|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Poslije epiziotomije, iskustva
21.5.2011 10:32:05   
Emica_sa
Ne postoji pravilo,ali vecinom opet sijeku,90%,valjda im to olaksauser posted image user posted image

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 251
21.5.2011 10:36:29   
Sonja
user posted image user posted image
mene mozda nece jer nisu ni prvi put sjekliuser posted image
nadam se da ce ovaj put beba ici samo glavomuser posted image

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 252
21.5.2011 13:31:29   
MicoTico
IZVORNA PORUKA: Sonja

mene zanima ako moze neke mama koja je radjala 2 puta ili vise da napise jel pukla ili sjecena i drugi put
jel mora ako je i prvi put
mene nisu sjekli ali sam pukla jer je beba isla sa rukom uz glavu...babica me masirala i nije me morala sjeci ali unutra...katastrofauser posted image

Oba puta su me sjekli, ali ja sam onako sitnija, a bebaci bili veliki. Doduse, prvi put 10 savova, a drugi 4 ( ali i prva beba bila veca od druge). Nisu ni polemisali da li treba niti me iko ista pitao. Dr prisla i sjecnula, ma ni osjetila nisam.
E sad, sve moje drugarice (koje su rodile prirodno) su sjecene, mozda je to praksa kod nas u BLuser posted image
Inace, nisam imala nikavih problema sa ranom ni prvi ni drugi put. Brzo su zacijelile, niti me posebno bolilo ni zatezalo. Poslije 7 dana normalno sjedila, hodala,..Imala sam one samootapajuce konce, tako da nije bilo ni vadjenja istih.

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 253
21.5.2011 13:40:39   
Sonja
mene je babica bas masirala i sama mi je rekla pokusat cu da te ne sijecem i stvarno nije ali i ova unutarnja rana me jako bolila i dugo nisam mogla sjest imala sam osjecaj kao da cu puknut sva

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 254
2.6.2011 13:59:12   
la bomba
Nekad sam negdje pročitala, a sada nema vremena da nađem, .. pa ako mi neko može reći, .. čime se ono rana može "njegovati" nakon epiziotomije, a čime ne. Sječam se da sam nekad nešto pročitala da se ne smije stavljati, dok konci ne poispadaju, ... da se ne bi rana razmekšala, pa poispadali prije vremena, al se ne sjećam šta???? Negdje piše, al ne znam kako da nađem, ... Help!!!

Znači šta koristiti, a šta ne???

Kad se dobar čovjek pokvari, postaje najgori.

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 255
2.6.2011 14:01:23   
vila_7
Moze RIVANOL , BIVACIN odmah   ..... a maslinovo ulje kad konci poispadaju-ne prije.

Ja idiot nisam nicim i trebalo mi 13 dana da koliko tolik onormalno prohodam!

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu la bomba)
Neposredna veza do poruke: 256
2.6.2011 14:01:31   
veeseelaa
hej draga, moja epi je bila užas, mislim imala sam bezbroj konaca i ja sam na gazu (dok još nisu ispali konci) stavljala rivanol a i kantarionovo ulje po preporuci babice
jer rana se suši, konci zatežu pa onda rana više boli a kantarionovo ulje baš ublaži i malo razmekša
rivanola sam hejbet potrošila
Bivacin sprej mi nikako legao nije, on zateže i hladi a meni o nije godilo

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu la bomba)
Neposredna veza do poruke: 257
2.6.2011 16:39:22   
rose
IZVORNA PORUKA: helena_7

Moze RIVANOL , BIVACIN odmah   ..... a maslinovo ulje kad konci poispadaju-ne prije.

