Emmy -> RE: kupovina putem interneta (20.7.2012 15:48:11)
|
Na parfeme i ostalu akciznu robu carina se uglavnom plaća. Istina, ne carini se uvijek sve. Po mom dosadašnjem iskustvu nisu mi ni parfeme carinili ako nisu prelazili preko 70 KM, odnosno ako ih nije bilo više u paketu. Znači jedna stvarčica prođe bez problema. Odjeća, obuća i ostala neakcizna roba u vrijednosti do 50 KM ne podliježu carini. Meni se prošle godine desilo da su mi dvije pošiljke stigle istovremeno, sasvim slučajno, i onda su me dobro ogulili. Platila sam 1/3 vrijednosti robe, taman ono što sam kupila sniženo. Kada sam otišla da vidim o čemu je riječ, kaže službenik, takav se dan potrefio - sve su carinili. U doba slobodne trgovine, oni nama ovakve namete, pa osim carine platiš još nekoliko stavki i kao šlag na tortu porez, pa izađe fina cifra. Zato u Evropi npr. moja rodica iz Danske naruči TV iz UK i fino joj čike za dva-tri dana pokucaju na vrata i uruče robu bez problema, nervoze, plaćanja dodatnih nameta.......... Daleko smo od svega toga, nažalost, nego eto ja se ovako provučem sa nekom robom na sniženju, manje vrijednosti[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|