|
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 17.4.2011 1:21:59
|
|
|
|
Jim Jam
|
IZVORNA PORUKA: delfin da i ja kažem moje iskustvo. Rodila sam krupnu bebu, tako da sam popucala unutra + epiziotomija koju je uradio dr. Šili su me 40 minuta i baš je boljelo, više nego porod, ja sam bar očekivala d aće biti obrnuto. Ikao sam dobila kao neku nekciju, 2 reda-slija unutrašnjih i 1 vanjski, gdje su konci bili kao žici i ispali su mislim nakon 40 dana. ostavili su malo duži konac koji mi se bio zario u meso, i stvorio ranu. Ja sam kad sam god mogla "luftala" ranu, a nakon svake nužde i pranja sušila je fenom, te stavljala obloge od kantariona. Ja nisam mogla sjediti mislim ni 2 mjeseca, a u početku ni jesti ni piti skoro ništa, Dojila sma samo ležeči, a laktovi su mi bili kao đonovi. Al znala sam proći će i to sve kad tad. A da nepričam o maloj i veiloj nuždi, dug nisam imala osjećaj kad trebam mokriti, nego jednostavno stanem u kadu, pustim vodu i čekam....Nravno pojavili su se i hemeroidi.....problemi s astolicom.... Izbjegavala sam polne odnose jer me jako bolilo, višenego "prvi put" jer sam imala baš jedan šav na ulazu, i još uvjek me to boli. Sad sam ponovo trudna i već se dvoumim da li ići na carski ili prirodno. Strah me i carskog jer je to operacija, ali opet ako opet prođem ovako nizašta neću biti sposobna. Još uvjek nema dobar nakog za pražnjenje crijeva, kako bi s eonda napinjala.To dobro znam jer sam se "nedavno" porodila. Možda zvuči apsurdno što ovloiko "kukam" a ponovo u drugom stanju, ali oni koji me duže znaju, znaju da sam se borila sa sterilitetom par godina, tako da je ova beb apoklon koji se ne dodbija. Znala sam da je krupna beba, i mogla sam tražiti carski, ali upravo zato što nisam htjela "se ćuvati" 2 godina, pa kasnije možda može, možda ne., odlučila sam se prirodni porod. Ne bih nikoga da plašim, neprođe niko isto, npr. moja jetrva je sa prvim imala smao 2 konca, ali je normalno sjedila već 3 dan, a sa drugim je nisu ni rezali Ja sam otišla na porod sa motom, kad su svi preživjeli, preživjeću i ja, i evo živa sam uh kad se sjetim skoro pa isto da nam se desilo,popucala,beba krupna,oni malo rec.pupcanica se omotala i sve to bi bilo super da se rana nije jos peti dan sva razisla,a porod ko porod super a sta me poslije snadje...nisam dala ponovo da me siju,kazu bit ce ko papuca,ma reko nek bude ko rosa ja necu ...a prvi put sjela ih ko zna mozda je i zubice imao ,a mm dala poslije prvog rodjendana kad se zapilo dobro i ja zaboravila ...malo se salim,a drugi porod carski i super prosla...
|