Ja idiot nisam nicim i trebalo mi 13 dana da koliko tolik onormalno prohodam!

imas balzam peruvianum u apoteci moze odmah (jako dobar....pece malo kad se nanosi ali meni su konci ispali 6-i dan i nakon toga sam pocela sjediti skoro pa normakno)...a kad konci ispadnu rivanol (bar je meni patronazna rekla kad su mi ispali konci "е sad mogu rivanol obloge") i ja sam nakon nekoliko dana rivanola, nastavila mazati kantarionovim...bivacin uopste nisam stavljala jer susi i zateze ranu

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 258
2.6.2011 16:50:13   
Rimljankaa
Meni konci nisu ispali ni za 40 dana. Sad nekakve sto stavljaju su mnogo gadni. Meni su rekli nicim mazati,samo vjetriti. Pa se onda upalilo. Ah te patnje. I sad se najezim na pomisao. Meni je rivanol najbolje pomogao i bivacin.

Peruvianum balzam mi nista pomogao nije. Jos se zaljepi,pa kad se tusiras nece da spadne. pa se,da izvinete,ulozak zaljepi za onaj balzam,pa me kasnije na plac navede.

Nego sam se ja ispirala kamilicom,pa provjetrim (osusim ranu),pa stavim gazu sa rivanolom,drzim tako 15.tak min,pa onda bivacin,pa i to drzim,i na kraju kupusovu lisku. Mene je to spasilo.

A peruvianum balzam imam i sad,vrlo malo koristen,ne znam koliko mu je rok trajanja,meni je napravljen odmah nakon mog poroda,ako nekome treba i ako bi nekome pomogao rado bi poklonula

23.01.2011. u 9.45h mama je rodila svoju principesu,svoj najsjajniji dukat,svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
11.01.2016. u 00.20h mama je rodila svoju drugu principesu, svoj drugi najsjajniji dukat, svoj osmjeh i svu svoju ljepotu...
Ja sam najbogat

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 259
2.6.2011 22:07:53   
la bomba
Ma i meni je epi bila katastrofa, .... na početku nisam ništa stavljala, ... a kasnije bivacin sprej i kantarionovo ulje, .... samo ko da sam pročitala da ta ulja ne treba prije nego konci ispadnu, pa da ne prenesem pogrešno. Ali, ja kao da sam stavljala, ... ne ne sjećam se baš, .... jer, ... konci su mi ispadali najmanje 40 dana, a garantujem da sam prije toga počela sa kantarionom, e sad ne znam jesam li ja pogriješila user posted image

Kad se dobar čovjek pokvari, postaje najgori.

(odgovor članu Rimljankaa)
Neposredna veza do poruke: 260
2.6.2011 22:13:09   
Super Beba
Kantarionovo ulje i čaj od hrastove kore za ispiranje rane...s tim da sam prva tri-četiri dana samo ispirala ovim čajem i "vjetrila" ranu (rekla mi dr. da pustim da rana malo dođe sebi)...Meni i dr. i babica su rekle da bivacin sprej ne stavljam ni pod razno, jer previše hladi ranu...a da nema potrebe za bivacin praškom..rivanol sam stavljala kad mi se jedan konac malo usjekao u kožu i pomogao je...hmmm, šta još...i dobrooo posušiti ranu nakon pranja (čak sam nekoliko puta, kad mi se dalo, koristila i fen)... 

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu la bomba)
Neposredna veza do poruke: 261
3.6.2011 9:24:42   
ena23
IZVORNA PORUKA: Sonja

user posted image user posted image
mene mozda nece jer nisu ni prvi put sjekliuser posted image
nadam se da ce ovaj put beba ici samo glavomuser posted image

eh hvala Bogu pa sam cula da ima jos jedna beba koja je dosla pozdravljajuci svjet user posted image kad pricam ljudima da mi je beba isla s rukicom uz glavu niko mi ne vjeruje, ljudi me u cudu gledaju i kontaju da izmisljam. sad cu im reci jest jest, ima jedna zena u tuzli moze potvrditi user posted image

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 262
3.6.2011 9:35:30   
rose
IZVORNA PORUKA: Rimljankaa

Meni konci nisu ispali ni za 40 dana. Sad nekakve sto stavljaju su mnogo gadni. Meni su rekli nicim mazati,samo vjetriti. Pa se onda upalilo. Ah te patnje. I sad se najezim na pomisao. Meni je rivanol najbolje pomogao i bivacin.

