Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Okarice, zaista mislim da je sve OK, i da kazem da Iris napreduje bas "skolski".. Dzaba, stvarno, bockaju je za nalaze i sta ti ja znam, kad je ona OK.. U tom periodu, uglavnom vecina beba vise i ne dobija oko 1kg mjesecno, nego se to proporcionalno smanjuje.. Kad bi tako gledali, moj Bakir bi dosad trebao imati oko 12-13 kg, ali nema toliko.. Mislim da je tezak oko 9-10 kg, i po meni je to sasvim OK... Bogami se previse sekiras
Doktorica je previše oprezna. Rekla mi je da Iris izgleda dobro, da je zdrava beba, ali ipak hoće da vidi šta će biti za 15 dana. Ona je super, živahna, vesela, ne izgleda mršavo, što se mene tiče, ona je skroz ok. Mislim da je njena kilaža u skladu sa njenim apetitom. Obzirom da je stalno u pokretu, okreće se, stalno se okreće, diže glavicu, mlati rukama i nonama, mislim da potroši i ono malo kalorija što pojede. U svakom slučaju, ja sam zadovoljna njenim izgledom, a dr. me svaki put "ispali".
Mozda smo kod iste doktorice
Slazem se mislim i ja da pretjeruju nemoj se sikirati mislim da je to ok tezina,bitno je samo da je udvosrucila tezinu nakon pola godine,vjeruj i mene su bili isprepadali sa obimom glave,nema kakve nalaze nismo morali vaditi i koliko smo zivaca izgubili kao manji je obim glave bio,al hvala Bogu sve je ok,oni tako rade daj odmah na kliniku,vadi nalaze a mislim da je to sve bespotrebno,pa trebaju malo i oni pratiti bebu,mislim na pedijatra,mozda ti ne bi bilo lose da potrazis drugo misljenje i ja sam to uradila...pozz za tebe i tvoju bebicu
Okarica, opusti se. Ne jedu ni svi ljudi ni sve bebe istu kolicinu hrane. Provjeri krvnu sliku. I, cak i ako je malo malokrvna ne sekiraj se, dace ti sirup, a od tog sirupa se bebama poveca apetit. A, ako je krvna slika u redu, prodji se tabela (naravno da je bitno da prelazi donju granicu) i uzivaj u svojoj princezi. Vjeruj mi da ti ne govorim bez veze. Kada se sjetim djetinjstva moje Anje prva uspomena mi je uzas sa hranjenjem i moje vjecite brige i panike. A ona uvijek bila i cvrsta i zdrava, samo malo sitnija. Sa punih pet mjeseci je imala samo 5,7kg! Toliko je Ema imala sa 3 mjeseca! Nemoj sebi to raditi. Normalno je i zdravo da se brines, ali, ako nisi primijetila, puno je mama cije bebe tezinom prelaze gornju granicu tabela, a one nisu ni najmanje zabrinute, vec ponosne:) Vitke bebe imaju i dosta svojih prednosti. Jedna od njih je da se im lako skida temperatura, za razliku od buckastih beba. Ja iz tvojih postova vidim da si ti jedna veoma predana i brizna mama, i to je nesto najljepse, ali, opusti se i uzivaj u Iris, hrani je pravilni i koliko moze (a ne koliko ti hoces) i vidjeces da ce sve biti u redu. Pedijatrica je samo oprezna, sto, takodje nije lose, kada se mi mame ne bi odmah uplasile...
Ćao bebbe, hvala ti puno! Baš sam sad išla da provjerim, sa pet mjeseci je imala 6000g. Iris i Anja su izgleda jako slične. Upravu si 100% za skidanje temperature, uvjerila sam se u to. Još jednom mnogo hvala svima. Pozdravljam vas!
slažem se sa bebbe,kad su upitanju sitnija djeca...dosta su zdravija nego oni malo deblji,koji idu iznad nekih granica...Sergej se rodio sutan(2,900)sad ima 16 mjeseci i 11,500kg...i u odnosu dječake jeste malo sitniji(ne mršav,nego sitniji i sve je lijepo rasporedjeno)ali što se tiče zdravlja dosad nisam našla bebu koja mu može parirati...još nije imao nikad temperaturu,niti bilo šta...nekad se malo prehladi(nosić i grlo) hvala dragom Bogu
draga okarice, isto kao što postoje deblji i mršaviji ljudi, tako je i sa bebama. Mislim da mršavost/debljina NEMA VEZE sa zdravljem. Meni je bilo samo bitno da moja beba doji/jede u granicama normale, a koliko će imati kila je sporedna stvar. Ti si majka, ti znaš je li tvoje dijete ok, a ona je samo doktorica kojoj toliko djece prodefiluje kroz ordinaciju da ih možda upoređuje. A svako dijete je posebno.
IZVORNA PORUKA: andji
kad su upitanju sitnija djeca...dosta su zdravija nego oni malo deblji
molim te da ne generaliziraš stvari. moja beba je debela, i to je sve čisto napucala dojenjem i mislim da nema ništa zdravije od toga...
