Blue rose RR -> RE: Koje crtiće dopustiti? (28.5.2009 14:30:57)
|
Televizor joj je bio i ostao dopušten ujutro uz mlijeko, pred dnevno spavanje, ali to je sama izbacila, sada voli da u tišini zaspi, i pred večer kada pije mlijeko, i igra u se u svojoj sobi, što nije nužno ovisno o tome da li imamo neke zajedničke aktivnosti. Sve u svemu, ne smatram da dijete mora provesti cijeli dan uz televizor da bi savladao bilo koji jezik. Uzimam primjer, u autu smo snimili jedan CD moje i njene muzike, koja sadrži nešto malo pjesmi na bosanskom jeziku, ostalo je: njemački, engleski i španjolski, i moram reći da haman svaku pjesmu zna. Naravno ne mogu reći da zna napamet, ali definitivno slaže rimu (onako kako je ona shvatila određenu riječ) i prati pjesmu. Naravno u ovom slučaju njeno bivstvovanje u autu je do majke i nazad, svaki radni dan (koji traje 5-7 minuta), i naravno kada negdje idemo, ali to nije svaki dan. Helem nejse,slažem se sa činjenicom da djeca strahovito brzo uče jezik i ponašanja koja su im dostupna. Navodim primjer sebe: kažu (ja se ne sjećam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]) da sam u igri sa svojim drugaricama u Njemačkoj sa 4 godine perfektno govorila njemački. Ali isto tako sam nakon godine provedene kod nane i dede u Bosni, zaboravila haman sve. I danas od toga je ostao samo dobro "slolmljen jezik" kako kažu. Mišljenja sam da dijete mora dobiti kvalitet nebitno o čemu se radi, ali isto tako ne treba ni pretjerivati.
|
|
|
|