Lady A -> RE: teta cuvalica - imate li koga? (27.7.2010 10:28:34)
|
Draga moje, evo da podijelim svoje iskustvo s tetama cuvalicama s vama, mozda ce nekome biti od pomoci. Naime, prosle godine sam mjesecima trazila tetu cuvalicu. Cak sam se i ovdje javljala da mi neko preporuci ako zna nekoga. Kako je u pitanju prvo dijete, slusas svakoga. I naravno svi savjetuju - niposto bez preporuke. Ok, skupim ja 5 zena i pozovem ih na razgovor (odvojeno naravno). I odlucim se za jednu. Ok teta, ok i poznanici sto su je preporucili. Dogovorimo se i za datum i za cijenu - ma sve pase. I tako, pocne zena i prodje jedan dan, drugi - moje dijete isto lutka. Nit romori, nit govori. Vidim ja nesto se desava. Samo da napomenem - dogovor za pocetak je bio da dolazi po 4 h da se upoznaju dok ja ne pocnem raditi. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] je tada imala oko 9 mjeseci, jos nije bila ni prohodala. U biti velika je pricalica vec i tada bila i jako je vesela. Medjutim, ta dva dana bukvalno ima slike nema tona. Kazem ja MM nesto se desava, nije ok. Pored svega ovoga necu da nabrajam nebuloze te tete ( na koje sam BTW sve bila pristala samo da [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] bude ok); kao na pr., nece da joj kuha, ne moze nista osim nje da radi mada ja nisam ni trazila, teska joj kolica - pa da mi kupimo druga i sl. Treci dan (meni polako puca film) dodje ona sa idejom da radi svaki drugi dan u sedmici!? I jos mi objasnjava kako je to bolje. Ja njoj kazem draga gospodjo da je ne moram se vratiti na posao, ja vas ne bih ni zvala. Bilo bi mi zadovoljstvo da budem kuci sa svojim djetetom. Vidim ja koliko je sati i ja se lijepo njoj zahvalim. Negodovala je, pocela sa onim mahalskim pricama da sam nasla nekog drugog i sl. Elem, jedva ja zenu ispratim iz kuce. Kaze meni MM sta cemo sad, ti pocinjes raditi za 5 dana, ko ce nam dijete cuvati. Obzirom da je (srecom) bio petak, ja na prvu trafiku i kupim oglase. I prvih 15 brojeva nazovem (zena koje su dale oglas da bi cuvale djecu), postavim dva eliminatorna pitanja ( da li su cuvali djecu mladju od godine i da li im je problem radno vrijeme), malo popricam i pozovem oko 6 zena na razgovor. Ovaj put ( obzirom da sam po profesiji psiholog) se bas pripremim i sastavim listu pitanja. Pravi intervju. Vjerujte mi, od 6 zena koje sam tad vidjela, sigurno su 4 bile bolje od bilo koje tete koju sam do tada vidjela. Nadjem jednu, koja evo HB i dan danas je tu, sa nama. Super se slazemo, kao clan porodice nam je. Brine se o gospodjici, imam dobru komunikaciju sa njom, drzi se mojih uputa - extra. Kasnije sam razmisljala, ne znam sta mi je bilo u pocetnoj fazi (valjda nedostatak iskustva s tetama cuvalicama) pa sam to tako olako odradila. Kada sam ozbiljno pristupila tom pitanju, nasla sam sto sam htjela. Sama. Napominjem da moja teta dodje u 7:15h i ide kuci oko 17h. Na zalost, takvo nam je radno vrijeme, ali ona sve postuje. Uglavnom se bavi gospodjicom, jako puno radi sa njom, setaju, hodaju, a mogu se i za druge stvari (oko odrzavanja kuce) osloniti na nju. Eto da znate. Moj savjet vam je: ozbiljno pristupite pitanju tete cuvalice, jer ipak je to neko ko ce provoditi vise vremena sa njom od vas. Pripremite se ozbiljno za razgovore sa detaljnom listom pitanja koje vas interesuju, ali i sa vasim zahtjevima. Zelim vam svu srecu.
|
|
|
|