I, nemojte me slucajno pogresno shvatiti - ja sam samo pokusala reci da su bebe razlicite i da isto kao sto su bucke zdrave, zdrave su i zgolje male:))) Samo, cinjenica je da se mame buckastih beba manje sekiraju od mama mrsavih. A svi skupa bi se trebali opustiti. Pogotovo bebe koje doje - ne mogu biti smatrane predebelim. Bebe su mali ljudi. A ljudi su svi razliciti! Eto vidis, Okarica... Iris je jos i bolja od Anje s pet mjeseci. A Anji je sada 14 godina, trenira karate i ples, nije narocito visoka, ali je gradjena k'o ribica, puna energije, i papa koliko i MM.... Sve dodje na svoje...
I, nemojte me slucajno pogresno shvatiti - ja sam samo pokusala reci da su bebe razlicite i da isto kao sto su bucke zdrave, zdrave su i zgolje male:))) Samo, cinjenica je da se mame buckastih beba manje sekiraju od mama mrsavih. A svi skupa bi se trebali opustiti. Pogotovo bebe koje doje - ne mogu biti smatrane predebelim. Bebe su mali ljudi. A ljudi su svi razliciti! Eto vidis, Okarica... Iris je jos i bolja od Anje s pet mjeseci. A Anji je sada 14 godina, trenira karate i ples, nije narocito visoka, ali je gradjena k'o ribica, puna energije, i papa koliko i MM.... Sve dodje na svoje...
ma ja tebe razumijem bebbe! pa isto kao i veliki ljudi, čuj, neko ima 150 kg, a slabo mu željezo, pa jel? A možda bude manekenka kad poraste!
Evo i mog izvještaja: Sa šest mjeseci i osamnaest dana, tj. 19.03. Iris je primila vakcinu i odlično je podnijela. Međutim, doktorica opet nije zadovoljna kilažom. Težina 7000g, dužina 68 cm, obim glave 42 cm. Prema tablicama Svjetske zdravstvene organizacije to je sasvim ok, ali moja dr. nije zadovoljna, kaže da je trebala dobiti više. Moram opet na kontrolu za 15 dana, pa ako ne dobije najmanje 250g, onda idemo sa nalazima u nedogled. Opet sam deprimirana. Nemam ideja kako da je hranim kad ona neće da je de kad nije gladna i tačka. Puno vas podzravljam!
Okarice, jel malena doji? Izvini nisam upratila? Moja malena je rodjena sa 3150, sa sedam mjeseci je imala 7400 grama. Jednostavno nije dobila nikada više od 700 grama. Jednom doktorici bilo malo, druga rekla sasvim uredu, i ja se nisam brinula.
Za dojene bebe tabele bas ne vaze ja sam se po mlo brinula zbog suprotne situacije i tako mi je dr rekao, opusti se i uzivaj u Iris nikad vise nece biti tako mala a trebala bi potrazit i drugo misljenje
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Ups.... Ja se sjecam, kada sam rodila blizance, koji su bili sitni, da sam bila sva u panici, jer prva kcerka je rodjena sa oko 4 kg. Tada sam u bolnici razgovarala sa jednom starom babicom, koja mi je rekla: "Ne sekiraj se, male bebe brze napreduju!" I stvarno, moji su sa godinom, upetorostrucili svoju porodjajnu tezinu, sto je u stvari puno. Ali, oni sada imaju onoliko kg koliko ima dijete koje sa godinom utrostruci kilazu, ako je recimo rodjeno sa 3-4 kg. Tako da je sve individualno, svako dijete je prica za sebe. Zna se koliko u prosjeku treba dobivati dojena i ona beba koja je na AD mlijeku. Mislim da je rasprava suvisna, i nek su oni nama svi zivi i zdravi! To je najbitnije!
nisu sve bebe iste ali iz svog iskustva ti kazem da su mrsavije bebe zdavije cijeli zivot sam mrsavica sad imam i dvoje djece i bolje se osjecam nego neka tinejdzerka moja djeca su rodjena sa 4 kg ali dok rastu i mrsaju sad su obojica mrsavi al zdravi kilaza netreba da te zabrinjava pre bi bilo zabrinjavajuce da je debeljuca jer to ipak nije zdravo za sve ima mjera i granica pozdrav
svaka beba je drugacija ja sam se brinula zbog tezine svog sina ali okarice da te utjesim moj Benjo je godinu napunio sa 7,500 kg. Nema kakve nalaze nismo radili i svi su uredni hvala Bogu i ja sam se prestala brinuti, ai da napomenem iako je sitan i vitak jako je tezak na temperaturi (i otac mu je) znaci da ni jedno pravilo ne vrijedi za sve bebe i zato se opusti i uzivaj u svojoj pticici, nek je ona tebi samo vesela i zdrava a sve ce doci na svoje...
