|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza
27.4.2012 14:26:48   
mlada_mama1
ooo user posted image moje drage, jel radio iko amniocentezu u BL i jel se placa iako sam osigurana? hvala

(odgovor članu xxwxx)
Neposredna veza do poruke: 651
2.5.2012 14:19:55   
yasemin
pa to je draga Abh i razlika između nas i civilizacije što kod njih sve ide normalno a kod nas sve nenormalno ,mene su vratili u 19 nedelji (posteljica sprijeda ali je hvala Bogu tripl bio uredan i nuhalni ), pa mi rekli da dođem u 21 sedmici (6.2. kad se nije moglo nikuda ) tako da sam je mirne duše odustala od svega jer kakva bi god bio nalaz koji bi mi došao u 24 ili 25 nedelji ja ne bi ubila svoje djete.

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 652
3.5.2012 8:48:16   
abh
Ma yasemin potpuno si u pravu. Meni jos nije nalaz gotov, a proslo je skoro mjesec dana. Nadam se da ce me zvati danas ili sutra. Zna li neko da li se ta analiza vrsi na patologiji ili na nekom drugom odjelu?

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 653
3.5.2012 9:40:44   
rose
IZVORNA PORUKA: xxwxx

Kao što enna rece, zahvat nije nimalo strasan. Ne mogu reci da ga nisam osjetila, na momenat i boli ali to traje par sekundi. Ono najgore dolazi tek poslije. Cekanje rezultata, a to je doslovno strasno kako odmice vrijeme.
A sto se tice pobacaja, na dokumentu koji su meni dali da potpisem pise 0,2%

Novi kolač tesko da si gora od mene s crnjacima. Prvo je bilo kuca li srce, ne kuca - crnjak, Sama iscitavala nalaze i uvijek nalazila nesto, ginekologu uvijek bilo uredno, krvna grupa rh negativna (sto bi bilo jednostavno kad moze komplicirano), da li ici na amnio, ginekolog protiv, kaze sve ok a meni crnjak pa ipak mi je 36 godina. Nakon toga strah od rezultata i ono 0,2 % sanse za pobacaj, 15 dana cekanja i trazenja na netu slucajeva sa losim nalazom amnio. Dobila jucer nalaz i sve uredno i sta mislis da ja slijedece radim. Trazim na netu, da li je moguce da je rezultat pogresan.
To je bilo do jucer, od danas sam odlucila ne traziti vise nista i puno bolje se osjecam.

IZVORNA PORUKA: novi kolacic

Jos sam jedva zanijela nakon 4 godine pokusavanja. Bas bi me dotulo da mi krene plodna voda i pobacim zbog amniocenteze. A nalazila sam po forumima i takve. Ovdje su hvala Bogu svi uredno prosli amniocentezu, ali ja vazda iskopam neke crnjake da se ubijem u pojam user posted image

Ne moze ti niko reci sta i kako da radis, niti iko moze obecati da ce sve biti ok. Cak i onda kada sve prodje ok, nema garancije. Ono najvaznije je da sama sa sobom rascistis, da li ti zelis to dijete bez obzira na sve. Ako zelis onda ti amniocenteza niti ne treba.

Mozda je okrutno ali ja sam oduvijek znala da ne zelim genetski bolesno dijete, i isto tako znam da bih uradila pobacaj da je nalaz pokazao da je tako, cak i u situaciji da znam da mi je to mozda jedina sansa da imam dijete. Moras o puno toga razmisliti, ne samo ti, nego ti i tvoj suprug zajedno.

user posted image user posted image ko da si mi blizanka user posted image ...samo sam ja rh + i bila sam malo mladja user posted image ...a da te sad utjesim...kad se beba aBd rodi...pocinje novi krug user posted image

< Poruku je uredio rose -- 3.5.2012 9:41:36 >

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu xxwxx)
Neposredna veza do poruke: 654
3.5.2012 11:01:50   
novi kolacic
Eto meni na kraju ni ne uradise amnio. Nisu mogli zbog prednjacece posteljice kroz koju su morali bost a plus ja debelja i kazu nemaju tako dugacku iglu! Da sam u americi mogla sam ih tuziti za klevetu. Ja najvece cudo u BiH. Kaze dr.ako hocu da probam a ne garantuje da ce uspjeti. Kontam da mi bez garancije masakrira posteljicu, rekoh: hvala i dovidenja!

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 655
3.5.2012 11:33:30   
yasemin
U Sloveniji koliko sam ja informisana

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 656
4.5.2012 10:07:40   
abh
Je li iko dobio nalaz ove sedmice?

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 657
14.5.2012 15:39:39   
abh
Napokon.
Normalan zenski kariotip. Jeeeeeeeeeeeeee

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 658
23.5.2012 12:12:21   
moni
Je li iko dobio nalaz amniocenteze ko je radio 23.4 ili 16.4?

