anidla -> RE: atopijski dermatitis (7.2.2010 8:52:42)
|
moja prijateljica je od djetinjstva imala AD...danas je student na 5 godini medicine, sve same 10-tke...cura je prepametne, sve do sada je pogodila sta je sa Noom, i bila je u pravu...dok je bila dijete davali su joj kreme sa kortikosteroidima, i kaze da je to haos jedan bio....cesala se, krvarila ma uazas...e onda kad je otisla u Austriju na studij tamo je nasla kreme sa prociscenim kortikosterodima....te kreme se krecu oko 80 do 100 KM ali bas zato sto su procisceni kortikosteroidi...a ove sto nama nasi doktori daju tipa belogent ili afloderm su prejaki....ona je omdha rekla da je protiv toga i da nema te sile da bi je ona preporucila maloj djeci a pogotovo bebama....daju se samo u slucaju ekstreminh stanja kao neke hiperinfekcije AD i kaze da to nije nikakvo rjesenje.... njena profesorica (danas je ona na studiju u Sarajevu) kaze da ju je tako ucila na dermatologiji..., e sad sto se tice mojih pitanja, za dermatologa su slijedeca: 1) Da li je alergo test adekvatno rjesenje za suzbijanje AD ? (koliko nam moze pomoci) 2) Da li bebe starije od 3 mjeseca a koje ne doje mogu uraditi alergo test i da li ce on kao takav biti pouzdan pokazatelj na sta su bebe alergicne (tipa prasina, vuna, hapa itd) 3) Kod kojih stanja se daju kreme sa kortikosteroidima? 4) Higijena djece sa AD (pogotovo kod suhih ekcema koja su pracena svrbezom i crvenilom) 5) Da li su moguce pojave kvrzica na vratu kao pojava jakog AD po licu bebe? 6) Da li je AD nasljedan ili se spontano pojavljuje? Uz sta se veze njegova pojava ( genetika ili nesto drugo) 7) Da li AD se uvijek javlja i na licu i na tijelu istovremeno, ili moze samo na jednom dijelu tijela? 8) Kako prepoznati AD???? (za majke koje nisu sigurne) Odprilike to bi bila neka pitanja....ma puna mi je glava upitnika, pa ako se sjetim jos kojeg dopisat cu... mozda su neka pitanja malo glupa nekom, ali vjerujte mi sve je dobro znati....
|
|
|
|