Rodjene su sa istom porodjanom težinom, ali mladja ima fakat drugačiju konstituciju. Moja Hana je bila dakle debeljuškasto dijete, i još uvijek nije trebala popiti antibiotik. Mlada takodje još uvijek nije imala temperaturu. Kuc kuc.... Nema pravila.
< Poruku je uredio Dina RR -- 23.3.2009 19:04:53 >
Evo i mog izvještaja: Sa šest mjeseci i osamnaest dana, tj. 19.03. Iris je primila vakcinu i odlično je podnijela. Međutim, doktorica opet nije zadovoljna kilažom. Težina 7000g, dužina 68 cm, obim glave 42 cm. Prema tablicama Svjetske zdravstvene organizacije to je sasvim ok, ali moja dr. nije zadovoljna, kaže da je trebala dobiti više. Moram opet na kontrolu za 15 dana, pa ako ne dobije najmanje 250g, onda idemo sa nalazima u nedogled. Opet sam deprimirana. Nemam ideja kako da je hranim kad ona neće da je de kad nije gladna i tačka. Puno vas podzravljam!
Okarice, jel malena doji? Izvini nisam upratila? Moja malena je rodjena sa 3150, sa sedam mjeseci je imala 7400 grama. Jednostavno nije dobila nikada više od 700 grama. Jednom doktorici bilo malo, druga rekla sasvim uredu, i ja se nisam brinula.
Da je odvedeš do Ademovičke?
Kombinujemo dojenje, HIPP i čvrstu hranu. Doduše, samo jedan obrok HIPP-a joj dajem. Jednostavno neće više. Rođena je sa 3300gr. Koliko sam se samo napatila da počne dojiti. Ona je od samog rođenja imala problema sa jelom. Vjerovatno zato jer nisam imala mlijeka na početku, tako da je dojenje na početku bila frustracija i za mene i za nju. Sad fino doji i čini mi se da fino jede. Baš sam bila zadovoljna kako jede ovih dana. Nadam se da će sve biti ok. Drage moje žene, mnogo vam hvala na odgovorima i sve vas podravljam!
svaka beba je drugacija ja sam se brinula zbog tezine svog sina ali okarice da te utjesim moj Benjo je godinu napunio sa 7,500 kg. Nema kakve nalaze nismo radili i svi su uredni hvala Bogu i ja sam se prestala brinuti, ai da napomenem iako je sitan i vitak jako je tezak na temperaturi (i otac mu je) znaci da ni jedno pravilo ne vrijedi za sve bebe i zato se opusti i uzivaj u svojoj pticici, nek je ona tebi samo vesela i zdrava a sve ce doci na svoje...
Mnogo ti hvala! Nadam se da će i kod nas biti sve ok.
Baš mi je žao što se zakuhalo na ovoj temi. Puno vas sve još jednom pozdravljam!
Okarice, nemoj se brinuti. Moja maca je sa osam mjeseci imala osam kila . ali hvala Bogu nista joj ne hvali, zivahna je, sa sedam i po mjeseci je pocela da sama ustaje i da hoda uz namjestaj, dobro spava, retko place, sve u svemu zadovoljna beba I ja sam se u pocetku brinula, ali vise ne. a i doktori su zadovoljni. ne uklapa se u projecnu kilazu, ali zar mora? svaka beba je prica za sebe.
Mi sutra idemo na vakcinu. Žana je sa 6 mjeseci imala 7.400 kg,eto nije ni ona neka debeljuca, ali s obzirom da nije bolesna, da već samostalno sjedi i da se okreće stomal-leđa i obratno , i počinje puzati, ja se ne sikiram. Okarice, moja dr. se pridržava te teblice , i da njoj dovedeš Iris ona bi garant rekla da je to ok težina. Vidiš sve je to i do dr. A maloj damici ja i Žana šaljemo veliki poljubac
moja beba je debela, i to je sve čisto napucala dojenjem i mislim da nema ništa zdravije od toga... [/quote]
Nesto sam sinoc razmisljala o ovoj recenici koju je Shee napisala juce. Necu da filozofiram, ali, najbolje bi bilo da svi prihvatamo svoju djecu takva kakva jesu. Vazno je da su zdrava. A sve drugo je nebitno. "Moja beba je mrsava", ili "Moja beba ima prosjecnu tezinu", su samo izjave, bas kao i ova koju je Shee napisala. Svi mi kasnije u zivotu, javno ili tajno, zelimo da su nam djeca nesto posebno, ali u vremenu kada su bebe uzasno tezimo mrtvom prosjeku, od kojeg kasnije svi kao bjeze.... Mislim, bezveze je upustati se u rasprave! Mi smo ovdje da podjelimo iskustva jedne s drugima, damo savjet, rijeci utjehe... A bebe su nasa divna bica koja nece biti dugo bebe, i u njima se da uzivati i kada imaju debeljuskaste nogice, a i kada su male balerinice! Neka su oni nama samo zdravi i neka rastu! Pusa i lijep dan svima!