Hanady RR -> RE: Foto - kuhanje! (16.4.2011 3:07:45)
|
Eh kako je triputmama na nekoj do tema piitala za sogan dolmu pa joj objašnjavali a meni s ečini ta bi napravila al nikakoa d askonta kako luk na nafiluje ovo je fotkanje smao za nju da pokuša napraviti u dalekoj zemlji naše tradicionalno jelo[sm=smiley1.gif] Potrebno, crveni luk srednje veličine faširano meso mrka začini riža I idemo... luk bi najbolji bio u ovoj veličini http://www4.slikomat.com/10/0416/o67-Slika1.jpg svaku glavicu luka zarezati sa gornje i donje strane ravno http://www4.slikomat.com/10/0416/es-Slika1.jpg i dobiješ pljosnat luk ovako http://www4.slikomat.com/10/0416/q69-Slika1.jpg pripremljen luk staviti u šerpu i zaliti vodom u koju si dodala 3-4 kapi vinskog sirćeta ili jabučnog sirćeta http://www4.slikomat.com/10/0416/e64-Slika1.jpg neka kuha dok ne počnu ispadati srca luka...to jeste ono najmanje u sredini... evo ovako http://www4.slikomat.com/10/0416/cs3-Slika1.jpg kad se skuha luk procjediti a pripemiti smejsu za punjenje staviti faširano meso, so, bier, narenadnu mrku, naredndan crveni luk, narendano pola čehan bijelog luka, pešun, i malo crvene paprike. dodati na 1 kilogram mesa oko 2 fildžana prebrane i oprane riže....dosdati nju pa malo ulja i samo pola fildžana tople vode da se sve lijepo sjedini http://www4.slikomat.com/10/0416/cze-Slika1.jpg pripremiti šerpu u kojoj ć se dolma kuhati... staviti ulja, narendane mrkve, soli bibera i crvene paprike http://www4.slikomat.com/10/0416/mkc-Slika1.jpg sa porcijeđenog luka poskidati oguljinu ( lukovinu) i prstom razdvajati klukovice...ne trea puno pritiskati da ne popucaju one same ispadaju...ovako http://www4.slikomat.com/10/0416/wzn-Slika1.jpg http://www4.slikomat.com/10/0416/g2o-Slika1.jpg http://www4.slikomat.com/10/0416/zz-Slika1.jpg kad se pripemi luk filuje se primpremljenom smjesom i u krg stavlja u pripremljenu šerpu http://www4.slikomat.com/10/0416/rn2-Slika1.jpg http://www4.slikomat.com/10/0416/rec-Slika1.jpg redaš redove u šerpi jedna an drugi dok se ne potroši i luk i meso ili jedno ili drugo[sm=smiley36.gif] onda sve lijepo zaliješ mlakom vodom da prelije sve smješetno u šerpi http://www4.slikomat.com/10/0416/x97-Slika1.jpg ja preko stavim limeni tanjir da mi meso ne ispada iz dolmi.... http://www4.slikomat.com/10/0416/jul-Slika1.jpg staviš d aluha na najačoj temperaturi...kada prokuha neka kuha na toj temperaturi jedno 10 minuta, aonda smanjiš na nižu...npr. najače ti 6 ti kuhaš tu 10 minuta a ond amsanjiš na 2 ili 3 i krčkaš je jedno 45 minuta do sat vremena u zavisnosti koliko si napravila... u toku kuhanja obavezno dodavati po fildžan vode da ne zagori[sm=smiley36.gif] i eto svo mudro slovo gotovo... prijatno http://www4.slikomat.com/10/0416/zty-Slika1.jpg mi stavimo ododzgo pavlke ili kajmaka...ili namje jogurt prilog ovome...po volji i želji...al svakako ukusno jeste[sm=smiley1.gif] nadam se pomogla sam ti[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|