NovaNina -> RE: atopijski dermatitis (20.2.2010 8:52:19)
|
Evo da se i ja ukljucim u ovu za mame frustrirajucu temu... mom je sinu (7 mjeseci) dijagnosticiran atopijski dermatitis. Crvenilo i suha koza u pocetku u bili samo na nogama, a sada se prosirilo i na stomak i ledja. Isli smo dermatologu i dobili slijedece: Hidrokortizol 1% pomjesan sa canestenom 1:1 za pregibe vrata i nogu jer to nije dermatitis nego candida. Flonidan krema pomjesana sa belobazom za ledja, stomak i noge. Njegovati A derma sindetom (kao sapun) i A derma kremom za atopijski. Naglaseno da se radi o kortikosteroidnim kremama i da se maksimalno smiju mazati sedam dana i to samo na mjestima gdje je ostecenje. Rezultat: Candida (crvenilo na vratu se malo smanjilo, ali se nije povuklo), atopijski se potpuno povukao, ali se opet pojavio par dana nakon sto smo prestali mazati. Dermatolog kaze da tu pomoci nema, povuce se samo do druge-trece godine. Ako se jako upali, namazati samo jednom, ne vise. E sad ja sam primjetila da malom smeta hlorisana voda (poslije kupanja se pojaca) i nisam sretna ni sa A derminom kremom, ali dermatolog mi je rekao da nema nista pametnije za dati od toga (inace porodicni prijatelj, jako se posvetila). Fenistil kapi po potrebi radi ublazavanja svraba. Pomaze ako se u vodu za kupanje stavi par kapi domaceg maslinovog ulja. Ono na sta bih skrenula paznju, a to nam je pedijatrica rekla je da je atopijski dermatitis trilogija i dolazi u paketu sa bronhijalnom astmom i peludnom alergijom. Paziti djecu da ne navuku bronhitis jer kod atopicara vrlo lako prelazi u hronicni, a potom u astmu, kao ako cujes da tesko dise ili da hropti, odmah doktoru, a kad ljeto dodje boraviti sto vise na moru...dojiti djete sto duze i kao mozda se i izvuce. Eto to je moje iskustvo. Namazala neki dan ponovo jednom i odmah se povuklo al za tri dana opet crveno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] ...vidim da ga svrbi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]...jadnicak mamin. Ne znam jesam li pomogla ista ali izgleda da nam se boriti i dalje. Pozdrav :)
|
|
|
|