Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Mi smo vam na siki adaptirano neuzimamo valjda nećemo ni trebat. Ona je super, počela puzati a sad koliko kg ima pojma nemam, neću više djete da maltretiram kod doktora da ide, samo još da joj neki virus nabacim u domu zdravlja. Udebljala se al nema one debele nogice i rukice...nemoraju sve bebe biti bucaste. Do vankcine 22.8 dojimo pa kad vidimo napredak onda ćemo skontat dal da je dohranimo HIPP-om mada jede pomalo kašice i supice kje je joj pravim pazeći naravno šta joj dajem da jede nama će 12.8 biti 6 mjeseci, možda ćemo mi bez doharne i uspjeti porasti
moj bebach ima 2,5 mjeseca... rodjen je as 3150gr i dug 52cm..zuticu je imao mjesec i po tako da je porodjajnu tezinu vracao poprilicno sporo iako je jeo non stop - iskljucivo ga dojim (predeverala regade uzasneeeeeeeeeeee ali stojicki izdrzala ;) ...tek 10-ti dan je vratio porodjajnu tezinu tj 3180gr i na posljednoj kontroli 14 jula je imao 4300kg a dug je bio 58cm...dakle, sa nepuna dva mjeseca je narastao 6cm...za koji dan cemo opet na kontrolu i mislim daje sad dobio puno vise...danas sam se s njim vagala na digitalnoj vagi i po njoj danas ima 5400gr...vidjecemo..ja sam ga od milja prozvalla crv jer je bio dug mrsavko i zilavko...i pupak mu je bio zilavko i odpadao je punih sedam dana iako se od prvog dana drzao na iglenim usicama...a nikako da odpadne...
obzirom da je Rafaela patronazna kupala 14 dana i redovno ga je i vagala. u pocetku kao sto rekoh je dobivao po 40-80gr u par dana i muz i ja hepi obzirom da je zutilo bilo u pitanju...jedan dan dodje ona i izvaga ga kad on dobio samo 10 gr....da ste meni i muz vidjeli tad face tuzne :( a ona nas fol tjesi kaze ma sve je to ok ipak ima zuticu dobro je da ne gubi...ma sta je dobro dijete mi u 2 dana dobilo 10gr...kasnije nam bilo shega kako smo se razocarali a Rafaelu sva faca nekakva bila tuzna i cudno nas gleda ko veli-nemojte me ruziti sto se nisam puno udebljao danas :)
Mi imamo problem. Naime prošle sedmice sam bebača vodila na vakcinu,i kad smo ga izvagali ima samo 7kg ,obim glave 44cm,grudni koš 45cm.Doktorica mi je rekla da jako malo dobija na kilaži.Odmah smo mu uradili nalaze krvi i urina,i nalazi su odlični.Ni doktorica nezna zbog čega nedobija na kilaži.A što se tiče hrane ,hoće sve da jede.Pije mlijeko,jede svo voće i povrće.Kuham mu povrće sa telećim koljenicama i pilećim mesom.Popije oko litar mlijeka na dan ,i dva do tri obroka slana.Stvarno mi nije jasno do čega bi moglo biti. Odgodoli smo vakcinu za petnest dana,pa opet ću ga nositi da ga izvagamo. Ima punih sedam mjeseci,i doktorica mi je rekla da bi u njegovom periodu trebao dobijati najmanje pola kile po mjesecu,a on je dobi 650gr za dva mjeseca Molim vas jel mi može neko pomoći,šta vi mislite do čega bi moglo biti. Mi smo sumnjali da je možda anemičan,kad eto krvna slika dobra a nema ni bakterije u mokraći.
Draga Dalila,isto se i nama desilo. Zara je dobijala po 300-400 grama mjesecno,kada je trebala po kilogram da dobija,a svi nalazi uredni. Ona aktivna,vesela,uredne stolice i urin... Ni meni niko nije znao dati pametno objasnjenje,osim, "takva beba". Nama se to desavalo prva 2-3 mjeseca,a sad je vec drugacije. Jednostavno odjednom dobija na kilazi... Ne znam kako da te utjesim,ali zelim vam od srca da mamino pile opet pocne da dobija gramcice.