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 659
24.5.2012 10:40:23   
stulic
Moni,
Radila sam amnio 16.4., još uvijek me niko nije zvao.
Ukoliko budeš imala bilo kakvih info, please javi!

(odgovor članu moni)
Neposredna veza do poruke: 660
24.5.2012 20:03:59   
moni
Ja sam zvala prošli četvrtak i rekli su mi da su tek dobili nalaze od žena koje su radile 09.04.amniocentezu. Takođe su mi rekle da nalaze od 16 i 23 očekuju kao ove sedmice. Čim šta saznam javim.Molim te i ti ako šta saznaš, javi.

(odgovor članu stulic)
Neposredna veza do poruke: 661
24.5.2012 23:23:45   
moni
Zaboravila sam reći da sam ja radila 23.4. amniocentezu i čekam još uvijek nalaz,user posted image iako su rekli za 20-tak dana zvati

(odgovor članu moni)
Neposredna veza do poruke: 662
29.5.2012 23:04:35   
moon2
Pozdrav svima,
imam jedno pitanje:
nakon nalaza amniocenteze dobila sam terapiju da 8 dana uzimam:
antibiotike 2x2 Cephabos
apaurin 2 x 1
Sve sa dobro podnosila, do 7 dana trapije (do juce), kada sam osjetila peckanje i svrbež u području vanjskog spolovila.
Procitah da se to cesto desava u trudnoci, zatim kod uzimanja antibiotika i uopste kod pada imuniteta.
Da li je neko imao slican problem, kako ga je rijesio?
Da li da budem zabrinuta za bebu, u 20. sam sedmici trudnoce.
Receno mi je da na kontrolu dodjem s nalazom, on jos uvijek nije gotov.
Hvala unaprijed

(odgovor članu moni)
Neposredna veza do poruke: 663
30.5.2012 7:56:01   
AAvalon
moon, ako si pila antibiotike (bez obzira iz kojih razloga), moze doci do narusavanja flore i vagini i pojave simptoma gljivicne infekcije (svrbez, peckanje i sl.). ona nije nesto posebno opasna, ali ti svejedno mozes otici ginekologu da ti tvoje simptome ispravno dijagnostikuje i da potrebnu terapiju. nema veze sto su te narucili tek kad nalaz bude gotov, to je bilo pod pretpostavkom da u medjuvremenu nece biti razloga da dolazis.

sretno user posted image

Dum spiro spero

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 664
30.5.2012 12:18:58   
stulic
Moni,
Samo da ti javim da su me maloprije zvali sa GAK-a: upravo su stigli nalazi (ja sam radila 16.4.) - normalan muški kariotip :-)
Vjerujem da će i tebe uskoro zvati s lijepim vijestima, ne sumnjam!

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 665
30.5.2012 13:14:19   
moni
Drago mi je da su ti javili i da je sve ok.Ja onda vjerovatno sljedeće sedmice se mogu nadati rezultatima.

(odgovor članu stulic)
Neposredna veza do poruke: 666
4.6.2012 16:27:15   
Ela35
Ćao drage moje forumašice. Danas sam radila amniocintezu na GAKu, nije ništa bolilo, sve je bilo začas gotovo. Jedino što me brine je što je injekciija išla kroz posteljicu jer nije moglo drugačije. Je li ima neko iskustva s tim? Dr je rekao da mirujem par dana da ne bi došlo do neželjenih posljedica.

(odgovor članu moni)
Neposredna veza do poruke: 667
6.6.2012 8:23:25   
moon2
Hej ela :)
i ja sam imala isti slucaj, doktor koji mi je radio nalaz (nki mladji doktor)
nije nista to komentarisao, osim sto mi je na nalazu
napisao slijedecu terapiju: cephabos 2x2
apaurin 2 x 1
mirovanje 15 dana
Nalaz jos cekam, a radila sam ga 21. maja.
Nemoj da brines, samo se pridrzavaj uputa o mirovanju, ja sam ugalvnom 8 dana mirovala u krevetu :)
ali svakako sam svih 15 dana samnjila sve vrste kretanja i napora.
Sretno :)

(odgovor članu Ela35)
Neposredna veza do poruke: 668
11.6.2012 14:26:52   
moon2
Moze li mi neko reci koliko se ceka ovaj nalaz amniocenteze?
Meni rekose za 20 dana da ce me zvati, ali jos nista.

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 669
27.6.2012 12:41:48   
moon2

Zanima me da li neko ima slicno iskustvo:
Dobila sam nalaz amniocenteze na kojem pise da je neodređen, zbog malog miotskog indeksa i ogranicene adekvatnosti uzorka hromosomska analiza se nije potpuno mogla izvrsiti, te se ne moze izdati nalaz kariotipizacije.
U prilogu je i FISH analiza kojom je utvrđen normalan broj kopija hromosoma 13,18 i 21 i X.
Međutim naglaseno je da se ovom analizom ne moze nista tvrditi sa sigurnoscu.
Jako sam zabrinuta i ne znam zbog cega nalaz nije uspio.

