Lady26 -> RE: Radno vrijeme (9.2.2011 10:09:38)
|
IZVORNA PORUKA: Niina IZVORNA PORUKA: Hanady RR Ja radim u državnom sektoru. I nisma savim zadovoljna. najprije moje radno vrijeme je zvanično do 8 do 16,30 s tim da svi zvašavo u 16 jer pauzu od 30 minuta koristimo u okviru kancelarija niko haman ne izlazi. Imama pravo na bolovanje u skladu za zakonom...logično... doktora ne mogu podmiti niti mi pada na pamet a bogami ni doktoru...isfolirat ga nije lako...mislim sve i da foliraš do 42 dana preko nema šanse zbog komisije. Bogme se ne moze slagati, prvo sto ne znate, drugo sto su i nama naredjenja da ne dajemo bolovanja a da ne pricam nase kontrole ili kontrole firme u kojoj radi pacijnet. dalje godišnji imama u skladu sa zakonom...minimum je 18 radnih dana...a ostalo kako zakon i rpopisuje. A kada ideš na bolovanje i na račun bolesnog dijeteta bogami ožežu te po plazi, manje nego kad je bolovanje na tebe al zafali vidno. ne radim vikende. a radim prekovremeno kada je potreba za tim. prekovrmeni rad niko ne plaća pa ni državna instucija jer naš zakon dao im je mogućnost tzv preraposdjele vrmena pa ti kaže doću sutra na posao od 9 i naredna 3-4 dana da ti to prkeovremeno namiri u satima. Dio kojim ja nisma zadvoljna je plaća... mislim da su ljudi fakultetski obrazovani mizerno plaćeni. I sa ovim se upotpunosti slazem,ali kad sagledas citavu situaciju, suti i radi, moglo je biti i mnogo gore..barem su nam plate redovne. A drugo čime nisma zadovljolja je dio onih koji su mi nadređni ...njima nije prsudna škola ni isuksutvo već ih boja košulje nakon izbora meni za šefa postavlja...a da ne pričam da imama situacija gdje mi neko ko nema pojma o polu tome drži predavalja satima a u srdenjoj o tome učili nisu. ja napišem drugi poptiše njemu milja na potpis a meni ni hvala jer meni je to u sklopu opisa poslova a on je šef. Al eto... gura se... fino se nbaralo godinica staža u struci...pa sBd dođe dan da sama sebi šefujem...i da onoliko koliko zaradim lijepo i naplatim.[sm=smiley1.gif] I ja radim u drzavnom sektoru, radim u jednom ministarstvu, trenutno radno mjesto visi referent, imam super radne kolegice, nas cetiri cinimo jedan sektor. Jeste da sam ja medju njima sitna riba, jedna kolegica je strucni saradnik, druga je visi strucni saradnik a treca nam je sefica ona je pravnik. Ova kolegica sto je strucni saradnik ima platu tek za 150KM vecu platu od mene a zavrsila je ekonomiju...ja zasada imam samo srednju skolu ali planiram aBd ici dalje, jer mogu napredovati. Imam svu podrsku kolegica i sefa - pomocnika ministra, tj. sefa cijelog odsjeka. Radim od 9-17h s tim da nikad ne ostanemo do kraja, kad idemo na pauzu niko nas ne ogranicava, budemo i po sat vremena, vecinom nas sefovi "tjeraju" da izadjemo proset__ati, da malo odmorimo mozak i sl....Nema prekovremenog rada, vikendi slobodni, godisnji min 18 radnih dana, praznici placeni i slobodni, ja cak dobijem od sefa slobodan da i za MUZEV praznik, kad sam cuvala trudnocu (od 5tog mjeseca) nikad nisam isla na komisiju, budem mjesec dana pa odem LJEKARU OPSTE PRAKSE da mi prekine na 2 dana bolovanje, tad uzmem godisnji, pa opet bolovanje i tako do poroda...i imala sam punu platu... HB na ovom poslu, na super radnim kolegama, sefu...imala sam srece. Sad kako imam bebu, uvijek me pustaju kuci, kad god mi nesto treba mogu se obratiti sefovima, imaju puno razumijevanje....
|
|
|
|