A da da dodam da sam pitala doktoricu možda da uvedemo neki sirup ali ona kaže da nema potrebe za terapijom i sirupom jer su mu nalazi uredu Stvarno neznam šta da radim
Mi imamo problem. Naime prošle sedmice sam bebača vodila na vakcinu,i kad smo ga izvagali ima samo 7kg
Ja ne vidim čemu tolika zabrinutost? Kolika je porodjajna težina? Moja Sajra je sa sedam mjeseci imala 7100 grama, dr uopšte nije komentarisala takav prirast kao malen. Rodjena je sa 3150 grama.
Hvala vam puno,divne ste Ma on je vesela beba,igra se,prevrće,pomalo počinje da puže.Lijepo izgleda. Ja sam njega dojila do četri i po mjeseca,i tada je dobijao po kilu mjesečno,i kad je bio prelaz sa sike na flašicu e tad je počeo manje da dobija na kilaži . Svi mi kažu ma jednostavno takav je. A ja se sve bojim da je premršav i što je najgore strah me da nerazboli
Mi imamo problem. Naime prošle sedmice sam bebača vodila na vakcinu,i kad smo ga izvagali ima samo 7kg
rođen je sa 3kg i 51cm dug.A doktorica me pravo prepala
Ja ne vidim čemu tolika zabrinutost? Kolika je porodjajna težina? Moja Sajra je sa sedam mjeseci imala 7100 grama, dr uopšte nije komentarisala takav prirast kao malen. Rodjena je sa 3150 grama.
rođen je sa 3kg i 51cm dug.A doktorica me pravo prepala
Evo ja sam Sajru vodila neki dan na kontrolu i na vakcinu ( mmr ) sa 16 mjeseci ima nepunih 11 kg. Pitala sam dr dal je to ok, ona kaže: " Naravno da jeste, vidite da je čvrsta ko beton. Evo ja sada četvero djece vratila ne mogu primiti vakcinu, bolesni, a svi preko 15 kg imaju "
Zdrava je, nikada nije bila bolesna.
Shvatam tvoju zabrinutost, jer sam bila ista...pogotovo zato što je moja starija sa 4 mjeseca imala više kilograma nego mladja sa osam.
Ali jednostavno su različito građene.
Kakve su konstitucije ti i muž?? Jeste li vi bucike, ili ste i vi sami sitni i mršavi.
Kilaža nije garancija da će dijete biti zdravo.
< Poruku je uredio hanabanana -- 11.8.2009 10:58:22 >
Ma ta je dr. malo luda, pa normalno je za bebu da sa šest mjeseci udvostruči porođajnu težinu, znači tvoj Ajnur ima taman koliko treba. Vjeruj mi ne valja ni da je predebeo, nego se ti opusti i uživaj sa svojim zdravim sinčićem
Ovo bih a potpišem i podcrtam i boldiram. Shvatam da je bitno da dijete dobija na kilaži, i da su majke zabrinute za svoje dijete, ali samo pogledajte je li zdravo, bucmasto, dobro jede i kaki, i nema šta da se brinete. Mene su ubijale pričama: kako jede, šta jede, koliko ima kilograma??? Daj ljudi "sjašite", u kikice obrazi ko u prave seljančice: hem rumeni, hem bucmasta bila, hem ona sama od sebe ko beton čvrsta. I dan dans je takva: kuc, kuc
E ovo je i mene utjesilo... MM je i dan danas mrsav,a ja sam do prije 2 godine bas bila zgolja zgoljava. Tako da sam ja sama sebe tjesila da su geni cudo. Mene je najvise nerviralo sto su pedijatri razlicitih misljenja. Jedna nas je vratila sa vakcine,da uradimo nalaze. A kad smo dosli s nalazima druga pedijatrica nas je primila. I ona se cudi zasto ova prva nije dala vakcinu. Ma da izludis od njih...Jedna mi kaze AD ukljuciti hitno,druga kaze niposto,samo doji svakih 15 min Treca doji svakih 3h...ma da poludis od savjeta. Zara i dalje doji,AD ne zeli,nema sanse ni kasikicu ad mlijeka da uzme,nista na flasicu ne jede...sad vec hapi i kasice. A koliko je aktivna beba,vec me panika hvata sta cu i kako kad propuze i prohoda.
