Dalil@
|
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: Rabi a kako ustediti kad plata kasni po dva mjseca..... ustvari, bolje receno kako prezivjeti a ne ustedjeti!!!! Ovo je sve otislo u vraga...sve je preskupo za neke normalne plate, a da ne pricamo o tome kad kasni, po dva mjeseca i na kraju se nabesa cijelih 7 plata!!!! Rabi, na ovo cu prvo reci da vam je Bog na pomoci.. A druga stvar je: stedi se dok se ima da bi se imalo kada nema Ja znam x porodica (ovdje u Sa) koje imaju jednu platu, pa i poprilicno malu a zive ko lordovi Nikakvog uskracivanja nema. Frizeri, markirane stvari, razni luksuzi..i sl. To je sve ok dok imas. Sta kada dobijes npr otkaz (a to vise nije novost u nasoj drzavi) a nemas nikakve ustedjevine dok se ne snadjes... Dalila, razmisljamo isto po pitanju finansija. Meni je nepojmljivo otici frizeru svake sedmice(odem u 2-3 mjeseca), na manikir (manikir radim sama, jer mi se ne bacaju silne pare, jedino ako je u pitanju svadba neka i sl. onda odem), pedikir, u wellnes centre na kojekakva opustanja...O tome nisam razmisljala ni kada smo imali na desetine km na racunu(koje smo btw stedili za stan). Nepojmljivo mi je za ljetnu obucu davati silne pare, djeci kupovati po 3-4 jakne da imaju promijeniti, non stop se hraniti vani i sl. Pahuljicaa Negdje sam vec procitala da ste za stan imali vecinu ustedjenu. Na to - skidam kapu! Mislim da se jedino takvim razmisljanjem moze nesto postici, bez da te pretjerano boli glava i da trnes svaki mjesec bojeci se otkaza jer si u silnim dugovima I samo treba maalkice samodiscipline. A zenama je, mislim, to slabija strana kada je soping u pitanju Zene (cast izuzecima) kupuju kompulsivno i neplanirano. Pod ovim mislim bas ovo sto Pahuljica rece - ako imas 2 fine zimske jakne, treca je visak i luksuz. (OK, ovo ne vazi za ljude koji zele zivjeti na taj nacin i ne odricati se nicega ma koja cijena bila.) Ja nekako kontam - oko te stednje..jeste to zahmetli nakon odredjenog vremena, covjeku nekada pukne film pa pomisli "necu valjda citav zivot prozivjeti uskracujuci sebi i stedeci" ali mi odmah naumpadu svi ovi humanitarni apeli oboljele djece (da Allah sacuva). Nikad covjek ne zna kada mu moze "izletiti" trosak takvog tipa, ne daj Boze. Pa nek imas neku simbolicnu sumu barem za to, ako nista drugo, etc. Da ne odem u krajnost...zelim reci da se pametnim planiranjem moze postici neka racionalna potrosnja i usteda, u okviru nasih fin. mogucnosti. Samo se treba potruditi i oduprijeti konzumerizmu koji je strasno uzeo maha. To, opet, samo za one koji to zele.. Dalje..djeca..hmm.. Moj 3,5 godisnjak je od malena naucen da u trgovini ne pravi scene da bi mu se nesto kupilo (mrzim to!) Ako ja odlucim da ce dobiti - ok, ako kazem ne - nema i kapak. Cesto sam nesto znala odbiti iako mi se srce cijepalo i novac sam imala upravo zbog lekcije. MM i ja oko toga smo davno napravili ugovor Nasa je zadnja. U zadnje vrijeme sam se bila "opustila"...ponijelo me...pa kupi mu danas cokoladicu,sokic..sutra keksic, pez..prekosutra...Kad dolazim kuci, nesto se uvijek nosi njemu i sl. Tada smo dosli do situacije da moje dijete, bilo kome ko dolazi, leti i pita "sta si mi kupio/la". Ako nema nista - scena U trgovini (nakon silnog mog rada) - scena ako nesto ne dobije Vise se nije znao ni obradovati kupljenom Tada smo mi(tacnije ja) malo usporili i vratili se na stari plan. Stednja nama i njemu - isto. Doziranje. Da vidite kako se sada raduje plazma keksu koji je ranije bacao pod noge Sada mi nema smokija po citavoj kuci nego se smoki odmah pojede. Da ne bi ko zvao socijalnu sluzbu ja svoje dijete ne patim . Ima on i sada i slatko i igracku i voznju na auticima i sl. samo je to svedeno na neki normalni nivo pa je sada u stanju da cijeni ono sto dobije. I tome ga planiram uciti kroz citav zivot, aBd. Sada on ima svoju kasicu i u njoj sakuplja novac za biciklo (ok, on ne zna da mu planiramo uzeti "od sebe". neka misli da je sam skupio, bit ce mu mozda sladje ) Tako...ja roman napisah..