere sudje - J se igra s vodom), nisu upalili, stavila sam ga na igore. Niti jednom nisam povisila ton niti ga udarila. Nakon toga me je sam grlio i ljubio, a vodu sad i ne pogleda.