Kakve su konstitucije ti i muž?? Jeste li vi bucike, ili ste i vi sami sitni i mršavi.
Kilaža nije garancija da će dijete biti zdravo.
ma nismo ni mi neke debeljuce , a doduše i ja sam bila peka na hranu kad sam bila mala.Al mene brine on hoće da jede al mu se neprima.Imam osječaj da neka druga beba pojede ono što moj Ajnur pojede za jedan dan imala bi duplu kilažu
A koliko je aktivna beba,vec me panika hvata sta cu i kako kad propuze i prohoda.
identicno , ovce vatrene , ali bolje i to nego da brinemo suprotno , ja se ne smaram tim mjerama ali eto uvijek kad odem na kontrolu naculim usi koliko je grama dobila, imam malo problem oko samopouzdanja kad je rijec o dojenju, sve je super ali kontam je li joj dovoljno pa me obraduje kad vidim da je dobila dosta grama
moj ANEL fino napreduje ima 3.400kg neureklo se jede AD sa rizinom sluzi jer je hranjivija jest ce dok neojaca jos i nedobije na kg.od rizine sluzi brze dobiva na kg. Podani ga hranim svaka 3 sata a navecer gladan stalno,jeo bi svaki sat a mama neda da mu caja .....
moj ANEL fino napreduje ima 3.400kg neureklo se jede AD sa rizinom sluzi jer je hranjivija jest ce dok neojaca jos i nedobije na kg.od rizine sluzi brze dobiva na kg. Podani ga hranim svaka 3 sata a navecer gladan stalno,jeo bi svaki sat a mama neda da mu caja .....
a kako mu daješ rizinu sluz.jel običnu rizu samo skuhaš...
pa tako mi pedijatrica rekla jer je upocetku povracao od vode,rizu operem nalijem litar vode na solju rize i rizu prokuham da se skuha ne sad raskuhat da nema vode ,da bude pregusto onak rijedje. I onda tu sluz nalijem u posudu i u frizder i svaki dan tako,i dajem mu s AD.Napreduje samo tako svaki dan po 200gr.Davat cu dok neojaca,ta sluz je hranjiva i zdrava
I onda tu sluz nalijem u posudu i u frizder i svaki dan tako,i dajem mu s AD.Napreduje samo tako svaki dan po 200gr.Davat cu dok neojaca,ta sluz je hranjiva i zdrava
Nevjerujem da dijete može dobijati 200 grama dnevno, i da može to bi bilo 6 kg mjesečno.
S druge strane, doktorica ti je reka da daješ sa rižinom sluzi ne zato što je ista zdrava, nego očito tvoja bebara ima problema sa probavom.
Inače se rižina sluz koristi kada djeca povraćaju, ili imaju proljeve.
cuj 200gr izvinjavam se pobrkala sam 20gr mislila sam brzo sam pisala anel plakao pa sam smrljavila ona bogme rece da od rizine slz jos koristim dok neojaca pa cu onda na vodi.
Ma ta je dr. malo luda, pa normalno je za bebu da sa šest mjeseci udvostruči porođajnu težinu, znači tvoj Ajnur ima taman koliko treba. Vjeruj mi ne valja ni da je predebeo, nego se ti opusti i uživaj sa svojim zdravim sinčićem
pomoc mozeli mi ko reci sa koliko ste vi svoje bebe stavili prvi put u hodu
pomoc mozeli mi ko reci sa koliko ste vi svoje bebe stavili prvi put u hodu
Ja sam svog počela stavljati u hodu od šest mjeseci.Neznam neki su za a neki protiv da se bebe stavljaju u hodu,ali ja svog stavljam po nekih pola sata jer mu brzo dojadi