teacher75
|
IZVORNA PORUKA: medic slatki IZVORNA PORUKA: teacher75 lani ce skoro punih 8 mjeseci a ona bi samo da lezi na ledjima i da dize nogice i rukicama dira igracke koje moze dohvatiti. samo se par puta okrenula na stomak sama i plakala je jer ne voli nikako da lezi potrbuske. ja je stavljam pomalo, izdrzi minutu najvise i odmah se buni, tako da nista ni od puzanja. dok lezi na ledjima nekad se malo okrene na stranu i to je to, nista od nekog aktivnog prevrtanja kao sto vidim da druge bebe rade. pokusaval sam je stimulisati igrackama ali ona dohvati samo one koje moze bez nekog napora uzeti, uopce se ne trudi da dohvati neke vam njenog domasaja, pokusa pa odustane kad vidi da ne moze i malo se buni. ne zna jos ni sjediti sama, gubi ravnotezu, mada u krilu sjedi i kad joj postavim jastuke okolo. ima li jos neko (ili je imao) ovako "lijenu" bebu ovog uzrasta? Mila, citam tvoje postove i potpuno te razumijem, kao da opisujes moje dijete kad je imao 8 mj, potpuno identicno, sve ovo sto si pisala takav je i moj Fatih bio sve do 10 mj, apsolutno nista nije htio samo bi lezao i igrao se onim sto moze dohvatiti, kad bih ga stavila na stomak vristao bi kao lud a nebi htio sam da se okrene na ledja, znao je da cu ga ja okrenuti, animirala ga na puzanje svim i svacim, nema sanse on radi sta njemu odgovara, vjerovatno i tvoja cura tjera taj fazon. Stavim ga pomalo na noge on ne pomjera samo ide glavom naprijed. Tek sa 10 mj poceo se okretati, ja se iznenadila, od srece sve poznanike zvala, a sa 11 poceo vrlo malkice puzati i prohodao, pa sad zamisli dijete koje 10 mj nece nista samo lezi a mjesec dana kasnije pocinje da hoda. ma ja ludila vise sta da mu radim,kako da ga naucim da puze, kako da se okrece, dok mi jedna stara pedijatrica nije rekla da se ne opterecujem tim da dijete jednostavno samo krene kad osjeti da moze da lezim sa njim na pod da se igramo i smijemo i da ni na sta ne forsiram. Sutra akobogda puni 20 mj, mogu veoma lako i sa sigurnoscu reci da se motoricki i intelektualno moze porediti sa mnogo starijom djecom, on je jednostavno bio lijencuga u to vrijeme. eto naseg iskustva, a ti se ne brini puno je takve djece hvala draga moja, ovakav odgovor mi je bas trebao. ljubim te