Anoniman -> RE: Amniocinteza (10.9.2008 14:57:32)
|
Zdravo svima. Vec duze vrijeme pratim sta pisete i puno ste mi pomogle(i). Nakon duzeg vremena odlucila sam da pisem. Mozda cu i ja tako nekome pomoci. Trenutno zivim u Njemackoj (ali se jos ne osjecam kao dio dijaspore, a rodjena sam u Sarajevu). Imam 38 godina i u 16 sam sedmici trudnoce. Prethodno sam imala biohemijsku i missed abortion. Juce sam radila amnicintezu ovdje u Njemackoj i mozda ce nekoga interesovati kako to izgleda ovdje. Prvo, ovdje isto kao i kod nas odmah nabiju na nos godine. Koliko sam ja shvatila, svim zenama starijim od 35 preporucuje se amniocinteza, ali rana. Počevši od 14 + 0. Mi smo bili na godisnjem, pa ja zakazala termin za sedmicu kasnije (juce). Dala mi je moja doktorica informacije o svim ostalim testovima: triple test, mjerenje nuhalnog nabora itd., ali smo mi nekako shavtili prema njenim rijecima da samo amniocinteza moze dati pouzdan rezultat. Sve ostalo, narocito mjerenje NN, je toliko nepouzdano (cista statistika) da nije ni placeno od osiguranja. Ali mi smo na kraju mogli odluciti sta da radimo i mi se odlucili na ranu amniocintezu. Juce samo to obavili. Nije mi padalao na pamaet ici bez muza. Uzeo je slobodan dan i cijelo vrijeme bio prisutan. Inace, ide na sve preglede sa mnom: ulazi u ordinaciju i prisutan je svim pregledima. Prije amnio, doktor me dugo pregledavao ultrazvukom i mjerio sve na bebi, zavirivao piski li (je li mjehur pun), guta li (je li stomak pun) i tako... Onda su zaboli iglu jednom i nije uspio izvaditi vodu. Uglavnom nista ne boli, kao kad se vadi krv. Onda su zaboli ponovo na drugo mjesto ( i kad neko kaze da su doktori u Njemackoj dobri ). Drugi put je uspjelo. Onda sam odlezala oko sat, pa je doktor izmjerio srcane otkucaje bebe i poslali su me kuci. Dva dana lezanja. Ali nikakve tablete ili antibiotici!!! Sta to rade u Sarajevu? Danas, dan nakon amnio, opet mojoj doktorici. Pregled, mjerili kontrakcije pomocu aparata, pogledali srce bebe i poslali me kuci da mirujem. Sutra na posao. Jedino je dobro sto smo platili tkz. brzi test. Danas sam odmah dobila rezultat za tri jancesca kromozomska poremecaja i to je u redu. Potpun nalaz za dvije sedmice, ali ja sam sad puno mirnija. Uh, ovo je bas duga poruka. Ako vas nesto zanima, pitajte. JOs jednom, hvala svima. Meni ste puno pomogle(i). Pozdrav.
|
|
|
|