Peruvianum balzam mi nista pomogao nije. Jos se zaljepi,pa kad se tusiras nece da spadne. pa se,da izvinete,ulozak zaljepi za onaj balzam,pa me kasnije na plac navede.

Nego sam se ja ispirala kamilicom,pa provjetrim (osusim ranu),pa stavim gazu sa rivanolom,drzim tako 15.tak min,pa onda bivacin,pa i to drzim,i na kraju kupusovu lisku. Mene je to spasilo.

A peruvianum balzam imam i sad,vrlo malo koristen,ne znam koliko mu je rok trajanja,meni je napravljen odmah nakon mog poroda,ako nekome treba i ako bi nekome pomogao rado bi poklonula

meni se nista nije nije ljepilo user posted image  mozda si stavljala predebeo sloj? ili ga nisu dobro smuckali...meni je to bila najmasnija krema koju sam mogla staviti...boli dok se naneses a ne lijepi se ni za sta i tokom tusiranja se nisam previse trudila da skroz operem tu kremu jer je taj sloj svakako stitio ranu od infekcija nisam ga ni precesto stavljala..mozda 2 puta tokom dana

(odgovor članu Rimljankaa)
Neposredna veza do poruke: 263
3.6.2011 9:37:26   
rose
IZVORNA PORUKA: Super Beba

Kantarionovo ulje i čaj od hrastove kore za ispiranje rane...s tim da sam prva tri-četiri dana samo ispirala ovim čajem i "vjetrila" ranu (rekla mi dr. da pustim da rana malo dođe sebi)...Meni i dr. i babica su rekle da bivacin sprej ne stavljam ni pod razno, jer previše hladi ranu...a da nema potrebe za bivacin praškom..rivanol sam stavljala kad mi se jedan konac malo usjekao u kožu i pomogao je...hmmm, šta još...i dobrooo posušiti ranu nakon pranja (čak sam nekoliko puta, kad mi se dalo, koristila i fen)... 

i ja sam par puta koristila fen...mozda 1-2 puta onako na zraku ali uglavnom mazala i stavljala obloge nakon ispadanja konaca

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 264
6.6.2011 16:55:32   
stefania
eh drage moje, vidim da sam ovdje najsvjezija s epi...porodila se prosle sedmice izrezali me gdje su stigli a na to imam + i bruku untrasnjih konaca jer mi je pukao grlic materice...uglavnom, zanima me ako mi ko moze reci jel ok to sto mi do sada nijedan konac nije ni ispao a ni pokusao ispasti??...ja se tretiram rivanolom, malo oblozi a malo se i zalijem onako direktno iz boce pa cekam da se osusi samo..ne znam ni da li se to smije, ali zaista ne mogu nekad izdrzati to zatezanje i peckanje...sjedim samo ukosena na lijevu stranu pa mi se pored svega jos i upalila kicmauser posted image ...by the way koliko ja mogu vidjeti meni je desna strana gospodje prilicno otecena u odnosu na lijevu pa ne znam jel to tako treba ili se nesto upalilo...patronazna mi rece da su mi konci bas debeli i jaki, pa ce vjerovatno duze trebati da ispadnu, a ona ponovo dolazi tek za sedam dana pa reko da vidim sta bih mogla do tada stavljati na ranu da malo olaksam sebi zivot

svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 265
6.6.2011 21:22:41   
Anoniman
Ne trebas brinuti,sve je to individualno,meni je prvi konac ispao 10. dan nakon poroda,a nesto se bas i ne sjecam dal' je bilo oteceno,vjerovatno jest,pa ipak je to rez...mozes probati i mlakom kamilicom ispirati ranu,tako je meni dr. savjetovao.

