Medić* -> RE: Odgoj i postupanje prema živahnom petogodišnjaku (6.4.2011 14:17:33)
|
Svi mi znamo da svako dijete zeli nesebicnu ljubav, paznju, povjerenje i sl, znamo sta je batina, da li valja i ne valja. Nisu sva djeca ista i ne mogu se odgajati isto, neka su razumnija a neka svojeglava, sve to zavisi od njihovog temperamenta i karakternih crta licnosti. Nisam od onih koji vjeruju da je batina izašla iz raja, ako se pribjegne sili, efekti su trenutni, ali ne i trajni. Batina, fizicko kaznjavanje i malo po turu nije isto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i kao sto rece Vesela ne mogu da vjerujem da postoji neko ko bar jednom nije pucno po guzi svoje dijete ako je prethodno 1000 puta nesto ponovljeno a dijete vidi se da razumije ali i dalje radi isto (AFERIM AKO POSTOJI)Drugo je kada roditelji konstantno za sve fizicki kaznjavaju djecu, batinaju, deru se i nadvikuju sa djecom, vriste na njih, meni je to bolesno... ali pucnuti dijete po turu ukoliko recimo konstantno dira ono sto ne treba ( stekere i sl) nema u tome nista lose. Jednom je prilikom maleni krenuo da me udari, tada je po prvi put dobio po guzi uz objasnjenje da to ne smije raditi, nekada se desi da krene udariti ponovo ali se sjeti da ne smije i podje me grliti....Moj maleni nije uopste agresivan, ne otima, ne udara djecu, ne zna se braniti, ako ga neko udari dosao bi meni placuci, sta sam ja trebala, svaki pu ga tjesiti i rjesavati problem objasnjavajuci da to nije lijepo, da se niko ne smije udarati, .... ucim ga da ne treba nikada prvi udariti ali da treba vratiti, poenta je raditi puno sa djecom, razgovarati, uciti ih pravim vrijednostima i biti dobar model kojeg ce dijete oponasati.
|
|
|
|