Medić* -> RE: Zaova (8.8.2012 13:06:37)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 IZVORNA PORUKA: Bihter dakle vesela jedan sin naslijedjuje koliko dvije kcerke, jer je on duzan da se brine o njima sve dok se ne udaju, od toga sto naslijedi, ukoliko su udate, nije duzan brinuti o njima, nego su to duzni njihovi muzevi, a ono sto zena u islamu naslijedi, zaradi, dobije to je njeno i nije duzna time hraniti poordicu, ona to trosi kako hoce, a zenin je izbor da li ce ona svome suprugu pomagati u izdrzavanju porodice. jesam pojasnila? Ni ja ovo bas ne kuzim[sm=zmeden.gif] Mislim da su se ovi zakoni stvarali u starim vremenima kad se podrazumjevalo da u kuci u kojoj ima brace i sestara prvi se brat ozeni i uzdrzava sestre do njihove udaje i roditelje. Zato on vise dobije,jelda? Medjutim danas je normalno da se i sestre i prije brace udaju i sta onda? On dobije dio kao da ju je uzdrzavao a ona zapravo u toj kuci vise i ne zivi? Bezveze...Vremena su se promjenila i samim time je tesko postovati neke stare obicaje.. Svak je porodica drugacij pa ne treba stvar oko nasljedstva globalizirati.. Kao prvo, ovo nisu običaji, već islamski zakon- šerijat[sm=smiley1.gif]. Dalje, meni je to sasvim ok. U islamu muž je DUŽAN da uzdržava ženu, a žena ako radi, može naravno, ali novac ima pravo da zadrži sebi, dakle nije dužna da s njim uzdržava i hrani svoju obitelj. Njena slobodna volja je ako želi s tim novcem pomoći porodicu. Zato muškarac/brat/sin i dobija više, jer je on taj koji skrbi o svojoj ženi, djeci, a sestra/kćerka dobije manji dio, da u slučaju ne daj Bože razvoda ima svoj dio i time bude osigurana. Drugo je što ljudi danas uzimaju kako im odgovara, pa se vade na današnja vremena. uze mi rijeci iz usta :)
|
|
|
|