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 670
27.6.2012 17:58:52   
LELA 77
Nikada ne bih radila amniocintezu iz prostog razloga što ne bih mogla da podnesem da mi neko u 18. nedelji trudnoće kaže da nešto nije u redu sa detetom, odnosno u tom slučaju bih rodila dete.Pošto mi je doktorica preporučila da bih trebala da radim amniocintezu odlučila sam da ću raditi kod poznatog srpskog genetičara Aleksandra Ljubića mnogo bolji test-vađenje horionskih čupica. Svrha je ista, samo što se vađenje horionskih čupica radi u 8. nedelji trudnoće i samo privatno.Nažalost, ovaj test je jako skup pa samim tim neće biti svima ni dostupan (ovde kod nas košta od 400 evra pa naviše).

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 671
27.6.2012 18:02:47   
LELA 77
I još nešto.Amniocinteza kao i vađenje horionskih čupica uopšte ne boli ako ti to radi stručna osoba.Svi koje ja znam, a koji su išli kod dr.Aleksandra Ljubića kažu da čovek to radi besprekorno i da nema ni bola, a ni neprijatnosti.

Govori tiho i nosi psa sa sobom.

(odgovor članu LELA 77)
Neposredna veza do poruke: 672
27.6.2012 18:14:16   
klemzi
Amniocenteza preko korionskih čupica u BiH se uopće ne radi. Mislim čak ni privatno. A beba je moja i u osmoj i u 18 nedjelji trudnoće. Jedino je za ženu bezbolnije ukoliko odluči prekinuti trudnoću ako je to ranije.

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

(odgovor članu LELA 77)
Neposredna veza do poruke: 673
27.6.2012 18:40:01   
AAvalon

IZVORNA PORUKA: moon2

Zanima me da li neko ima slicno iskustvo:
Dobila sam nalaz amniocenteze na kojem pise da je neodređen, zbog malog miotskog indeksa i ogranicene adekvatnosti uzorka hromosomska analiza se nije potpuno mogla izvrsiti, te se ne moze izdati nalaz kariotipizacije.
U prilogu je i FISH analiza kojom je utvrđen normalan broj kopija hromosoma 13,18 i 21 i X.
Jako sam zabrinuta i ne znam zbog cega nalaz nije uspio.

draga moon,
mitotski index je nesto na sto ti ne mozes nikako utjecati. to ti je jednostavno procenat celija koje su u tom trenutku u mitozi (a celije moraju biti u mitozi da bi se analizirali hromozomi zato jer se tada hromozomi "skupe" i samo tada su vidljivi). u svim ostalim dijelovima celijskog ciklusa hromozomi se jednostavno ne vide.

da bi amniocenteza bila potpuna, potrebno je znaci vidjeti sve hromozome i posteno ih analizirati.

da ne ulazim u tehnicke detalje, FISH je metoda koja se koristi uz standardni pregled hromozoma a koja daje samo limitirane informacije o broju hromozoma. koriste se posebne tzv.probe koje se vezu za hromozome (i to samo hromozome 13,18,21, X i Y - koji uzrokuju 95% hromozomskih aberacija) i koje mogu reci da li postoji koji od tih hromozoma viska ili manjka. medjutim, ova metoda je nepotpuna jer ne moze detektovati tzv. mozaicne aberacije, a to su one u kojima je uduplan ili fali samo dio hromozoma, a koje imaju isti efekat na konacni ishod.

u glavnom se smatra da ako FISH da pozitivan rezultat, da je to to. ako FISH da negativan rezultat (kao u tvom slucaju), da je najvjerovatnije sve u redu jer su mozaicne aberacije rjedje.

nadam se da sam ti malo pomogla. sretno mila, ja vjerujem da je sve u redu sa bebom, ti poremecaji su ionako jako rijetki user posted image

lela77, CVS se ne radi u BIH nigdje. amniocenteza je individualno iskustvo za svaku zenu, vjerujem da postoji i pacijentica koja je isla kod dr Ljubica a koju je boljelo. a posto si ti spomenula, potpuno se slazem sa klemzi, beba je moja bila to osma ili 28. sedmica. ja sam u startu odbila svaki nalaz ove vrste, ukljucujuci i triple i kvadrupl test i sve ostalo.

Dum spiro spero

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 674
27.6.2012 18:43:49   
moon2
Lela hvala,

ipak ja sam nalaz uradila na nagovor ginekologa.
Zato molim ako je neko slucajno imao slican rezultat nalaza da mi odgovori.

Ponavljam:

Hvala unaprijed

(odgovor članu moon2)
Neposredna veza do poruke: 675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *