Pikapolonica -> RE: Atopijski dermatitis (19.9.2012 12:05:33)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 Evo i nas na ovoj temi[sm=smiley13.gif] Cura je prije par dana napunila 2 godine a prije mjesec dana na rukama se pojavio osip za kojeg je i pedijatar i dermatolog potvrdio da se radi o AD-u. Prije toga nismo imali problema s kožom. Dobili smo Elocom kremu s KS koju se trudim svim silama izbjeći i nisam je još mazala, Aerus sirup(antialergik) i Eucerin uljnu kupku. Mažem i A Dermom(Exomega), koristila sam po preporuci mame2009 i Linoderm melem, ali nije joj pomoglo. Zapravo, ništa gore navedeno ne pomaže. Crvenilo i osip su još tu. Ove sedmice radimo i nalaz krvi, neki igm[sm=zmeden.gif] i DKS. Probala bih i tu stanovitu Bioeliksir kremu ali me strah da i ona sadrži KS? Zna li neko više o njoj[sm=smiley1.gif] Nije me bilo ranije ovdje, ali imam iskustvo sa AD-om, a preporucena terapija je bila slicna ovoj koju je dobila I. Nas je AD uhvatio kad smo bili mali (ustanovljen kod dermatologa sa nepuna 4 mjeseca). Mada je on bio tu i puno ranije. Kod nas su bili zahvaceni obrazi i celo, nigdje ga drugo nije bilo. Prvobitno smo mislili da su obrazi takvi od bljucanja (koje je bilo neprestano i u ogromnim kolicinama, pa smo kao mislili da su ga nagrizle te kiseline kako spava). Sa dva mjeseca nam je pedijatar po prvi put rekao da bi mogao biti AD i dao Mustelu. Ja probala, djetetu bilo jos gore. Bacim je odmah i vratim se "standardnim" tretmanima (citaj: ni cemu osim strpljenju). Prolazilo samo od sebe, vracalo se. Sve dok nije bas eskaliralo i odvedemo ga dermatologu. Dijagnoza: AD. Dobili smo elocom, fenistil kapi i Mustela-Stelatopia za AD. Uz redovno ispiranje fizioloskom (savjet je bio kamilica ali je nama od nje bilo gore-inace je kamilica jak alergen). Nije mi bilo svejedno sto su KS, ali svjesno sam odlucila da probam. Jer je njemu bilo grozno od toga. Bio je nervozan, nije mu dalo spavati, sve je male krastice pravio po obrazima. Rukavice nismo skidali s ruku da ga sprijecimo u cesanju. Uglavnom, tri dana po dva puta smo mazali elocom, nestalo je k'o rukom odneseno. Vidjeli su se tragovi gdje sam mazala (doslovno koza pobijeli). Poslije toga sam nastavila sa upotrebom Mustele (koristim je i dan-danas: ulje za kupanje i krema poslije). Prvi (i jedini) put nam se vratilo 2-3 mjeseca poslije, pred onaj veliki snijeg, jer AD ne trpi veliku hladnocu (bar kod nas). I bili smo vani, navece mu se upalilo opet. Jedno mazanje Elocom-om i nestalo opet. Danas mu je 13 mjeseci, traga AD-u nema, jede sve zivo. Nikad nije odreagovao niti na jednu namirnicu. Nismo radili nikakve alergotestove jer je on bio mali, i tacnost rezultata bi bila upitna. U svakom slucaju (znam, oduzih malo), iz licnog iskustva, ja ne bih bjezala od Elocoma. KS jesu stetni, ali kada se koriste u vecoj kolicini i duzi vremenski period. Od par mazanja joj ne moze nista biti. Pogotovo sto ce joj pomoci sigurno (nestati joj mora), samo je pitanja da li ce i koliko brzo se opet vratiti. Licno nisam protivnik ni biljnih preparata i koje kakvih krema, eliksira i cudesa, ali ni njihovi sastavi se ne znaju 100%. Kod Elocoma bar imas papiric u kutiji na kojem ti sve pise sta sadrzi i kako djeluje. Sretno u svakom slucaju. Nadam se da ce se malena I. uspjeti toga rijesiti!
|
|
|
|