(odgovor članu stefania)
  Neposredna veza do poruke: 266
6.6.2011 22:44:48   
rose
IZVORNA PORUKA: Gracanka

Ne trebas brinuti,sve je to individualno,meni je prvi konac ispao 10. dan nakon poroda,a nesto se bas i ne sjecam dal' je bilo oteceno,vjerovatno jest,pa ipak je to rez...mozes probati i mlakom kamilicom ispirati ranu,tako je meni dr. savjetovao.

meni je bilo oteceno i 3 mjeseca poslije poroda (rekla mi doktorica na kontroli...kad sam se konacno nakanila da odem) i usput mi je rekla da je normalno i da mogu mazati kantarionovim uljem

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 267
6.6.2011 22:52:08   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Gracanka

potpisujem
Kod mene su konci brzo poceli opadati mozda 5 dan koliko se secam .
Al i posle ispadanja konaca sam osjecala bol i zatezanost doleuser posted image .
Stefani dugo ce biti sinjorita otecena i kod mene je user posted image user posted image nebrigaj
I da gledaj da ima lufta da se rana susi tad brze konci otpadaju .

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 268
7.6.2011 13:05:05   
virgulina
mene su bas isekli i cvrsto i gadno zasili user posted image ranu sam tretirala octaniseptom i bivacinom i trebalo joj je vise od mjesec dana da zaraste

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 269
7.6.2011 15:32:54   
stefania
hvala drage moje zene..user posted image probacu od svega po malo pa ce valjda nesto da upali...lakse mi je kad vidim da nisam nikakav poseban slucaj i da ce eventually i ovo cudo od rane zarasti user posted image

svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo

(odgovor članu virgulina)
Neposredna veza do poruke: 270
8.6.2011 9:59:14   
Super Beba
stefania - probaj da ispiraš ranu čajem od hrastove kore (ima se kupiti u apoteci) i da je tretiraš kantarionovim uljem...i naravno, k'o što je već rečeno - luftiraj ranu :))) držim fige da ti oporavak što prije prođe, pa da možeš da baš uživaš u bebici...i odmaraj! Nemoj da te đavo natjera da uzmeš čistiti kuću i sl.!

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu stefania)
Neposredna veza do poruke: 271
20.8.2011 20:32:15   
ena23
Pokusat cu citati temu iz pocetka, ali evo i da postavim pitanje pa ako mi neko odgovori dobro i jeste.
Dakle, nije mi radjena epiziotomija ali sam ja sama sva popucala, imam tri sava (bar koliko vidim na ogledalcu) i ovaj skoz vanjski je ok, sve skoro zamladilo. tek kad rasirim usnice vidim unutarnji koji se zavrsava skoro na klitorisu (tu jos vujek visi koncic). Oprostite na ovako detaljnom izlaganju ali sama sam  kod kuce  sa bebom od 13 dana i bit cu sama citavu noc i sutra citav dan pa me malo strah. Dakle, od jutros  me rana uzasno boli, gore nego tek poslje poroda,  danas sam ponovo gledala dole, koza unutra je jarko-roze boje, izgleda im upaljeno, pored toga sto me boli i zateze svrbi me uzasno sva gospoja, da prostite, i imam osjecaj da je sva natekla. Je li moguce da se upalilo to dole tuto kompleto? kakva su vasa iskustva sa "oticanem" i svrabom, sta pomaze, sta da radim?

Da li da zovem muza da se vraca kuci veceras? E i on su u TK ovj vikenduser posted image

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 272
20.8.2011 20:43:37   
ena23
da napomenem da vodim racuna o higjeni, jako cesto perem i susim ranu, nista do sad nisam koristila osim bivacin spreja, i njega samo kad bi imala osjecaj da se bas upalilo...

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 273
20.8.2011 23:30:23   
taurus
ena bilo bi dobro da staviš oblogu od rivanola

po tvom opisu ne bih rekla da se upalila rana jer bi imala baš jake bolove pa čak i temperaturu a oko rane bi se pojavio gnoj
a to što je malo otečeno i što te svrbi je "normalno"
vjerovatno se konci lagano pomjeraju i uskoro će izaći pa te zbog toga svrbi

mene je toliko zatezala rana da sam na kraju počela stavljati kantarionovo ulje (može i neko drugo ako imaš) pa su se konci smekšali i bilo mi je lakše

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 274
20.8.2011 23:33:24   
bebacha
mene tako rana posla zezat nekako 10-ti dan poslije poroda al je brzo proslo i nije se bila upalila mada sam ja mislila da jest

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *