sally79
|
IZVORNA PORUKA: delfin sally pošto si ti to vjerovatno "dobro" prostudirala, bi li mogla ukratko objasniti. Preletila sam članak, i neke simptome imam a neke ne. tesstosteron je ok. Ali kod mene nikad nisu rekli da su policistični nego nalik na microstični Ja sam slucajno danas naisla na clanak ali evo mogu ukratko: Stanje je neklasicna urodjena adrenalna hiperplazija ili CAH - nedostatak hormona koji dovodi do pretjerane produkcije androgena. Kod zena moze ometati ovulaciju; kod muskaraca moze uzrokovati nizak broj spermica (sperm count). Pored toga, moze dovesti do niskog rasta, neugodnog mirisa tijela, akni, neregularnih menstruacija kao i pretjeranog rasta dlaka sto se zove hirzutizam. (Gdja Citrone, koja sada ima 38 godina, je takodjer imala neke od ovih simptoma). "Tretman je tako jeftin i lagan", kaze dr Maria New, profesor pedijatrije i ljudske genetike na medicinskom fakultetu Mount Sinai koja se smatra vodecim autoritetom za C.A.H. Dijagnoza se bazira na testu krvi na visoke nivoe hormona zvanog 17-hidroksiprogesteron - genetski test takodje postoji - a tretman ukljucuje male doze steroida deksametazona. Moze da ponisti mnoge simptome u periodu od 3 mjeseca do dvije i po godine. U tezem obliku, klasicni CAH, pretjerana proizvodnja androgena moze da uzrokuje nejasne genitalije kod djevojcica. U neklasicnom obliku, visak androgena je manji i simptomi su blazi ili nepostojeci. Ne svi centri za plodnost testiraju na ovu bolest, ili testiraju na nju tek ako su ostali tretmani iskusani. Neki akuseri ne znaju za bolest i njen uticaj na plodnost, rekao je Dr. Zev Rosenwaks, direktor Centra za reproduktivnu medicinu na njujorskoj bolnici Presbyterian-Weill Cornell. Dr. Jamie Grifo, direktor reproduktivne endokrinologije na medicinskom fakultetu New York Univerziteta, rekao je da testira pacijente na ovu bolest ako ne mogu ovulirati i ako ne reaguju na lijekove koji poticu ovulaciju. “Mislim da se ovo cesto propusta" rekao je. "Ne mislim da je ovo najucestaliji problem ali je ucestaliji nego sto ljudi misle". Simptomi kao neregularne menstruacije, akne i hirzutizam mogu da oponasaju simptome sindroma policisticnih jajnika PCOS. Zaista, jedna studija je sugerirala da 10 posto zena sta PCOS sindromom imaju blagi CAH. Dr. Rosenwaks kaze da testira zene na CAH ako imaju PCOS, ali mnogi centri ne testiraju. Kod mladjih pacijenata, bolest se cesto pogresno pripisuje prijevremenom pubertetu. "Mnogo izvjestaja pokazuje da se godine pocetka puberteta smanjuju, pa mnogo doktora simptome pripisuje ranom pubertetu kaze Suzanne Levy, v.d. izvrsnog direktora fondacije Cares, organizacije za istrazivanje i zagovaranje za ljude sa CAH-om. Gdji Citrone, su naprimjer, prvo rekli da ima visok testosteron. "Dok sam odrastala, nikad se nisam osjecala kao djevojka ili zena, rekla je, dodajuci - pogresno su me dijagnosticirali 15 godina" Na kraju, nakon sto je dobila pravu dijagnozu, prepisali su joj deksametazon. Sada ima redovne menstruacije, mnogi od njenih simptoma su se povukli, i receno joj je da ce najvjerovatnije moci imati djecu ako to odluci. “Ali sada imamo dvoje,” rekla je, “pa nam je dosta.” Terri, koja je zamolila da se njeno prezime ne koristi radi zastite privatnosti, je primjetila da njena sestogodisnja djevojcica ima plave dlake pod pazuhom. Na godisnjem pregledu sa 7 godina, pedijatar je takodjer primjetio naznake pubicnih dlaka i iako je mislio da je to prijevremeni pubertet, poslala je djevojcicu endokrinologu. Nakon nekoliko mjeseci, uspostavljena je dijagnoza neklasicnog CAHa. Doktori su se neckali da koriste steroide iz brige za dugorocne ucinke, ali nakon godinu i pol njene kosti su pocele da prebrzo rastu, i jos simptoma se nakupilo: rast dlaka, veoma masna kosa i jak neugodan miris tijela. Nakon toga joj je data mala doza steroida. Ubrzani rast kostiju karakteristican kod djece koja imaju CAH ne traje dugo pa mogu zavrsiti sa abnormalno niskim rastom. “Ova djeca su najvisa u svom razredu kaze Dr New “ali onda prestaju rasti sa 7 ili 8 godina.” Kao protumjera, nekoj djeci se daju hormone zvani glukokortikoidi; drugi primaju hormone za rast ili lijekove koji usporavaju pocetak puberteta, kada kosti prestaju rasti. Ali ovaj tretman se smatra eksperimentalnim, kaze dr Phyllis W Speiser, sef pedijatrijske endokrinologije na djecijoj bolnici Schneider u New Hyde Park, New York. Mnogi tinejdzeri sa teskim slucajem akni ili hirzutizma, posebice oni koji nisu ranije imali simptome bolesti, budu pogresno dijagnosticirani. Dadnu im se lijekovi ili skupi tretmani uklanjanja dlaka prije nego sto se testiraju na CAH ili se upute endokrinologu. Dijagnoza mora doci prije tretmana kaze dr Speiser. Gdja Citrone, koja se podvrgla skupim tretmanima za plodnost, kaze da je umirena saznanjem sta se desavalo u njenom tijelu. Mogu vam reci, osjecala sam se ljutom primjenjenom - ali doktor koji je postavio pravu dijagnozu mi je spasio zivot. *** Napominjem, po mom razumijevanju ne ispoljavaju se svi simptomi. Ako postoji nekoliko simptoma ja bih trazila testiranje ako je dostupno. U svakom slucaju provjeriti sa svojim doktorom da li nesto sto je prije tretirano kao PCOS moze ustvari da bude CAH i ako jeste onda terapija.
|